Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Приштински сајт „Зери“ објавио је драматичну информацију да Србија шаље тенкове на границу с Косовом.
Тенк Т-72.
© SPUTNIK/ EVGENY BIYATOV
Срби од Руса добијају тенк који је у Сирији био — неуништив (фото, видео)
Уз текст је приложен и видео-снимак српских тенкова који се крећу од Прешева до граничног прелаза у селу Мучибаба, на граници са Гњиланом.

Како Спутњик сазнаје, тенкови Војске Србије јесу покренути, али не због годишњице такозване независности Косова и Метохије. Реч је о техничким зборовима у већим градовима Србије.

Наиме, Министарство одбране и Војска Србије низом манифестација обележавају Сретење — Дан државности Србије, који се прославља у знак сећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и почело ослобођење од Турака, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

Уочи Сретења, 14. фебруара, припадници Војске Србије организовали су у Суботици, Јагодини, Бору, Петровцу на Млави, Лозници, Ужицу, Параћину и Пријепољу тактичко-техничке зборове на којима је грађанима приказан део наоружања и војне опреме, која укључује и тенкове.

https://rs.sputniknews.com/politika/2018...est-zveri/
ЗАВЕРА ПРОТИВ СРБИЈЕ: Запад „крчка“ четири подвале да Косово добије столицу у УН
23:55 14.02.2018.

Оно што би било најизгледније у очима западних центара моћи јесте да се притиском на Србију издејствује нека врста прихватања формуле две Немачке. Битно је заобићи вето Русије и Кине у Савету безбедности Уједињених нација. То могу да учине само преко Србије, ако би она подлегла притиску и пристала на губитак Косова и Метохије.

Такозвани председник Косова Хашим Тачи очекује да самопроглашено Косово ове године постигне „историјски“ споразум са Србијом. Како је рекао, тај споразум не би морао да значи признање независности, али би Приштини омогућио место у Уједињеним нацијама.

„Договор Косова и Србије за који верујем да ће бити постигнут 2018. године биће историјски свеобухватан споразум који ће резултирати чланством Косова у УН“, прецизирао је Тачи у интервјуу за Ројтерс.

Ишингерова лицемерја

Искусни дипломата Владислав Јовановић за Спутњик најпре подсећа на предлог из Немачке и такозвану Ишингерову формулу — две Немачке, које се међусобно нису признале али су постале чланице Уједињених нација.

То је начин да се избегне форма директног признавања, напомиње Јовановић, а у ствари је подвала која би била учињена према Србији.

„То се покушава преко такозваног свеобухватног обавезујућег правног споразума који, према њиховом очекивању, треба да буде закључен између Србије и њене одметнуте покрајине. То је нешто што постоји као стална опасност јер би у том случају вето Русије и Кине био заобиђен, јер би постојао споразум Београда и Приштине“, указује Јовановић и додаје да је у овом случају тешко веровати да би било која власт из Србије могла да пристане на тако нешто.

Није зрело за националне границе

Друга теоријска могућност коју наводи Јовановић јесте да се инсистирање Запада на јединственом случају Косова замени неким другим прилазом, на пример прилазом о неопходности уређивања Балкана према линији националних граница.

„У том случају би национално питање Србије, Хрватске, Албаније било решавано тако што би укључивало и највећи број њихових грађана који тренутно не живе на њиховим територијама. То је теоријско мишљење које је лансирано из Америке пре неколико месеци од стране неког професора, али није наишло ни на какву реакцију у самој Америци, што значи да, барем у овом тренутку, ако не и уопште, то није зрело“, тумачи Јовановић.

Посматрач без наде

Трећа могућност, према Јовановићевом мишљењу, јесте да Косово тражи статус посматрача у УН, а не пуноправног члана, као што је својевремено имао Ватикан, па онда неки ослободилачки покрети.

Међутим, то решење је далеко од чланства, констатује тај искусни дипломата, може да се гради нада или илузија да ће то једног дана довести до чланства, али не мора увек да се тако заврши.

„Према томе, у овом тренутку оно што би било најизгледније у очима западних центара моћи јесте да се притиском на Србију издејствује нека врста прихватања те формуле две Немачке. Битно је у свему томе заобићи вето Русије и Кине у СБ УН. То могу да учине само преко Србије, ако би она подлегла притиску и пристала на губитак Косова и Метохије“, сугерише Јовановић.

Тако нешто није могуће, нити се може очекивати, сматра саговорник Спутњика, између осталог зато што то подлеже референдуму, а референдум то сигурно не би потврдио.

„Дакле, све је у знаку неизвесности, а Западу се жури јер та црна тачка не може тако дуго да стоји у центру Европе, најуређенијем континенту на свету, и да се мора затворити или да се преформулише цео случај и да се поново преговара са Србијом или да се напусти цела та идеја пошто није остварљива“, тврди Јовановић.

Косово нема моралну вертикалу

Палестина је својевремено добила столицу у УН, а Израел је и даље не признаје. На питање да ли је таква нека варијанта могућа за Косово, односно колико су случајеви Косова и Палестине упоредиви, Јовановић одговара:

„То би онда требало да се одлучи у Генералној скупштини Уједињених нација двотрећинском већином, а Генерална скупштина је јако подељена. С друге стране, популарност Косова као самопроглашене државе је у знаку опадања, а не у знаку пораста јер су се неке земље, додуше тај број није већи у овом тренутку, већ покајале и почеле са повлачењем признања“.

Процес тражења таквог неког статуса у Уједињеним нацијама није охрабриван даљим подршкама Косову као некој независној држави, подвлачи Јовановић, а проблеми који се дешавају широм света могу само да буду додатна упозорења земљама са компактним националним мањинама да буду још обазривије и да се не приклањају ставу да је Косово јединствен случај који се неће понављати у другим земљама.

„Палестина је масовно подржана од стране такозваног трећег света, Покрета несврстаних који су на томе највише радили. Такође, Палестина има дипломатске односе и са низом других земаља. Притом, тај случај је од стране УН признат као отворен, нерешен случај. Палестина и Косово не могу да се изједначе јер Косово нема ту моралну димензију коју има Палестина, с обзиром на све оно што се дешавало у прошлости“, категоричан је Јовановић.

Време не ради за западне центре моћи, већ више ради за Србију, која, према мишљењу овог дипломате, не мора ништа да чини осим да држи до свога права и чека да развој догађаја доведе до сазревања неке друге околности која ће принудити западне центре моћи да измене своје досадашње мишљење и да приђу решавању тог питања на начин који неће бити противан интересима Србије.

Браћо и сестре, пријатељи и саборци, последњи је тренутак да се пробудимо, изађемо на улицу и поведемо борбу за очување Косова и Метохије. Такозвани "унутрашњи дијалог" се одвија ван очију јавности и време је да властодршцима покажемо шта већина мисли.

Издаја неће проћи, нема столице за („Kosova“) у УН! Нисмо се одрекли ЗАВЕТА КНЕЗА ЛАЗАРА и због тога вас све позивамо да у субот 17. фебруара, у 20 часова дођете на Трг Републике, да нас буде што више како бисмо послали јасну поруку међународној заједници, шиптарским сепаратистима, Александру Вучићу, као и свим осталим политичарима – Косово је неотуђив део Србије!

Тог 17. фебруара 2008. године, шиптарски сепаратисти су уз помоћ САД и ЕУ самопрогласили независност. Такође, тог дана су у Београду били масовни протести на којима су Срби показали свој револт према међународној заједници, исказавши љубав према светој косовскометохијској земљи.

Не треба да заборавимо да је тог дана и двадесетогодишњи Зоран Вујовић убијен у америчкој амбасади. Јесте да је противправно упадати и палити стране амбасаде, али некад је и тај вид бунта једини могући начин супростављања западној оружаној сили која је противзаконито окупирала Космет и на власт тамо устоличила шиптарске сепаратисте и њихову мафију.

Тадашњи опозиционари су се клели да се „неће смирити док Косово поново не буду под српском влашћу“, а када су постали власт, режими СПС, ДС и СНС су сваким својим издајничким преговорима и споразумима политички удаљавали Космет од матице Србије.

А само слога може бити пораз врагу,
ако волиш свога брата упути му реч драгу
и моли Христа да нам врата раја отвори,
Боже правде нека те запамте наши злотвори!
Потпору дај да сведочимо веру тврдо!
Неки сањају рај а неки сматрају чудом
то брдо илузија и на врху змија …
лудо окружење, зло и даље клија!
А мисија је да бранимо име Твоје свето,
на наше право на живот желе да ставе вето,
да владају планетом с неба прскају људе,
све што су нам отели нек им проклето буде.

Заборавише сви шта је то слобода,
сине, крв није вода треба роду бити одан,
а никад роб, боље хаос него гроб,
боље хаос него клопка! Доле Вавилон!

Фале нам слога, љубав и дисциплина,
врлине светосавља, Николаја и Јустина.
Губимо слободу да би веру пронашли
уместо у књизи одговоре тражимо у флаши!
Снашли су нас страдање и немање,
свуда око нас вода, грмљавина, севање!
Невоље су метод за национално сазревање
јер су нам поента живота паре, храна и одевање!
Фале дела, нема шта да се преговара,
неправду чине нико за то не одговара.
Много је кукоља у нашем житу,
а и даље трпимо на грбачи такозвану елиту.
Плитку памет истичу у план први,
миротворци, а руке им до лаката у крви!
Гнев мрви, свест нам се изобличава,
још једна душа рикњава чему непотребна питања!

Заборавише сви шта је то слобода сине,
крв није вода треба роду бити одан,
а никад роб, боље хаос него гроб,
боље хаос него клопка! Доле Вавилон!

Ово је само почетак заједничке борбе у коју вас позивамо.

Браћо и сестре, у марту и априлу морамо дићи Београд и целу Србију на ноге, јер се свака антинародна власт плашила родољуба на улици. Ако дозволимо да дају „Косову“ столицу у УН погазићемо КОСОВСКИ ЗАВЕТ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА без кога Србија не може опстати и постојати.

Лако је бити родољуб у кафани, за тастатуром на „Фејсбуку“. Треба бити прави патриота, спреман на жртву, да се стане у гард за народ свој и за своју државу.

