Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Српска руна
11-07-2014, 06:04 PM
Порука: #1
Српска руна
У издавачкој кући "Пешић и синови" http://www.pesicisinovi.co.rs изашла је књига "Српска Руна" - Стари народи и питање порекла Словена у светлу радова историчара српске аутохтонистичке школе

Аутори Олег Ваљецки и Бранислава Совиљ

Рецензија Анатолиј A. Кљосов – председник Академије ДНК-генеалогије


Ова књига представља проширену и модификовану верзију рада Олега Валецког ''Порекло Словена у светлу радова историчара српске аутохтонистичке школе'', први пут објављеног у новембарском броју часописа ''Гласник Академије ДНК-генеалогије'' (Proceedings of the Academy of DNA Genealogy, Boston-Moscow-Tscuba, Volume 5, No11, November 2012) за 2012. годину у рецензији председника Академије ДНК генеалогије, професора Анатолија Кљосова.

Аутор је тада сматрао својом дужношћу да упозна руског читаоца са радовима српских историчара, лингвиста и археолога по питању једног другачијег историјског дискурса, иако тренутно немамо довољно доказа да бисмо у потпуности саставили слику порекла Словена.

Дати текст је нека врста прегледа онога што су ови или други историчари и археолози истраживали по питању порекла Срба и Словена уопште, као и саме прастаре прошлости Балкана. Мишљења многих од тих научника значајно су се разликовала, а у неким питањима често су бивала и сасвим супротстављена. Сам овај рад служи само једном – да расветли будућим истраживачима неке већ постојеће правце у српској историјској науци. Добро је познато у каквој мери националне идеје могу послужити у циљу манипулације друштвом; најновији пример томе је искуство бивше Југославије 90-их година и у том смислу покушај разјашњења истине би служио као једна од мера спречавања сличних манипулација. Овај рад се зато и поставља више као преглед разних мишљења, која могу бити посве различита, али посебно их објашњавати и валоризовати, за сада нема смисла.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)