Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 2 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Свети Архангел Михаил и остале Силе небесне бестелесне-АРАНЂЕЛОВДАН
21-11-2014, 05:50 AM (Последња измена: 21-11-2014 05:56 AM од ултра-националиста.)
Порука: #1
Свети Архангел Михаил и остале Силе небесне бестелесне-АРАНЂЕЛОВДАН
[Слика: 115305.jpeg]
Ангели Божји били су празновани од људи још из дубоке старине. Но то празновање често се изметало у обожавање ангела (IV Цар 23, 5). Јеретици су свашта баснословили о ангелима. Неки су од тих гледали у ангелима богове; други, иако их не сматраху боговима, називаху створитељима васцелог видљивог света. Лаодикијски помесни сабор који беше на четири или пет година пре I васељенског сабора, својим 35. правилом одбаци поклоњење ангелима као боговима и установи правилно поштовање ангела. У време пак Силвестра, папе римског и Александра, патријарха александријског (IV век), би установљен овај празник Архистратига Михаила и прочих Сила небесних у месецу новембру. Зашто баш у новембру? Зато што новембар представља девети месец после месеца марта. У месецу марту сматра се да је било створење света. А девети месец после марта узет је због девет чинова ангелских, који су најпре створени. Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, онога апостола, који се уздигао до у треће небо, описао је ових девет чинова у књизи &&О небесној Јерархији.&& Ти чинови су следећи: шестокрили серафими, многоочити херувими и богоносни престоли, господства, силе и власти, начала, архангели и ангели. Војвода целе војске ангелске јесте архистратиг Михаил. Када је сатана, Луцифер, отпао од Бога, и повукао собом у пропаст један део ангела, тада је Михаил устао и узвикнуо пред не отпалим ангелима: „Вонмем станем добрје, станем со страхом!” И све небеске војске верних ангела громовито су запојале: „Свјат, свјат, свјат Господ Саваот исполн небо и земља слави Твојеја!” (Види о архангелу Михаилу Књигу Исуса Навина 5, 13-15; светог Јуде 1, 9.) Међу ангелима влада савршено једномислије, једнодушност и љубав, а уз то још и потпуна послушност нижих чинова вишим чиновима, и свих укупно светој вољи Божјој. Сваки народ има свога ангела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога ангела хранитеља. Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога ангела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се све огромно мноштво ангела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека. Нека би нас Бог помиловао и спасао молитвама светог архистратига Михаила и прочих небесних сила бестелестних. Амин
http://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=KKZ
Срећна Слава свима који славе светог Архангела Михаила!

Smile
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
21-11-2016, 02:10 PM
Порука: #2
RE: Свети Архангел Михаил и остале Силе небесне бестелесне-АРАНЂЕЛОВДАН
Радио Београд 2, емисија "Од Злата Јабука", тема је Сабор Светог Арханђела Михаила тј. "Аранђеловдан"., о празнику и слави и друго:

http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/28...abuka.html
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
01-12-2016, 08:05 PM (Последња измена: 01-12-2016 08:17 PM од ЛукаЛоко.)
Порука: #3
RE: Свети Архангел Михаил и остале Силе небесне бестелесне-АРАНЂЕЛОВДАН
[Слика: 192502DSCF3917.jpg]

Овај кип Светог Михаила стоји у пећини у италијанском месту Monte Sant'Angelo, на брдовитом полуострву Гаргано, на Јадрану.
Ту је једна од најважнијих светиња Архангела на свету.
У том крају култ Архангела Михаила је велик.
Према традицији сам Свети Михаил се појавио бискупу тадашњег суседног града Сипонто у петом веку нове ере и затражио да му се посвети та пећина.
То у исто доба када становници тог града су се супротстављали једној варварској инвазији. Према традицији понова појава Архангела је застрашио те варваре.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)