И на крају да споменем ко организује овај и следеће догађаје у вези опстанка Космета у границама државе Србије. Патриотски концерт 17. фебруара организују Марко, Иван, Огњен, Владимир, Воја, Дејан, Теша, Немања, Дамњан, Бора, Бранко…

Није важно коју политичку партију подржавате. Дођите са националним обележјима и заставама Србије. Да политичари чују глас Србије.

Добро дошли!
НЕМАЧКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ: Косово више никад део Србије

Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел изјавио је да ће „један од изазова бити убедити пет земаља чланица Европске уније које нису признале Косово да то учине, пошто Косово више никада неће бити део Србије“.

„Веома је важно прихватити то и најбоље би било пронаћи решење са Србијом како би се завршио конфликт око граница и питање признавања. Због чега? Због тога што је то неопходно Србији, иначе не може постати чланица ЕУ. Истовремено, то је важно и за Косово. У стварности, то је wин-wин ситуација „, рекао је Габријел, преноси Н1.

Немачки шеф дипломатије данас је био у Београду.

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44

ДРЖАВА ДА РЕАГУЈЕ – Албанци купују све до Ниша!

Начелница Нишавског округа Драгана Сотировски упозорила је да продаја имања Албанцима у унутрашњости Србије није мит и легенда, већ чињеница. - Албанци више не купују само имања у Куршумлији и дуж административне линије са Косовом, већ их купују у унутрашњости и кажу "праве прстен" - рекла је Сотировски на округлом столу, организованом у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

Већ годинама српски медији упозоравају на ову појаву, али и даље изостаје адекватан потез српске државе како би се стало на крај пројекту да се што више некретнина на југу Србије нађе у власништву Албанаца, што је само једна од почетних фаза њихових територијалних претензија.

– То је јавна тајна о којој нико не прича. Озбиљан безбедносни проблем, с којим су упознати у сектору безбедности. Али се њиме нико не бави, зато што је то постао озбиљан бизнис у који су уплетени и неки људи блиски властима – упозорава Момир Стојановић, бивши шеф Војно-безбедносне агенције (ВБА).

У изјави за „Вести“, он објашњава да је начин куповина заснована на наводној позајмици. Албанац склопи уговор са Србином да му позајмљује одређену суму новца, а овај враћање новца гарантује својом некретнином. Како новац никад не буде враћен, онда се активира хипотека и Албанац постаје власник некретнине.

Фиктивни бирачи

Као један од механизама који се користи за промену структуре становништва, Момир Стојановић наводи пример Медвеђе – мале и сиромашне општине на југу Србије.

– Медвеђа има 7.000 становника, а на последњим изборима гласало је 11.000 бирача. Другим речима, 4.000 особа је фиктивно пријављено да станује у овом месту и то Албанаца из Приштине. Све то им је омогућено уз помоћ криминалних групе у Србији – каже наш саговорник.

Он додаје да је на овом случају радила и полицијска управа у Лесковцу, али да је читава ствар на крају заташкана.

– Постоје озбиљни подаци да је чак 12.000 станова у Нишу у власништву косовских Албанаца. Они у њима не живе, већ их издају, али су њихови суштински власници – наводи бивши шеф ВБА.

Да не буде забуне, није реч о масовном броју Срба који продају своју некретнину Албанцу за велику и прецењену суму новца. Најчешће исти људи купују у своје име стан, а у ствари то чине за интерес трећег, односно Албанца са којим склапа уговор о позајмици. За тај нечасни посао добија одређени проценат након што не врати „позајмицу“, а Албанац преузме власништво над некретнином.

Неретко су у целу причу укључене и агенције за некретнине, али и српски и албански адвокати. О различитим начинима како се спроводи „освајање“ југа Србије, Стојановић је додао и податак да Албанке из Косовског Поморавља долазе масовно у Врање да се породе.

– Албанке из Гњилана, Витине, Косовске Каменице се после порођаја врате на Косово, али у матичној евиденцији се води да је дете рођено у Врању. Уколико се овај тренд настави, онда ће Албанци за одређени временски период бити већински народ у Врању – упозорава Стојановић.

Држава да реагује

Драгана Сотировски каже да се као дугогодишњи новинар РТС уверила у истинитост масовних продаја некретнина Албанцима.

– Као новинар сам разговарала и са адвокатима у Нишу који су заступали странке у поступку. Није реч о класичној продаји, већ о уговору о позајмици. Одређена некретнина се стави под хипотеку, као гаранција да ће дуг бити враћен – наводи она.

Сотировски, која је крајем прошле године именована за начелницу Нишавског округа, каже да о овим појавама није обавестила надлежне државе институције јер то нису њене ингеренције, и да онај ко хоће, свему овом лако може да уђе у траг.

– Мислим да о томе не треба да се ћути и да државни органи треба да реагују.

Сви ови подаци, нажалост, дају на озбиљности претњи коју је не тако давно изрекао Рамуш Харадинај. Садашњи косовски премијер је у изборној кампањи поручио Београду да избрише Косово из свог Устава или ће у супротном узети трећину територије Србије и „припојити је Косову“, почевши од Ниша!

Момир Стојановић наводи да и изградња ауто-пута Ниш-Приштина иде у прилог Албанцима.

– Покуповаће све дуж ауто-пута, поотварати пумпе и ево их на обали Мораве!

Медији су и раније писали да је најбогатији Албанац Беџет Пацоли, сада министар спољних послова у Приштини, обезбедио чак 250 милиона евра у кешу којим ће албански екстремисти на југу Србије у наредним месецима куповати земљиште, некретнине и фирме, те да је то само прва фаза у реализацији „велике Албаније“.

Ово ти је велика шиптарија у стварности

Не осећам да је то ексклусиво њиховог новац, али верујем да код њи постојих неких народни фонд, што се окупља као мафијачких рекет по свету.

Али ту сигурно има других државе ко учестују у тај фонд за куповање Српску имовину.

Веоватно можеш да набројиш сви тих државе у свету ко ће придружити овај шиптарски фонд куповање туђа имање. А мислим да има њи много.

Е сад можеш да видиш колико је једна ДИКТАТОРСКА ТВОРЕВИНА ТОЛИКО НЕПРИЈЕТЕЉ СОПСТВЕНИ НАРОД........ЗАШТО ИХ ТОЛИКО ОСИРОМАШИ, ДА МОРАЈУ ДА ПРОДАВАЈУ СВОЈУ ИМАЊЕ СТРАНЦИМА!

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44

ВУЛИН О „СЛАЊУ СРПСКИХ ТЕНКОВА НА КОСОВО“: Албанци, не играјте се…


Никоме на Косову не бих саветовао да подиже тензије и да се игра са миром и безбедношћу Срба, каже за Спутњик министар одбране Александар Вулин поводом тврдњи албанских медија да су српски тенкови кренули ка Косову и Метохији.

Приштински сајт „Зери“ током јучерашњег дана објавио је драматичну вест да Србија шаље тенкове на границу с Косовом. Уз текст који је изазвао панику међу косовским Албанцима, приложен је и видео-снимак српских тенкова који се наводно крећу од Прешева до граничног прелаза у селу Мучибаба, на граници са Гњиланом.

У Војсци Србије за Спутњик су демантовали ову информацију која је активирала медијску „бомбу“ у региону, а министар одбране Александар Вулин за наш портал каже да бесмислене лажи листа „Зери“ не заслужују коментар, али да намера да се о Србији говори као земљи која изазива сукобе и ратове мора бити раскринкана.

„Србија није покретала своју војску јер Србија поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, што се често не може рећи за међународну заједницу, а посебно за власти у Приштини. Насиље на Косову и Метохији је и пре и после 1999. године долазило само од албанских терориста, и тако је и сада. Никоме на Косову не бих саветовао да подиже тензије и да се игра са миром и безбедношћу Срба. Мир и безбедност на Балкану су интерес Србије, очекујемо од свих осталих актера регионалне политике да то разумеју и да се тако понашају“, каже министар Вулин за Спутњик.

Подсетимо, тенкови Војске Србије јесу покренути, али не због годишњице такозване независности Косова и Метохије, већ због приказа наоружања у већим градовима Србије.

Наиме, Министарство одбране и Војска Србије низом манифестација обележавају Сретење — Дан државности Србије, који се прославља у знак сећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и почело ослобођење од Турака, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

Уочи празника, припадници Војске Србије организовали су у Суботици, Јагодини, Бору, Петровцу на Млави, Лозници, Ужицу, Параћину и Пријепољу тактичко-техничке зборове на којима је грађанима приказан део наоружања и војне опреме, која укључује и тенкове.

Гледајући Турске губитке у Сирији.......мислим да је и то како лако говорити и претити!

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44
ДА ЛИ ЈЕ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА САН или постаје јава?

Неостварени сан сваког Шиптара, који би то заувек и требао остати. Само сан. Ипак, мало фали да престане бити само сан. Већ преко два века идеја Велике Албаније живи и у више наврата, захваљујући окупацији страних сила, што садашњој подмуклој политици, растурању дроге, злочинима и разним другим нељудским активностима, Албанија је успевала да извири преко својих граница. Снага Шиптара се крије у њиховом јединству у циљу.

А њихова слабост је у глупости и брзоплетости. Способни су да остваре понеки циљ, али су неспособни да га задрже, без посредовања страних сила. Њихове тежње не презају, не бирају начине, па је темељ њихове идеје труо и често се урушава. Наизглед, њима увек успева. Успевало им је за време Турака, успевало им је за време Другог светског рата и увек су се урушавали јер никад своје циљеве нису остварили сопственим умећем, већ им је дато из ових или оних разлога. Када су искоришћени, одузето им је. Најбоље су прошли када смо им помогли ми. Прво за време комунистичке владавине, а потом у време издајничке владавине досманлија.

Чини се да је сада најзад све заокружено. Америчка, као и помоћ остатка света нису изостале, Шиптари су у Србији, односно на Косову и Метохији. Буквално су преузели пола Македоније и то је сада њихова држава. Ушли су у Црну Гору и ако Монтенегрини наставе са тренутном политиком, пролазе исто као Македонија. Али, са КиМ, односно са Србијом, неће бити баш тако. Имали смо среће да дочекамо промену односа великих сила, као и њихове унутрашње проблеме, (пр. Шпанија-Каталонија) онда урушавање америчке хегемоније, јачање пријатељске Русије и Кине и виђамо све чешће како је поглед света све хладнији према Албанцима. Не треба нигде срљати.

