Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 2.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Став КС поводом такозваног помирења Карађорђевића и Обреновића
#15

+1!

Сатрао си Кизу!

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори
#16

Династија Карађорђевић стара је два века. Године 1804. имућни српски трговац Ђорђе Петровић, касније познат као Карађорђе, подигао је Србе у устанак против Отоманске империје, која је Балкан држала под својим јармом.

Устанак је био успешан, и Карађорђе је оформио владу у Београду. Године 1811. проглашен је за владара, а његова породица добила право наслеђа.

19. век

Године 1813. Турци су се вратили у Београд, а Карађорђе се повукао у Аустрију. Његов син, Кнез Александар I, вратио се у Србију као владар 1842. год., али је 1858. год. свргнут са престола.

Године 1903. Скупштина је одлучила да Принц Петар Карађорђевић – Карађорђев унук – ступи на престо. Са Краљем Петром I у Србији је почела ера демократије и либералног управљања земљом. Сам Краљ је већ раније био превео на српски језик есеј Џона Стјуарта Мила „О Слободи“.

Иако су балкански ратови 1912. и 1913. год. резултирали територијалним ширењем Србије, бес због аустријске анексије Босне и Херцеговине тињао је у суседним земљама Србији и Црној Гори. Жеља народа за независношћу од Аустрије, довела је до атентата на аустријског Надвојводу Франца Фердинанда 1914. год. у Сарајеву, чиме је запаљена варница I Светског рата.

После Првог светског рата

Пред крај рата 1918. год. представници три јужнословенска народа прогласили су сопственом иницијативом нову Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца под круном Петра I, који је преминуо три године касније.

Краљ Александар I, који је од 1914. год. вршио дужност Принца Регента уместо болесног оца, прославио се у народу као учесник Балканских ратова и I Светског рата. Године 1922. оженио се румунском Принцезом Маријом. Имали су три сина: Престолонаследника Петра и Краљевиће Томислава и Андреја.

Нова краљевина суочила се са многим проблемима. Суседне државе желеле су делове њене ториторије, а трвења између Хрвата и Срба су расла. Године 1929. постало је јасно да Краљ нема другог избора до да наметне непосредну краљевску владавину. То је урадио преко воље, обећавши да ће у преименованој краљевини Југославији обновити демократију када се постигне национално јединство и искорени корупција државног апарата. Године 1934. Краља је у Марсеју, убио македонски терориста који је радио за рачун хрватских екстремиста, уз мађарску и италијанску подршку. У нападу је погинуо и француски министар спољних послова Луј Барту.

Син Краља Александра I, Престолонаследник Петар, имао је само 11 година када му је отац убијен, а он постао Краљ. Додељена су му три регента. Његов стриц, Кнез Павле, ожењен грчком Принцезом Олгом – постао је један од регената.

Други светски рат – укидање Mонархије од стране комуниста

До 1941. год. сви југословенски суседи су пали под контролу нациста. Упркос пробританске оријентације Принца Павла, у тежњи да избегне крвопролиће, Регент је осећао обавезу да потпише пакт о ненападању са Немачком и Италијом. Убрзо након тога, 17. марта 1941. год. Принц Павле и друга два регента, као и Краљевска влада, свргнути су војним ударом, а млади Краљ Петар IIпроглашен је пунолетним.

Недељу дана касније Немачка, Бугарска, Мађарска и Италија напале су Југославију и војска је била принуђена да капитулира. Краљ Петар II и југословенска влада повукли су се преко Атине, Јерусалима и Каира у Лондон, где су се поридружили бројним владама у изгнанству пред нацистичком окупацијом Европе.

Југославија је раскомадана како би се удовољило захтевима Италије, Бугарске, Мађарске и Немачке, и свеже проглашене марионетске државе Хрватске. Упркос слому Југословенске војске у земљи су се оформила два супарничка покрета отпора. Први је био Краљевска војска у Отаџбини, позната и као Четнички покрет, на челу са лојалистом, генералом Драгољубом (Дражом) Михајловићем, Министром одбране владе у изгнанству. Други је био револуционарни партизански покрет, који је водио комуниста Јосип Броз – касније познатији као Тито. Последица је био крвави грађански рат.

Савезници су најпре подржавали Михајловића, а онда су се преорјентисали на Тита. Године 1944., у пратњи совјетских тенковских бригада, партизани су ушли у Београд и оформили комунистичку владу.

Наредне године, у новембру, монархија је незаконито укинута, без референдума, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала тоталитарна једнопартијска држава под влашћу комунистичке партије. Краљ Петар II никада није абдицирао.

