Погледи форум

Пуна Верзија: ЈНА И ОФИЦИРИ У ЈНА
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2
Да ли је ЈНА била четврта , шеста или десета, свеједно, сила у Европи, као што у на причали.

Да ли су официри били способни, патриоте. Да ли је селекција официрског кадра била исправна, без обзира на националност ( или можда собзиром)
Била је најслабија војска у Европи. Јер кад би је било ко напао, она би се расула, јер народи не би хтјели заједно ратовати. Ако је стварно била четврта, онда се треба запитати да ли би данас њемачка или француска војска, или која је већ четврта у Европи, тако лако распала и допуштала да дијелови земље тако лако проглашавају независност (без обзира на спољашњи утицај).
Ако узмемо вријеме на крају Другог свјетског рата када нису постојале војске Њемачке, Француске, Пољске, Италије и Румуније НОВЈ је могла бити тек пета у Европи после војски Совјетског савеза, Уједињеног Краљевства, Турске и Шпаније. На свијету је била ко зна која јер су биле јаче војске Канаде, Аустралије, Бразила, Аргентине, Мексика, Кине, САД...
Постојала је војска Италије.. И замало није дошло до рата са Југославијом око Трста, у којој би Италија изашла као побједник. Али је то ријешено без рата у корист Италије..
Говорите о НОВ, али ја питам за ЈНА

Не знам да ли је ЈНА била најслабија војска, тешко је упоредиво, али ЈНА није имала нити једну спремну борбену јединицу. Можда нишки падобранци, али су занемарњиви, једна чета. Постојали су регрутни центри - центри за обуку, логистика и резервни састав, али борбена јединица не, мислим на копнену војску.
Мислим да је Вуковар одличан примјер неспособности официра. Опсада је трајала десет пута дуже од очекиване. Хрвати би и побједили, само да су имали наоружање.
Ма било непоновило се.
Официри су посебна прича. Прво од негативне и погрешне селекције није ни могло испасти ништа добро. Наравно, част изузецима

Прва генерација - комплексаши, полуписмени, ограничени типови, које су комунисти негдје успут мобилисли у партизане. Из рата изашли, најели се Титовог бијелог хљеба, и увалили у господске станове и куће, догурали до потпуковника, уз мало какве "вечерње" војне школе.
Друга генерација - генерација ратне сирочади, које је партија узела под своје још у дјетињству. Генерација која никад није имала додир са стварношћу, вјероватно није ни саму заклетву разумјела. Генерација која је васпитана да је уставни поредак важнији од свега. Разликовала се од прве што је њихово прво усељење било у новоградњу
Трећа генерација - е ту се већ почело размишљати отприлике овако "дај мушко дијете у војну школу, кад заврши чека га посао и стан, што је најважније". Коју светињу треба да брани, е то већ није важно, важно је да има пос'о. А критериј за упис је да су ти зуби здрави.
Malo pričate gluposti.

Ako je tako da su u jna oficiri bili još malo ko šarlatani, pa su tu bili zbog posla i stana,

Kako su onda ti isti oficiri uspešno komandovali vojskom republike srpske.

i

Kako su ti jna oficiri uspešno branili Jugoslaviju 99 gde nisu doživeli niti jedan jedini poraz na zemlji a u vazduhu su oborili tada najjmoderniji avion stelt 117-a.

Pričamo o oficirima bez mešanja politke.
(20-11-2015 01:54 AM)Mekenzi Пише: [ -> ]Malo pričate gluposti.

Ako je tako da su u jna oficiri bili još malo ko šarlatani, pa su tu bili zbog posla i stana,

Kako su onda ti isti oficiri uspešno komandovali vojskom republike srpske.

i

Kako su ti jna oficiri uspešno branili Jugoslaviju 99 gde nisu doživeli niti jedan jedini poraz na zemlji a u vazduhu su oborili tada najjmoderniji avion stelt 117-a.

Pričamo o oficirima bez mešanja politke.
ЈНА је била немогућ склоп, није могла да функционише. Тада то више није била ЈНА. Већ је била доста ''прочишћена'', не мислим само по националностима, а сем тога велику улогу играли су резервни официри. Они горе описани углавном су се држали позадине.
Крајем 80-тих доста људи се национално освијестило. А нпр. Младић није ни тада. Он је 1991. био частан официр ЈНА и комуниста и Југословен, а после Добровољачке улице 1992. се отријезнио. И тако су многи.
С друге стране један официр је предао Хрватима 1991. неколико тенкова и комплет оружје и муницију, без икаквог разлога (није био опкољен нити шта слично), и рекао је: Ја нећу да ратујем, ја сам Југословен.
За мене је то најстрашнији примјер издаје.
Такође сад се присјетих да у овом рату није било смртне казне за дезертере, за разлику од прошлих ратова, па је и то било од утицаја да свако ради шта хоће.
(20-11-2015 03:12 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]ЈНА је била немогућ склоп, није могла да функционише. Тада то више није била ЈНА. Већ је била доста ''прочишћена'', не мислим само по националностима, а сем тога велику улогу играли су резервни официри. Они горе описани углавном су се држали позадине.

Не би се баш сложио са тијем. Резервни официри су бирани на исти начин као и активни (подобност и ко зна шта све још - способност на крају!). Част изузетцима, као и код активни официра, али мало је ту било способни. Издвојио би млађе генерације, тј. они који су завршили војне школе пред рат или почетком рата (проблем са њима је био тај што је њих Милошевић задржао код себе умјесто да они буду приоритет за СВК и ВРС).

Већина резервни официра је била скроз неспособна (одабир, као и давно завршено школовање при чему за већину је то било "на једно уво уђе, а на друго изађе").

Већина је такође избјегавала рат и глумила неке пацифисте. Мени то ни данас није јасно, да ја, који нијесам имао никакве везе са војском до тад, сам био орнији за војску и за бој од оних којима је то - не посао - него животни позив!
Већина је такође избјегавала рат и глумила неке пацифисте. Мени то ни данас није јасно, да ја, који нијесам имао никакве везе са војском до тад, сам био орнији за војску и за бој од оних којима је то - не посао - него животни позив!
[/quote]

Браво, ово је основно питање, једном у животу му се пружи прилика да заради плату, он опет забуши.
Ево сад сам видио да је у Невесињу одзив на почетку рата био 105%.
Читам књигу Милисава Секулића Југославију нико није бранио а врховна команда је издала. Према податцима које он наводи (ССНО и ГШ ЈНА) у директним борбама учествовало је свега 16 000 војника (ЈНА и добровољци и ТО). Шок Од потенцијалне људске базе од 2 000 000 војних обавезника! Мање од 0.8%! Мислим да тако нешто није се десило у историји ратовања цијелог људског рода.

Значи бројчани однос бораца обе стране био је 3:1 или 4:1 у корист Хрвата, кад се узме учешће у директним борбама.
Страница: 1 2
Референтни URL