Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Преднемањићке тврђаве
30-05-2017, 11:32 PM (Последња измена: 30-05-2017 11:33 PM од ЈВуО-КГ.)
Порука: #1
Преднемањићке тврђаве
На отварање ове теме подстакао ме један текст новинара Бориса Субашића.

Србија је и пре Немањића била добро организована и густо насељена држава, а њене саобраћајнице којима су транспортовани товари драгоцених руда, штитила су бројна утврђења, закључили су археолози који у последњих неколико година интезивно истражују северозапад Србије.После открића из српског града из 10. века, из времена кнеза Часлава на брду изнад Малог Зворника, слично велико утврђење с материјалним траговима српског становништва још из 7. века пронађено је у клисури реке Градац.

Остаци зидина и кула на стрмом брду које с три стране штити меандар реке налазе се у атару села Бранговић на 7 км од Ваљева. Стручњаци ваљевског Завода за заштиту споменика културе, по први пут су 2004. године добили од државе новац за истраживање остатака тврђаве коју је народ као и многе друге називао Јеринин град, по неомиљеној Ромејки, жени деспота Ђурђа Бранковића. Ово тешко доступно место локално становништво назива и Бежане, јер су се иза прастарих зидина и у пећинама , за које се показало да су биле монашке испоснице, Срби скривали од турских прогона.

[Слика: magle-zapadna-srbija-kanjon-reke-gradac-...4_orig.jpg]

[Слика: Brangovic.jpg]

Ако знате нешто о оваквим тврђавама, преднемањићким, пишите.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-05-2017, 12:06 AM (Последња измена: 31-05-2017 12:51 AM од Прст_у_ока_латиници.)
Порука: #2
RE: Преднемањићке тврђаве
http://www.novosti.rs/upload/images/2017...g-(19).jpg

http://www.novosti.rs/upload/images/2013...92013-.jpg

https://ucionicaistorije.files.wordpress...=300&h=225

https://srpskaistorija.files.wordpress.c...19x230.jpg

Лидар
https://www.youtube.com/watch?v=0XdqGNu9bhk

http://www.arcland.eu/case-studies/lidar...dar-report
Лидар Дроне
https://www.youtube.com/watch?v=aIxYt7DkK5A
Па одавно се знаде у којим сврхама се може користи
https://www.youtube.com/watch?v=hdfqiAXplYc
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-05-2017, 07:22 AM
Порука: #3
RE: Преднемањићке тврђаве
Ево Николај је раније избацио сличан чланак на другој теми.

(26-04-2017 06:12 PM)Николај Пише:  АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА МЕЊАЈУ ИСТОРИЈУ
Српска држава и пре Немањића


Борис Субашић | 23. април 2017. 17:06

Археолошка истраживања мењају знања о средњовековној историји. Тврђава на брду Браниг над кањоном реке Градац доказ функционисања државе бар два века пре Немање

[Слика: 17-srpski-grad-branig-_19.jpg]

НОВА археолошка истраживања у западној Србији откривају нову, изненађујућу слику преднемањићке Србије, као добро организоване и густо насељене државе са утврђењима која штите саобраћајнице којима се транспортују товари драгоцених руда, кажу стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву.

- Откриће да је велика тврђава на брду Браниг изнад кањона реке Градац функционисала бар два века пре Немање као српска, уз проналазак мањих утврђења на античком правцу који је спајао подрињске рудне области са долином Колубаре, показује да је реч о организованој државној територији - каже археолог Радивоје Арсић из ваљевског завода. - Резултати истраживања указују да се преднемањићка српска држава простирала између Саве и Дрине. Од ископавања тек очекујемо изненађења, јер су на територији западне Србије и источне Босне откривени трагови утврђења и насеља раносредњовековне српске државе.

Остатке зидина и кула на стрмом брду у кањону реке Градац, у атару села Бранговић, на седам километара од Ваљева, народ је назвао Јеринин град. Друго име за рушевине је Бежане, јер су се међу високим зидинама, на неприступачним литицама, и у многобројним пећинама, скривали збегови од османског зулума.

Археолози кажу да још нису откривена писана сведочанства о овом великом и вешто сазиданом граду, али су на основу налаза утврдили да је утемељен још у преисторији, око 1.600 година пре Проклете Јерине, жене деспота Ђурђа Бранковића, која је у народној машти била градитељ тврђаве.

- На почетку истраживања 2004. мислили смо да је реч о византијској тврђави из 5. века, из времена Јустинијанове обнове - каже Арсић. - Доцнијим ископавањима смо утврдили да су је Римљани користили у војне сврхе још од 3. века, а да су касније само додати луксузнији цивилни део и епископска црква, верско седиште целог овог дела Србије, што сведочи о значају тајанственог града. Затим смо дошли до најстаријег слоја који сеже у преисторију, у гвоздено доба, кад се на овом месту налазило насеље утврђено каменим бедемима.

Археолог Радивоје Арсић

[Слика: 17-srpski-grad-branig-_25.jpg]

Убрзо су археолози схватили да на простору тврђаве и села Бранговић постоји јача традиција насељавања него што су могли и да замисле. Највеће изненађење сачекало их је у најмлађем археолошком слоју.

- Иако је највише оштећен ерозијом и ископавањима дивљих археолога, налази су недвосмислено указивали на то да су Срби овде живели у континуитету од времена насељавања од 7. до 10. века. Град је, изгледа, напуштен у време ратова кнеза Часлава са Угарима - каже Арсић.

Остаци вишеслојног утврђења су на површини од три хектара.

- У доњем делу града налазило се цивилно насеље, а горњи део, где је била велика донжон кула, имао је искључиво војну сврху - каже Арсић. - Геодетска снимања и ископавања указују да се цивилно насеље развило поред античког пута кроз кањон реке Градац, спајајући долину Колубаре са Ваљевским планинама и Подрињем, који су обиловали рудним лежиштима сребра, бакра, олова и злата.

Јеринин град је право градитељско чудо са својим високим и дебелим зидовима који се стрмо спуштају у дужини од око 200 метара изнад самог речног тока. Градитељи су, где год су могли, користили природне бедеме од стена и повезивали их зидовима који су из даљине тешко уочљиви. За потребе одбране су у стрме стене уклесане стазице и степенице чији се трагови и данас јасно виде.

[Слика: 17-srpski-grad-branig-_22.jpg]


ХРИШЋАНСТВО ИЗ ПЕЋИНА

КАЊОН реке Градац поред тајанственог Јерининог града чува и сведочанства о ширењу хришћанства у Србији. Поред остатака ранохришћанских богомоља у ромејском насељу, у високим, сурим стенама око града налазе се многе пећине, келије, где су средњовековни монаси испосници тиховали гледајући с висине на крајолик клисуре и околних ваљевских планина као слику раја на земљи. Тим испосницама, сматрају научници, своје име дугује манастир Ћелије, који се налази у непосредној близини Јерининог града.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...-Nemanjica

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-05-2017, 04:41 PM
Порука: #4
RE: Преднемањићке тврђаве
Ужичанине, нисам видео. Шта да се ради...

Још сам текст прочитао на другом месту и то објављен пре 10 дана а у Новостима, како видим, пре месец. Smile

П.С. Не могу да нађем слике Бачине код Варварина. Потиче из Римског периода а има и остатака града из раног средњег века. Бачина је село а утврда би требало да се зове Ђерђелин. Вероватно је то турски назив , не знам како би гласило аутентично име.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-05-2017, 10:47 PM
Порука: #5
RE: Преднемањићке тврђаве
Тројанов Град

[Слика: cer-trojanov.jpg]

Косанин град

[Слика: cer-kosanin-grad.jpg]

Цитат:Rimsko utvrđenje, iz IV veka i jedano od fortifikacionih utvrđenja koja su se nalazila na Ceru. Do Kosaninog i Trojanovog grada može se doći Rimskim putem.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
02-06-2017, 04:33 PM
Порука: #6
RE: Преднемањићке тврђаве
Врмждански град

[Слика: 1316824178.png]

[Слика: vrmdzanski-grad-1.jpg]

Цитат:Vrmdžanski grad

Nastao je u doba cara Justinijana (IV do VI) vek i predstavlja utvrđeni logor koji je branio stari popločani put „Carski put“, koji je išao prema Bugarskoj. Pouzdano se zna da su ga Vizantinci obnovili 530. godine i dogradili u skladu sa razvojem tehnike.

U XV veku je nastalo burno vreme sa dolaskom Turaka kada je sultan Musa 1412. Osvojio Bolvan, Stalać, Lipovac i Vrmdžu čiju je posadu isterao izvan zidova tako što joj je presekao dovod vode.

Turci se nisu dugo zadržali jer ih je vojska despote Stefana isterala, potukla na granici sa Bugarskom i ubila samog sultana Musu. Danas su vidljivi vrlo skromni ostaci ovog grada.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
02-06-2017, 06:26 PM
Порука: #7
RE: Преднемањићке тврђаве
[Слика: caricin-grad.jpg]

[Слика: AAEAAQAAAAAAAAJpAAAAJDBkNTVlZmEyLTY1MjYt...Yjc0Ng.jpg]Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)