Године 1947. комунистичка власт је одузела држављанство и конфисковала имовину Краљевској Породици. Држављанство је Краљевској породици враћено 2001. године.

17. Јула 2001. године Пестолонаследник Александар II, његова супруга Принцеза Катарина и његова три сина, Принц Петар, Принц Филип и Принц Александар вратили су се у свој дом, Краљевски Двор у Београду. Краљевски Двор је био резиденција Краља Александра I и Краља Петра II. Краљевска Породица коначно се вратила кући после скоро 60 година изгнанства.

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#17

Е луди,луди Срби . . . ајд што се трвемо у времену садашњем,ајд што се још делимо на четнике,партизане,љотићевце,недићевце . . . ајд још мало да се вратимо у прошлост . . . ебеш династије,ајде да се делимо на Карађорђа и Милоша,ајмо мало и на Вука и Лазара,па ајмо мало и на Вукашина и Уроша,Вукана и Стефана . . . све до проналаска точка - ко је за а ко је против . . .

А у вези саме теме,нити су задња два Обреновића заслужила ни да чисте српски трон,нити су Карађорђевићи икад легално били на престолу(ни 1842. ни 1903. ни 1918.- све државни удари и ликвидирање супарничких династија,што сами што уз помоћ са стране) и то је чињеница . . . све остало је нагважђање гладан срати . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори
#18

Па и Карађорђа су убили Обреновићи... што се љутите што је после убијен Обреновић?

У сваком случају, глупа расправа.
Под династијом Карађорђевић ослобођено је Косово од вековног ропства. Протерани су Турци, задржани Бугари, ослобођена Србија од Аустријског окупатора...знате историју, можете да је не волите (династију) али је глупо вређати је и понижавати.
Многи српски сељаци гинули су за тог Краља и за ту отаџбину. Можемо бар да их не спрдамо да су погинули за шиптарску династију.
Одговори
#19

(15-02-2016, 02:05 PM)Ројалист Пише:  
(15-02-2016, 02:02 PM)Mekenzi Пише:  Dole britanski narednik!!!

Dole britanski naslednik!!!

Hoćemo kralja al ne ovog!!!


SRBIJA HOĆE SRPSKOG KRALJA!

Доле "Киза" евроатлански слуга и бот!

Живео србски Престолонаследник Александар Други Карађорђевић!!!

Имамо Краља - Александра Другог Карађорђевића!!!

СРБИЈА ИМА СРБСКОГ КРАЉА!!!

Aleksandar je prozapadno orjentisan.

Aleksandar je britanska sluga.

Aleksandar se zalaže za Evroatlantske integracije Srbije.

Aleksandar se zalaže za nezavisno Kosovo.

Aleksandra ne podržava niti jedna desna niti nacionalna organizacija kao što su dveri, obraz, zavetnici, itd.

Kad ode u Marićevića jarugu dobije masu zvižduka i gotovo da bude linčovan.

Aleksandra danas pravi srbi ne žele za kralja.

Aleksandra Rusija ne podržava.

SRBIJA HOĆE KRALJA AL' NE OVOG NEKRŠĆENOG BRITANCA KOJI NI SRPSKI NE ZNA.
SRBIJI TREBA DOMAĆIN KRALJ.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#20

(15-02-2016, 02:10 PM)Ројалист Пише:  Династија Обреновић је стицајем околности угашена у мајском преврату 1903. године

Што не кажеш стицајем каквих околности? Кад некоме побијеш све мушке потомке, то се не зове стицај околности, него јасна намера.

Што не кажеш да су и стварне и измишљене присталице Обреновића прогањане широм Србије и годинама касније? Чега није поштеђен ни један Српски Војвода - Живојин Мишић који је такође био жртва тих лажних просекуција у Карађорђевићевској Србији?

Како лепо умотаваш ствари у украсну машну, па то је чудно једно Кидање

(15-02-2016, 02:27 PM)Бранке Пише:  А у вези саме теме,нити су задња два Обреновића заслужила ни да чисте српски трон,нити су Карађорђевићи икад легално били на престолу(ни 1842. ни 1903. ни 1918.- све државни удари и ликвидирање супарничких династија,што сами што уз помоћ са стране) и то је чињеница . . . све остало је нагважђање гладан срати . . .

Србине, преброј Српске жртве за време Обреновића, па онда за време Карађорђевића, па ће ти се све само касти.

Ја мислим да су Михајлу предати кључеви Српских градова без иједне изгубљене главе и опаљеног метка.

Лично сматрам то већом победом од "победе" над Аустроугарима која нас је коштала живота половине нације а заузврат дала само јалову и неодрживу Југославију у којој смо опет постали овце за клање.

