Погледи форум

Пуна Верзија: PROGRAM KOJI SE BORI ZA SLOBODU NA INERNETU!
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Vlade mnogih država pokušavaju ukloniti stranice za deljenje datoteka (‘file-sharing’) u sklopu svoje borbe protiv piraterije muzike, filmova i knjiga. Ipak, taj pokušaj mogao bi lako biti osuđen na neuspeh.

Novi program za deljenje datoteka na internetu nazvan Tribler, vlade ili organizacije koje se bore protiv piraterije, neće ga moći onemogućiti.

Tako bar tvrde njegovi tvorci.

[Слика: Tribler_logo.png]

„Jedini način da srušite ovaj program je da srušite ceo internet“, rekao je dr. Pouwelse s tehnološkog Fakulteta Delft.

Tribler je varijanta popularnog BitTorrent softvera za razmenu datoteka, ali je posebno dizajniran kako bi ostao online u svim uslovima – uključujući napade koje bi mogli preduzeti vlasti ili organizacije koje se bore protiv piraterije.„Tribler je dizajniran kako bi održao BitTorrent u životu, čak i onda kada sve torrent tražilice, indeksi i trackeri budu offline“, navodi se na file-sharing portalu Torrentfreak.

Potez poput onog kada su američke vlasti oduzele domen MegaUploadu, neće imati uticaja protiv Triblera.Tribler bi mogao sve napore američke vlade učiniti beskorisnim.Naime, ne postoji središnja tačka za napad. Korisnici koji imaju instaliran ovaj softver dele datoteke jedni sa drugima bez korišćenja „popisa stranica“ hosta datoteke.

Tehnologija je već šest godina u testnoj fazi i nikada još nije bila offline, čak ni na jedan sekund, kaže za TorrentFreak njen holandski tvorac.

Ona se temelji na istoj tehnologiji, pa može deliti normalne „torrent“ datoteke kakve se objavljuju i na stranicama kao što su BT Junkie i PirateBay.

Kompletan tekst sa besplatnim linkom za preuzimanje programa na net adresi>
http://getosrbija.wordpress.com/2012/02/...-inernetu/
Референтни URL