Најбоља победа је она која се добије без борбе, без крви. Имамо прилику да будемо мудри. Да преговарамо? Хоћемо! Нека време које сада ради за нас тече, док се идеја Велике Албаније не истопи у очима света. Сваки наш кикс на било коју страну, коштао би нас Косова и Метохије и стварања једне велике и непријатељске суседне државе на нашим историјским просторима и просторима других православних народа Балкана. Било да се одабере решење војно или улагивачко признање од стране Србије. Ако будемо одуговлачили довољно, Шиптари ће први погрешити. Одаберимо овај пут памет, уместо крви и пораза. Пустимо Шиптаре да као и увек победе себе, уместо да победе нас, захваљујући нама. Косово и Метохија су били српски. Јесу српски. И остаће српски! Ако им ми не будемо помагали, неће имати толико изгледа на успех.

С друге стране треба радити на томе да се створи савез балканских православних народа који би стао на пут стварању Велике Албаније. У овом моменту и Бугари и Македонци и Грци и Срби па и Монтенегрини, ма колико они мислили да су се извукли, имају само један циљ – а то је заустављање пројекта Велика Албанија. Свима мора да буде јасно да Шиптари сами без наше помоћи, без нашег попуштања, нас православних, иако им помаже запад, неће успети да створе Велику Албанију. Када Шиптари заврше посао у Македонији, а то ће се десити уласком Македоније у НАТО, следеће су на реду Црна Гора и Грчка.

Да ово се деешава пред вашим очима за 70 година ЗА СИГУРНО!

АЛИ ИСТО КАО НЕ ПРИЗНАТЕ СВОЈИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА........ТОЛИКО НЕ ПРИЗНАТЕ СВОЈИХ ГРЕШАКА У ИСТОМ ВРЕМЕНА ОКО КиМ.

Рекао бих то болест, да БОЛЕСТ ЉУДИ, ко су свој БОЛЕСТ систематично дали својих грађана.

Е питање је саде колико ЗДРАВИ ЉУДИ ПОСТОЈЕ?
ТРАМПОВА НОВА мапа Косова!
Американци су спремни да подрже поделу Косова, тврде за Српски телеграф саговорници упућени у дешавања везана за статус јужне српске покрајине.

– Доласком Доналда Трампа на власт ствари су почеле да се мењају. Кренуле су смене Клинтонових људи, а нови људи из администрације показују слух за српску страну, која жели да се питање јужне српске покрајине трајно реши. Врло брзо у Србију ће доћи Вес Мичел, човек задужен за Балкан, наследник Викторије Нуланд, који ће Београду понудити нови план: Београду би припао север Косова, енклаве би добиле специјалан статус, док би Приштина добила Прешево и Бујановац, где су Албанци већинско становништво – објашњава саговорник Српског телеграфа.

Мичел ће, како тврди наш извор, поред Београда, отићи у Приштину, после чега би две стране поново могле да седну за преговарачки сто.

– Приштина је досад одбијала сваки дијалог на ту тему. Да се само они питају, север би остао Приштини, која би уз то присвојила општине на југу Србије – наводи наш саговорник.

ТАЈНИ РАЗГОВОРИ

Додаје и да су управо о овим темама недавно у Вашингтону разговарали потпредседник САД Мајкл Пенс и српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

– Тачно је да сам са Пенсом разговарао и о Косову, о неопходности проналажења решења који неће бити на штету само српске стране. Велика је промена што је Вашингтон показао спремност да нас саслуша и да разговарамо. Србија не намеће ниједно решење нити захтева да се на било коју страну врши притисак. Боримо се за себе и за уважавање и наших интереса – казао је Дачић за наш лист.

На питање да ли је Пенс подржао поделу Космета и какав је став по том питању америчке администрације, одговорио је:

– О конкретним потезима није било речи. Битно је да се позиција Америке мења и да постоји спремност да се чује и српска страна и уваже и наши предлози.

Да се нешто кува, доказ је и то што медији у Приштини данима пуштају текстове о тајном састанку Хашима Тачија и Едија Раме у Тирани. На том састанку, наводно, разговарано је управо о подели Косова и то на иницијативу Америке. С друге стране, немачка амбасада у Приштини, очигледно не случајно, саопштила је да је опасно уопште помињати поделу Косова и да се Берлин томе оштро противи.

НОВО ПОГЛАВЉЕ

Коментаришући информацију Српског телеграфа, политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је чињеница да је Америка постала флексибилнија по питању поделе Косова:

– Ако се помоћник државног секретара појави у Београду и да макар индиректну напомену да су САД спремне да се то питање решава компромисно, то онда отвара ново поглавље у нашим односима. Али морамо сачекати шта ће се десити. Такође, једно је да ли је њихов став по том питању промењен у тајним преговорима или су толико еволуирали да са тим изађу у јавност. Ипак, велики корак ће бити и ако иза затворених врата добијемо зелено светло. Оно што је сигурно јесте да је Америка олабавила став доласком Трампа.

Душан Пророковић, геополитички аналитичар, с друге стране сматра да мало тога можемо да добијемо:

– То се потенцира као наставак преговора са Београдом јер треба одобровољити Вучића да се поново преговора будући да је после убиства Оливера Ивановића рекао да од тога више нема ништа. Ово је сигнал, ево размишља се о подели, вратите се за преговарачки сто. Али мислим да Запад нема много тога да нам понуди.

Изјаве о подели

Ивица Дачић

Разграничење на оно што је српско и што је албанско је једино могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве и манастире и уз ЗСО на југу Косова

Александар Вулин

Мора да се успостави трајно и сигурно разграничење између Срба и Албанаца на простору КиМ

Рамуш Харадинај

То су смешне идеје и оне нису озбиљне. Ја сам против промена садашњих граница Косова

Тибор Варади

У овом часу Косово фактички није део Србије и добро је што је на столу идеја о његовој подели

Радун: Вашингтон ипак ублажио став

И политички аналитичар Бранко Радун се слаже да је доласком Трампа став Америке мање ригидан него раније.

– То може да буде нешто као испипавање терена, не озбиљна понуда. Трамповим доласком Албанци су изгубили ту некадашњу позицију, а Србија је добила неку шансу и већи маневарски простор него да је победила Хилари. Амерички генерални став је да нема поделе Косова, међутим, од промене администрације су спремнији да разговарају.

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44
Чеси траже повлачење признања Косова: Хоће ли и Земан потписати

На десету годишњицу самопроглашене независности Косова, у Прагу се 16. фебруара очекују протести. Учесници ће моћи да потпишу петицију која би позвала чешке власти да пониште одлуку о признању самопроглашеног Косова. Петицију је први потписао бивши шеф чешке дипломатије Јан Каван.
Иницијатори се надају да ће свој потпис ставити и Милош Земан. Документ ће потом бити предат парламенту и Влади на разматрање. За Спутњик ову ситуацију коментарише члан чешке партије СПД Јарослав Фолдина.

„Овакву акцију организујемо већ десети пут. ’Настанак‘ Косова је био последица нарушавања норми међународног права, Резолуције 1244 СБ и Хелсиншког споразума. Лично, не желим да се мирим са овом ситуацијом. Знате, ми Чеси, ми смо кроз исто то пролазили, нама су украли 18 одсто територије, одузели су нам Судетску област. Већ смо прошли кроз овакво искуство“, истиче Фолдина.

Албанци на Косову и Метохији
© AP PHOTO/ VISAR KRYEZIU
Запад „крчка“ четири подвале да Косово добије столицу у УН
Чешки активиста наглашава да га и даље погађа и да не жели да се помири са могућношћу да дође до стварања некаквог међународног протектората Косово.

„Намерно користим израз протекторат, јер та ’држава‘ није ни на економском ни на политичком плану способна да опстане као самостална, суверена држава. Економија је тамо на нули, а политичком сценом владају људи који су раније ратовали у терористичким организацијама“, подвлачи Фолдина.

Наш саговорник објашњава да по мајчиној страни има српске корене. Његова мајка се родила 1921. године. У Чехословачку су је у логор депортовали Немци, јер се претходно против њих, као партизанка, борила по планинама тадашње Југославије.

Фолдина инсистира на томе да је неопходно започети нови дијалог између Срба и Албанаца, али да у новим преговорима са албанске стране никако не смеју учествовати бивши терористи. Такође, према мишљењу чешког политичара, на преговорима никако не би смели да учествују не само бивши терористи ОВК, већ ни особе које су претходно на било који начин биле повезане са радом ове паравојне терористичке организације.

„ОВК на души носи огроман број злочина, али није било ни воље ни начина да они буду осуђени. Али, српска и албанска заједница морају да нађу некакав заједнички именитељ и начин да за Косово осмисле некакав облик широке аутономије унутар државе Србије. Слични, а успешни примери постоје у свету. Само, на тим новим преговорима, нико никоме не би смео да прети бомбардовањем или интервенцијом или било чиме што смо имали прилику да видимо у прошлости“, изричит је Фолдина.

Победник председничких избора у Чешкој: Милошу Земану честита супруга Ивана
© AP PHOTO/ PETR DAVID JOSEK
Чешка изабрала председника коме су Русија и Кина ближе од ЕУ
Наш саговорник сматра да је један од могућих модуса решавања кризе и ступање Косова у ЕУ заједно са Србијом, уз усвајање одговарајућих европских стандарда.

„То би значило да би Срби у Приштини имали иста права као и Албанци у Београду. Мислим да би то могла да буде једна од могућности. Али, требало би на тим циљевима радити заједно, јер, понављам, на снази је Резолуција 1244 СБ која гарантује Србији да је Косово део њене територије“, објашњава Фолдина.

Чешки политичар истиче да у оквирима ЕУ два региона могу да воде дијалог, али да је неопходно пре свега утврдити стандарде. На Косову, додаје он, никакви европски стандарди не постоје, не функционишу.

„До данас није регулисана имовина физичких лица која су тамо оставила свој иметак. Другим речима, својина оних који су избегли са Косова је украдена. Српске државне компаније и предузећа немају никакв приступ својим погонима, имовини“, резигниран је Фолдина и подсећа да се исто догодило са чехословачком имовином када су Немачка, Италија и Француска украле Судетску област.

Наш саговорник не крије да он и његови истомишљеници предузимају различите кораке како би подстакли што више људи да се покрену и учине све како би дошло до повлачења признања самопроглашене државе Косово.