(15-02-2016, 07:49 PM)Павле Пише:  Па и Карађорђа су убили Обреновићи... што се љутите што је после убијен Обреновић?

Зато што није убијен један Обреновић, него је сатра цела њихова лоза, а то сложићеш се, баш и није Српски и Православни обичај.

(15-02-2016, 07:49 PM)Павле Пише:  Многи српски сељаци гинули су за тог Краља и за ту отаџбину.

Као да су имали избора...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#21

БРАВО ГРОМОВНИЧЕ!
Слаба је и бесмислена тема, "трице и ку(р)чине".
Ко да се с ким мири, остатци остатака са Енглезима, какве то везе има са реалношћу и чиме су ти данашњи заслужили да се питају за било шта?
Одговори
#22

Једини легални наследник српске Круне је Њ.К.В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић, титуларни Краљ Србије и ја вас молим да не наседате на преваре лажних "Принчева" и лажне опозиције. Постоји једна српска држава, једна српска нација и једна српска Династија Карађорђевић!

[Слика: 701949_128831177503968_1653963515567450039_o.jpg]

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#23

(16-02-2016, 09:11 AM)Ројалист Пише:  Постоји једна српска држава, једна српска нација

Почивши Краљ Александар се не би сложио са тобом Blush

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори
#24

Sto Aleksandar ako je vec kralj nije bio na Oplencu juce, vec poslao Dinkicevog bradonju da polozi venac..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#25

(16-02-2016, 11:21 AM)Mekenzi Пише:  Sto Aleksandar ako je vec kralj nije bio na Oplencu juce, vec poslao Dinkicevog bradonju da polozi venac..

Прво, јуче се ишло у Марићевића јаругу, у Орашцу.

Друго, сигурно има разлога зашто се Краљ није појавио, већ је послао Изасланика из редова Крунског Савета.

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори
#26

(16-02-2016, 03:00 PM)Ројалист Пише:  
(16-02-2016, 11:21 AM)Mekenzi Пише:  Sto Aleksandar ako je vec kralj nije bio na Oplencu juce, vec poslao Dinkicevog bradonju da polozi venac..

Прво, јуче се ишло у Марићевића јаругу, у Орашцу.

Друго, сигурно има разлога зашто се Краљ није појавио, већ је послао Изасланика из редова Крунског Савета.

Лупете трућ!

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Одговори
#27

Imao je razlog jel bi bio izvizdan i ispljuvan ko onomad.
Zato danas politicari i Aleksandar zaobilaze jarugu. pa je tako poslat Dinkicev covek kao izlasanik.

A da, otkad se to izlasanik salje na drzavni praznik..

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори
#28

(15-02-2016, 11:23 PM)Громовник Пише:  
(15-02-2016, 02:27 PM)Бранке Пише:  А у вези саме теме,нити су задња два Обреновића заслужила ни да чисте српски трон,нити су Карађорђевићи икад легално били на престолу(ни 1842. ни 1903. ни 1918.- све државни удари и ликвидирање супарничких династија,што сами што уз помоћ са стране) и то је чињеница . . . све остало је нагважђање гладан срати . . .

Србине, преброј Српске жртве за време Обреновића, па онда за време Карађорђевића, па ће ти се све само касти.

На ово питање ти могу само онако по српски одговорити . . . не свирај к.рцу . . .

Колко су Обреновићи невини јадни знам по мојој фамилији(батали рат и жртве у рату - ма колко то грубо звучало није поента приче) . . . рођени ми ђед(сад по коленима не знам како се зове тај род,ал је родоначелник) је бежао после Светоандрејске скупштине да га не растргну на точку што је био за Александра . . . Колко је радикала,официра, јахано и побијено што се нису свиђали династији . . . и сад треба да сабирамо жртве у миру . . . ту дебело ће тас да превагне на штету Обреновића . . . Јел треба буне да бројимо?

Да не причамо што је држава не може се рећи економски уназађена зато што није била ни развијена,али је заустављена потпуно у развоју од Милана . . . увођење струје,трамваја,филма,телефона је еквивалент индустријализацији и електрификацији у у СФРЈ . . . а ко то хвали . . .

(15-02-2016, 11:23 PM)Громовник Пише:  Ја мислим да су Михајлу предати кључеви Српских градова без иједне изгубљене главе и опаљеног метка.

1862. су Турци и Срби играли одбојку,кад већ то спомињеш . ..

Ал мене одушевљава колико Срби преко Дрине бране Обреновиће иако су њима у то време били битни као гаће у порно филму . . .

Баш замишљам у том паралелном универзуму како Фрањо Јосиф свом Александру Вучићу,овај,Милану Обреновићу предаје Босну . . . онако,из љубави . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним