Погледи форум

Пуна Верзија: Рехабилитација Милана Недића
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Now on http://www.generalmihailovich.com

at:

http://www.generalmihailovich.com/2015/0...ica-u.html

Rehabilitacija Milana Nedića u Strazburu / "Danas" April 8, 2015

Danas.rs
V.J.
April 8, 2015

Praunuk ratnog predsednika vlade najavio pokretanje postupka protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

- Aleksandar Nedić, generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, najavio je da će preko svog pravnog zastupnika započeti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pošto su pravosudni organi u Srbiji odbili da postupaju po njegovom zahtevu za rehabilitacijom predsednika srpske vlade u vreme okupacije Milana Nedića.

Prema rečima Aleksandra Nedića, praunuka Milana Nedića, na ovaj potez su se odlučili pošto je Viši sud u Beogradu prošle godine odbacio njihov zahtev karakterišući ga kao neuredan.

- Viši sud je odbacio inicijativu, jer mi nismo mogli da dostavimo svu dokumentaciju koja se nalazi u Arhivu Jugoslavije. Pošto je reč o više hiljada dokumenata, porodica nije imala sredstava da plati njihovo fotokopiranje - rekao je Nedić.

Kako je naveo, njegov advokat Zoran Živanović će formalnu proceduru započinjanja postupka u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu obaviti nakon okončanja uskršnjih praznika.

Kod procesa rehabilitacije Milana Nedića je bilo sporno to što on nikada nije bio osuđen, pa samim tim ne postoji osnova da bude rehabilitovan.

- Milan Nedić je 1946. godine uredbom tadašnje vlasti bio proglašen za državnog neprijatelja - objasnio je Aleksandar Nedić razlog zbog kojeg je pokrenut postupak rehabilitacije.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade za vreme nacističke okupacije Srbije. Po završetku rata njegova vlada je raspuštena, a on uhapšen. Po zvaničnoj verziji događaja, Milan Nedić je 1946. godine počinio samoubistvo, tako što je iskoristio nepažnju zatvorskih čuvara i iskočio kroz prozor zatvora u Beogradu.


http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/prav..._id=300018

Хвала уваженој Александри Ребић из Чикага на послатом чланку.
Претпоствљам да се не зна где је гроб Милана Недића?
Вјероватно кречана па заједничка јама. Могли су да покажу мало људскости па да тијела дају породицама.
Цитат:Koje sve dokaze iznose podnosioci zahteva za rehabilitaciju premijera Srbije u vreme nacističke okupacije. Među svedocima – profesorka Smilja Avramov, Veljko Guberina, Uroš Šuštarič, a svedoče o spasavanju Srba i Slovenaca

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...-komunisti
(08-11-2015 11:42 PM)Мргуд Пише: [ -> ]
Цитат:Koje sve dokaze iznose podnosioci zahteva za rehabilitaciju premijera Srbije u vreme nacističke okupacije. Među svedocima – profesorka Smilja Avramov, Veljko Guberina, Uroš Šuštarič, a svedoče o spasavanju Srba i Slovenaca

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...-komunisti

"Tako je po njemu ime dobio i prvi predsednik nezavisne Slovenije Milan Kučan, inače rođen u našoj zemlji za vreme rata."
(07-12-2015 11:08 AM)смедерево Пише: [ -> ]http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/612112/...iju-Nedica

Интересантан коментар:

"Значи овако: Дођу Немци и прво бомбардују па после и окупирају Србију. Србија има владу на чијем је челу Недић. И тако цео рат, погроми, логори, стрељања, вешања, експлоатација богатстава земље и после пуј пике не важи. Сада ће и њега да рехабилитују, а ми ћемо да позовемо НАТО који нас кињи четврт века, који нас је бомбардовао и ... Нешто ми познато. А па да! Кад може Недић да служи Хитлеру и то буде после оправдано, што онда не би... Ајд` да не пишем ..."
На жалост, рехабилитација се користи у политикантске сврхе. Наравно да је рехабилитација пар екселанс политичка одлука,али она мора бити правно аргументована. Правно гледано,по мом мишљењу, Милан Недић апсолутно треба бити рехабилитован. Али,историјски и национално, његова улога у периоду ДСР је катастрофална(дуго сам бирао реч) у најмању руку таман толико-колико је било и понашање комуниста према њему. Једноставније, рехабилитација ( која је оправдана) довешће до заблуде око његове историјске улоге у време ДСР.
Цитат:његова улога у периоду ДСР је катастрофална

А шта је то катастрофално? Што није било још пар стотина иљада мртви Срба? Rolleyes
Хтели Немци да уведу 1000 за једног? Или је укинуо 100 за једног? Или је његова улога пресудна у спасавању Срба преко Дрине? Мунгосе, чиме је он спасио стотине хиљада Срба?
Постоји прича да је немачки командант (Србије ваљда) показао М. Недићу мапу на којој се видело да ће Србију поцепати на неколико делова ако се не прихвати финкције председника марионетске владе. У Западну Србију је требало да удју усташе, у Источну Србију Бугари, Војводина да припадне Мађарима под управу а Косово балистима (шиптарима). Београд би био издвојен и имао би посебан статус и то под називом Принц Еуген Штат (по асутријском принцу Еугену Савојском).

Недић је , наводно, то прихватио и тиме спречио још гори покољ од свих непријатеља којима смо окружени.

Често парафразирају његову тадашњу изјаву: "Нећу дозволити да усташе кољу по Шумадији."

Колико је све ово тачно не знам. Вероватно би г. Самарџић могао да каже прецизније.
(11-12-2015 11:52 PM)Бенито Пише: [ -> ]Правно гледано,по мом мишљењу, Милан Недић апсолутно треба бити рехабилитован. Али,историјски и национално, његова улога у периоду ДСР је катастрофална(дуго сам бирао реч) у најмању руку таман толико-колико је било и понашање комуниста према њему. Једноставније, рехабилитација ( која је оправдана) довешће до заблуде око његове историјске улоге у време ДСР.

Ја мислим управо супротно.
У чему би била разлика између рехабилитације Драже и Недића? У томе што су комунисти оптужили Дражу за ствари које није починио. Па су потом монтирали процес. Недић је био квислинг, био је председник квислиншке владе, дакле ту нема шта да се анализира са правног аспекта. Он би био осуђен и да је којим случајем у рату победила Дражина војска.
Што се тиче националног и историјског аспекта, он је за мене позитиван лик.
Да скратим - Дража је минимални издајник, Недић је половични издајник, за разлику од комуниста који су апсолутни издајници.
"Дража је минимални издајник.":читај: Против мртвог Недића су титоисти водили поступак у којем је конфискована имовина. То је основ за рехабилитацију и по мени потпуно оправдан. Да је победила Дражина војска сигурно би био вођен процес против Недића и других,али не на карикатуралан начин како су то чинили комунисти да би мимикријом стварали историју каква њима одговара.
(12-12-2015 11:26 AM)Бенито Пише: [ -> ]"Дража је минимални издајник.":читај: Против мртвог Недића су титоисти водили поступак у којем је конфискована имовина. То је основ за рехабилитацију и по мени потпуно оправдан. Да је победила Дражина војска сигурно би био вођен процес против Недића и других,али не на карикатуралан начин како су то чинили комунисти да би мимикријом стварали историју каква њима одговара.

Разумем шта хоћеш да кажеш. Али, то је правно питање, а ја нисам правник. Има овде правника, па нека дају своје стручно мишљење.

Нисам разумео зашто си цитирао ово моје за Дражу?
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Референтни URL