„Мислим да ћемо макар отворити широку дискусију, јер ова прича, срећом, није у потпуности завршена. Са друге стране, погледајте шта се дешава у Барселони, на Корзици — и тамо постоје проблеми. Или ће Европа на исти начин решавати све ове проблеме, или ће идеали постати илузије и народ ће то схватити“, закључује Фолдина.

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44

Србија добила изненадну прилику да укључи Русију у преговоре са Приштином

Бранкица Ристић
2480
Нема проблема да Русија има исту улогу какву има Америка. То би била права симетрија — онако како је Америка укључена у формат преговора, да тако буде укључена и Русија, каже саговорник Спутњика.
Такозвани амбасадор Америке Грег Делави у непризнатој држави Косово само је јавно рекао оно што већ сви знамо, а то је да је Америка укључена у процес дијалога Београда и Приштине. Овако политиколог Александар Павић коментарише за Спутњик изјаву америчког амбасадора да ће САД уз подршку ЕУ убудуће бити део преговарачког процеса Приштине и Београда.

Застава САД у Приштини
© SPUTNIK/ ILYA PITALEV
Америка ће бити активно укључена у дијалог Београда и Приштине
Павић каже да је у ствари добро што је Делави јавно признао досадашњу улогу Америке, јер то отвара врата Србији да затражи да се у процес укључи и нама блиска страна.

„Америка је кроз његове речи признала да је она већ била све време део тог формата и да ће наставити у том правцу. Према томе, то би за Србију значило да убудуће треба да инсистира да у даљим преговорима буде неко ко је на њеној страни, а то је на првом месту Русија“, каже Павић.

Он напомиње да Делави није рекао само да ће се Америка укључити, већ и да је била укључена у све фазе дијалога, као и да је утицала на многе од делова тих преговора између Приштине и Београда, посебно што се тиче повлачења границе и укидања институција државе Србије на северу Косова. Чињеница да је Делави избегао да одговори на питање да ли то значи и формалну промену формата разговора, Павић не види као проблем.

„Нема проблема да Русија има исту улогу какву има Америка. Не мора то да буде формално део тога, може то и даље да се води на релацији Брисел — Београд —Приштина, али да имамо секунданте из Русије. То би била права симетрија. Значи, онако како је Америка укључена у тај формат, да тако буде укључена и Русија“, напомиње наш саговорник.

Радни састанак председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића у Кремљу
© SPUTNIK/ АЛЕКСЕЙ ДРУЖИНИН
Путин потврдио: Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине
Он подсећа да су и сами званичници Србије својевремено изјавили, да ако ће се Америка укључити у те преговоре, ми ћемо тражити да се укључи и Русија.

„Ево сада прилике за то. Сада нам је Делави дао ту прилику. Према томе, одлично је што је он само признао оно што је свима било очигледно“, закључује Павић.

Делави је рекао да ће учествовати у даљим преговорима без обзира на формат и да ће подстицати компромис који је користан за обе земље.

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У ПРИШТИНИ ПРЕТИ: Србија хитно да потпише споразум са Косовом

Сједињене Америчке Државе ће бити активно укључене у дијалог Београда и Приштине, тврди амерички амбасадор у Приштини Грег Делави у интервјуу за приштински "РТВ 21" и истиче да је ЕУ на челу тих преговора, које ће, како је рекао, САД снажно подржати.

Делави је рекао да је успех дијалога Београда и Приштине суштински елемент у остваривању напретка у својим европским амбицијама.

„Сматрам да је то важно“, рекао је и указао на недавну изјаву специјалне представнице Европске уније Наталије Апостолове, која је рекла да „хитно треба доћи до решења у том дијалогу“.

Апостолова је рекла, подсетио је такође, да је прилично јасно „да земље не могу да преговарају о томе довека“.

„Ми смо у ствари у протеклим годинама допринели неким успешним елементима који су већ проистекли из дијалога као што је управљање границом на северу и прикупљање царинских дажбина, интеграција правосуђа на северу и слично. Верујем да смо имали важну улогу. Говоримо о питањима из дијалога са косовском владом, са Владом Србије у Београду и са ЕУ руководством у Бриселу“, рекао је Делави одговарајући на питање да ли је укључивање САД-а у процес Бриселског дијалога само пуста жеља или је било званичног захтева или контакта.

На инсистирање да прецизира да ли то значи да не види промену у формату дијалога као нешто изводљиво или могуће у наредној години, Делави каже да сматра да је формат на Европској унији као неко ко омогућује то.

„Ми ћемо га подржати без обзира на формат. Учествоваћемо, подстицати компромис који је користан за обе земље и покушаћемо да остваримо напредак“, јасан је Делави.

„Косово мора да ради на односу са Србијом“

Говорећи о Закону о специјалном суду, амерички дипломата је рекао да је он веома важан за Косово.

„Не ради се о ослободилачкој борби Косова, не ради се о томе да ли је ОВК била добра или лоша. Ту је реч о процесуирању злочина које су појединци починили над другим појединцима без обзира на њихово етничко порекло. Веома је важно да се Косово посвети томе да то учини, да пружи правду жртвама тог периода и Сједињене Америчке Државе су дубоко уверене да би требало да се дозволи Специјалном суду да доврши свој рад“, рекао је Делави за РТВ 21, који је објављен и на порталу Амбасаде САД у Приштини.

Упитан да ли је то питање и даље актуелно и да ли је то нешто што и даље прати, Делави каже:

„Врло пажљиво пратим. Настављам да позивам све лидере у косовској влади да не чине ништа даље по питању тог закона. Надам се да ће то питање нестати. Није на мени да одлучим како ће тачно та иницијатива да се замрзне, али опет сматрам да косовски политичари морају да се усредсреде на питања која су стварно важна за косовске грађене“, навео је.

Одговарајући на питање да ли би дијалог, с обзиром на усвојену статегију ЕУ о проширењу у којој је за Србију дат оквирни рок за прикључење, морао да буде завршен ускоро, чак могуће и наредне године, Делави је рекао да је то питање за ЕУ.

„Али напомињем још једном, да сам пажљиво прочитао документ и сматрам да има веома важних елемената који су позитивни за Косово. ЕУ документ је јасно навео да ЕУ неће увозити билатералне проблеме између држава чланица. Речено је да Косово и Србија морају да имају обавезујући договор и да то морају да учине под хитно“, навео је.

Што се тиче рокова, то, каже, није његов сегмент.

„Међутим, као искрен пријатељ Косова, не бих желео да видим да Косово заостаје. Косово мора да ради на овом пројекту – односу са Србијом. Мора то да учини због својих интереса, али мора то да учини како би испунило и ЕУ амбиције“, закључио је амерички дипломата.

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44
РУСКИ ДИПЛОМАТА: Албанци хоће економску блокаду СПЦ на КиМ

Руски изасланик у ОЕБС-у Александар Лукашевич наводи да Албанци на Косову покушавају да наметну економску блокаду Српске православне цркве на Косову, јавља "Тас".

Александар Лукашевич наводи да се Српска православна црква и даље суочава са лошим третманом на Косову и Метохији.

„Албанци на КиМ покушавају да СПЦ наметну економску блокаду, да је лише имовине и свих средстава за живот“, рекао је Лукашевич у четвртак на заседању Сталног савета ОЕБС-а у Бечу.

Као пример, Лукашевич је цитирао контроверзе око манастира Високи Дечани, који је Унеско уврстио на листу угрожене светске баштине.

Како је навео руски представник, локалне косовске власти игноришу разне одлуке, укључујући судске пресуде, које потврђују имовинско право манастира на околну територију.

„Манастир у Ђаковици недавно је био под опсадом екстремиста, а полиција је морала да интервенише и испоручи храну и друга средства монахињама“, рекао је Лукашевич.

Нагласио је да Русија очекује да ОЕБС појача своје напоре како би се супротставио „радикалном национализму међу Албанцима на Косову“.


Малагурски
https://www.youtube.com/watch?v=OBq65XqEPec

Хашим Тачи и Рамуш Харадинај су стока! Бар их тако види албански премијер Еди Рама.

Гостујући у емисији ТВ „Вижн плус“, Еди Рама критиковао је косовске политичаре Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, упоредивши их са кравом која даје млеко, а онда шутне канту и проспе га.

Ако Тачи и Харадинај дају млеко, шта даје Рама? Маргарин? А кад се већ метафорично изражавамо, те „краве“ са Косова не праве проблеме само Албанцима, већ и Србима.

Са косовске стране, без пратње, краве су прешле у српски део села. Седамнаест крава је у карантину код Бујановца.

Тако је, и тим кравама и Раминим „кравама“ је место у карантину. Али Рамине „краве“ нису у карантину, већ су самопроглашени државници. Наиме, пре десет година Косово је прогласило независност.

Заставе немачке и Косова у Приштини
© AFP 2018/ ARMEND NIMANI
За Србију постоји и горе решење од признања независности Косова
Декларацију о независности Косова, коју је образложио премијер Косова Хашим Тачи, подржало је тада свих 109 посланика у парламенту.

Али да ли је Косово стварно прогласило независност? Знам да звучи као глупо питање, али нама свих ових десет година говоре како су независност Косова прогласиле привремене институције у Приштини. Међутим, мало људи зна да аутори Декларације о независности нису биле привремене институције самоуправе на Косову, већ група људи која је себе дефинисала као „демократски изабране лидере народа Косова“. Зашто је ово важно?! Зато што нам показује да су ти људи били свесни да би институционално проглашење независности било кршење међународног права, а пре свега Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Та Резолуција је, иначе, још увек на снази и по њој је Косово наша покрајина. А да би се то заобишло, та група људи је прогласила независност, а не Косово. Зато Међународни суд правде касније није закључио да је то проглашење било нелегално, јер свако индивидуално може да прогласи шта год жели. Може и Рама да прогласи Тачија и Харадинаја за краве, али они то, реално, нису, као што ни Косово није независно. А то су свету након проглашења независности уједињено поручили и грађани Србије.

На једном од највећих скупова икада одржаних у Београду поручено је: Србија је Косово. Грађани Србије окупили су се испред Дома Народне скупштине у знак протеста због једностраног самопроглашења независности јужне српске покрајине Косова и Метохије. Потом су се мирном шетњом упутили према Храму Светог Саве, где је митрополит Амфилохије одржао молебан за спас српског народа. Светске агенције и телевизије попут Си-Ен-Ена процењују да је у Београду на протестном скупу данас било од 150 хиљада до пола милиона људи.

