Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
TEШКЕ ОПТУЖБЕ ТЕШЕ ТЕШАНОВИЋА: Све говори да иза убиства стоје локални напредњаци

Новинар продукције "Балкан инфо" Теша Тешановић сматра да иза убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици не стоје Албанци ако поједини медији воде такву кампању.

– Сада ће медији у Србији да изађу са информацијом да су Оливера Ивановића убили Албанци, и ако све индиције говоре да иза убиства стоје локални напредњаци – написао је Тешановић на свом Фејсбук профилу одмах након атентата.

Tеша Тешановић
7 hours ago
Sada ce mediji u Srbiji da izadju sa informacijom da su Olivera Ivanovica ubili albanci, i ako sve indicije govore da iza ubistva stoje lokalni naprednjaci

http://srbin.info/2018/01/16/teske-optuz...prednjaci/

У лигу убијање политички фигура стојимо на врх света, и то са историски поглед!

ИВАНОВИЋ КАО ДА ЈЕ ПРЕДОСЕЋАО:Тенденција је да се ја уклоним,и то је једина истина

У интервјуу за ИН4С, вјероватно свом последњем, који је објављен 25. 12. 2017, убијени вођа косметских Срба Оливер Ивановић поручио да је Косовска Митровица његов једини град, те да је још одлучнији да у њему остане до краја живота, упркос свему, као и да је јасна тенденција да се он „уклони“.

„Свима који ишта знају о косовско-метохијској друштвено-политичкој збиљи је јасно да сам ја једина преостала политички препознатљива личност у јавном животу Косова и Метохије из ранијег периода (…) Јасни су намјера и циљ овог поступка који је против мене покренут. Дакле, тенденција је да се ја уклоним, и то је једина истина“, казао је тада Ивановић за наш портал.

Интервју поново објављујемо у цјелости:

Оливер Ивановић за ИН4С: Црна Гора не смије бити антисрпска; „Државни удар“ је политички процес

Оливер Ивановић, један од лидера Срба са Косова и Метохије, и предсједник Социјалдемократске партије, казао је у интервјуу за ИН4С да мирне савјести чека епилог суђења за наводни ратни злочин из 1999. године који му се ставља на терет.

Он је поручио да је Косовска Митровица његов једини град, те да је још одлучнији да у њему остане до краја живота, упркос свему.

За тзв. “државни удар” у Црној Гори каже да му “јако мирише на политички процес и политичко замешатељство”.

Истиче да би волио да се Црна Гора не развија као антисрпска држава, како је то сада случај. “Брат брату то не ради” – казао је Ивановић, наводећи да је црногорска власт забола нож у срце Србији признањем српске покрајине за државу.

Ивановић: Извјесно да епилог може бити само ослобађајућа пресуда

ИН4С: Иса Мустафа, један од свједока у поновљеном поступку који се пред Еулексовим судом води против вас, на последњем рочишту вас је најдиректније оптужио као одговорног за догађај 14. априла 1999. године, када је један број људи албанске националности, према оптужници, стријељан. Молимо за коментар…

О. И: Прије свега, читалаца ваших ради, напомињем да се не ради о бившем премијеру у Приштини, како је то погрешно Танјуг објавио, већ о Иси Мустафи који је потпуно безначјана персона у својој средини. Та особа је умислила да ће се прославити ако мене оптужи, као препознатљивог српског политичара. Он свједочи већ већи број пута у поступку против мене, и свака његова нова изјава је „колоритнија“, додатно „украшена“ са циљем да подиже увјерљивост. Свима који ишта знају о косовско-метохијској друштвено-политичкој збиљи је јасно да сам ја једина преостала политички препознатљива личност у јавном животу Косова и Метохије из ранијег периода.

ИН4С: Који је циљ тих оптужби?

О. И: Јасни су намјера и циљ овог поступка који је против мене покренут. Дакле, тенденција ја да се ја уклоним, и то је једина истина. Тужилаштво је то које одлаже крај поступка, јер је извјесно да епилог може бити само ослобађајућа пресуда.

Наш народ нема ниједан разлог да вјерује Еулексу

ИН4С: И прије сте истицали да са злочином који Вам се ставља на терет немате никакве везе.

О. И: Са злочином који се десио, а који ми се ставља на терет, немам баш никакве везе. Нити сам што видио, нити чуо, био сам у то вријеме замјеник директора веома узорне државне фирме „Фероникл“, треће по значају у покрајини. Очекујем потпуно ослобађајућу пресуду и извињење Еулекса. Узгред, након овога што је приређено мени, а знам да је и пуно других поступака против невиних Срба, наш народ нема ниједан разлог да вјерује Еулексу. И то утолико прије, јер се с друге стране Албанци ослобађају за најтежа кривична дјела, за које постоје неспорни докази.

Заташкане корупционашке афере које су покренули управо људи Еулекса

ИН4С: Можемо ли констатовати да, с обзиром на пољуљано повјерење које Еулекс генерално има на КиМ да је овим чином извршио својеврстан харакири?

О. И: Ово је дефинитивно њихов лом, а у међувремну су имали још неколико ломова, који су били везани за албанску средину – ни Албанци им не вјерују. Имали су неколико случајева, Дреница 1 и Дреница 2, против Албанаца али и против Срба – ослобођени су сви главни актери. Велике истраге за корупцију у институцијама у Влади Косова* – ослобођени сви актери. У међувремену, двије велике афере, два инсајдера, тужилац и судија из Британије, отворено су говорили о корупцији у Еулексу. Европска комисија је формирала специјалну комисију за истраживање тих навода и заташкали су то јер ЕК нема већу мисију од Еулекса, а ја ћу бити последњи ексер који ће се закуцати у тај блам.

ИН4С: Је ли сама оптужница утолико апсурднија уколико знамо да сте од сасмог почетка у институцијама у приштини? Јесу ли они имали времена, ако су већ располагали некаквим доказима, да подигну оптужницу?

О. И: Питао сам судије, пошто су саме констатовале да сам веома интелигентан човјек, који је уживао и ужива поштовање не само међу Србима, већ и међу албанском популацијом на КиМ, да ли сам као такав могао бити учесник злочина за који сам оптужен. Да ли интелигентан човјек који је учинио тако нешто остаје ту, или се крије. Да ли такав иде у политику, што подрзаумијева стални долазак у Приштину. Нијесу имали одговор. Дакле, неспорно је да је оптужница бесмислена и сулуда.

Изненађен једнственом подршком Срба са Косова и Метохије и државе Србије

ИН4С: Колико Вам значи једнодушна, рекло би се, подршка Срба и српских институција у овом поступку?

О.И: Признаћу, пријатно сам изненађен једнственом подршком Срба са Косова и Метохије и државе Србије. Иако је један број политичких чинилаца можда моје хапшење доживио као прилику да профитира у политичком смислу, подршка није изостала, а посебно ме радује она од народа. Јасно је да су косметски Срби моје хапшење и оптужницу доживјели као показну вјежбу, и да свако од њих може бити следећи. Захвалан сам државним органима Србије који су помагали моју одбрану. То је, уосталом, подршка коју очекују сви Срби на КиМ.

План је био да се Срби иселе из Митровице и Звечана

ИН4С: Чини ли се, ипак, да држава Србија помало заборавља заслуге Оливера Ивановића за останак и опстанак Срба у о овом дијелу њене територије?

О.И: Ако би се сјетили заслуга за опстанак Срба онда би држава морала да има бољу комуникацију са мном. Људи који су овдје били 1999.године знају ко је гдје био и шта је радио, и то је важно за моју породицу. План је био да се Срби иселе из Митровице и Звечана, и да остану само око Сочанице и Лепосавића, као једина веза са централном Србијом. Драго ми је ако сам ауторима покварио планове. Враћањем приштинског Унивезитета у Косовску Митровицу 2000. године, сјеверна Митровица је постала веома урбана средина у којој Срби живе. Тврдио сам да се и општина Липљан сачувати, макар као подијељен град какав је Косовска Митровица, али није било слуха гдје је требало.

Ивановић: Немам други град који би звао својим осим Митровице

ИН4С: Имате ли алетрнативу ако бисте морали једног дана да напустите Митровицу?

О. И: Немам други град који би звао својим осим Митровице, иако имам пуно градова у Европи у које волим да одем.Једнако чврсто као ратне 1999.године, је моје опредјељење да останем овдје. Наравно, боли што су ми неки Срби палили ауто, други аутомобил дизали у ваздух, палили просторије странке, упадали у кућу… То су људи који су сада у Митровици, а нису били овдје те 1999., колико ја знам.

ИН4С: На минулим изборима на локалу, које су организовале привремене институције система из Приштине, нисте остварили очекивани резултат.

О. И: Констатоваћу да у датом тренутку није био интерес грађана, или он није био довољно велики – да уредимо и очистимо град од кирминала и дроге. Но, убијеђен сам, ако интимно и приватно питате било кога у Митровици шта о коме мисле – казаће вам истину. Ипак, јавно ако би проговорили, из политикантских разлога, али и из голог страха и делимично опортунизма, казаће другачије.

Бриселскии разговори су недовољно транспарентни

ИН4С: Радници српског правосуђа (судије и тужиоци) са Космета, недавно су интегрисани у правосудни систем привремених институција система из Приштине. Управо ових дана, док боравимо у српским срединама на Космету, и разговарамо са запосленима у здравственим и образовним установама које дјелују по систему државе Србије, чујемо бојазан да иста судбина може задесити и њих. Колико је тај страх реална по Вама?

О. И: Свакако да је страх оправдан. Он је велик и кочи и то мало разума који треба да покажемо кад дође до неког договора дијалогом. Бриселскии разговори су, сви видимо, недовољно транспарентни. Мало тога је доступно јавности. Дијалог је, апослутно неопходан. Срби морају имати правну, физичку и економску безбједност на подручју КиМ. Тога ако нема, љиди ће бјежати одавде. Обичан народ размишља егзистенцијално. Практично. Ако Србима убијете члана породице, отимате му стоку, палите и пљачкате куће, они ће отићи. У међувремену „набијаће“ се фрустрацијом. Али ће се једног дана вратити да исправе неправду, како год.

