Погледи форум

Пуна Верзија: Лепоте Србије
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Најлепша места се обично крију далеко од очију радозналаца. На њих најчешће наиђете случајно или евентуално препоруком пријатеља. Она се одупиру насртајима агресивне урбанизације и ретко се о њима може чути у уобичајеним туристичким понудама. Зато што нисмо успели да их прилагодимо нашим свакодневним навикама, зато и јесу - најлепша..

КАМЕНА ГОРА

На самој граници са Црном Гором, 7 км од пута Пријепоље - Пљевља на 1200 метара надморске висине налази се место Камена Гора. Препознатљива по "лековитој" клими како мештани воле да кажу. Обилује изворском пијаћом водом врхунског квалитета. Мештани су пријатни и услужни, воле да попричају са туристима и поносе се својом историјом. Наиме, овај крај је, у разним раздобљима наше бурне прошлости дао велики број хероја и бораца за слободу. Знаменита личност краја је комита Раде Кијановић - Крња, коме је у част подигнута и чесма, а тај извор је познат као "Крњова вода". Да ли у знак поштовања према њему или због стварно доброг квалитета воде, ово је можда најпосећенији извор у целом крају.

[Слика: xu33.jpg]

Uploaded with ImageShack.us


[Слика: kn47.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Крњова вода
[Слика: hkzg.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Заштитни знак Камене Горе и главна атракција је "Свети Бор", бор стар 500 година. Кажу да је једно од најстаријих на Балкану. Данас је под заштитом државе као природно добро првог реда. Овај бор ужива велико поштовање мештана, толико да се према њему односе као према некој врсти реликвије. Данас се ни једна гранчица, нити шишарка не баца нити склања, све остаје уз стабло, а шишарке се полажу у удубљење у дрвету, као и иконе. Према предању, у прошлом веку, су се на овом месту одржавали религиозни обреди јер цркве није било у близини, а сама Камена Гора је због недостатка друмова била прилично излолована од "остатка света". Наиме, до данас снег није забележен само у јулу, а током већег дела године, поутеви су и данас тешко проходни. Данас, иако имају изграђену цркву у близини, мештани су наставили традицију полагања иконица и "враћања" плодова у утробу дрвета.
Оно што "Свети Бор" такође чини посебним је дрво (смрека) које расте из његове гране!

Свети Бор

[Слика: qxzk.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Смрека која расте из гране Светог Бора
[Слика: c9g0.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Шишарке и иконице које се полажу у стабло дрвета-обичај који је задржан до данас
[Слика: je4w.jpg]

Поглед са пропланка код Светог Бора
Uploaded with ImageShack.us

[Слика: zi5j.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

У непосредној близини Камене Горе налази се једно аутентично етно село - Гувништа. Некада је бројало и до 100 домаћинстава, док их данас има једва десетак. Што би рекао мештанин Периша, остали су најупорнији Smile. Све у свему, забачено, али лепо сеоце у центру шуме.

Село Гувништа
[Слика: wt5b.jpg]


Uploaded with ImageShack.us

Некадашња кућа једног мештанина
[Слика: k9br.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
СОПОТНИЦА

На око 10 км од пута Пријепоље - Бродарево, на југозападним обронцима Јадовника налази се село и река Сопотница, препознатљива по фантастичним водопадима. Један крак се улива у реку Лим. Колима се може доћи до подножја водопада које је сада уређен летњиковац и одакле се пружа фантастичан поглед.Ту се налази и извор са пијаћом водом. Вода је ледена, права планинска.Свакако препоручујем "планинарску" туру уз саме водопаде до врха где се се налази прелеп пропланак, идеалан за одмор и пикник. Напомињем да тура није лагана, не постоје уређене стазе (осим моста на половини пута), успон је стрм. Квалитетна обућа је обавезна као и планинарски штапови. Али, труд се исплати. Свакоме ко воли природу обећавам непоновљиво и незаборавно искуство.

