Погледи форум

Пуна Верзија: Da li je Windows 8 američki Trojanski konj?
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Da li je Windows 8 američki Trojanski konj? Nemačke vlasti misle da bi mogao biti

Dokumenti nemačkog ministarstva za ekonomske odnose do kojih je došao nemački Zeit Online otkrivaju da nemačka vlada sumnja da TPM (Trusted Platform Module) tehnologija koju koriste Windows 8 računari i tablet uređaji ima potencijal da bude alat za špijunažu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Nemačka vlada je zbog toga preporučila saveznoj administraciji da ne koristi Windows 8, jer ovaj operativni sistem ima tajne ulaze u sistem koji se ne mogu kontrolisati pa ih NSA lako može zloupotrebiti.

Nemačka vlada je zabrinuta zbog verzije 2.0 standarda grupe Trusted Computing (TCG) koja postoji više od deset godina i koju čine veliki američki proizvođači hardvera i softvera kao što su Intel, HP, AMD, Dell i Microsoft. Problem je u čipu nazvanom Trusted Platform Module (TPM) koji je deo hardvera koga proizvode kompanije koje pripadaju ovoj grupi. TPM je promovisan 2006. godine kao zaštitna tehnologija koja čuva kriptografske ključeve u hardveru sve dok ne zatrebaju softveru, i sprečava izmene operativnog sistema od strane malvera, kao što je rootkit, ili hakera. Verzija 2.0 čipa koji se nalazi na računarima sa Windows 8 je sporna jer omogućava nesmetan daljinski pristup svakom računaru sa najnovijim Microsoft-ovim operativnim sistemom.

Dokumenti otkrivaju i da su nemački zvaničnici na sastancima sa TCG izrazili zabrinutost zbog mogućnosti zloupotrebe ali da su predstavnici američkih proizvođača odbacili ovakvu mogućnost. Zanimljivo je da su se predstavnici američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su prisustvovali sastancima složili sa napuštanjem ove tehnologije u njenom sadašnjem obliku.

Nemački zvaničnici, uključujući i članove Federalne kancelarije za informatičku bezbednost, smatraju da je korišćenje ove tehnologije u njenom sadašnjem obliku neprihvatljivo za federalnu administraciju i važnu infrastrukturu, i da bi to značilo gubitak punog suveriniteta nad informacionim tehnologijama.

I dok sa jedne strane vlasti smatraju da TPM 2.0 sa Windows 8 nije upotrebljiv za nemačku administraciju i važnu infrastrukturu, stav nemačkih zvaničnika je da će Windows 7 biti bezbedan do 2020. nakon čega treba potražiti alternativno rešenje.

Procureli dokumenti su iz perioda pre objavljivanja Windows 8. U njima je objašnjeno kako su nemački stručnjaci iz Federalne kancelarije za informatičku bezbednost došli do ovog otkrića. Prema njihovoj tvrdnji, oni su otkrili da verzija 2.0 TPM ima mogućnost da odluči koji će program na računaru biti uključne ili isključen, kao i da mogućnost potpune daljinske kontrole. TPM 2.0 hardverski interfejs koji je predstavljen krajem 2011., se aktivira kada se pokrene računar, i ne može se isključiti.

U dokumentima se navodi i da su nemačke kompanije pokušale da se uključe u razvoj TPM 2.0 standarda, ali da su ih američki proizvođači hardvera odbili. Sa druge strane, NSA je navodno bila uključena u razvoj 2.0 verzije TPM a njena uloga je bila veoma značajna.

Nemačke vlasti strahuju da bi ova tehnologija mogla da bude zloupotrebljena od strane američkih špijunskih agencija. Pre nego što je uzbunjivač Edvard Snouden britanskom Gardijanu dostavio dokumente o tajnim špijunskim programima američke NSA, koji otkrivaju kako je NSA krišom prikupljala podatke internet korisnika, strahovanje nemačkih vlasti bi mnogi nazvali paranojom, međutim, posle Snoudena takav strah nije bez osnova.

Posle skandala u čijem je središtu bio Snouden koji je pobegao u Rusiju, ruske vlasti su donele odluku da za sve poverljive dokumente koriste pisaće mašine umesto računara.

I ako nema mogućnost da špijunira ceo internet, NSA ima ambicije da kontroliše svaku komunikaciju na internetu, a prema onome što smo doznali od Snoudena, velike američke tehnološke kompanije voljne su da pomognu agenciji u tome.

Iz finansijskih razloga, TPM je retko ugrađen u računare potrošača, iako bi dolazak Windows 8 trebalo tokom vremena da proširi njegovu upotrebu.

Ironija je da bi i kineske vlasti kao i NSA mogli da pristpaju podacima preko TPM 2.0 jer su mnogi TPM čipovi napravljeni upravo u Kini, smatra jedan od stručnjaka čije mišljenje citira Zeit Online.
Референтни URL