ИН4С: Какав је развој фрустрације коју помињете?

О. И: То није добро дугорочно, али та фрустрација ће се акумулирати код Срба гдје год они живјели, јер њихова веза са косовском земљом је неописиво снажна. Били они у Црној Гори, Србији, Норвешкој, та фрустрација ће довести до поремећаја који могу произвести нове сукобе. Они ће доћи да ту неправду исправе, било за шест мјесеци, двије или пет година. Зато је дијалог важан. Правна и физичка безбједност може се постићи учешћем наших људи у полицији, и нема другог рјешења.

Алтернативна полиција је већ почетак хаоса

ИН4С: Како комнтаришете решење алтернативне полиције?

О. И: Алтернативна полиција, то је већ почетак хаоса. Јер ако имате двије полиције на малом простору и трећу – међународну, питање сукоба ингеренција је питање тренутка. Постојање наших правосудних органа је више било до сада као знак револта, јер направили смо судове који су могли судити само у парницама и то ако се странке договоре. Али извршење пресуда и судских рјешења није могло да се обезбиједи јер нисмо имали своју полицију. Није било за очекивати да као такво правосуђе опстане.

ИН4С: Интеграција правосуђа и полиције?

О. И: Што се тиче интеграција правосуђа и полиције – то неће произвести толико негативне ефекте по српски народ колико би то произвеле интеграције здравственог и школског система. То су двије сфере живота које апослутно не могу да се интегришу. Из два разлога не пристајем; ми нећемо то, јер смо ми дио система Србије и нећемо да га мијењамо, посебно не за неки лошији.Чак и да нема тог политичког елемента који би значио и дефинитивно отцепљење Косова као таквог – од Србије. И друго: нама је и кроз Ахтисаријев план и кроз тај њихов устав гарантовано да ћемо ми управљати здравством и образовањем. И не само то, него и културним, инфраструкурним развојем, итд…

Не чекати да ЗСО формирају Албанци

ИН4С: Да ли би ЗСО био гаранција очувања здравство и школство у српском систему?

О. И: Сигурнији ћу бити да ћемо сачувати здравство и школство у српском систему ако се формира та најављена Заједница српских општина. Она се не формира зато што имамо неспособне људе међу Србима, без петље да направе оно што би свако направио. Из затвора сам поручио да не чекају да то формирају Рамуш Харадинај или Иста Мустафа, јер они неће Србе да учине чиниоцем друштва. Заједницом ће се ојачати Срби, али се неће ослабити Албанци, али Албанци стварају слику као да сваким „уступком“ слабе своју позицију. Код њих се доживљава као слабост учинити Србима било шта, макар Срби ништа немали од тога. Ако на бараку ставите таблу са натписмо Заједница српских општина, то нешто значи. Тамо су неки људи који се окупљају и нешто раде. Имамо Бриселски споразум, какав год да је, и ЗСО је одавно требало да се формира, да се не чека да то ураде Албанци из Приштине. Треба да се ради, што је најважније. Али да се истински ради.

„Државни удар“ личи на политичко замешатељство

ИН4С: Црна Гора је завичај ваших предака. Са поносом истичете своју припадност Кучима. Не посматарте, сигурни смо, без емоција ни на друштвено-политичка збивања у овој бившој југословенској републици Кад смо код тога, како гледате на ток суђења за тзв. „државни удар“, за који су оптужени лидери највећег опозиционог савеза – Демократског фронта? Исто тако, Небојшу Медојевића, једног од лидера ДФ-а, заједно са другим члановима и функционерима истог савеза, оптужују за некакво прање новца…

О. И: Морам да кажем, прије свега, да не располажем са много информација о свим тим дешавањима. Ипак, оно што видим ми јако мирише на политички процес, и на политичко замешатељство. Јер је мало чудно да се политички лидери оптужују за тако нешто. Јасно је ваљда да политичари који нису на власти тешко могу доћи у ситуацију да манипулишу новцем, јер се главно прање новца одвија између криминала и власти. Исто тако није реално да политичари који нису у власти могу имати позицију у друштву за пласман капитала криминала. Превише је коинциденције да би лако могао да повјерујем у тако нешто.

Ивановић: Волио бих да се Црна Гора не развија као антисрпска држава

ИН4С: Ваш коментар на укупна политичка дешавања у Црној Гори…

О. И: Волио бих да постоји више демократичности у Црној Гори и да се Црна Гора не развија као антисрпска држава, нити тај народ смије да се декларишпе као антисрпски… Не разумијем то антисрпско расположење власти, тим прије ако знамо колико Срба живи у Црној Гори. Утолико све то теже схватам јер последњих седам-осам година постоји одличан однос власти Србије према званичној Подгорици. То говорим врло компетентно јер сам у једном периоду и сам био дио владе Србије. Чак и у ситуацији када нам се десило признање Косова од стране званичне Подгорице, које смо јако тешко доживели, теже него иједно друго признавање, сматрамо да Црна Гора треба да своју политику води како зна и умије. Признање Косова* од стране Њемачке и Америке које је са неупоредиво тежим негативним ефектима, је мање значило за нас, иако црногорско признање не може никако да утиче осим емотивно. То је просто забадање ножа у срце! То не могу просто да објасним. Брат брату то не ради.

ИН4С: Порука Оливера Ивановића за читаоце ИН4С-а…

О. И: Нема друге, морамо се борити!

Биографија: Поријеклом из Куча, велемајстор каратеа… Оливер Ивановић је рођен 1. априла 1953. године од оца професора историје Богдана и мајке професорке српског језика и књижевности Олге, у породици црногорског поријекла (из Куча), у селу Рзнић код Дечана у Метохији. Завршио је основну школу, као и машинско-техничку стручну средњу, у Титовој Митровици (данашња Косовска Митровица). Животни сан као младића му је био да постане пилот, па је постао питомац престижне Војне академије у Загребу. У главном градуи Хрватске започео је озбиљно тренирање карате-а за вријеме студија. Врло брзо постаје карате инструктор. Након три године студија, напушта загребачку војну академију пошто што му је констатовано да има урођени оштећен вид. Враћа се на Космет и похађа и успјешно завршава Машински факултет у Митровици, огранак Универзитета у Приштини. Накнадно и апсолвира на Економском факултету у Приштини. Наставља паралелно са својим студијима професионално усавршавање борилачке вештине, добија нове појасе, и достиже врхунац када је освојио првенство у карате такмичењу покрајине. Зваређује и запажени међународни престиж поставши почасни међународни карате судија, што доводи до усавршавања његовог познавања страних језика које је повео још из средњег образовања. Уз матерњи српски, говори енглески, албански и италијански језик. Живи у Косовској Митровици, ожењен је и има три сина.

Оптужница: Оливер Ивановић се од јануара 2014. године заједно са још четвротицом Срба налазио у притвору, у затвору у Косовској Митровици гдје се терети за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.Оптужница је подигнута у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра 2014. Због одбијања да га пусте да се брани са слободе Оливер Ивановић је 7. августа 2015. почео штрајк глађу, док је 14. августа због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици. У фебруару 2017. му је укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 9 година затвора и наложено је ново суђење. Потом је био у кућном притвору, а од априла 2017. је одређено да се брани са слободе.

РЕАКЦИЈЕ ОПОЗИЦИЈЕ НА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА: Сви знамо ко му је цртао мету

Вест о убиству Оливера Ивановића шокирала је српску опозицију. Осим изјава саучешћа Ивановићевој породици, опозиција тражи хитно откривање и хапшење починилаца, а неки позивају и власт на политичку одговорност.

Председник Здраве Србије Милан Стаматовић подсетио је да се председник Србије Александар Вучућ недавно хвалио да за време његове власти није убијен ни један Србин на КиМ.

Председник Вучић се на РТС-у похвалио како за његово време није убијен ниједан Србин са КиМ.Богу хвала да је тако.А нас сачекају вести да је убијен Оливер Ивановић.Ужаснут сам.У оваквој атмосфери нико се не осећа безбедно,посебно политички опоненти. Искрено саучешће породици – каже Стаматовић.

Из Образа поручују да је убиство Ивановића једна од последица Бриселског споразума.

Убиство Оливера Ивановића на најочигледнији и најстрашнији начин показује шта је Србима на Косову и Метохији донео Бриселски споразум: страх, безакоње и политички криминал најгоре врсте. Нека му је покој души – каже лидер Образа Младен Обрадовић.

Покрет Доста је било затражио је од надлежних органа да убице хитно буду откривене.

– Овим убиством Србија је изгубила великог борца за Косово и Метохију, који се несебично давао. Од надлежних органа очекујемо само једно: брзо и ефикасно привођење правди убица и налогодаваца. На власти у Београду и у Косовској Митровици је СНС. На власти у Приштини је Харадинaj уз подршку СНС-а. Оливер Ивановић је био једини опозициони политичар у Косовској Митровици. Речи су јефтине и уместо њих очекујемо само дела – каже лидер Доста је било Саша Радуловић.

Из ДС поручују да се не сме дозволити да „завлада свет прошлости“.

У времену сукоба и мржње, Оливер Ивановић је био човек сарадње и толеранције. Оливер је био човек мира. Као таквог ћемо га памтити. Обавеза свих нас је да не дозволимо да завлада свет прошлости из кога су полетели ови меци. Најдубље саучешће његовој породици – написао је лидер ДС Драган Шутановац.

Опозициони посланик и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић каже да се зна ко је нацртао мету од Оливера Ивановића.

– Не знам ко је убио Оливера. Али сви знамо ко му је цртао мету, ко је водио одвратно прљаву кампању, правио скарадне спотове и застрашивао његове присталице и пријатеље. И ко сада лије крокодилске сузе по истим тим медијима са којих је пре пар месеци против њега водио хајку – каже Вукадиновић.

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да га је јако потресла вест да је убијен Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда.