Поглед на Врх водопада са дрвеног моста, око 200 метара удаљног од горњег пропланка
[Слика: odwi.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Обратите пажњу на људски лик у стени лево од водопада. Нешто слично сам видео касније и у источној Србији.
[Слика: cd5w.jpg]

Uploaded with ImageShack.us


Поглед са дрвеног моста ка подножју
[Слика: bwnw.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

[Слика: jvf.JPG]

Uploaded with ImageShack.us

[Слика: ncsy.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

[Слика: kzz1.jpg]

Uploaded with ImageShack.us


[Слика: 6jgg.jpg]

Uploaded with ImageShack.us


[Слика: 3l2c.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

Поглед са Сопотнице на долину Лима
[Слика: 30i2.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
На двадесетак километара од Сопотнице (6 км од Пријепоља) налази се манастир Милешева, један од најзначајнијих српских средњевековних манастира. Подигао га је краљ Владислав, син Стефана Првовенчаног, средином 13. века а ту је и сахрањен.
Фреска Бели Анђео, једна од најпознатијих фресака Србије, сматра се једним од највиших домета европског средњевековног сликарства, налази се у овом манастиру. Приказује архангела Гаврила који указује на Васкресење. У Милешеву су положене мошти Светог Саве све док их Турци нису пренели и спалили на Врачару. Овде је крунисан краљ Твртко Котроманић 1377. Иако под турцима, манастир је развијао богату културну делатност. Посебно је значајна штампарија, која је издала велики број богослужбених и других црквених књига. Упоредо са штампаријом у Милешеви делује и манастирска школа, једна од најстаријих код Срба.
Манастир је уништаван и обнављан у више наврата, а данас је седиште епископије Српске православне Цркве.

[Слика: 8xxu.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

[Слика: y4nx.jpg]

Uploaded with ImageShack.us

[Слика: 2e0r.jpg]

Uploaded with ImageShack.us
Свака част! Јел си ово сам сликао?
Ставља слике на 1111 пиксела, тако дођу преко целе стране. Ево видећу да ли имам нешто у компјутеру, да наставим тему.
Ево неколико слика од прошлог лета.
Златарско језеро, снимљено изнад Кокиног Брода:
[Слика: DSC_0844.jpg]
uploading images

[Слика: DSC_0826.jpg]
screen shot capture

[Слика: DSC_0845.jpg]
screen shot tool

[Слика: DSC_0847.jpg]
greenshot free download
Ово је снимљено од споменика на Златибору, отприлике километар и по од магистрале Ужице - Нова Варош:
[Слика: DSC_0875.jpg]
image upload

Снимљено са истог места, али у правцу југа. Ово је врх Чигота:
[Слика: DSC_0877.jpg]
image search
Ово је Чачак, снимљен са југа. Десно се види Вујан, лево Рудник. Додуше, не изгледа ми баш лепо одавде. Али у центру је супер, парк такође. Иначе, данас сам био у Смедереву, центар, трг око цркве, кеј, тврђава, изгледају одлично. Да отворимо посебну тему - градови?
Чачак:
[Слика: DSC_1035.jpg]
screenshot capture
Smile

Браво за Златарско језеро. Био сам и тамо, супер је. Ја сам планирао да поставим за Увац. То ћу сутра. Имам још материјала за постављање. Надам се да ће тема да заживи, да још неко постави нешто занимљиво. Добрих, нових места за упознати и видети никад није превише.

Препознао сам Чиготу, тамо једне године умало да нагазим на змију - у сред оне голотиње Кез
Ипак, сентиментално сам везан за Златибор, гдегод да кренем свратим макар на један дан тамо. Бар на златиборски "палачинак" или комплет лепињу.

Смедерево је скроз ок град. У последњих пар година се готово препородио.
Можемо градове и овде, зашто да одвајамо? Само, ја сам склонији природи.
УВАЦ

Специјални резерват Увац је природно добро прве категорије под заштитом државе. Налази се југоисточно од планине Златар. Природно је станиште за око 140 врста птица и 11 врста риба.

