Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 3 Гласова - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Жена
17-12-2019, 05:09 PM
Порука: #29
RE: Жена
(24-01-2018 02:38 AM)Романија Пише:  У Плужинама, у Гојковића долу, Принц Еуген дивизија, сачињена од Њемаца и усташа је 6. јуна 1943. године запалила колибу у коју су претходно били затворили 60 житеља из села.

Када су злочинци упали у село, спасио се свако ко је имао среће да се домогне шуме прије него што је био ухваћен, а међу таквима је била и седамнаестогодишња љепотица Јаглика Аџић. Али кад је чула вриску и кукњаву сељана, међу којима је препознала и глас свог осмогодишњег, као и двогодишњег брата, није се дуго колебала него се вратила у село, како би и сама страдала са својом породицом.

Међутим, када ју је угледао главни заповједник, одмах је наредио да ова дјевојка несвакидашње љепоте буде издвојена са стране, тј. да не буде спаљена заједно са својом породицом и осталим сељанима, након чега је 60 људи затворено у колибу која је потом запаљена.

Када се ватра распламсала, када су се крици очајних сељана почели проламати одјекујући међу брдима, Јаглика се неочекивано отргла војницима који су је држали, дотрчала до колибе и и скочивши у ватру убрзо нестала у пламену.

Ова храбра Пивљанка никада није одликована, никад нигдје није постављена њена биста. Једино на улазу у Плужине гдје се трагедија догодила, налази се спомен плоча са биљешком да су на том мјесту Њемци и усташе починили злочин над цивилима.

Међутим, Српска православна црква иако Јаглику није прогласила светицом, ипак се њен лик нашао на зиду Храма Христовог васкрсења у Подгорици што је уједно једини гарант да ће ова хребра дјевојка бити сачувана од заборава.
Новак Аџић да се стиди!
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
17-12-2019, 06:27 PM
Порука: #30
RE: Жена
Ти мислиш да се тај Будак било чега стиди.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
17-12-2019, 11:00 PM
Порука: #31
RE: Жена
(17-12-2019 06:27 PM)Бенито Пише:  Ти мислиш да се тај Будак било чега стиди.
Он чак ни по професији није историчар.Када трабуња, користи много хрватских речи.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)