Погледи форум

Пуна Верзија: Web Proxy Server
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Proxy server je u suštini server koji se nalazi na nekoj udaljenoj lokaciji (ili kod vas u firmi) i služi kao posrednik izmedju vas i interneta. U firmama se proxy serveri najčešće koriste kao filteri internet sadržaja, odnosno, da se izrazim jezikom normalnog korisnika „Ne daju vam da idete na Facebook, dok ste u firmi“ a služi za keširanje stranica koje se se najčešće obilaze, te vi umesto da skidate sadržaj sa neke udaljene stranice na svoj računar, skidate ga sa tog proksi servera.
Web Proxy, ukratko, je stranica na webu, koja je hostovana na nekom udaljenom serveru, gde vi komunicirate sa samim WebProxy serverom, a on dalje komunicira sa serverom koji obilazite.
Dakle ukratko, želite da odete na fesjbuk (ovo je naravno najtraženije), a da to niko ne zna….otići ćete na recimo na webproxy server http://www.hidemyass.com i na na toj stranici cete ukucati http://www.facebook.com. Na vašoj mreži će network administrator videti da ste otišli na stranicu hidemyass.com ali ne i da ste posetili facebook.com.

Primetićete da url nije facebook.com već nešto drugo. Vaš network administrator će videti da ste posetili web proxy, facebook će videti da mu dolazi jedna poseta sa IP adrese proxy servera, a ne sa vaše IP adresea dakle niko od njih (sem samog proxy servera) neće znati da ste vi posetilac.

Ne koristi se WEB proxy samo za posete „zajebanim“ sajtovima. Recimo, ja sam imao slučaj da je jedna koleginica morala pristupiti jednoj web stranici koja je dozvoljavala pun pristup samo korisnicima iz USA. Takođe se žalila da i ljudi koji su „dobri sa računarima“ nisu mogli da imaju pun pristup sajtu…dok je ona dok je bila u USA sasvim normalno koristila sajt.
Šta sam uradio?
Na guglu potražio pojam Web Proxy USA i našao web proxy http://www.uswebproxy.com, te preko njega imao pun pristup sajtu. To je to.
Ta stranica je videla da joj poseta dolazi iz USA a ne iz Srbije te joj omogućila pun pristup.
Референтни URL