Погледи форум

Пуна Верзија: Online transakcije
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Uspon online bankarstva je iznedrio novi oblik sajber kriminala - krađu informacija o plaćanju. Prevaranti nastavljaju sa razvijanjem novih načina zaobilaženja sistema koji štite finansijske podatke. Kako njihovi zlonamerni programi kradu vaš novac? Kako možemo da se zaštitimo od njih? Da li je to uopšte moguće?

Bankarski Trojanci su najopasnija vrsta specijalizovanih zlonamernih programa. Kada se Trojanac instalira na računar žrtve, on po pravilu automatski prikuplja sve podatke o plaćanju, a ponekad čak i vrši finansijske transakcije u ime žrtve. Kriminalci koriste bankarske Trojance koji su sposobni da napadnu korisnike različitih banaka i platnih sistema, ali i Trojance namenjene klijentima specifične banke.

Kriminalci mogu poslati Trojance u lažnim email porukama koje navode korisnike da prate link ili otvore priloženi sadržaj za koji se ispostavi da je zlonameran. Za masovnu distribuciju bankarskih Trojanaca oni koriste ranjivosti Windows sistema i popularnih programa. U cilju efikasnijeg napada, kriminalci koriste exploit pakete - skupove različitih exploit-a namenjenih za različite ranjivosti.

Trojanci na inficiranim računarima koriste sledeće tehnike:

Nadziranje unosa na tastaturi. Trojanci otkrivaju ključne poteze koji pomažu kriminalcima da ukradu podatke o nalogu korisnika online bankarstva
Slikanje (screenshot) ekrana dok je na njemu formular sa finansijskim podacima
Hakovanje virtualne tastature, dajući kriminalcima podatke o simbolima koji se kliknu na virtualnoj tastaturi
Menjanje host fajlova, koji preusmeravaju korisnike na lažne internet sajtove, čak i kada se ručno unese adresa pravog sajta
Ugnežđenje u procese pretraživanja omogućava Trojancima da kontrolišu veze pretraživača sa serverom. Kriminalci mogu dobiti podatke o nalogu koje korisnik unese na sajt banke, kao i menjati sadržaj na početnoj stranici online bankarskog sistema dodatnim upitima (web inject), na primer traženjem broja kreditne kartice, imena vlasnika, perioda isteka, CVV šifre, tajne reči i tako dalje. Tako kriminalci dobijaju pristup dodatnim poverljivim informacijama.

Pored toga, bankarski Trojanci su u stanju da zaobiđu dodatne bezbednosne slojeve, kao što je dvostruka autentifikacija sa jednokratnim lozinkom (TAN kodovi). Jedan od pristupa ZeuS trojanca je ovakav: čim žrtva uđe u online bankarski sistem i unese jednokratnu lozinku, zlonamerna aplikacija pokazuje lažno obaveštenje navodeći da je postojeća lista TAN lozinki nevažeća i poziva korisnika da nabavi novu listu lozinki. Da bi to uradila, žrtva mora da unese sve raspoložive TAN šifre u odgovarajući formular, koji je ZeuS trojanac napravio web inject metodom, za "dalje blokiranje ". Kao rezultat, kriminalci dobijaju sve kodove žrtve, i mogu odmah da ih koriste za prenos novca na svoje račune. U 2012. godini samo kompanija Kaspersky Lab je otkrila više od 3,5 miliona pokušaja ZeuS trojanca da napadne 896.000 računara u različitim zemljama.

Jedno od rešenja za zaštitu od ovakvih zlonamernih programa bi mogla biti Safe Money tehnologija, koju preporučuje Kaspersky Lab, ili neko drugo rešenje koje štiti korisnike od bankarskih Trojanaca pomoću antivirusa, procesa bezbednog pretraživanja i bezbednog unosa na tastaturi, kao i proverom autentičnosti plaćanja na mreži ili online bankarskog sistema u odnosu na njihov digitalni sertifikat i linkove.

Portal Informacija
Референтни URL