– Потресла ме је вест, био је мој пријатељ. Сарађивали смо 90-их, као и пре и после 5. октобра. Чак смо заједно били и на листи Срба на првим изборима после 5. октобра. Ово је велики губитак за његову породицу и пријатеље, али и све Србе на КиМ који су имали европски поглед на то како живот у јужној српској покрајини треба да изгледа – изјавио је Живковић за Курир.

Врло је битно је што ви писаци сматрају опозиција........зашто док имаш људи на власт од пре Милошевић, и без било које промене оних су још ту. Онда ви немате овсте оозиције!

ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ биће сахрањен у Београду

Оливер Ивановић ће највероватније бити сахрањен у Београду, на захтев чланова његове породице, сазнаје Тањуг из извора блиских породици.

Тело убијеног Ивановића биће предато породици након обдукције, која ће бити обављена у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици.

Како је Тањугу потврдио директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици, Милан Ивановић, обдукција ће бити извршена данас по подне, а водиће је обдуцент Сузана Матејић.

„У обдукцији ће учествовати и представници Еулекса и представници Института за судску медицину из Приштине“, рекао је Ивановић за Тањуг.

Јели му је то Родно место?
Па вероватно тамо се осељава породица?
УВОД У ХАОС: Шта повезује убиство Ђинђића и Ивановића?

Марко Ницовић, експерт за безбедност, каже да је сличност између околности убиства Ђинђића и Ивановића прилична. Ко што је Ђинђић био у Београду, тако је Ивановић, како каже, био један од маркатнијих српских лидера на Космету.

Оливер Ивановић, лидер СДП-а са Косова и Метохије, убијен је мучки са леђа у моменту док је излазио из своје канцеларије у Косовској Митровици. Зоран Ђинђић лидер ДС-а и премијер Србије, пре петнаест година убијен је на сличан начин у Београду. Mогло би се рећи да је aтмосфера која је претходила и једном и другом убиству идентична.

Године 2003. када је убијен Ђинђић Србија је била под притиском Хашког суда, али и у мрежи криминалних структура које се тада владале Србијом, а биле су сувише јаке да би се са њима изборио један човек. Никада нећемо сазнати до краја да ли је и један од разлога убиства Ђинђића био управо његов покушај да реши питање Косова. Оливер је, могло би се рећи, био у сличној ситуацији. Суд за ратне злочине ОВК, чије су оптужнице у најави, на Косову је створио атмосферу сличну оној у Србији пред убиство Ђинђића. И Ивановић и Ђинђић су пре него што су убијени имали у више наврата „упозорења“. Ивановићу је упаљен ауто, а Ђинђић је избегао покушај атентата код хале Лимес, мада лично никада није хтео да схвати да је то био покушај убиства.

И Ивановић је слично реаговао кад му је пре неколико месеци упаљен аутомобил испред куће, недуго пошто је изашао из затвора. И Ивановић и Ђинђић су били људи који су о политици говорили отворено. Ни један ни други као да нису веровали да може нешто да им се деси, јер су сматрали да нема разлога за то. И као што Београд није више исти после Ђинђића, тако ни Косово и Метохија никада неће бити више исти без Оливера Ивановића.

Марко Ницовић, експерт за безбедност, каже да су околности у којима су убијена два лидера — прилично слична. Не желећи да прејудицира ствари, Ницовић, ипак, каже да је све доста јасно.

„Оливер је управо због тога што је био такав, на неки начин, сметао Приштини. Осим тога, овим су подигли пажњу западне јавности, дајући до знања да ће организовати неред и тероризам на Косову, ако њихови захтеви да се укине Специјални суд за ратне злочине не буду услишени“, сматра Ницовић.

Слично стање, односно покушај дестабилизације институција, било је, подсећа он, и у Србији пред убиство Ђинђића.

„Убиство Ивановића само је један увод у стварање хаоса које ће од Косова створити простор за немогућ живот, и политички и сваки други. Ово је на неки начин и једна врста њихове демонстрације Западу да могу да изазову било коју врсту хаоса на Косову, укључујући чак и нападе на било коју врсту институција на Косову, укључујући и међународне“, каже Ницовић.

Оно што није успело криминално-политичкој мафији 2003. године у Београду, сада се успешно спроводи на Косову, објашњава Ницовић, јер је Косово јединствена „држава“ у свету која има своју мафију, односно, мафија своју државу. Он такође подсећа да је Ђинђић у време када је убијен заговарао идеју поделе Косова са немачким канцеларом Герхардом Шредером, што је и те како засметало тим спонзорима Косова.

„Ти исти миљеници Запада сад су се осилили и откачили су се чак и од својих ментора, што је велики проблем. И они, и поред упозорења америчке администрације и ЕУ да суд за злочине ОВК мора да се формира, то не чине“, истиче наш саговорник.

Управо како је Ђинђић убијен као најпрепознатљивија фигура тада у Србији, тако је и Ивановић изабран, највероватније, за мету као најпрепознатљивија српска личност на Косову и Метохији.

„Он је важио за препознатљиву фигуру, још пре бомбардовања СРЈ, у међународним водама као представник Срба са Косова и Метохије, било да су то међународне мисије на Косову, или ван. Он је имао и ширину, и интелигенцију и био је сигурно водећи Србин на Космету, дакле све диспозиције да постане лидер Срба на КиМ“,каже Ницовић.

Ницовић је уверен да је ово само почетак и да су Албанци сада демонстрирали да они у ствари командују животима и смрћу на Косову. То само значи да Косово лако може да дестабилизује не регион, већ Европу, а почетак свега би могло да буде убиство управо Оливера Ивановића. То је, примећује он, исти сценарио који је покушан да се примени на Србију после убиства Ђинђића.ДА ЛИ СУ АМЕРИКАНЦИ ЗНАЛИ да се спрема убиство Ивановића

Стручњаци за безбедност са којима је Спутњик разговарао не верују у професионализам косовске полиције, али не искључују могућност да су америчке обавештајне службе знале да се спрема убиство једног од најутицајнијих лидера Срба на Косову и Метохији.

Амерички Стејт департмент упозорио је ове недеље своје држављане који планирају да путују на Косово на повећани опрез због тероризма. Навели су и да би требало да преиспитају путовање на север Косова због „грађанских немира“. То саопштење издато је свега неколико дана пре убистава Оливера Ивановића.

Упозорење за америчке грађане, односно „нове смернице за путовање“ пренела је америчка амбасада у Приштини.

„Терористичке групе настављају са планирањем могућих напада у региону Балкана, укључујући и Косово. Терористи могу напасти са мало или без икаквог упозорења, циљајући туристичке локације, транспортне центре, пијаце, тржне центре, објекте локалне управе, хотеле, клубове, ресторане, богослужбена места, паркове, главне спортске и културне догађаје, образовне установе, аеродроме и друге јавне површине. Поред тога, политичко мотивисано насиље се јавља широм Косова“, стоји у саопштењу.

Навели су да „тензије унутар и између заједница на северу Косова настављају да изазивају насиље, демонстрације и друге немире“ у северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

Новинари су данас питали председника Србије Александра Вучића да ли је могуће довести у везу убиство Ивановића са упозорењем Стејт департмента од 10. јануара. Вучић је рекао да верује да се радило о рутинској процедури пред празнике и да не верује да су америчке службе имале конкретне информације.

Стручњаци за безбедност са којима је Спутњик разговарао такође не верују у професионализам косовске полиције, али не искључују могућност да су америчке обавештајне службе знале да се спрема убиство Оливера Ивановића.

Џевад Галијашевић подсећа да је у том саопштењу САД скренула пажњу на евентуалне терористичке нападе у врло прецизно наведеним деловима покрајине. Навели су четири места, а на првом је Косовска Митровица, симптоматично је да Американци никада нису издали слично саопштење, каже Галијашевић за Спутњик.

„Упозорења није било чак ни у време када смо имали сазнања да се поједини борци ДАЕШ-а враћају на Косово. Колико год деловало протоколарно, ово је озбиљно саопштење и захтева озбиљан захтев за информацијама од америчких служби и америчке владе. Србија треба да захтева озбиљну размену података. Како год упозорење третирали на највишем државном нивоу, ипак је ту превише прецизних елемената. Сигурно је да Американци пуно више знају и да су вероватно имали одређена сазнања или макар индиције да ће се нешто десити“, каже Галијашевић.
И стручњак за безбедносне службе, професор Београдског универзитета Андрија Савић, каже да не треба искључити могућност да су америчке обавештајне службе имале овакве податке. Он ипак верује да ћемо праву истину тешко сазнати због више околности. Ради се о томе да су Американци њихови промотери, то значи да косовске службе раде по америчким инструкцијама, каже Савић.

„Велико је питање да ли су починиоци овог кривичног дела Албанци, да ли је реч о неком екстремном крилу. У сваком случају, можемо да констатујемо да се ради о стварању додатне тензије, тензије коју треба уклопити у контекст Бриселског споразума и наравно свих активности везаних за унутрашњи дијалог“, каже Савић за Спутњик.

Галијашевић сматра да ће убиство Ивановића изазвати озбиљне политичке, али и друге последице, јер је то, како каже, и циљ сваког терористичког чина.

„Када се погледа општи политички контекст у коме се десио атентат, тај чин тероризма изазива последице по дијалог, изазваће и последице на међунационалне односе, без обзира ко је убица, какве снаге стоје иза овога. Он изазива последице на нормализацију односа, успостављање ЗСО. У овом моменту он објективно иде наруку политичким структурама Хашима Тачија и Харадинаја“, истиче Галијашевић.

Оба саговорника Спутњика у потпуности се слажу са председником Србије када је у питању поверење у косовску полицију. Када су овако лоши политички односи, тешко да је могуће успоставити било какву сарадњу безбедносних служби, каже професор Савић.

