Погледи форум

Пуна Верзија: ЧЕТНИЦИ ИШЛИ ДА ОСЛОБОДЕ ЈАСЕНОВАЦ 1943.ГОДИНЕ
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Имам податке да су четници под вођством Вранешевића (дивизија "Петар Кочић") кренули крајем 1943 или почетком 1944 да ослободе Јасеновац. налазили су се у близини од свега неколико километара од логора (мање од 10км) када су добили наредбу да се повуку, јер се десила издаја, а било је говора и о уценама партизана који су се противили ослобађању логора, те су рекли да ће побити и све четнике и њихове породице ако се то догоди. Податке сам добио од сина и унука једног од учесника, Васа Марића из Доње Пецке (општина Мркоњић), који је у походу и учествовао. Он је подигао устанак против усташа у немаца у своме крају 1941 године, у месту Млиништа. Био је и неки командант Тривун Тривунчић такође. Имена и времена испричали су ми према сећању, тако да тачне податке не знам, али, према њиховим речима, у архивама Републике Српске има докумената о овом догађају.

Написао сам све што сам о овоме од њих чуо, можда ће вам бити од користи. Има још један учесник овог догађаја, припада породици Убипарип из Јасенових Потока и живи у Новом Саду ако сам добро разумео.
Нисам наишао на те податке, али ако је било, могло је бити у јесен 1943, када су четници свугде били у офанзиви. Командант Тривунчић је Митар, Босанскокрајишки корпус.
(07-06-2015 06:51 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Нисам наишао на те податке, али ако је било, могло је бити у јесен 1943, када су четници свугде били у офанзиви. Командант Тривунчић је Митар, Босанскокрајишки корпус.

Син и унук Васа Марића не знају који је тачно био одред, али запамтили су презиме Тривунчић, Вранешевић. Према њиховим речима, ради се о крају 1943 или почетку 1944. Јесен је отприлике тај период.
Врањешевић је био командант Западне Босне, која је имала прво два корпуса, Босанскокрајишки (Дреновић, где је био и Тривунчић) и Средњобосански (Тешановић), који је касније подељен на 1. и 2. средњобосански. Имали су око 10.000 људи, али су слабо стајали са муницијом.
Децембра 1943. године, комунисти су безуспешно напали Хрвате у Бањалуци, дошла су немачка појачања, масакрирала партизане, маса цивила је изгинула, једном речју хаос, тако да је то пре могло бити ујесен те године, него на крају.

У вези напада на Бањалуку:

http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopi...262#251262
Референтни URL