[Слика: IMG_7824.jpg]
image hosting over 2mb

Заштитни знак Увца је белоглави суп, једна од 2 врсте лешинара које данас живе на простору Србије. Током деведесетих година ова птица је била на граници изумирања а данас је овде једна од највећих колонија белоглавих супова у Европи. Белоглави суп је птица импозантне величине, распона крила до 3 метра. Његова улога у еко систему је јединствена и незаменљива - храни се искључиво месом угинулих животиња и на тај начин спречава ширење болести.

Куриозитет је податак да је немогуће голим оком разликовати мужјака и женку. Једини начин је ДНК анализа пера које се вади из грла птице.
[Слика: IMG_7866.jpg]
image share

Наредне фотографије су сликане са воде - из чамца. Уколико се нађете на Увцу не пропустите прилику да одете на крстарење увцем. Крстарење траје 4,5 сата, а уколико се обилази и видиковац "Молитва" и читавих 9 сати. Заиста фантастично искуство!

[Слика: IMG_7889.jpg]
windows screen capture

Успели смо да ухватимо и корморане у "акцији" Smile Они сваког да на поједу рибе онолико колико су тешки. Захваљујући њима Увац је сваког дана лакши за неколико десетина килограма рибе.
[Слика: IMG_7893.jpg]
print screen windows xp

А успели смо да "уловимо" и сиву чапљу
[Слика: IMG_7971.jpg]
free upload

Одавде почињу меандри, тј онај специфичан, "змијолик" ток реке.
[Слика: IMG_7877.jpg]
free screenshot tool

На врху ове стене је видиковац Молитва. Успон траје око 2 сата.
[Слика: IMG_7904.jpg]
free screenshot tool

Увац обилује пећинама. Ово је "Ледена пећина", једна од најатрактивнијих. Дубина ледене пећине је нешто преко 2 км. Око 800 метара је уређено и отворено за посетиоце. Улаз је са реке, и то је у редовном програму "Крстарења Увцем" и уједно једини начин да је видите. Још један добар разлог да одете на то крстарење Smile
[Слика: IMG_7927.jpg]
screengrab

Не знам колико се види на фотографији али уживо ове фигуре изгледају као идеално извајана птица (голуб) и чељуст крокодила
[Слика: IMG_7928.jpg]
free image hosting

Температура ледене пећине током целе године је 8 степени. Када смо били унутра уопште се није видела пара од дисања. Интересантно, ово је ухватио апарат, уживо се то не види.
[Слика: IMG_7933.jpg]
lightshot free download

Ово је улаз на главну платформу (иначе постоје 3 просторије или собе). Ту се налазе највећи и најлепши украси.
[Слика: IMG_7938.jpg]
small screenshot utility

Неки од ових украса су дужине десетак метара. Наводно, потребно је 1000 година за формирање 4 цм оваквог сталактита.
[Слика: IMG_7939.jpg]
screen shot on pc

У повратку смо успели да сликамо Белоглавог супа из невероватне близине. Био је свега неколико метара удаљен од нас!
[Слика: IMG_7957.jpg]
image posting

Јато супова изнад хранилишта. То је она тачка у облику слова Т у шуми при врху.
[Слика: IMG_7973.jpg]
free image hosting
Супер, свака част!
Хвала!
Имали смо доста среће, а и време нам је ишло на руку. Било је облачно а без ветра, што нам је омогућило да се толико приближимо оном супу. Наиме, они користе струју ветра за лет и првих 20 метара лебде на ветру пре него што замашу крилима. Имали смо заиста неуобичајено добар "улов" Smile
Одличне слике!
Хвала, Даре! Smile
(28-08-2013 07:59 PM)Chicot Пише: [ -> ]Хвала!
Имали смо доста среће, а и време нам је ишло на руку. Било је облачно а без ветра, што нам је омогућило да се толико приближимо оном супу. Наиме, они користе струју ветра за лет и првих 20 метара лебде на ветру пре него што замашу крилима. Имали смо заиста неуобичајено добар "улов" Smile
Јеси ли ишао преко неке агенције на крстарење или у "самосталном" аранжману? Супер су слике, само ја бих склонио датум и време, тако сам и код себе подесио на апарату.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Референтни URL