„Они последњих година иду у процес стварања својих институција, својих органа, а велико је питање њихове професионалне компетентности. Основна одлика онога што је могло до сада да се примети јесте чињеница да су потпуно инволвирани у политичке циљеве. Нема шансе да се нешто озбиљније догађа на професионалном нивоу. Сектор безбедности је потпуно политички инструментализован и иде ка њиховим циљевима“, категоричан је Савић.

Галијашевић је сигуран да косовска полицијска служба истрази о убиству Оливера Ивановића неће приступити озбиљно. Он у потпуности искључује сарадњу са истражним органима Србије, јер је сарадња минимална.

„Ти контакти су протоколарни, никако озбиљни у смислу размене обавештајних података. Далеко боље контакте с њима имају неке западне земље, пре свега Американци који у приличној мери управљају понашањем косовске полицијске структуре, полицијске службе, па и другим сегментима друштва“, каже Галијашевић.

Он додаје да је очито да ће Србија морати да уз помоћ пријатељских земаља загризе у истрагу и утврди позадину убиства и ко су непосредни извршиоци атентата на Оливера Ивановића.

Полиција Косова понудила је награду од 10.000 евра за релевантну информацију о убиству Оливера Ивановића.

Чурно како Смрт Оливер Ивановић овште није на видело код
https://www.rt.com
http://www.pravdareport.com
https://sputniknews.com

https://www.globalresearch.ca/

Никако вести да се прохуја у свету?

БЛИЦ“: Камере снимиле убиство Оливера Ивановића

Како Блиц сазнаје, на страначким просторијама стоје две камере за видео надзор које су, највероватније, забележиле тренутак када је Оливер убијен.

Недалеко одатле, тачније нешто више од једног километра, полиција је пронашла запаљено возило марке „опел астра“ којим се убица, највероватније, удаљио у непознатом правцу.

– Предузете су све мере, полиција је на терену и трагамо за починиоцем. Имамо одређене трагове који су послати на вештачење – рекао је регионални командир Косовске полиције Жељко Бојић.

Према сазнањима Блица, полиција још утврђује мотиве због којих је Ивановић ликвидиран. Оно што се зна је да је убијен са пет хитаца.

– Имао је пет великих рана у пределу грудног коша, у горњем делу. Полиција је пронашла четири чауре. Убијен је из „дуге деветке“ – каже за Блиц извор из истраге.ДВА ТУЖИОЦА: Србин и Албанац истражују убиство Ивановића

Главни тужилац Основног тужилаштва у Косовској Митровици Шикри Сила изјавио је да два тужиоца истражују убиство Оливера Ивановића - Србин и Албанац.

„Убиство Оливера Ивановића истражује тим састављен од два наша тужиоца – Нијази Реџа и Јова Радовић“, рекао је Сила за БИРН, наводи се у УНМИК-овом прес клипингу.

Он је додао и да за сада нема осумњичених за убиство Ивановића.

Истовремено је Тужилаштво за организовани криминал у Београду покренуло предистражни поступак поводом убиства Ивановића.

Тужилаштво је Министарству унутрашњих послова Републике Србије и Безбедносно информативној агенцији поднело захтев за прикупљање потребних обавештења у правцу кривичног дела тероризам, прецизира се у саопштењу.

Осим тога, Сила је раније изјавио за приштински портал Експрес да је на Оливера Ивановића пуцао за сада непознати нападач, те да се убиство догодило испред седишта његове странке „из аутомобила у покрету“.

Полиција је испред његове канцеларије пронашла три чауре, рекла је Ксенија Божовић из његове странке за РСЕ.

Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ преминуо је након што је упуцан испред канцеларије у Косовској Митровици.

Полиција Косова нуди награду од 10.000 евра за релевантну информацију о убиству Оливера Ивановића, пренео је косовски портал Коха.нет.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је убиство Оливера Ивановића терористички акт и да ће се Србија према том акту тако и односити.

„Починиоци овог акта биће ухваћени, ако их не пронађу они који то морају да учине, учинићемо ми“, додао је Вучић.

Како је рекао, на седници Савета је договорено и упућено је писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Републике Србије учествују у спровођењу истраге на територији Косова и Метохије.

“Зато што смо уверени да би то значило и откривање истине о убиству Оливера Ивановића. Пронаћи ћемо убицу или убице. Немам овлашћења да у овом тренутку говорим о сазнајнима којим располажемо. Нећу да спекулишем, али има интересантних детаља који указују на могуће починиоце“, рекао је Вучић.

НОВИ ДЕТАЉИ: Косовска полиција о пореклу и власнику возила
Приштина -- Полиција Косова (ПК) има информације о пореклу возила из којег је пуцано на лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића.

То је изјавио генерални директор ПК Шпенд Мађуни не износећи много детаља. Мађуни је рекао да имају довољно информација да се трага за власником возила.

„Возило је било без регистарских таблица, али смо успели да обезбедимо довољно информација о пореклу и власнику возила. Не могу да дам више детаља, али информације које имамо су довољне да се трага за власником возила“, казао је Мађуни на конференцији за медије после седнице Савета за безбедност Косова.

Ивановић је умро у Здравственом центру у северном делу Косовске Митровице пошто је на њега непозната особа јутрос испалила више хитаца из пиштоља испред седишта Грађанске иницијативе СДП.

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ ИЗ ЛОНДОНА ЗБОГ УБИСТВА ИВАНОВИЋА: Шта раде Кфор и Еулекс?

Смрт истакнутог српског политичара са Косова Оливера Ивановића могла би додатно да искомпликује проблематичне односе Београда и Приштине, констатовао је данас британски „Гардијан“ и упозорио да ће то убиство „неки искористити у покушају да скрену пажњу са растућих политичких тензија око новог косовског кривичног суда“.

„Ивановић је убијен испред седишта своје странке на дан када су Београд и Приштина наставиле преговарачки процес у Бриселу о нормализацији односа после паузе од више од годину дана“, примећује британски лист.

?????
Ко буквални те чланке?
Шиптарска власт у Приштини најавила укључивање FBI у истрагу о убиству Ивановића

РЕДА РАДИ, ПОМЕНУЛА И „ДРУГЕ ПОЗНАТЕ МЕЂУНАРОДНЕ СЛУЖБ

ШИПТАРСКИ Савет безбедности у Приштини објавио је да је спреман да затражи да се амерички Федерални истражни биро (FBI) позабави убиством Оливера Ивановића.

Чак је нагласио да је спреман да у истрагу укључи и друге „стране службе”.

Ово тело се ванредно састало на иницијативу шиптарског премијера у Приштини Рамуша Харадинаја.

Приштински медији на албанском су вечерас објавили:

„Савет безбедности је одлучио – уколико истрази буду потребне помоћ или експертизе – да се обрати познатим међународним службама, нарочито FBI”.

Притом је ситуацију „у земљи” оценио као „мирну и стабилну”.

Објавили су и да је „косовска полиција” формирала специјалну групу која ће истраживати убиство Ивановића.
ШКОЛОВАЛА ГА ЦИА: Ко је К. Весељи, човек кога је Вучић назвао господаром Косова

Први човек парламента тзв. Републике Косово и ратни друг Хашима Тачија, доводи се у везу са српском ДБ, као и с разним прљавим пословима, а наводно је у Швајцарској основао фирму као српски држављанин.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у уторак на конференцији поводом убиства Оливера Ивановића да је Кадри Весељи заправо „прави господар Косова“ и поручио му да „неће стићи до Ниша“.

Наиме, председник косовске Скупштине Кадри Весељи рекао је у говору на спомен академији за жртве масакра Рачка да „Србија не треба да покушава да се врати, јер се нећемо зауставити до Ниша!“.

Председник Вучић, изреволтиран овом изјавом рекао је да је Кадри заправо тај који господари Косовом, а не Хашим Тачи или Рамуш Харадинај.

– Тешко је да говорите о нечему кад имате свакодневе претње, где онај ко је прави господар на Косову, а то нису ни Тачи, ни Харадинај, већ Кадри Весељи, и то сви који познају ситуацију на Косову добро знају, а који говори да се Албанци неће зауставити до Ниша. Ми смо разумели те претње, као и ћутање оних који су требали тог истог секунда да реагују – рекао је Вучић и поручио Весељију да „до Ниша неће стићи“.

Први човек парламента тзв. Републике Косово и ратни друг Хашима Тачија, доводи се у везу са српском ДБ, као и с разним прљавим пословима, а наводно је у Швајцарској основао фирму као српски држављанин.

Наиме, Весељи је једно време провео у затвору да би потом радио и за контраобавештајну службу ЈНА. Као један од команданата групе „Црна рука“ заједно са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао је у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Подсетимо, истрага српских органа је показала да је Весељи, који је и сам један од оснивача ОВК, учествовао у ликвидацијама сведока, а својевремено је био обухваћен и истрагом коју је поред Трибунала у Хагу водио и Еулекс.

– У процесима који су се водили против Љимаја и Рамуша Харадинаја ливидирано је више од 40 сведока, а Весељи је лично убио четири заштићена сведока. Дакле, он не само да је утицао на сведоке, претио им и застрашивао их, већ имамо сазнања да је неке од њих ликвидирао или организовао њихове ликвидације.

kadri veseli
@kadriveseliKS
The massacre of 15.01.1999 in Reçak committed by Serbian armed forces against Albanian civilians was a brutal event that moved the conscience of world diplomacy. 19 yrs later victims are seeking justice and we have moral obligation to put the pepretrators in front of the court.

– Заштићени сведок под ознаком X у случају за почињене ратне злочине у селу Клечка, који се водио против Фатмира Љимаја, пронађен је мртав. Ради се о Агиму Зогају, који је пронађен мртав у једном парку у Немачкој. Ова ликвидација се сматра једном од најмонструознијих и управо је дело новоизабраног председника Скупштине Косова – објашњава саговорник близак истражним органима.

Кадри Весељи је јавности познат и као некадашњи шеф тајне косовске службе познате као ШИК, а сматра се и једним од оснивача ОВК.

Међутим ово није све, у биографији Кадри Весељог стоји да је имао и фирму у Швајцарској, коју је основао 2009. године и то као држављанин Републике Србије, што значи да се он и поред проглашења независности Косова није одрекао српског пасоша!

