Погледи форум

Пуна Верзија: Кратка историја Хрватске
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3
Одличан текст:
http://kraljevina1.blogspot.com/
(04-06-2014 05:15 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Одличан текст:
http://kraljevina1.blogspot.com/

Јoш да каже да су послије битке на Петровој Гори (Гвозду) сви ти хрватски краљеви били Мађари и одличан текст. Препоручујем књигу Јована Дучића: "Верујем у Бога и у Српство".
Порекло Хрвата:
http://kraljevina1.blogspot.com/2014/06/...rvata.html
Оба текста су са хрватског блога. Мени ово личи на зачетне нове хрватске историје.
Најбоље да користимо једне мисљење из Сун Тзу....где константна научна истраживање и текничка напредовање.....омогучава да оставиш своје душмане иза себе!

Ако Србија заједно са Русијом доведе Сателиско археологије заједно са Лидаром....у овој домет радове...и са тим прецизна текничког копање.........можда нађемо покојног Ђен Дража и доста других синове и кћерке своје прошлости.....

А сигурно бих осталих хрвати да мењају своје историје.....што измишљају кад гол могу!
Ово ми не делује као измишљање...
Али оних су променили свој историја у овој.....

А утицај на томе су били Српски научници и њихове истраживање..........

Хоћели оних да га поново да промену.....кад нешто им не одговара....као генетика!
Цитат:U ovakvoj okolini, u kojoj se stanovništvo različitog podrijetla, katoličke vjere stapalo u hrvatski narod, jedine „crne ovce“ ostali su pravoslavni Srbi, zbog drugačijeg nacionalnog modela koji je njima vladao. Srbi, dakle, pripadaju pravoslavlju. U pravoslavlju nema toliko izraženog univerzalizma, već Crkva u pojedinom narodu u potpunosti pripada tome narodu, i zato postaje graditelj i čuvar identiteta. Srpska država je mogla propasti, i propala je, ali Srbin je u svojoj Crkvi i dalje slušao o srpskom imenu, sv. Savi, svetim srpskim vladarima itd. Tako je nastalo puno jače nacionalno ustrojstvo, čiji je glavni motor bila srpska Crkva. Tako da povijesni korijen nacionalnog konflikta između Hrvata i Srba možemo gledati kao na konflikt između dva modela stvaranja moderne nacije. Jer, iz hrvatske perspektive, srpsko „ostati Srbin“ unutar granica hrvatske države ostaje strano, nerazumljivo i sabotirajuće. A kada se uoči da je „krivac“ tome srpska Crkva, sva oštrica se okreće protiv nje-nije slučajno da je kroz povijest bilo toliko pokušaja i unijaćenja i pokatoličavanja Srba, kao i pokušaja stvaranja „Hrvatske pravoslavne Crkve“. Iz srpskog kuta gledanja, hrvatski model izgleda sulud-odreći se svoga podrijetla i nacije, i to sve zamijeniti imenom i nacionalnim identitetom jedne povijesno-pravne tvorevine hrvatskog kraljevstva? Zato je Srbin i bez svoje države mogao ostati Srbin, ali pod uvjetom da je sačuvao vjeru. Otpadajući od srpske Crkve u katoličanstvo ili islam, on je ostajao bez nacionalnog predznaka i lako se uklapao u druge nacije. Ovdje se treba čuvati bilo kakve srdžbe ili mržnje-jednostavno su današnje Hrvate i Srbe stvarala dva nacionalna modela, koji potječu iz različitih širih civilizacijskih shvaćanja.

Занимљиво тумачење . . .
Шта тачно није у реду код тога тумачења?
(08-06-2014 10:14 PM)мунгос Пише: [ -> ]Шта тачно није у реду код тога тумачења?

А ко је рекао да нешто није у реду? Smile
Па учинило ми се, пошто велиш, "занимљиво тумачење", као занимљив поглед али исто тако као да се на неки начин не слажеш са тијем.

У краћим цртама, скроз тачно појашњење једног сегмента проблема. Хрвати су најчешће били далеко поштенији него Срби при освртању на оснос Срба и Хрвата и то без увијања и отворено увијек Србима давали на знање да их не воле.

Срби, на другу страну, трудили су се на све начине да одобровоље Хрвате, и да лажима првенствено према своме народу и према странцима, прикажу српско-хрватски однос не онакав какав јест, него онакав какав би они волили да буде, не осврћући се превише на стварност и на оно што Хрвати стварно мисле.
При томе је страдала српска историјографија, српска култура, српски национални интереси и српски народ...
Хрватски језик 1835 године . . .

[Слика: 0233f.gif]

[Слика: danica.jpg]

"Danitza Horvatska,Slavonska i Dalmatinska"(Додатак "Народних новина,службених новина у Хрватској)

[Слика: Danica_ilirska.JPG]
"Danica Ilirska"(Под Људевитом Гајем пет година касније)

Уочите разлике . . . Smile
Нова тема: Ко је кога први напао:
http://kraljevina1.blogspot.com/2014/08/...-koga.html
Душевна болница се наставља.


Ова нација је најпаметнија на свету. Ја бољу пропаганду, извртање историје, ткз спиновање и сервирање лажи видео нисам. Феноменални су Хрвати, сви су на неким печуркама то стоји, али за пример је оно како подижу "националну свест".
Ми имамо чиме да се похвалимо, па не можемо то да искористимо. Не знамо, док они...они су сјајни.
Страница: 1 2 3
Референтни URL