Наравно, дан су обележили и инциденти попут паљења америчке амбасаде, напада на Мекдоналдс и крађе патика, што су поједини домаћи медији вешто спиновали како би умањили значај овог величанственог скупа. Ја сам тада био у Ванкуверу, Канади, али сам такође желео да изразим свој бунт, па сам организовао протест против независности Косова, што су пренели канадски медији.

„Мирни протест у центру Ванкувера привукао је стотине људи, са поруком да Канада не призна сецесију покрајине. Српска заједница у Канади наставља са протестима против независности Косова. Ми преносимо нашу поруку Канади да Канада не би требало да призна нелегално отцепљење Косова од Србије. Говоримо Канади: „Молим вас, немојте признати нелегалну поделу Србије“.

Александар Вучић
© TANJUG/ ДИМИТРИЈЕ ГОЛ
Вучић: Постоји више модела за Косово
Али Канада је касније признала Косово, као и многе друге државе, пре свега на Западу. Међутим, многе државе нису. Међу онима које су подржали Србију нашле су се највећа држава на свету, Русија, најмногољуднија држава на свету, Кина, па и држава са најбољим паељама на свету, Шпанија. Десет година су нам говорили да су признања неповратна, али онда је једна држава доказала супротно.

Влада Републике Суринам повукла је одлуку о признању Косова и Метохије као независне државе.

Добили смо преседан помоћу којег можемо да радимо на томе да и друге државе повуку признање независности и прихвате праву реалност на терену: Косово је данас окупирана територија, а свакој окупацији дође крај. Запамтимо, нису окупирани само Срби, већ и Албанци, а разлог због којег је Рама, иначе послушник Запада, критиковао Тачија и Харадинаја јесте то што су ова двојица на тренутак помислила да би могли да суверено одлучују о нечему попут Специјалног суда за ратне злочине, а не да само испуњавају задатке НАТО-а. Грађани албанске националности не могу да утичу на дешавања на Косову ништа више него Срби. То није независност ни за кога. Међутим, геополитичке околности се мењају у нашу корист и верујем да долази тренутак када ћемо коначно ослободити наше Косово и Метохију како би сви људи, и Срби и Албанци и Горанци и остали, могли да живе без диктата НАТО-а, у миру и слободи, у међународно признатим оквирима државе Србије.


За Србију постоји и горе решење од признања независности Косова

Бранкица Ристић
2359
Модел две Немачке је непримењив за решење српско-албанског питања, пре свега, јер он подразумева да се међусобно не омета учлањење у међународне организације. Срби и Албанци нису исто што и Немци.
Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел изнео је предлог који уређује правно-обавезујући споразум између Приштине и Београда по „ моделу две Немачке“. У том предлогу још увек актуелни шеф немачке дипломатије препоручује да Србија прихвати постојање државе Косово, али да не буде обавезна да је и формално призна.

Премијерка Србије Ана Брнабић
© SPUTNIK/ DRAGAN KUJUNDZIC / BB
„Габријел није донео ништа, само је питао шта планирате“
Габријел је ове „новости“ рекао током посете Приштини, наводећи да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ, што је изазвало одређене, пре свега негативне, реакције у Србији. Дан раније, Габријел је овај став, како тврде косовски медији, изнео и пред званичнике Србије. Једина реакција тада је стигла од министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је Габријела „подсетио“ да је министар у немачкој Влади која одлази.

Српска премијера Ана Брнабић данас је, реагујући на најновије изјаве немачког дипломате, рекла да је „правно-обавезујући споразум питање које је у искључивој надлежности српских власти“ и негирала да је Габријел донео било какав документ током посете Београду.

Предлог да се питање Косова реши по принципу две Немачке први је јавно предложио 2007. године (бечки преговори) амбасадор Волфганг Ишингер, један од посредничке „тројке“ ЕУ, што је тадашња Влада Србије, коју је водио Војислав Коштуница, одбила уз образложење да „у Резолуцији 1244 нема ниједног слова о независности покрајине, као што нема ни речи о моделу који је 1972. године постојао између две немачке државе“.

„Самим тим, сагласно Резолуцији 1244, то уопште не може бити предмет разговора“, рекао је тадашњи српски премијер. Документ, који раније Ишингер, а сада Гарбијел види као решење, предвиђа формулу којом су се две немачке државе обавезале да развијају добросуседске односе и да се уздржавају од примене силе, те да поштују историјску реалност (насталу после Другог светског рата) и међусобна различита виђења важних политичких питања.

Зашто поново прича о моделу две Немачке за Косово када је Србија већ једном одбацила овај предлог?

Зигмар Габријел и Рамуш Харадинај
© AP PHOTO/ VISAR KRYEZIU
Немци пресекли: Габријел донео предлог за Косово
Дејан Мировић, професор међународног права са Приштинског универзитета, за Спутњик каже да је последња изјава немачког дипломате збуњујућа, јер се не зна, заправо, да ли је то став немачке Владе или његов лични. У сваком случају, Мировић сматра да је ово недипломатски потез, али и најгора могућа варијанта за решење питања односа Београда и Приштине, која уопште није примењива на наш „случај“.

„Знате зашто овај модел није примењив за нас? Аналогија се у међународном праву не примењује. Немци су један народ, Срби и Албанци нису. Друго, у споразуму који су почетком седамдесетих потписале две Немачке пише да две државе неће ометати једна другу у чланству у међународним организацијама. То значи да Србија треба да допусти без формалног признања да Косово постане члан Уједињених нација. Улазак Косова у УН је горе од било каквог признања, зато што ако оно постане члан УН, тај процес је неповратан. А ако нека власт у Србији некада призна Косово, а оно није члан УН, то увек може да се промени променом власти на изборима и да се, евентуално, признање повуче. Ако Косово уђе у УН, а Србија га не призна, то је горе. Јер Косову није стало да га призна Србија, већ да уђе у УН“, објашњава Мировић.

Мировић подсећа и да је у процесу решавања питања две Немачке део тих преговора био и тадашњи СССР, односно Москва, што по њему значи да би, ако би се ишло овим путем, у тај процес требало да се укључи и Русија. Он додаје и да не разуме зашто се Западу жури да реши проблем Косова, посебно Немачкој, и пита се да ли је то одређени страх да би наредни период могао да иде у корист Београда.

Mинистар спољних послова Ивица Дачић састао се данас на маргинама неформалног састанка са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом
© ФОТО: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ SLUZBA ZA ODNOSE SA MEDIJIMA
Дачић ЕУ: Водите рачуна какве поруке нам шаљете
„Мени се чини да иде Београду у корист, јер на Косову је ситуација лоша, миграција је велика, албанске политичке елите су озбиљно сукобљене, привреда не ради. Тако да је не видим ниједан други разлог за журбу, осим чињенице да је ово можда ’златни тренутак‘ за решавање косовског питања“, каже Мировић.

Он је мишљења да Србија не треба било шта исхитрено да потписује, али исто тако упозорава да би уласком у УН Резолуција 1244 престала да важи.

СРБИЈИ ИЗА ЛЕЂА: Вујановић и Тачи цртају границе

Филип Вујановић и Хашим Тачи председник тзв. државе Косово потписали су данас у Подгорици заједничку изјаву којом су позвали косовски парламент да ратификује Споразум о државној граници.

Из кабинета председника Црне Горе, саопштено је како је ово намера да се „охрабри Скупштина Косова да ратификује Споразум о државној граници Црне Горе и Косова потписан у Бечу 26. августа 2015. године“.

„Након састанка потписали су заједничку изјаву којом су позвали Скупштину Косова да изврши ратификацију овог споразума. Заједнички позив упућен је полазећи од међусобног поверења, добре воље и потребе даљег унапређења односа а поштујући суверенитет, територијални интегритет и независност обе државе, уз испуњавање обавезе из Повеље УН и поштовања Стратегије Европске комисије за Западни Балкан“, наводи се у саопштењу из Вујановићевог кабинета.

По њиховим речима овим се стварају услови да се формира Заједничка радна група за обeлежавање граничне линије између Црне Горе и тзв. Косова.
(16-02-2018 10:36 PM)смедерево Пише: [ -> ]Оно јес.... добро говори и лепоречи, али све то пада у воду ако није активно укључен у косовску проблематику. Али и да је активан, ништа би му то не би значило ван СПЦ.
Расколом се не брани Косово и Метохија.
Вучић: Постоји више модела за Косово

Тешко да би Срби признали независно Косово у замену за чланство у Европској унији, оценио је председник Србије Александар Вучић за Ројтерс, и истакао да само компромис може извести српску покрајину из стања „замрзнутог конфликта“.
ЕУ је поручила Србији да може да се придружи блоку до 2025, уколико спроведе реформе и нормализује односе с Косовом.

Она није експлицитно навела какву формулу споразума очекује између Београда и Приштине, али је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао у среду новинарима у Приштини да је услов да Србија „прихвати косовску независност“.

Српско руководство трага за формулом са којом може да изађе пред јавност на референдум.

Неки коментатори сугерисали су да би Београд могао да избегне признање Косова, али да прихвати његово место у УН, што је Русија до сада блокирала.

Косово - илустарција
© ФОТО: СРБИЗАСРБЕ
Шта кувају Албанци: Подела као мамац за Србију или претња Тачију
На питање новинарке како тумачи изјаву немачког министра спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија постати чланица Европске уније само само ако прихвати независност Косова, Вучић каже да то није једина опција.

„Мислим да постоји више модела за Косово. Људи ствари виде поједностављено и кажу — ’тај део територије је наш, а не њихов, то је тако‘. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обе стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, уместо што би се само настављао притисак на Србију“, навео је председник Србије.

Вучић каже да се о било ком решењу, односно одлуци, морају изјаснити грађани Србије, од којих многи сматрају Косово колевком своје православне вере.

„Народ ће одлучити, а ако ви мислите да би то могло да добије већину, ја нисам тако сигуран“, рекао је Вучић за Ројтерс.

„Морамо да сагледамо реалност и да разумемо односе у свету и односе на Косову и да разумемо да Косово није наше, као што то ми мислимо, али није ни њихово, као што то они покушавају да прикажу“, рекао је Вучић.