После рата на Косову 1999. године, а након демобилизације ОВК створена је Косовска обавештајна агенција коју су претежно сачињавала лица са наводном криминалном прошлошћу, које је обучавала америчка ЦИА, а на челу те агенције налазио се управо Весељи.

рема неким теоријама Весељи је чак био и члан Албанске информативне агенције, која је деловала у оквиру ФАРК-а (албанске оружане формације самопроглашене Републике Косово, у којој су били претежно бивши официри ЈНА и радници ДБ-а и МУП-а албанске националности), па се он чак доводио у везу и са српским ДБ!

После 2000. године КШИК у своје редове ангажује и све припаднике Г-2 из оквира Косовског заштитног корпуса, као и већи део руководећег кадра из састава Косовске полицијске службе. И данас се сматра, да иако је формирана тзв. јединствена Косовска обавештајна агенција, да главне обавештајне активности на Косову и даље води КШИК, на челу са Кадријем Весељијем, блиским сарадником Хашима Тачија.

Доласком Еулекса ШИК јача позиције и постаје најмоћнија од свог настанка уз помоћ блиских веза са члановима дипломатских представништава на Косову као и самом мисијом Еулекс.

Избор Весељија за шефа парламента тзв. Републике Косово представници опозиционих партија на Косову оценили су да је лоше што је на то место дошао функционер ДПК Кадри Весељи, нагласивши да је то човек који је из подземља управљао пословима на Косову.

ШЕШЕЉ: Странци стоје иза убиства Оливера Ивановића!

Лидер Српске напредне странке Војислав Шешељ

гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк изјавио је да је убеђен да су странци озбиљно умешани у јучерашње убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици...

– Није то терористички чин него атентат, јер је то убиство познатог човека, политичара. Кад страда неко непознат онда је тероризам. Ово није уперено само на Оливера Ивановића, разлози су много озбиљнији. Американци пре два месеца крећу са новом иницијативом за Баклан. Њен репрезент је био Брајан Хојт Ји, који нам је рекао шта Америка хоће и због чега смо се сви забринули. Пре два три дана Американци упозоравају да ће доћи до терористичких напада на северу Косова. То може значити и спровођење терора, а терор чини власт на локалним становништвом. Ако је то терор, онда су албанске власти у питању – рекао је Шешељ.

Шта су циљеви, а шта мотиви упитао је лидер СРС.

– Без циљева и мотива не можемо разрешити ниједно убиство. Оливер Ивановић је био истакнути политичар, председник једне минијатурне странке која на изборима није постизала ништа, али десило се нешто запрепашћујуће, да су њега пре неколико година ухапсили и оптужили за ратни злочин и водили поступак који још није правоснажно завршен. А сви ми Срби и Албанци и странци смо убеђени да он није умешан у ратне злочине. Зато је питање шта су хтели да постигну његовим хапшењем и малтретирањем и мучеништвом – истако је лидер СРС.

– Прво ми је пало на памет да од њега праве мученика да би постао политички лидер. Међутим, он није постао лидер, али је постао жртва која је освојила симпатије свих Срба. И шта су сад постигли – велико узнемирење целог српског народа, страх и узнемирење Срба на КиМ, јер ако су њега убили који је прозападни политичар, шта ли ће тек да раде оним који су за Исток – поручио је Шешељ и додао:

– Шта се даље дешава, Рада Трајковић оптужује Београд да стоји иза убиства, а затим и поједини опозициони политичари, додуше индиректно, оптужују Вучића да је убица. Дакле више фактора говори у прилог томе да су у убиство Оливера Ивановића умешани страни прсти. Не могу да замислим да се такво убиство десило на северу Косова, а да америчке службе нису знале. Ово је професионално убиство, била је потребна логистика. Убица је отишао једним аутом, тај ауто је спаљен, а сачекао га је други аутомобил и побегао је према унутрашњости Косова, а не према Србији.

Identicna je i izjava Azema Vlasija, i tamo se neki stranci Rusi i 300 cuda spominju (ovde ce Amerika), sto navodi na zakljucak da je rec o dogovoru koalicije Beograd/Pristina bez ikakvih stranaca.
U suprotnom bi trebalo da verujemo da je Oliver Ivanovic toliki faktor da o njegovom zivotu brinu Tramp Putin i sve druge svetske sile.
Ovako, koalicija UCK/SNS postize sto je naumila :
1.Eliminise se nezgodan svedok koji dosta zna o vezama ove 2 bratske vlade.
2.Dobro je za samopromociju i stvaranje sizofrenije kod naroda (koja se i inace stvara svakih mesec dana, pa su nas ranije napadali Makedonci sad ce opet Siptari do Nisa pa sutra neko treci)
Zato ce sad Vucic danima da brani ,,srpski narod,, od agresije svoje brace a gle cuda idu i neki izbori.
U ovom cilju ce da se angazuje i cela kompanija raznih strucnjaka SNS i srodnih partija da govori kako eto se rusi nekakva stabilnost (cim neko spomene stabilnost u regionu Balkanu i dr besmislice vidi se da je neka prevara u pitanju) i da se jos vise ispere ljudima mozak pa da dodju do zakljucka patrijarha od pre neki dan da je ,,Vucica Bog poslao da spasi Srbiju,,.
3.Zastrasuje se svaki Srbin sa KiM da vidi kako moze da prodje ako ne slusa pomenutu koaliciju.
ИГУМАН МАНАСТИРА ПИНОСАВА: Вучић једва чека да се ратосиља Косова!

Поводом односа Александра Вучића према јужној српској покрајини огласио се и игуман манастира Пиносава.

Још једно иживљавање председника Србије над здравом памећу и плашљивим новинарем. Све време, председник се дон кихотовски борио са ветрењачама које је, поред бледог и преплашеног новинара, сам цртао и измишљао као теме за разговор.

О Космету је велеиздајнички и лукаво причао као о неком непотребном баласту ког се што пре треба ратосиљати. У исто време, и по хиљадити пут, овај модерни политички Суперхик и талентовани медијски Гумифлекс, одлучно се заложио за недељивост и територијални интегритет БиХ, и заштиту страних економских утицаја западних колонијалиста у Србији, али ни једном једином речју није се заложио за територијални интегритет и целовитост Србије, нити за заштиту домаћих инвеститора или српског сељака.

Помињао је одлучујућу улогу ЕУ по питању решавања косметског питања, али јудински ни једном није ни поменуо резолуцију СБ УН 1244 која Космет препознаје као део Србије. Рекао је толико, да је сада још јаснија Вучућева намера да покуша реализовати пројекат издаје Свете српске земље Космета, и даљу распродају већ подоста распродате и ојађене Србије.

Све у свему – Све је реко, ништа паметно није казо. Што је казо, Богу је отказо. Што отказо, себе је наказо.

ЧЕДОМИР АНТИЋ, МИЛОШ КОВИЋ: Полемика о Косову

Антић: Апел је политика формалног и умиреног екстремизма; Ковић: За онога ко подржава независно Косово сваки позив на његову одбрану је екстремизам.

ЧЕДОМИР АНТИЋ: ЦРКВА И АЛТЕРНАТИВА

Државна политика према Косову и Метохији оличена у Александру Вучићу, првој личности српске републике, имала је бројне резултате. Они су следећи: словом два велика успеха, два споразума, Србија је одустала од јурисдикције над судовима и полицијом општина на северу покрајине, прихватила је да српски народ на КиМ целокупну своју посебност заснива на плану Мартија Ахтисарија и заједници општина која нема никаква изворна овлашћења нити је утемељена у устав новонасталог албанског Косова. Ова влада ујединила је Србе са КиМ у подршци председничкој кандидатури Хашима Тачија и премијерској Рамуша Харадинаја.

Већина Вучићевих бирача били су спремни да 2005. аплаудирају када је набрајао границе Велике Србије, а и да климну главом када је три године касније јавно тврдио да о тим границама никада није говорио. Зато је суштински небитно да ли је политика садашње владе доследна и родољубива. Она је више прилагођена слабостима него вољи значајног дела бирача и, за сада, нема алтернативу.

Када је митрополит Амфилохије, по мом мишљењу најугледнији архијереј српске цркве, честити борац за православље, правду и права српског народа, пре неколико дана изразио своје бојазни у вези са политиком српске владе према Косову, учинило се да то чини са позиција некакве другачије политике. Изјаву је и дао објашњавајући потпис којим је подржао Апел за одбрану Косова и Метохије. Суштина овог апела говори да без обзира на околности не треба пристати на независност Косова.

Две слабости овог текста представља оно што у њему није речено. Политичари, а такви су покренули и написали овај апел, нису филозофи. Они се не баве недогледном будућношћу и домети им нису искључиво теоријски. Ако ћемо бранити Косово и Метохију ваља рећи и како ћемо сада, током наредне три и даљих тридесет година то у пракси чинити. Време не ради ни за Србију ни за српски народ.

Посебно оно није у служби преосталих Срба на Косову и Метохији. Да ли је циљ да Србија буде разваљена и недовршена држава а српски народ на КиМ изолована мањина лишена наде? Само тада можемо следити ту амишку политику формалног и умиреног екстремизма која ће несумњиво бити епитаф неуспешне политике ДСС-ових влада. Где су темељи будуће политике обнове која ће нам једног дана и стварно вратити КиМ?

Наши стари су се одрицали светих српских земаља… Како да нису. Године 1878. нису наставили рат и у самоубиство одвели Кнежевину Србију, већ су се повукли из земаља за чијом слободом су чезнуле генерације. Прихватили су нове границе и обустављање утицаја на јужне области и на много тога још… Али је зато поуком овог рата почела реформа војске без које би ратови од 1912. до 1918. за Србију били немогући.

Слично је било и после признавања аустроугарске анексије Босне и Херцеговине 1908. године. Тих година Србија је проживела највећи привредни и културни успон. Каква је то политика алтернативе Милошевићевом капитулантству, досовској колаборативности и карикатуралном напредњачком опортунизму? Видели смо последице косовске политике Коштуничиних влада… Од увођења двоструких плата за чиновнике до укидања пдв-а у покрајини. Све се вратило као зло и горе.

