Погледи форум

Пуна Верзија: KRSTARICA - Križarica
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Iza navodnog Albanca iz Kosovske Mitrovice Adema_ks krije se u stvari Ivan Petrović (rođen 28. aprila 1975, studirao na FON-u u Beogradu), osnivač i generalni direktor preduzeća Krstarica DOO, Bulevar Despota Stefana 95 (nekadašnja 29. novembra), Beograd. Krstarica DOO je vlasnik istoimenog internet foruma. Ovo naše otkriće nisu demantovali ni nadležni iz Krstarice, kojima se potpisnik teksta obratio. Inače, i samu informaciju o pravom identitetu smo dobili od jednog od nezadovoljnih i neisplaćenih saradnika Krstarice.

Po sopstvenoj zvaničnoj biografiji Ivan je još marta 1999. stvorio "prvi srpski pretraživač". Pri tome je prećutao sitnicu da je taj "srpski pretraživač" u stvari radio tako što je inkorporirao globalni pretraživač Altavistu, na koji je samo bilo nalepljeno Krstaricino zaglavlje. O tome koliko je ovaj forum "srpski", najbolje govori podatak da ga većina forumaša naziva Križarica. Ono što je važno i što je Ivana i njegov projekat do sada održavalo bile su dominantne boje na sajtu: žuta sa pomalo plavog.

Veza sa Demokratskom strankom ni ovde nikako nije zanemarljiva. Po podacima Agencije za privredne registre (APR) Krstarica DOO je 2009. godine ostvarila poslovni prihod od 26.999.000 dinara (oko četvrt miliona evra). Impozantno za jedan domaći vebsajt! Pri tome su jedini prihodi oni od reklame, bar je tako zvanično navedeno. Nezvanično: značajni prihodi su ostvareni i od "donacija", kao npr. one za elektronsko izdanje srpsko-turskog rečnika, koje je samo prepis ranijeg izdanja drugog izdavača. "Rečnik" se nekako zgodno pojavio u vreme slavljeničkog dočeka turskog predsednika od strane srpske žute vrhuške.

Ono što posebno izaziva pažnju je svota APR-u prijavljena kao čist dobitak: samo 258.000 dinara, znači manje od 10 odsto ukupnog prihoda. Da se radi o nekoj proizvodnoj delatnosti, gde se puno troši na repromaterijal, ili o firmi sa velikim brojem zaposlenih i visokim izdvajanjem za njihove plate, sve bi ovo bilo razumljivo. Ovde je, međutim, u pitanju preduzeće sa "cela" tri prijavljena zaposlena, od kojih je čak njih četvoro na funkciji direktora. Očigledno se ne slažu podaci prijavljeni zvaničnim institucijama sa onima iznetim u javnosti. Ili jedan direktor volontira.

Najpre će biti da se radi o klasičnom pranju para. Tri od četiri direktora imaju strane adrese boravka, tako da porez ne plaćaju u Srbiji. Preko fiktivnih ugovora na ime navodnih savetodavnih i sličnih usluga njima se transferišu pare sa računa Krstarice, a sve preko firme registrovane na - Maršalskim ostrvima.

Novac se obezbeđuje tako što neko preduzeće, da bi ostvarilo bilo koje svoje pravo, od funkcionera DS-a dobije "preporuku" da investira u svoju internet prezentaciju i to preko "stručnjaka" iz Krstarice DOO. Veći deo tako ostvarene zarade se odmah uplaćuje kompaniji u poreskom raju, kao što su Maršalska ostrva, dok samo mali procenat prođe kroz račune u Srbiji.

Finansijski izveštaji za prethodne godine pokazuju da odavno nešto nije u redu sa poslovanjem ovog "pretraživača". Za 2008. Krstarica je prijavila prihod od 31.442.000 dinara, a dobit od 408.000, sa samo dva zaposlena. Koliko se da zaključiti, jedini koliko-toliko realan finansijski izveštaj bio je onaj iz 2006. kada je prihodovano 18.338.000 dinara uz dobit od 7.473.000 (tada preko 100.000 evra) sa, takođe, samo dva zvanično zaposlena saradnika.

Što se "stručnjaka" tiče, na koje se poziva Krstarica DOO: ni jedan od navedenih direktora osim, delimično, samog Ivana Petrovića, nema blage veze ni sa marketingom, još manje sa informatikom.

Jelena Petrović, direktor internacionalnog marketinga u Krstarici po navodima ovog preduzeća, stručnjak je za ljudske resurse i živi u Kingstonu (tamošnji broj telefona: 020 8417 9000). Michael Ruddock (Majkl Rudok), Krstaricin direktor finansija, ovlašćeni je računovođa i osnovne studije iz oblasti računovodstva i finansija završio je na Univerzitetu u Londonu, Velika Britanija. Član je Association of Chartered Certified Accountants i živi u Velikoj Britaniji. Jedino Barry Bobin-Martin (Bari Bobin-Martin), direktor internacionalnog poslovanja, ima neke veze sa informacijama, iako ne i sa informatikom.
Онај осјећај кад добијеш забрану на крстарици због тога што си вријеђао хрвате хихихи Хармоника хихихи Кидање Баја Smile Ваистину!
Референтни URL