„Ако не дође до компромиса, имаћемо замрзнут конфликт деценијама. Не треба то да оставимо нашој деци да решавају“, навео је Вучић.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је у уторак за Ројтерс да очекује договор с Београдом током ове године и да би то могло да резултира чланством Косова у УН.

Мапа Европе и застава САД
CC0 / PIXABAY
Европска стратегија није „писана“ у Бриселу него у Вашингтону (видео)
Заузврат, неки од Вучићевих сарадника, укључујући министре спољних послова и одбране, позвали су на поделу Косова, тако што би Србија преузела север покрајине, већински насељен Србима. Вучић је одбио да коментарише те ставове.

Он инсистира да је споразум могућ, али истиче да то захтева „политичку вољу у Бриселу да се постигне компромис, уместо да се наставља притисак на Србију“.

Цитирајући Борислава Пекића, Вучић каже да Србија треба да гледа у будућност:

„Не треба да љубимо тло којим су наши преци ходали, већ земљу којом ће ходати наши потомци.“

Танјуг, РТС

ВУЧИЋ: Морамо да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили!

Председник Александар Вучић је рекао да Срби неће прихватити независност Косова у замену за чланство у Европској унији. Десет година од једностраног проглашења независности јужне српске покрајине, Вучић каже да се све време такав избор ставља пред Србију.

Председник Србије је у интервјуу за Ројтерс рекао да, од када је Косово прогласило независност 2008. године, од Србије се очекује да то прихвати, „да постанемо велики, да разумемо да смо све то изгубили“.

– Али оно што ја говорим, свуда, а пре свега у Бриселу, јесте да Албанци сматрају Косово својом територијом, исто тако и Срби, што је у складу са нашим уставом – да је Косово наша територија. Потребан је компромис за било какав договор, не можете имати једну страну која све добија док друга нема ништа. Једна страна не може бити задовољна, а друга незадовољна јер то неће водити до решења. Оно је могуће само ако су обе стране задовољне, или барем делимично, рекао је Вучић.

На питање новинарке како тумачи изјаву немачког министрa спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија постати чланица Европске уније само само ако прихвати независност Косова, Вучић каже да то није једина опција.

– Мислим да постоји више модела за Косово. Људи ствари виде поједностављено и кажу – ‘тај део територије је наш, а не њихов, то је тако’. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обе стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, уместо што би се само настављао притисак на Србију, навео је председник Србије.

Народ је тај који одлучује

О евентуалном признању ће се, каже, одлучивати на само један начин. У Ројтерсовом тексту се наводи да српско руководство тражи формулацију за референдумско питање. Председник Србије објашњава да одговор на питање треба да дâ народ, који, наглашава, већински Косово и Метохију види као колевку своје православне вере.

– Српски народ је тај који ће одлучивати о признавању независности Косова, народ је увек тај који одлучује. Можда мислите да би то могло добити већинску подршку у Србији, али ја нисам тако сигуран, рекао је Вучић.

Из перспективе прошлости Вучић објашњава тежину решавања питања Косова и Метохије и последице које би у случају да се не постигне договор могле да се јаве у будућности.

– Сви правни принципи су били погажени, буквално. Закон је био погажен, прекршен тако што је дата независност Косову и шта год да вам кажу, немају одговор на то питање. Сада би они требало да одустану од тога, а ми да разумемо стварност и покажемо разумевање за односе у свету као и на Косову и Метохији, да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили, али да, наравно, ни све није њихово као што покушавају да покажу и докажу, поручио је председник.

Трагање за компромисом

Додаје да ће свако ко је реалан, озбиљан и разуман трагати за компромисним решењима.

– Ако они одбију компромисна решења, то неће бити превелика трагедија, осим што ће то бити лоше вести за српску заједницу. Имаћемо тако замрзнути сукоб више деценија, који ће у једном тренутку, за 20 или 30 година, нажалост, бити одмрзнут. Знате шта то значи. Због тога ја толико инсистирам на миру и стабилности, на преговорима и решењу, јер такво стање не бисмо смели да остављамо нашој деци и унуцима. Као што је велики српски писац Борислав Пекић говорио – не бисмо смели да љубимо земљу наших предака већ земљу по којој ће наша деца ходати, навео је председник.

Ројтерс подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године, коју је признало више од 100 држава, укључујући неке западне силе. Ипак, наводи, од 28 чланица Европске уније признање није дало пет држава, због чега, оцењује, Унија не може да има јединствен став о статусу јужне српске покрајине.

МОГЕРИНИ ОТКРИЛА: Вучић и Тачи већ увелико раде на изради обавезујућег споразума!

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини каже да очекује да Београд и Приштина постигну правно обавезујући споразум о нормализацији односа до краја наредне године, с обзиром да су, како каже, већ ушли у разговоре о том питању.

Ја сам реално оптимиста да ће то донети резултате до краја нашег мандата, што је крај 2019. године – рекла је Могерини.

Она је са састанка Савета министра спољних послова ЕУ у Софији поручила да јасно види одлучност Београда и Приштине, а посебно два председника, који су, каже, ушли у разговоре о споразуму који би решио питање нормализације односа.

– То би дефинитивно била квалитативна промена и промена ситуације за обе стране, али и за регион – приметила је Могерини.

Она је са неформалног састанка у Софији, којем су поред министра спољних послова земља чланица ЕУ присуствовали и министри земаља кандидата, поручила да су билатернална питања увек осетљива у очима јавног мњења са обе стране и да је то тако свуда у свету.

– Потребно је политичко лидерство, храброст, одлучност и визија шта је боље за грађане. Мислим да имамо добру шансу повезујућу овакве охрабрујуће кораке са пепсективом која ће дефинитивно донети добробит целом региону – изјавила је Могерини.

Висока представница је рекла да је дводневни састанак у Софији био прва прилика да министри ЕУ размотре недавно представљену Стратегију проширења, нагласивши да међу министрима европске 28-це, када је Западни Балкан у питању, постоје јасан и јединствен приступ, позитивна процена Стратегије за проширење као и подршка чињеници да под бугарским председавњем постоји простор за напредак целог региона.

– Датум 2025. године јесте реалистичан и могућа перспектива, а не циљ, не само за две земље које тренутно преговарају већ и за друге које би могле да почну преговоре – поручила је шефица ЕУ дипломатије.

Могерини је истакла да је на Савету ЕУ видела „јасно једниство у подршци послу који би гарантовао перспективу заједничке будућности унутра ЕУ партнерима у региону“.

Током разговора у делу састанка на којем су министри земаља чланица ЕУ разговарали с министрима земља кандидата размотрена су питања јачања сарадње у области безбедности, а фокус је, према речима Могерини, био на борби против тероризма и радикализације, као и на размени информација повратницима са страних ратишта и заједничком послу у европским мисијама широм света.

– Истовремено, информисали смо земље кандидате о послу који се унутар ЕУ обавља у области европске безбедности. Важно је за земље кандидате да буду свесне овог важног заједничког рада јер су и саме изразиле жељу да буду део наше Уније – закључила је шефица ЕУ дипломатије.

ТЕША ТЕШАНОВИЋ Вучић ће да призна независно Косово. Подржавам концерт НЕМА ПРЕДАЈЕ

„Ако проблем нећемо да оставимо поколењима, онда очекујем потписивање правно обавезујућег споразума“ .

„Ако проблем нећемо да оставимо поколењима, онда очекујем потписивање правно обавезујућег споразума“

„Председник Вучић, који је те разговоре и покренуо, недавно је јавно издвојио предлог који је представио професор уставног права Владан Кутлешић.

– Изненађен сам оним што је говорио. Да смо имали те памети пре 10, 15 или 20 година, можда би неке ствари биле другачије – рекао је Вучић.“

„Професор Владан Кутлешић предлаже реалну унију независних држава Србије и Косова, које би ипак остале међусобно повезане…..“

Александар Вучић по свим показатељима планира ове године да призна независност „Косова“ потписујући са Косовом правно обавезујући споразум, којим би се коначно ставила тачка на питање Косовске независности. Правно обавезујући споразум је практично мировни споразум између Србије и „Косова“ као двеју независних република, и после тога, би смо могли да расправљамо само о политици односа између две државе.

Један посебно опасан параграф тог споразума ће бити обавезивање Србије да неће активно да спречава чланство Косова у међународним организацијама, што отвара пут Косову за улазак у УН. Оно што се спрема је највећа издаја у историји српског народа, и лично сам става да српски народ ово не сме да прећути, и да морамо свим средствима да изразимо отпор издаји.

Јако ми је жао што се данас патриоте не чују, што смо постали јако пасивни као народ, што се оглашавамо само у фејсбук и твитер расправама, а нема нас на улицама. Други велики проблем је што је део националиста купљен од стране режима Александра Вучића, и за пристојне апанаже замајавају народ са причама о државним ударима, тероризму, намерама да Запад руши Вучића…

Такви су данас нажалост по нас погубнији и од Албанаца и страног фактора. Али да не трошим ваше време на њих, нису вреди. Сматрам лично да би српски народ требао да се организује и спречи издају Косова, и самим тиме подржавам свакога ко из поштених патриотских разлога хоће да пружи отпор.

Када дође будућа издаја Косова, не смемо се више делити на ове и оне, морамо сви заједно да устанемо у одбрану суверенитета Републике Србије. Мој пријатељ Дамњан Кнежевић, кога лично знам као врло поштеног човека, у сарадњи са још неким момцима, организује протестни концерт против издаје Косова и Метохије.

У разговору са тим момцима сам се лично уверио да немају намеру да излазе на било какве изборе нити да праве неку страначку организацију, већ само да на дан годишњице независности Косова, пошаљу јасну поруку да се српски народ не одриће своје колевке.

Лично ћу бити присутан да подржим тај концерт и тиме помогнем. Надам се да ће у наредном периоду следити још неке акције, организоване било од стране наведених људи или других националистичких група.

Свакако време је да се српски националисти поново активирају.

Млади у Београду и Србији чувају у срцу Косово и Метохију и неће дозволити политичарима да дигну руке од српске колевке!

Ово ће бити порука великог протестног концерта, који ће се одржати 17. фебруара на Тргу Републике у Београду.