Другу слабост апела представља виђење света подељеног на родољубе и досовске издајнике. Биће да је већи проблем када једна власт пренесе под притиском преговоре са УН на ЕУ, него када једна друга пропусти да интегрише Косово и Метохију у састав отаџбине и још слави дан када је покрајину предала NATO-у. Такође, политика Тадићевих влада није била могућа без СПС и Дачића, који су омогућили и садашњу власт. Они који су нам говорили да за Косово треба да погинемо у неприпремљеном рату против пола света, убрзо су нас убеђивали да су их одбранили, касније су нам рекли да се „патриотизам не сипа у трактор“, а данас уверавају да су Косово издали управо они који не понављају бесмислену мантру већине.

Видели смо како је из СНС власти одговорено на интервју митрополита Амфилохија. И то је боље него када су га у свом радикалском периоду поредили са Хомеинијем, а једног другог епископа називали „будалом“. Опет се љуте због заупокојне литургије Дачићевој влади… Заборавили су како је исти митрополит који месец касније лепо седео уз Дачића и насмејано разговарао са њим. Између се збио ружни и никада разрешени скандал везан за епископа Василија. За њега шира јавност не би ни чула да га нису преузели и раширили парадржавни таблоиди који у Александру Вучићу одавно виде христолико божанство. Да се тако нешто не би поновило патријарх нас је обавестио да „захваљује Богу што нам је дао Вучића“.

Алтернативе, дакле, у ствари нема. За сада.

Аутор је члан Политичког савета Народне странке

МИЛОШ КОВИЋ: ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

У нејасном и чудноватом тексту Црква и алтернатива (Политика, 11.1.2018) Чедомира Антића пажљив читалац пронаћи ће две неуспеле историјске паралеле, неколико неистина, и много спорних политичких ставова.

Тешко се може разумети како се нечија спремност да се 2018. године одрекне окупираног дела сопствене територије, Косова и Метохије, може упоредити са годином 1878, у којој су се српске војске оружјем избориле за државну независност и за ослобођење од турске власти пространих српских земаља.

Подсетимо се, Србији су тада припојени нишки, пиротски, врањски и топлички округ, а Црној Гори Никшић, Колашин, Спуж, Подгорица, Жабљак, Бар, потом (1880) и Улцињ. Можда Антић мисли на то да су Срби у рату стигли све до Грачанице, одакле су морали да се брзо повуку, или на аустроугарску окупацију Босне и Херцеговине? Како то може да се упореди са одустајањем од сопствене, државне територије? Уз то, Берлинским уговором из 1878. велике силе су заједнички повукле нове српске границе, док су оне данас јасно подељене, при чему Русија и Кина траже очување територијалног интегритета Србије.

Неуспело је и поређење са Анексионом кризом (узгред, Србија није признала анексију 1908, како Антић каже, него 1909. године). Аустро-Угарска је тада припојила Босну и Херцеговину, које су, иако су их Срби сматрали српским земљама, до тада формално припадале Османском царству, док се данас, поновимо ту просту чињеницу, од Србије захтева да се одрекне сопствене, државне територије.

Главна тема Антићевог чланка је, уствари, критика Апела за одбрану Косова и Метохије. Неистина је да су Апел „покренули и написали“ „политичари“, који, како Чедомир Антић наглашава, „нису филозофи“ желећи, како изгледа, да нагласи нашу неспособност за дубље увиде, какве нам он у наставку текста суверено демонстрира. Судећи по томе, рекло би се да Антић себе дожиљава као „филозофа“. У Политици и јавности је, међутим, већ више пута речено да су Апел покренули и написали чланови Политичког савета Демократске странке Србије, у сарадњи са неколико јавних личности. Сви чланови Савета су професори универзитета. У нашој професорској дружини само је један члан ДСС. Па и председник ДСС, Милош Јовановић докторирао је међународне односе на Сорбони и ради као доцент на Правном факултету у Београду.

Ако ме сећање добро служи, Чедомир Антић се већ у време када сам му, као млађани асистент, држао семинарске вежбе, увелико бавио политиком, да би, до данашњег дана, стигао да промени неколико партија. Један од чланова нашег Савета је, иначе, баш филозоф. Али природно је да филозоф Антић, док се усавршавао у науци као студентски лидер, портпарол Демократске странке и члан Председништва Г17 Плус, није стизао да чита дебеле књиге политичара Часлава Копривице.

Антићево разрачунавање са „амишком политиком формалног и умиреног екстремизма“ покретача и потписника Апела, „која ће несумњиво бити епитаф неуспешне политике влада ДСС“ по свој прилици потиче од његовог доследног, дугогодишњег залагања за сецесију Косова и Метохије. Он се, исто тако упорно, борио и за независност Црне Горе, односно за „независну Србију“ како је то његова тадашња странка, Г17 Плус, волела да каже. Све су то политички ставови, на које Чедомир Антић има право. Ипак, када неко јавно, усред Београда, изговори да се залаже за независност „Косова“, мислим да се може очекивати да ће, пре или касније, политику оних који су за очување Србије у њеним постојећим границама, почети да назива „амишком“ и „екстремистичком“. Остао сам, међутим, затечен Антићевом измишљотином да Апел проповеда „виђење света подељеног на родољубе и досовске издајнике“.

Из залагања Антића за независност „Косова“ проистичу и његови бизарни покушаји да Србе на Косову и Метохији увери да ће престати да буду „изолована мањина лишена наде“ онда када их држава Србија остави ван својих граница, препусти „Косову“ Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија и, у перспективи, Великој Албанији. Када се ратосиља тих 120.000 својих грађана, Србија ће, тврди Антић, престати да буде „разваљена и недовршена држава“. После тога ћемо, по истом моделу, решавати питања Санџака, Војводине, Републике Српске? Јер „време не ради за Србију“. Претпостављам зато што су САД и ЕУ све моћније и јаче, док су Русија и Кина све рањивије и слабије? Искуство и разум заиста морају да устукну пред овако бујном и богатом маштом…

Антић, на крају, из свега извлачи логичан закључак: „политика садашње владе“ према Косову „за сада нема алтернативу“. Испод овог необичног текста он се потписао као „члан Политичког савета Народне странке“. Не могу да одолим а да јавно не упитам своје пријатеље из ове партије: представља ли ово чудо стварно вашу политику према Косову и Метохији?

Аутор је председник Политичког савета ДСС-а

САМО ДАН ПОСЛЕ АТЕНТАТА НА ИВАНОВИЋА, најављено убиство још једног Србина

Само дан после атентата на Оливера Ивановића, мета претњи је још један српски политичар с Косова!

Наиме, извори блиски косовском порталу на албанском језику Индексонлине кажу да је Братиславу Николићу угрожен живот!

Према изворима Индексонлине, градоначелнику Штрпца упућене су озбиљне претње о којима је упозната Косовска обавештајна агенција (КИА).

Дакле, већ најављују убиство другог Србина, што знаци да није Оливер сам по себи био мета, него да постоји списак Срба за одстрел!

Иначе, Николић је градоначелник општине Штрпце од 12. јануара 2010. године.

http://srbin.info/2018/01/17/samo-dan-po...og-srbina/
?

Ако ниси у стању да браниш своје грађани онда нисте ни у стање да владаш.......

Ако разумеш колико дуго траје ова процес убијање Срба, па то је невероватно!
И кад су нема било које одбране............

Кад се чути, кад се окрене око, кад неслушаш........онда си Колаборатор/сарадник/саучесник та ЗЛО и ДЕЛА!

ДВЕРИ: Косово није само питање идентитета, већ и питање имовине и пара

Као наставак трибина које су на тему Косова и Метохије одржане у Београду, Новом Саду, Краљеву и Грачаници, у организацији Српског покрета Двери данас је, у прес центру УНС-а у Београду, одржано предавање на тему „Природна и привредна богатства Републике Србије на Косову и Метохији“.

Како је истакла модераторка трибине, Јелена Вујановић, циљ овог предавања је да покаже да Косово није само питање наше историје и идентитета, већ и врло важно питање државних и економских интереса Републике Србије и да рудници попут Трепче нису мит, већ реалност и својина наше државе.

У име Српског покрета Двери уводну реч је дао народни посланик Зоран Радојичић, који је истакао да зарад малих претприступних фондова и пута у ЕУ Србија даје огромна богатства која има на КиМ.

Ненад Којић, члан покрета Отаџбина са КиМ, представио је детаљну анализу рудних и других природних богатстава на Космету и анализу њихове укупне вредности изражене у милијардама америчких долара. Он је приказао анализу за сваки рудник и сваку руду и минерал појединачно. На пример, само у Ајвалији укупна вредност олова, цинка и др. руда је процењена на 579 382 750 америчких долара, а могу се експлоатисати и минерали.

У Бадовцу, што се тиче самог олова, цинка, сребра и злата већ имамо вредност од 2,92 милијарде долара, у Старом тргу вредност олова, цинка и сребра у износу од 981 милион долара, а поменуо је податке и за руднике Дражње, Калтрина, Калуђер, Кисели поток, Трепчу и друге, као и податке о резервама зеолита. Захваљујући Трепчи Југославија је била не 5 месту на светској лествици производње оловно-цинкане руде, а само вредност лигнита на КиМ се процењује на 1,705 милијарди долара.

Истакао је да је то пуно већа вредност од било чега што можемо добити из различитих фондова Европске уније. „Да ли ћемо се зарад капи у мору, коју добијамо од ЕУ и међународне заједнице, одрећи ових ресурса“ – упитао је Којић.

