Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
14-09-2014, 06:19 PM
Порука: #1
РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
У Политици је пре неки дан, поводом стогодишњице смрти Владислава и Дарка Рибникара, освануо један скандалозни текст-СТО ГОДИНА ГОРДОСТИ. На први поглед, све је у тексту у реду: написано је да су они оснивачи и уредници Политике, да су били резервни официри, да су обојица рањавани у оба Балканска рата, да су носиоци одликовања за храброст, тачно је наведено како су погинули итд.
Ево у чему се крије скандалозност овог чланка. Под 1: Владислав Рибникар је био део ПП одељења МИД, које је огромним трудом његових малобројних националних радника, нацртало скицу политике која ће довести до тријумфа у Балканским ратовима;2. доласком Петра Првог Карађорђевића, Владислав напушта МИД и оснива Политику, која тада почиње да широј публици да открива опасност од нарастајућег пангерманизма и каква је опасност од status quo ситуације, на којој је инсистирала дипломатија АУ, по Источном питању.3. због слободоумних текстова из разних културних области, Политика је тада, и пре свега тада, стекла култни статус у Србији.;4. продајом Политике Аустијанцима и Боду Хомбаху, испало је да је,век касније, жртва Рибникара била узалудна.;5. то се потврдило и симболично, јер су нови власници одмах скинули лого-заглавље са насловне странице,а на којем су се налазила њихова имена, и који су деценијама красили прву страницу свих издања дневног листа Политика, што се није мењало ни за време владавине Броза...........
Текст је написан на основу једног некролошког текста, који је у Политици изашао поводом десетогодишњице њихове смрти, дакле 1924. године. У овом тексту Јован Дучић је написао да су Рибникари у тадашње новинарство унели господство и професионализам, јер су до тада новинари код нас били оптерећени " или интригама или идилом". Личи ли то на данашње новинарство?
Поводом овог текста послао сам Политици један коментар у коме сам им већи део ових примедби изнео. Наравно, нису га објавили.
Уместо да направе једну изложбу у свом великом холу поводом смрти својих оснивача, да такав догађај преноси национална ТВ и да га отвори најмање министар културе, Политика се своме оцу и његовом брату и свом првом уреднику, одужила на овај начин.
Мислим да бољи пример у каквом је чабру српска култура нисмо могли да доживимо.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
14-09-2014, 06:55 PM
Порука: #2
RE: РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
Шта рећи...
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
28-10-2019, 05:04 PM
Порука: #3
RE: РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
Ево, 2019. године, тј јуче је завршено суђење поводом тужбе новинара у пензији Дарка Рибникара против данашњих власника листа Политика због скидања лога на коме се налазе имена његових предака и оснивача листа Политика, а које се десило још 2007. године, када је уредник листа Политика била Љиљана Смајловић, угледна и омиљена новинарка свих режима од 1992. године до данас.
Суд је пресудио да су садашњи власници тешко повредили ауторска права и да одмах морају вратити лого са именима оснивача Политике, као и да исплате одређену суму новца тужитељу за трошкове које је имао током ове деценијске парнице. Тужиоц није тражио одштету за учињену штету.
Видећемо да ли ће власници Политике поступити по судској одлуци и вратити лого.
Мислим да је ова пресуда важна као преседан и да се може искористити као предложак за тужбе против комуниста и њихових правних наследника за низ случајева где су брисали трагове прекомунистичких власника ауторских права желећи да покажу млађим генерацијама себе као осниваче свега вредног у овој земљи.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
22-03-2020, 02:32 PM
Порука: #4
RE: РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
Јесу ли вратили лого?
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
22-03-2020, 04:13 PM
Порука: #5
RE: РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
Требало би да јесу, нисам куповао Политику.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
24-03-2020, 12:05 AM
Порука: #6
RE: РИБНИКАРИ-ВЛАДИСЛАВ И ДАРКО
Браћа Рибникари

Отаџбино! У распећа дане
За слободу и јединства веру
Два витеза на мачу и перу
Изиђоше мушки да те бране
И на доглед наше Босне плаве
Лепе своје положише главе.

Борци смели! Мирно и без страха
Без старинског шлема и визира
Два смишљена, хладна командира
У бујици од јуриша плаха
Јачи беху нег' сав појас стари
Жртве свесне, браћа Рибникари.

Децо наша! Дивна и вољена
Да би земља најезде се спасла,
Два су бора напоредо расла
И оба су за њу саломљена;
Вечно нек вас вечни пример чара,
Новинара, браће Рибникара.

Владислав Рибникар, новинар из Београда, рањен на Једрену, пао између Сокола и Прослопа 1914.
Дарко Рибникар, новинар из Београда, рањен на Куманову и Ретким Буквама, пао на коти 807 између Пецке и Љубовије 1914.

Извор: Милосав Јелић, "Србијански венац", стр. 88, 128
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)