Поводом 10 година од проглашења независности „Косова“ од стране шиптарских власти, а уз подршку међународне заједнице и најаве појединих државних званичника о спремности да дају „Косову“ столицу у УН, организује се протестни концерт „Нема предаје“, чији је медијски покровитељ портал „Србин инфо“.

На концерту ће наступати извођачи изворне, народне и реп музике. Наступаће репери Анкл Џо, Худи Серб, Форти и ДТ Кру.

Концерт ће одржати 17. фебруара, када се навршава десет година од како су албански сепаратисти и екстремисти у Приштини уз помоћ представника неколико западних сила прогласили независност Косова и Метохије и одвајање од Србије.

Овај акт је у супротности са међународним правом, Резолуцијом СБ УН 1244, Уставом Србије и многим другим нормама и обичајима на којима се темељи функционисање савремених држава и међународног поретка. Он се темељи на насиљу, ратним злочинима и војној агресији из 1999. године.

Ипак, ситуација у свету се мења. Утицај Запада слаби, а наши пријатељи и савезници – Русија и Кина, постају све утицајнији и моћнији. Важно је да будемо мудри, стрпљиви, храбри и истрајни у деловању за очување наше свете земље.

Зато вас позивамо да се придружите организацији Државотворног сабора – 17. фебруара 2018. у 18 сати на Тргу Републике у Београду и да нас тог дана буде што више, како бисмо послали јасну слику у свет – да поред прославе лажне независности у Приштини, постоји и друга страна медаље, односно да српски народ и Србија не пристају и никад неће пристати на отцепљење јужне покрајине.

Такође, Београђани и млади ће на концерту, с почетком од 20:00 послати јасну поруку свим политичарима у Србији да не пристају ни на тихо и прећутно дозвољавање Косову да постане члан међународних установа!

Недавно смо били сведоци да су милиони Грка изашли на улице у намери да се чује њихов глас у преговорима о имену Бивше југословенске републике Македоније.

Нама отимају четвртину територије, убијају сународнике и уништавају светиње. Дигнимо глас! Сви су добродошли, без обзира на то којој политичкој опцији припадају.

ПРОТЕСТНА НОТА БАРБАДОСУ због признања Косова

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту Министарству иностраних послова и спољне трговине Барбадоса у којој наводи да је у Београду са запрепашћењем примљена вест о одлуци Барбадоса да призна једнострано проглашену независност тзв. Косова.

У протестној ноти се наводи да „овакав неразуман и неочекиван акт долази у моменту када многе земље у свету, од којих и неки блиски суседи Барбадоса, преиспитују и повлаче одлуке о признању тзв. државе Косово“.

МСП упутило протестну ноту Барбадосу
„Она свакако неће допринети постизању коначног и обема странама прихватљивог решења за питање статуса Косова, које, према оценама и оних земаља које су биле међу првима које су признале независност Косова, тек предстоји“, навело је Министарство спољних послова.

Србија, истиче се, посебно увредљивом оцењује чињеницу да је одлука о признању саопштена на Дан државности Републике Србије – 15. фебруара.

„Оваква одлука, од државе која је имала несебичну подршку Београда на свом путу ка деколонизацији, са којом је успоставила дипломатске односе још 1977. године, сматра се кратковидом одлуком актуелне власти, супротном принципима међународног права и ставовима који су изнети у недавним билатералним контактима представника двеју влада, а о њеним мотивима се може само нагађати“, наводи се у протестној ноти МСП Србије.

Извор: ТАНЈУГ
(16-02-2018 10:50 PM)Шумадинац Пише: [ -> ]
(16-02-2018 10:36 PM)смедерево Пише: [ -> ]Оно јес.... добро говори и лепоречи, али све то пада у воду ако није активно укључен у косовску проблематику. Али и да је активан, ништа би му то не би значило ван СПЦ.
Расколом се не брани Косово и Метохија.
Јесу ли ови довољно активни у одбрани КиМ?
Protest u Pragu: Kosovo je srpsko! http://mondo.rs/a1082169/Info/Svet/Prag-...osovu.html
Тачи одликовао Раму и оценио да је „независно Косово” заједнички пројекат ЕУ и NATO
00:11 17.02.2018.

АЛБАНСКИ ПРЕМИЈЕР РЕКАО ДА МУ ЈЕ „ИЗУЗЕТНА ЧАСТ” И ЗАХВАЛИО СЕ „ЧИТАВОМ КОСОВУ”


ШИПТАРСКИ председник у Приштини Хашим Тачи одликовао је Председничком медаљом поводом десетогодишњице независности „Косова”, премијера Републике Албаније, Едија Раму.

Тачи је одликовање образложио доприносом Раме “слободи и независности Косова”, пренео је његов кабинет.

Тачи “цени и поштује Рамин ангажман на консолидацији косовске државе, у најтежим процесима кроз које је прошла”, и констатује да је “његов глас био снажан у подршци слободи Косова, у подршци процесу изградње државе, и сада консолидације и што брже интеграције Косова и у NATO и у Европску унију”.

Захваљујући Тачију на одликовању, Рама је рекао да је “тренутак емотиван”, да му је то “изузетна част”, а захвалио је и „читавом Косову”.

Тачи је рекао да је “пројекат слободног и независног Косова, за чланице NATO и Европске уније, заједнички пројекат”.

АЛБАНЦИ У ПРОБЛЕМУ: И Бурунди повукао признање Косова

Српски министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је из Бурундија донео ноту којом се повлачи признање Косова.

На конференцији за медије, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је саопштио да Република Бурунди повлачи признање Косова.

„Из посете Бурундију донео сам ноту Министарства иностраних послова и међународне сарадње у којој повлаче признање Косова као независне државе“, саопштио је Дачић.

Истиче да се тиме показује колико је крхка тзв. независност Косова и колико је лажна листа коју органи Косова показују грађанима.

„Они су рекли да је то 116 земаља, позвао бих приштинске органе да покажу папире тих 116 земаља, ту су и земље које нису признале Косово и оне које нису чланице УН и земље које су повукле признање Косова као независне државе“, навео је Дачић.

Истиче да је прошло десет година од једнострано проглашене независности и да је, и поред велике подршке коју има од западних сила, Косово далеко од тога да буде међународно признато.

„Косово није чланица УН, ОЕБС-а, Савета Европе — најважнијих Међународних организација“, рекао је шеф српске дипломатије.

Бурунди је држава у источној Африци и простире се на површини од 27.830 квадратних километара.

Као независно краљевство постоји од 16. века. Потпуну независност је стекао 1. јула 1962. године.

Према попису из 2013. године, Бурунди је имао 9.420.248 становника.

Око 85 одсто становништва припада народу Хуту, већину осталог становништва чине Тутси, са малим делом Тва (Пигмеји) и неколико хиљада људи из Европе и Азије.

Најзаступљенија религија је католицизам са 62 одсто, локална веровања чини 23 одсто, протестанти 5 одсто и муслимани 10 одсто.

Званични језици су кирунди и француски, док се свахили говори дуж источне границе.

Створиће се коалиција Државе што ће заједно утицавати на другим државама, на пример Кина и Русија у Африци итд

1. Costa Rica (17 February 2008)
2. United States of America (18 February 2008)
3. France (18 February 2008)
4. Afghanistan (18 February 2008)
5. Albania - Shqipëria (18 February 2008)
6. Turkey (February 18, 2008)
7. United Kingdom (EU) (February 18, 2008)
8. Australia (February 19, 2008)
9. Senegal (February 19, 2008)
10. Germany (EU) (February 20, 2008)
11. Latvia (EU) (February 20, 2008)
12. Denmark (EU) (February 21, 2008)
13. Estonia (EU) (February 21, 2008
14. Italy (EU) (February 21, 2008)
15. Luxembourg (EU) (February 21, 2008)
16. Peru (February 22, 2008)
17. Belgium (EU) (February 24, 2008)
18. Poland (EU) (February 26, 2008)
19. Switzerland (February 27, 2008)
20. Austria (EU) (February 27, 2008)
21. Ireland (EU) (February 29, 2008)
22. Sweden (EU) (March 4, 2008)
23. Netherlands (EU) (March 4, 2008)
24. Iceland (March 5, 2008)
25. Slovenia (EU) (March 5, 2008)
26. Finland (EU) (March 7, 2008)
27. Japan (March 18, 2008)
28. Canada (March 18, 2008)
29. Monaco (March 19, 2008)
30. Hungary (EU) (March 19, 2008)
31. Croatia (March 19, 2008)
32. Bulgaria (EU) (March 20, 2008)
33. Liechtenstein (March 25, 2008)
34. Korea, Rep. (March 28, 2008)
35. Norway (March 28, 2008)
36. Marshall Islands (April 17, 2008)
37. Nauru (April 23, 2008)
38. Burkina Faso (April 24, 2008)
39. Lithuania (EU) (May 6, 2008)
40. San Marino (May 11, 2008)
41. Czech Republic (EU) (May 21, 2008)
42. Liberia (May 30, 2008)
43. Sierra Leone (June 13, 2008)
44. Colombia (August 6, 2008)
45. Belize (August 7, 2008)
46. Malta (EU) (August 21, 2008)
47. Samoa (September 15, 2008)
48. Portugal (EU) (October 7, 2008
49. Montenegro (October 9, 2008)
50. Macedonia (October 9, 2008)
51. United Arab Emirates (October 14, 2008)
52. Malaysia (October 30, 2008)
53. Micronesia, Fed. Sts. (December 5, 2008
54. Panama (January 16, 2009)
55. Maldives (February 19, 2009)
56. Palau (March 6, 2009)
57. Gambia (April 7, 2009)
58. Saudi Arabia (April 20, 2009)
59. Comoros (May 14, 2009)
60. Bahrain (May 19, 2009)
61. Jordan (July 8, 2009)
62. Dominican Republic (July 11, 2009)
63. New Zealand (November 11, 2009)
64. Malawi (December 16, 2009)
65. Mauritania (January 12, 2010)
66. Swaziland (April 12, 2010)
67. Vanuatu (April 28, 2010)
68. Djibouti (May 12, 2010)
69. Somalia (May 19, 2010)
70. Honduras (September 3, 2010)
71. Kiribati (October 21, 2010)
72. Tuvalu (November 18, 2010)
73. Qatar (January 4, 2011)
74. Guinea-Bissau (January 14, 2011)
75. Oman (February 4, 2011)
76. Andorra (June 8, 2011)
77. Central African Republic (July 22, 2011)
78. Niger (August 16, 2011)
79. Guinea Conakry (August 16, 2011)
80. Benin (August 17, 2011)
81. Saint Lucia (August 19, 2011)
82. Gabon (9 September 2011)
83. Nigeria (12 September 2011)
84. Ghana (23 January 2012)
85. Haiti (10 February 2012)
86. Brunei (25 April 2012)
87. Chad (1 June 2012)
88. Timor-Leste (20 September 2012)
89. Papua New Guinea (3 October 2012)
90. Burundi (16 October 2012)
91. Fiji (19 November 2012)
92. Saint Kitts and Nevis (28 November 2012)
93. Dominica (11 December 2012)
94. Pakistan (24 December 2012)
95. Guyana (16 March 2013)
96. Tanzania (29 May 2013)
97. Yemen (11 June 2013)
98. Egypt (26 June 2013)
99. El Salvador (29 June 2013)
100. Thailand (24 September 2013)
101. Grenada (25 September 2013)
102. Libya (25 September 2013)
103.Tonga (15 January 2014)
104. Lesotho (11 February 2014)
105. Togo (11 July 2014)
106. Solomon Islands (13 August 2014)
107. Antigua and Barbuda (20 May 2015)
108. Suriname (8 July 2016)
109. Singapore (1 December 2016)
110. Madagascar (25.11.2017)

ЛАЖНА ДРЖАВА МРАКА: Зашто Албанци пале заставу Косова?

