Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 5 Гласова - 2.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
14-03-2017, 04:52 PM
Порука: #279
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
Исповедно писмо свештеника Радише Нинковића епископу Лонгину
среда, 25 јануар 2017
Serbian Orthodox Monastery of St Nikolaj Bishop of Žiča + Churche of St. Prokopius
Српски православни манастир Св. Владике Николаја Епископа жичког +
Храм Св. Прокопија
Новембар 06, 2016.
О. Радиша Нинковић
6905 Springborn Rd.
China, MI 48054
Његовом преосвештенству Епископу г. г. Лонгину
35240 w.grant. Ave., Third Lake, IL 60030
Ваше преосвештенство благословите,
Недавно сам примио црквене календаре за 2017. г. С радошћу сам отворио да их прегледам. На самом почетку сам са изненађењем приметио да у истоме нема Св. Саве, нити Његове химне, што ме је са великим болом додатно изненадило. Светог Саву смо имали у календару за време комуниста, а сада у слободноме свету Он је одстрањен. Жалосно!
Ваше преосвештенство, будно сам пратио, а и сада то исто радим, рад СПЦ који је дубоко крочио у екуменизам-свејерес. Измене су многе унете у Светосавску Цркву, то јест Свету Православну Цркву. Ево неколико примера: измене у Символу вере; одстрањивање Догматике аве Јустина; избацивање иконостаса из појединих храмова; сваконедељно причешћивање, без икакве припреме; Свету Литургију многи свештеници кроје и служе по своме нахођењу; причешћивање верника са свим честицама, а не са Св.Агнецом; шуровање па чак и саслуживање са другим нецрквеним организацијама; проглашавање римокатоличке вере да је то „Св. Црква“.
И тако даље, и тако даље, да не набрајам, јер има пуно тога.
Преосвећени Владико, похађали смо исту Богословију и исти су нам били професори. Они нас нису учили овим новинама које се у нашој СПЦ шире као једна епидемија, што верујем да и Вама тешко пада.
Ја, Ваше преосвештенство, не могу, а и не смем, да прихватим оно што није Православно учење. Такође ни Црквени календар у којем нема Светог Саве. Усвајањем новина које се данас неуморно шире у нашој СПЦ стављало би ме у ред екумениста-јеретика, а без Светог Саве ја не смем пред свој Српски народ да изађем, јер без Светог Саве нити смо ми Срби нити православци. Јер, да Светог Саве није било, не би ни ми
постојали. Опростите, ово је моје мишљење које је испуњено
светосавско-православним духом.
Добро се сећам своје свештеничке заклетве дате при рукоположењу да ћу „чувати и бранити Догмате и Каноне Св. Православне Цркве. Како ја чинио тако ми Бог помогао“.
Ваше преосвештенство, код владике Милаша се у одлуци Шестог
васељенског сабора наводи: „Свака, па и најмања промена у учењу Цркве,ставља дотичну Цркву у Раскол са Црквом Христовом“.
Преовећени владико, ја екуменизам не смем да прихватим, јер то није Христова наука. Било какву промену у Цркви, која се данас шири, ја не смем да практикујем јер ме ставља у раскол са Црквом Христовом. Не дао Бог!
Богомољу сам подигао да у истој са својом напаћеном фамилијом и благочестивим Српским народом, ко год жели, чувамо веру „у Једну Свету Саборну и Апостолску Цркву“. У нади да ћете разумети моје духовно осећање, које је у духу Православног учења, остајем унапред захвалан.
Просим Ваш свети благослов и целим Вашу свету десницу.
Последњи од најгрешнијих, о. Радиша Нинковић
(следи читак потпис ћирилицом пуним именом и презименом, о. Радиша
Нинковић, са пост скриптумом)
ПС. Ако Вам је потребна помоћ да подмирите трошкове штампања Црквеног календара, стављам Вам се на располагање да Вам новчано помогнем, али календаре без Светог Саве не смем да ширим у Српском народу.
Хвала и благословите.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА - Прст_у_ока_латиници - 14-03-2017 04:52 PM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)