Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 5 Гласова - 2.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
10-03-2016, 02:39 PM (Последња измена: 10-03-2016 02:42 PM од Павле.)
Порука: #257
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
Бунтовни монаси са Свете Горе

Цитат:Свештена Општина, као управна власт Свете Горе предала је протестну ноту политичком гувернеру Свете Горе Аристидису Касмироглу* због не адекватног чувања граница Свете Горе. По споразуму између Свете Горе и тадашње Краљевине Грчке, а који је потврђен и са данашњом Републиком, чување граница Свете Горе, као и контролу уласка на Свету Гору обављају званична гранична полиција, обалска стража и царинска служба Грчке.

Разлог за жалбу Свештене Општине изазвала је емисија британске телевизије ББЦ2, која у емисији приказује свој илегални прелазак границе током ноћи. У Србији је та емисија емитована под називом "Бунтовни монаси са Свете Горе". Проблем није само у величању расколничких монаха манастира Есфигмена, као ни то што су они ушли нелегално на Свету Гору, већ то што се емисији јасно види да постоји разрађени систем ноћне прелазака светогорске границе, као и кријумчарење преко ње. У допису Свете Горе стоји "новинари су могли ући потпуно легално, само да су се обратили за дозволу".

Једини легални улазак на Свету Гору јесте бродом. Светогорску копнену границу могуће је прећи само у изузетним случајевима, када дуже не иду бродови, или због неке друге ванредне потребе. И у таквим случајевима сваки прелазак копнене границе појединачно мора лично одобрити Прот Свете Горе. Копнену границу чува гранична полиција Свете Горе, док морску надгледа обалска стража која има своје испоставе у Дафнију и Ватопеду. Исто тако полицијске испоставе постоје на више места унутар Свете Горе. На месту где се изузетно одобрава прелазак копнене границе, поред граничне полиције постоји и кућица у којој дежура неко од сердара (протова гарда) преко којег Прот лично одобрава прелазак границе. Сваки такав прелазак сердар је дужан да евидентира у посебан регистар.

* Политички гувернер Свете Горе је званични представник Републике Грчке у односима са Светом Гором, њега поставља Министарство спољних послова Грчке.

Уздајте се у Бога, и држите барут на сувом.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА - Павле - 10-03-2016 02:39 PM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)