Проф. др Љубиша Дабић, такође члан покрета Отаџбина, говорио је о праву својине, како државне, која је отета и узурпирана, тако и друштвене, етажне, задружне и приватне својине, те о нелегалној приватизацији и експропријацији која је вршена на територији Косова и Метохије. Он је истакао да је Бриселски споразум довео до гашења српских институција и њихове интеграције у систем тзв. државе Косово, те да је и то додатно погоршало ситуацију у погледу права на својину неалбанског становништва. По њему САД по питању Косова показује један бирократски и насилнички приступ јер, зарад својих интереса, не стаје у заштиту ни међународних докумената који гарантују право на својину попут Декларације УН о правима човјека, нити сопствене принципе.

У своје, и у име покрета Отаџбина, проф. Дабић је изнео став да Влада Србије треба да промени приступ и одступи од креираног процеса САД и ЕУ, да сместа престане са Бриселским преговорима, да прогласи КиМ за окупирану територију Републике Србије, те да прекине унутрашњи дијалог који је погубан и закаснео.

Присутни су на почетку свог излагања изјавили саучешће породици господина Оливера Ивановића и изразили забринутост због оваквих дешавања на КиМ.

БЕОГРАД ЗАМРЗАВА БРИСЕЛСКЕ ПРЕГОВОРЕ — у помоћ пристиже Русија

Одлука српских власти да обустави дијалог између Београда и Приштине неће имати већих последица по положај српске делегације у Бриселу, штавише представља добар потез Београда како би се скренула пажња и Европској унији и Америци да Србија није спремна да преговара под било каквим условима и по било коју цену, сматрају аналитичари.

Ту одлуку је саопштио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић непосредно након што је постало познато да је Оливер Ивановић подлегао повредама и преминуо у болници у Косовској Митровици. Он је условио да наставка разговора у оквиру Бриселског дијалога неће бити док не буду објављени резултати истраге.

Убице морају да буду пронађене како бисмо могли да идемо напред и да градимо нормалне односе. Не пада нам на памет да пред овиме жмуримо и ћутимо. Они су ћутали на изјаву Кадрија Весељија дан пре убиства и на претње ратом, на паљења српске имовине, сена и кућа недељу дана пре тога, дан за даном, на све што се дешава везано за Специјални суд“, рекао је Ђурић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић овај потез Београда тумачи као покушај да се питање убиства Оливера Ивановића интернационализује, јер би, да је којим случајем процес преговора настављен, то била, како тврди, локална ствар.

У том случају би, како каже, свакако извесна пажња глобалних медија била посвећена атентату, али на томе би се завршило — овако је Србија повезала убиство Ивановића са процесом преговора и на тај начин извршила притисак, како на западни део међународне заједнице, тако и на привремене институције на Косову и Метохији да озбиљније приступе том случају.

Иако Анђелковић тврди да је мало вероватно да ће се то догодити, Србија свакако мора да искористи тренутак да инсистира на томе, као и да постави питање шта је све досад урађено, будући да су уступци чињени искључиво са стране Србије, док са друге стране никаквих уступака у пракси није било — ни Заједница српских општина није реализована, а ништа није учињено ни на повећању безбедности Срба.

Говорећи о последицама изласка српске делегације из бриселских преговора, Анђелковић објашњава да наша делегација није формално изашла, већ да је преговоре замрзла, односно напустила их је привремено, али то не би требало да има већих последица по Србију.

На овај начин, указује он, Србија скреће пажњу и Европској унији и Америци да није спремна да под било каквим условима и по било коју цену преговара. Напросто, објашњава Анђелковић, ово је сад тачка кад Београд мора да озбиљније покрене и питање свега што је досад урађено, односно није урађено, то јест, зашто је Албанцима толерисано да све што обећају не реализују.

Упитан да ли би међународна заједница могла да примора Србију, упркос одлуци Београда да неће наставити преговоре док се сви услови по питању спровођења истраге о убиству Ивановића не испуне, Анђелковић каже да тако нешто Западу није страно, стога треба бити обазрив.

„Западни део међународне заједнице увек може да примени страшан ниво притисака, у крајњој линији то се догодило и 1999. године, када је Србија бомбардована, те су је приморали да повуче војску са Косова. Дакле, могу све да ураде ако хоће, али није међународна заједница само Запад, сад ипак имамо и ојачалу Русију и очекивано је да Москва подржи Београд у овој ствари“, закључује Анђелковић.
МИП РУСИЈЕ „ОПЛЕО“ ПО РАМИ: Његове изјаве о Србији довешће до нових сукоба

Недавне изјаве албанског премијера Едија Раме о Србији, у контексту Косова и Македоније, пуне су нечега што би могло да изазове нове етничке сукобе на Балкану.

То је саопштило Министарство спољних послова Русије које је додало да су Рамине изјаве пуне нечега што угрожава територијални интегритет више држава у региону.„Обратили смо пажњу на изјаве албанског премијера Едија Раме од 14. јануара, које се тичу умешаности његове Социјалистичке партије у процес настанка ОВК и битке за Косово у суседној Србији, као и о доприносу ове странке у процесу усвајања Закона о употреби језика у Македонији, којим је албански језик добио статус другог званичног језика“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова, преноси Тасс.

Званична Москва је нагласила да Рамина реторика показује да се ради на напредовању „ноторне“ Тиранске платформе, у чије настајање је, како се наводи, био укључен лично Рама.

„Стављање у праксу мера прописаних у овом документу препуно је онога што подрива уставне темеље македонске државности – Охридски споразум и као резултат тога, доноси етничке немире у региону. Све ово заједно иде у складу са амбицијама за Велику Албанију и угрожава територијални интегритет више држава у региону“, оценило је МИП Русије.

Рама је раније изјавио да његова Социјалистичка партија има највећи допринос за усвајање Закона о употреби језика у Македонији, који је одлуком парламента албански постао други званични језик у државним институцијама и свим срединама где живи више од 20 одсто припадника албанске мањинске заједница.

Рама је обраћајући се Омладинском форуму албанских социјалиста рекао да би, без Социјалистичке партије, усвајање тог закона било незамисливо, пренео је портал АлсатМ.

„Ова странка не мења став о националним интересима, ни у тренутку када је формирана ОВК и када је одржана битка за Косово. Ова партија се није и неће променити од својих ставова када је у питању национални интерес у односима са свим суседима“, рекао је Рама.

НАПРЕДАК У ИСТРАЗИ УБИСТВА ИВАНОВИЋА:Идентификован је власник запаљеног аутомобила

Косовска полиција саопштила је да је дошла до неких нових информација о убиству политичара Оливера Ивановића.

Запаљени аутомобил „опел астраиз“ којег је, како се сумња, извршен атентат на лидера Грађанске иницијативе СДП-а Оливера Ивановића, припадао је Аустријанцу српског порекла

Вечерње новости“ наводе да је власник возила била особа (70) која више није међу живима и додаје да се спекулише како су и на који начин убице дошле до тог аутомобила.

Наведено је да се до информација дошло након разговора са неколико сведока, снимака сигурносних камера и информација добијених путем заштићене комуникације, поверљивих телефонских разговора, мејлова и записа са друштвених мрежа.

Истражни тим, како је наведено, чине специјализовани припадници служби за овакве случајеве, случајеве тешких кривичних дела, форензичара, обавештајних служби и званичника Дирекције за међународну сарадњу.

Тим је, додаје се, максимално ангажован на обради свих података везаних за убиство Ивановића.

Наводи се да је у досадашњој истрази идентификован власник запаљеног аутомобила типа „опел астра“, који се доводи у везу са овим убиством.

Све активности које се обављају у оквиру Косовске полиције, координирају се и спроводе под надлежношћу Основног тужилаштва у Митровици.

Такође, паралелно са истражним радњама Косовске полиције предузете су и одређене мере на повећању степена безбедности, укључујући повећано присуство припадника полиције на неколико локација које су идентификоване као осетљиве како би се спречио било какав инцидент.

Косовска полиција и даље позива на сарадњу све грађане и захваљује свима на информацијама које су до сада достављене полицији

Ивановић, лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“, убијен је јуче ујутру на улазу зграде у којој се налази та странка у Северној Митровици.

Ивановића је убила, за сада, непозната особа/е са шест метака из ватреног оружја калибра 9к19 мм, а сумња се да је оружје имало пригушивач.

„Сада смо у процесу анализе свих до сада прикупљених доказа. Посебно се екстрахује, анализира и оцењује видео-снимак сигурносних камера које су биле у близини места убиства и други материјални докази“, навои се у саопштењу Косовске полиције.

Аутоукраћен?
Драгана Трифковић: Убиство Оливера Ивановића доказ да је политика Србије према КиМ поражена
17. јануара 2018. Став Оставите коментар

Ове чињенице указују на то да је Бриселски споразум, који је Александар Вучић потписао са сепаратистима из Приштине 2013. године, негативно утицао на безбедност Срба на КиМ. Основни разлог је то што су према Бриселском договору угашене институције Србије на територији Косова и Метохије, па су тиме српска полиција и правосуђе интегрисани у косовски систем, који функционише по Уставу и законима такозване државе Косово. Ово је довело до тога да Србе на КиМ хапсе Албанци из полиције Косова и да им затим суде албански судови које је успоставила та лажна држава. Управо се то десило и у случају покојног Ивановића


Оливер Ивановић (1953-2018)
У Косовској Митровици је, испред просторија своје странке, убијен један од водећих српских политичара са Косова и Метохије. По званичним информацијама, он је убијен пуцњима у леђа када је убица испалио неколико метака из пиштоља са пригушивачем. То све указује на чињеницу да је убиство професионално изведено.

Подсетићу на чињеницу да је Оливер Ивановић пре тога дуго био у затвору, када је, по оптужби албанске стране да је умешан у ратне злочине, осуђен пред судом нелегалне државе Косово. Затим је читав поступак враћен на почетак, а Ивановић пуштен у кућни притвор, а затим и да се брани са слободе. Ивановић је ухапшен уочи другог круга избора у Косовској Митровици, када је био фаворит за градоначелника.

