Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Синод о мајмунологији Владике Макисима
12-11-2019, 10:11 PM (Последња измена: 12-11-2019 10:15 PM од Чавез.)
Порука: #1
Синод о мајмунологији Владике Макисима
Један од разлога зашта је Владика Максим уклоњен са факултета је и његова мајмунологија која је саблазнила веран народ. На факултету сус се под његовим утицајем јавиле и фрапантне идеје његових теолога ученика који су хтели да крсте ванземљаце, улазили у срамотне радионице са атеистима и сл.

У име Синода Владика Иринеј бачки је појаснио како је Владика Максим форсирао дарвинизам који је био један од разлога његове смене.

Поред ове формално правне и техничке димензије постоји, нажалост, и друга она суштинска, доктринарна, због које Свети Архијерејски Синод сматра да Његово Преосвештенство Епископ западноамерички г. Максим не треба да и даље предаје на Православном богословском факултету Универзитета у Беотраду, с обзиром и на пропис Статута Православног богословског факултета да се настава одвија у духу верности Светом Писму и Светом Предању Цркве (ср. члан 3 Статута).
Као прво наводимо његов потпис под манифестом групе професора и асистената Богословског факултета у корист теорије еволуције, па чак и њене екстремне, дарвинистичке варијанте, којом je иста група теолога реаговала на петицију преко сто педесет научника и стручњака из области егзактних наука, махом универзитетских професора, којом није тражено да та теорија буде прогнана из школског програма него je тражено да се, поред ње, ученицима предоче и друге теорије о постанку живота и развитку врста. С једне стране, дакле, природњаци и други стручњаци тврде да у науци има и других теорија осим Дарвинове и новодарвинистичке, а са друге стране група теолога тврди да je то „једина научна теорија" и релативизује, па и дезавуише, библијску повест о стварању. Тај догађај je изазвао велику саблазан међу нашим верницима, велике тешкоће катихетама и вероучитељима, нежељену, али добродошлу псеудоаргументацију противницима верске наставе у јавним школама и, наравно, повод за масовну медијску кампању против Цркве. Истини за вољу, епископ Максим се Светом Архијерејском Сабору извинио због свог учешћа у тој афери, али je проблем у томе што je поново бранио свој став по том питању, мада опрезније и увијеније него први пут, тврдећи у једном свом недавном интервјуу да „данас водећи православни теолози не сматрају да су теорија еволуције и вера две супротстављене ствари" (Nedeljnik бр. 385, 30. мај 2019, стр. 21), али не помињући неке друге теологе, не мање водеће, који о томе мисле друкчије. Остаје нејасно зашто je било коме ко верује у Бога Творца неба и земље и света видљивог и невидљивог потребно да улази у овакве теме. Наше теме су Христос и Откривење Божје у Христу, а не научне теорије, поготову оне ненаучно идеологизоване и употребљаване у пропаганди против хришћанства и против вере уопште.

По благослову Светог Синода, срочио Епископ бачки Иринеј
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)