Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(ukleti vojnici) Poljska '44-'63
12-05-2015, 10:51 PM
Порука: #1
(ukleti vojnici) Poljska '44-'63
"Zolnierze wiklecy" " Ukleti vojnici"

Antikomunisticki Poljski narodni pokret koji je bio aktivan 1944-1963 na terenu republike Poljske .
Protivnici SSSR-a i njegovoj politici.Broj Poljskih vojnika koji su ostali u sumama borili se jos posle zavrsetka drugog svetskog rata kretao se izmedju 120 000-180 000.
Naziv "ukleti vojnici" je nastao jer su ih boljsevici smatrali neprijateljem broj jedan od strane komunisticke vlade,cak i danas postoje lazi da su 'ukleti vojnici"ubijali nevine civile na srecu danas je vecina komunistickih arhiva otkrivena i imamo priliku da vidimo sta je istina .
Za mladje narastaje u Poljskoj oni su najveci heroji ,a 1. marta slavi se narodni dan "ukletih vojnika ".
Poslednji "ukleti"zvao se Juzef Francak i poginuo je 21.10.1963 g.


https://www.youtube.com/watch?v=3ebPRMvVNrg

Ovo je snimak o jednoj od organizacija koje su se borile posle "zavrsetka" drugog svetskog rata!

"NSZ"-narodowe sily zbrojne"
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
17-05-2015, 05:03 PM
Порука: #2
RE: (ukleti vojnici) Poljska '44-'63
По питању Пољске и Другог светског рата, мада то директних веза са борбом против комунизма нема, стоји нешто што мало људи зна јер се то заташкава, то што су у време окупирања земље Пољаци стекли лоше расположење према Ватикану.
Хитлерова Немачка заиста је желела елиминисати пољски народ, истребљењем или асимилацијом.
Тада су Немци застрељавали или позатварали све патриоте, интелектуалце, неки део малене пољске деце дали су на освајање немачким породицама. У том прогону, у циљу рушења пољског духа, настрадала је и његова црква: Немци су затворили неке цркве, интернирали су у логоре много црквених људи.
Пољске власти у егзилу, као и обични Пољаци и патриоти, желеле су и тражиле да Ватикан и сам римски папа јавно и жестоко осуде такво немачко насиље над њима, да отворено стану на њихову страну као објективне жртве. Међутим, римски папа је увек остао привидно неутралан у том рату. Званично оправдање за то је да папа, остајући изнад свих страна, могао је боље дипломатски деловати за мир.
Пољаци који су толико патили, такву неутралност нити су схватали, нити нису прихватали. Постоји документација око обимног илегалног издатељства политичких и патриотских организација и групица, свих страна и оријентација, то јест биљтени, леци, не само левичарских и сељачких партија, него и католичких групација, који су изражавали велико разочарење и морални револт многих Пољака према званичном ставу Ватикана.
Њих је посебно револтирао, то што на прве бомбе које су пале над Рим, римски папа је одмах затражио да се италијанска престоница прогласи „отворени град“, док Варшава већ почетком рата је дивљачки разрушена као и други пољски градови, без осуде папе.
Изгледа да у то доба Ватикану је остао веран само високи клер Пољске, бискупи и архибискупи, док ниски клер и обични и поготово млади свештеници су осуђивали став Ватикана, толико да су неки отворено чак тражили да се по крају рата оснује аутокефална пољска црква!
По крају рата ипак комунисти су дошли на власт и римско-католичка црква је, уз Ватикан, поново постала бранилац пољског идентитета и језгро отпора комунистичкој диктатури и борбе за слободу и све то лоше расположење према Ватикану у народу је заборављено.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
27-10-2015, 10:38 PM
Порука: #3
RE: (ukleti vojnici) Poljska '44-'63
Поставио сам на старом форуму тему о Домовинској армији, а написао сам и овај чланак: Армија Крајова

“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)