Након пуштања Оливера Ивановића из затвора, у априлу 2017. њему је запаљен ауто, а осим тога често је примао претеће поруке. Неколико пута је изјавио да му је живот угрожен, а пре неколико дана је изјавио да се плаши атентата. Говорећи о томе да је безбедносна ситуација на Северу Косова крајње нестабилна, Оливер Ивановић је рекао: „Плашим се да у овој нестабилној ситуацији може страдати неко невин, а морам признати да се и сам плашим за своју безбедност.“ Нажалост, ова стрепња се обистинила на најгори могући начин.

Поред Оливера Ивановића и други угледни Срби са КиМ су указивали на то да је безбедносна ситуација критична, али је руководство Србије игнорисало овакве тврдње и износило у јавност супротне процене – да се безбедносна ситуација на Косову и Метохији побољшала. Председник Србије је то поновио и пре два дана на државној телевизији.

Индикативне су следеће чињенице: Само на северу Косова у периоду владавине СНС (од 2012. године) десио се велики број насиља. Према извештају Народног покрета „Отаџбина“, који чине Срби са Косова и Метохије, од 2012. је „запаљено више од стотину возила, убијено петоро Срба, извршено на десетине оружаних напада на политичке неистомишљенике садашње власти, а да ниједан виновник није откривен“. Такође они наводе чињеницу да у времену од 2002. до 2013. године на северу Косова није убијен ниједан Србин.

Ове чињенице указују на то да је Бриселски споразум, који је Александар Вучић потписао са сепаратистима из Приштине 2013. године, негативно утицао на безбедност Срба на КиМ. Основни разлог је то што су према Бриселском договору угашене институције Србије на територији Косова и Метохије, па су тиме српска полиција и правосуђе интегрисани у косовски систем, који функционише по Уставу и законима такозване државе Косово. Ово је довело до тога да Србе на КиМ хапсе Албанци из полиције Косова и да им затим суде албански судови које је успоставила та лажна држава. Управо се то десило и у случају покојног Ивановића.


Драгана Трифковић
Велики проблем за Србе са КиМ представља и такозвана „Српска листа“ – заједничка творевина Београда и Приштине, која је део косовске власти и која спроводи репресију над преосталим Србима. Управо је на тај проблем указивао и Оливер Ивановић, говорећи о томе да Срби на КиМ сада имају већи проблем са Србима, него са Албанцима.

У сваком случају, ова трагедија ће додатно дестабилизовати ситуацију на КиМ, и закомпликовати односе између Срба са КиМ с једне стране и српских власти у Београду и такозване „Српске листе“ с друге стране, као и узајамне односе свих Срба са Албанцима на КиМ.

Дијалог између Београда и Приштине, који се води у Бриселу, и који је већ резултирао несрећним Бриселским договором, обустављен је и делегација Србије се вратила из Брисела. Нажалост, из обраћања Александра Вучића на конференцији за новинаре, коју је сазвао због убиства Оливера Ивановића, могли смо да закључимо да ће дијалог бити настављен и да руководство Србије нема намеру да заустави крајње погрешан политички правац.

Бојим се да ће и ово убиство, као и многа друга убиства Срба на КиМ, остати неразјашњено. Према реакцијама јавности, може се уочити да постоје разне сумње – како оне да су Оливера Ивановића убили албански екстремисти, тако и да су га убили политички противници и да је то политички мотивисано убиство. Такође, постоје мишљења и да су стране службе умешане у овај случај.

Трагично убиство Оливера Ивановића је потврда да је политика Србије према КиМ поражена и да Бриселски разговори не могу да резултирају ничим позитивним за Србе. Друга потврда се односи на Запад и њихову демократизацију друштва, заштиту људских права, изградњу институција и сличне пароле којима нас обмањују, док се иза тога развија мржња, насиље, криминал и хаос.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

https://www.srbijadanas.net/sta-su-sve-p...t-tv-pink/

БОШКО (ДВЕРИ): Срби на КиМ имају већи проблем од Срба криминалаца него oд Шиптара

Чачак - Убиство Оливера Ивановића је један трагичан догађај који најбоље сведочи чињеницу

да нема безбедности и мира за Србе на Косову и Метохији, и то нам говори да је заправо Бриселски споразум и све што је у међувремену преговарано у Бриселу није донело никакво добро и срећу за српски народ на Косову и Метохији, рекао је у изјави за Глас западне Србије лидер Двери Бошко Обрадовић.,,То се посебно види на северу Косова и Метохије којим харају разне криминалне банде и где сваки дан имате подизање возила у ваздух, бацање бомби или као што видимо и убиство једног политичара. Зато сматрам да је од пресудног значаја прекидање овакве погубне политике и повратак државе Србије на Косову и Метохији, то се посебно односи на север где је већинско српско становништво. Држава Србија треба да одигра значајнију улогу у обезбеђивању безбедности српском народу”, каже Обрадовић.

Он сматрам да је овим на један трагичан начин негирано оно о чему је говорио председник Вучић када је тврдио да више на Косову и Метохији нема убистава и да је ситуација нормална.

,,Ништа на Косову и Метохији није нормално. Допринело смо да повлачењем нашиг снага безбедности са севера, укидањем нашег тужилаштва и судства и укидањем институција државе Србије на северу Косова и Метохије, направимо својеврсни дивљи запад. Парадокс је да данас Срби на Косову и Метохији су много више угрожени северно од Ибра и имају проблеме са Србима криминалцима, него јужно од Ибра што имају проблем са Шиптарима. То такве ситуације нас је довела актуелна власт која хитно мора да се решава”, наводи Обрадовић.

Лидер Двери изјавио је саучешће породици и пријатељима Оливера Ивановића.

,,Ово је заиста језиво трагичан случај и надам се да ће нас опаметити и да ће и нашем државном руководству послати поруку да политика коју воде на КиМ је погрешна. Посебно је погрешно дозвољавање криминалним бандама на северу КиМ да раде то што раде за корист владајуће странке, а да за узврат имају слободу”, рекао је Обрадовић.
енерал Стојановић: Иза убиства није албански фактор
у ВЕСТИ ДАНА, Хроника 17. јануара 2018. 0

Београд – Генерал Момир Стојановић, бивши директор Војно безбедносне агенције и некадашњи председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, оценио је јуче да иза убиства српског политичара Оливера Ивановића највероватније не стоји албански фактор.
Моја оцена је да иза тога не стоји албански фактор јер су они могли да га убију кад су хтели, а то нису учинили.
Наравно, не изузимам ни ту могућност. Ипак, моје лично мишљење је да је ово или политички мотивисано убиство или дело криминалних група на северу Косова- рекао је Стојановић за портал Грађанин.
Стојановић је политичку мотивисаност објаснио чињеницом да се убиство догодило у време када су почињали нови преговори о Косову у Бриселу, а Ивановић, који је био „изузетно поштован у српском народу на Косову“, „није хтео да се сложи са издајом тог дела Србије“.
Према начину убиства, пак, могло би се закључити да би иза њега могле да стоје и криминалне групе, казао је он, уз закључак да је убијен „частан човек и велики српски патриота“.
Зорица Миладиновић / Данас

VOJSKA SRBIJE UPOZORILA KFOR: Ukoliko neko ugrozi bezbednost severa Kosova, NEĆEMO BITI NEMI POSMATRAČI!
POLITIKA ● 0
Vojska Srbije upozorila je komandu Kfora da neće biti samo nemi posmatrač ukoliko na severu Kosova i Metohije dođe do ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva, pišu "Večernje novosti".
Da u Beogradu postoji snažna volja da u slučaju eskalacije nasilja u pokrajini zaštiti svoj narod nije novost za međunarodne snage u Prištini, navodi beogradski dnevnik i dodaje da je vojni vrh Srbije o svojoj rešenosti da obezbedi sigurnost svojih građana redovno je obaveštavao i sve prethodne komandante Kfora.

"Komandi međunarodnih snaga u Prištini u više navrata jasno smo stavili do znanja da su obavezni da održavaju red i mir i vode računa o bezbednosnoj situaciji srpskog naroda. Naša poruka bila je da se bilo kakvo nasilje nad Srbima, po ugledu na pogrom 2004. godine, neće dozvoliti", kaže sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha.

Kako ukazuje list, ovo upozorenje Beorgada posebno dobija na značaju u vreme pojačanih napetosti izazvanoh atentatom na Olivera Ivanovića , ali i političkih i bezbednosnih napetosti na Kosovu.

Ovih turbulencija nije pošteđen ni Kfor, koji čini jedinu legitimnu vojsku u pokrajini, konstatuje se u članku.

информер
Погледајмо до краја:.
Давно је на једном крајпуташу у близини Чачка писало:

„Извршио самоубиство уз присуство власти“.
Прича да Американци хоће да дестабилузују СВОГ ЧОВЕКА, балавог Вучића, је којештарија!

Амери неће НИКАД пронаћи бољег извршиоца њихових налога!

Ивановића су сигурно убили повезани србско-шифтарски нарко-дилери, то јест Вучићеви батинаши који вршљају тамо у џиповима без таблица, а највероватније неки од тих који су се ОТЕЛИ свакој контроли!

Вучић ДРАМОСЕР, ће мало да лије крокодилске сузе, брисаће бале марамицом, намештаће наочари сваке 2 секунде...али НЕЋЕ прекинути предавање Косова и Метохије жваљавим шифтарима!

Чмарић је бедник али видимо да је и Војводи НОС ПОЧЕО ДА РЕАГУЈЕ НА ПРЕКОМЕРНО ЛАГАЊЕ!
Међу овима је и 57 СРБина!!! Љутко
Прича о Оливеру ће брзо пасти у заборав као и многе друге до сада. Можда, али само можда, остаће ове слике:

http://www.oslobodjenje.rs/2018/01/17/op...ica-video/
Oliver je ubijen jer je smetao "srpskoj listi" Zvonku Veselinoviću koji dole imaju biznis sa Šiptarima Haradinajem i Tačijem.


Šta mislite da je Vučić ušao u vlast sa njima zbog bezbednosti srba i šaku siromaha....Samo budala može verovati u to..

Velike pare se dole okreću...
Референтни URL