Зрелост албанског друштва за све ове године није достигла онај ниво који је Запад очекивао. Косовски Албанци не верују да ће крај дијалога са Србијом, уз посредовање ЕУ, довести до тога да Београд призна њихову независност.

Када су пре десет година Хашим Тачи и Фатмир Сејдију у поподневним сатима 17. фебруара 2008. године, у улогама такозваног премијера и председника Косова, грађанима представили заставу „најмлађе државе света“ — Републике Косово — нису ни сањали да ће ту исту заставу сами Албанци десет година касније — палити.

Да ли је то најбољи показатељ где је и шта је Косово данас?

Петар Милетић, бивши потпредседник „Скупштине Косова“, каже за Спутњик да је чин паљења застава заправо само подсетник да међу косовским Албанцима има оних којима је независно Косово одавно завршен пројекат и који сада теже ка уједињењу, тј стварању „Велике Албаније“, и то не крију.

„Косово је као пројекат на неки начин самосталан, јер је успело да добије део своје аутономије тако што су успели да све институције које постоје на Косову преузму у своје руке, пре свега од међународне заједнице. С друге стране, зрелост њиховог друштва није на оном нивоу на којем су са Запада мислили да ће бити за све ове године“, каже Милетић.

На питање да ли је Косово и данас само протекторат Запада, наш саговорник каже да не би тако директно то описао, али се слаже да ниједна одлука која се донесе у Приштини, није одлука која пре тога није прошла кроз амерички филтер.

„Нико од косовских Албанца није био за оснивање Суда за злочине ОВК и та им је одлука наметнута. Постоји и притисак око демаркације границе са Црном Гором, па и сам процес у Бриселу је под сталним притиском међународне заједнице, али тај притисак има и Србија“, каже Милетић.

Милетић наглашава да Косово има само један циљ, а то је да га призна Србија (што се неће лако десити) јер само тако може да постане апсолутно независна држава.

„Они желе признање не само од Србије, већ и од свих држава света које их нису признале и они на томе раде нескривено. То је њихова агенда за будућност и они иду тим путем, али не и брзином којом би хтели, јер пет држава ЕУ их није признало. Зато је највећи притисак на Србију да то уради јер би нашим признањем престала логика да друге државе не признају Косово“, објашњава наш саговорник, напомињући да је за Косово признање Србија, у ствари, само пречица.

Он не верује да сат, и поред повлачења признања, може да се врати уназад, и каже да се вара свако ко мисли другачије.

Пре десет година на свечаној вечери коју тадашња тзв. Влада у Приштини организовала за стране дипломате и госте поводом проглашења независности, један страни амерички дипломата је на питање новинара да ли мисли да ће овај потез Косова следити и друге мањине у другим земљама, и шта се добија стварањем малих држава које економски нису у стању да опстану рекао следеће:

„Косово је преседан по том питању, а процена америчке спољне политике је да је Балканом много лакше владати ако имамо више малих, етнички чистих држава којима треба помоћ великих сила. Геостратешки, Косово је за нас на Западу осовина на Балкану.“

Погрешио је у две ствари. Испоставило се да Косово није преседан и да европски порески обвезници нису ради да бацају своје паре.

Према плану Мартија Ахтисарија, пројекат независно Косово, односно признање Косова од стране Србије, требало је да буде окончан у септембру 2012, када је Међународна управљачка група за Косово, коју су чиниле државе које су признале независност јужне српске покрајине, одлучила да оконча надгледану независност, предвиђену Ахтисаријевим планом.

То се није десило, а уместо тога Косово је добило бриселски дијалог са Београдом који траје ево већ шест година. Суд за злочине ОВК нема визну либерализацију, а неке државе су повукле признање независности.

Пет чланица ЕУ нису признале Косово ни дан-данас, а још неке размишљају да преиспитају одлуку у вези са признањем. Влада на Косову у потпуности зависи од српских партнера, а Америка, барем она која им је наклоњена, није више најпоузданији партнер Приштине. ЕУ није јасна у својој Стратегији о проширењу када је Косово у питању, и то не само због шпанског захтева због кога је Косово изостало са агенде за датум. Косово и даље чека дуг пут до државе без фусноте поред свога имена.

Међу захтевима ЕУ је и оснивање Заједнице српских општина (ЗСО). Ту је и јачање реда и закона, посебно функционисање правног система, борба против корупције, непотизма… Приштина нема пун суверенитет на северу земље, а намерава и да оснује Оружане снаге.


Одговорност лежи на политичарима, оцењују за албанске медији ондашњи аналитичари, јер су очекивања грађана од њихове земље била много већа.

Они Косово називају државом „мрака“, која нема перспективу и сматрају да ће се проблеми само повећавати ако се не постигне финални договор о признању државности са Србијом. Велики број грађана Косова није убеђен да ће крај дијалога са Србијом уз посредовање ЕУ довести до тога да Београд призна независност.

Према истраживању јавног мњења које је спровео Демократски институт Косова (КДИ), чак 49 одсто грађана Косова сматра да дијалог не би требало наставити без укључивања САД у тај процес. Са друге стране, 45 процената анкетираних из српске заједнице на Косову сматра да би дијалог требало наставити без укључивања САД. Иста анкета показује да 51 одсто грађана Косова не очекује да се процес дијалога са Србијом заврши током 2018. — такав став деле сви анкетирани, независно од њихове етничке припадности. Поред тога, 48 процената не очекује признање Србије на крају дијалога

https://srbin.info/2018/02/17/lazna-drza...vu-kosova/

МАЉИЋИ – АЛБАНСКИ АНАЛИТИЧАР: Вучић подиже цену за препуштање Косова

Ускоро ће бити 40 година од избијања косовске кризе 1981. године, од које је почело разбијање Југославије, и за то време, нарочито 90-их година, Косово је толико девастирано друштвено, економски и инфраструктурно, да се то није могло средити за 19 година од интервенције НАТО-а и десет година од проглашења самосталности.

Треба имати у виду и то да је Косово до 80-их година било у многим аспектима уређено на принципима социјалне државе – опште здравствено и социјално осигурање, пензиони фонд, бесплатно школовање…, док је сада под режимом дивљег капитализма и радикалне приватизације. Успостављање демократије у оваквим условима веома је проблематично и захтева времена. Када се све то има у виду, задовољан сам оним што је постигнуто досад. Свакако треба и може више, али је то процес, истиче у разговору за Данас Шкељзен Маљићи, филозоф, писац и један од најистакнутијих албанских интелектуалаца са Космета.

Са Маљићијем смо разговарали о томе шта је постигнуто током деценије независности некадашње јужне српске покрајине, у коликој мери су се друштва суочила са оним што се догодило током 90-их година, злочинима и истином, али и о томе каква је перспектива односа два народа…

* Хоће ли у другој деценији независности доћи до поделе Косова? Имамо назнаке о томе да се тајно увелико преговара.

– Не верујем да ће доћи до поделе Косова, иако се говори о тајним преговорима, о некаквим папирима којима се предлаже неколико варијанти поделе. Немам јасних увида у те папире, само некаква препричавања, па се не усуђујем да о томе спекулишем.

* Када Александар Вучић каже да и Србија мора нешто да добије, а не, како тврди, само да изгуби, шта то значи?

– Мислим да тиме Вучић утврђује пазар, подиже цену за препуштање Косова. Он вероватно, као и Ивица Дачић, који често гусла на ту тему, мисли на север Косова, да би признање Косова од стране Србије, које се сада све отвореније тражи као улазница за њено чланство у ЕУ, требало компензовати Србији тиме што ће бар Срби из општина на северу, где су у већини, припасти Србији. Али, Вучић и Дачић можда мисле на трагу Ћосићевих пројеката о „мирном“ етничком разграничењу Срба и Албанаца, где подела Косова може да значи заправо и размену територија, конкретно Прешевске долине са севером Косова. У једном другом, за Србију важнијем контексту, Вучић можда мисли и на шире разграничење, не само Срба и Албанаца, већ и Срба и Бошњака, па се формула да „Србија мора нешто да добије за узврат“ може тумачити као претензија да Србија узме неколико општина и десетине хиљада косовских Срба, и пола Босне, односно Републику Српску, као капиталну компензацију српског уједињења, због којег је и разбијена Југославија. Постоји само један теоријски сценарио мирних деоба и размена, а то је да Србија призна независност Косова и да онда следеће секунде, као две суверене државе, Србија и Косово договоре нову границу са размењеним територијама и поправљеним, чистијим етничким границама.

* Како објашњавате реакцију косовског друштва на оснивање суда за злочине ОВК?

– Косовско друштво је подељено по том питању. Један део подржава или разуме потребу да се оснује тај суд како би били процесуирани злочини који су почињени над цивилима у послератном ‘реваншистичком’ периоду на Косову, док је други део против зато што сматра да је он тенденциозно створен да би се окаљала слика о ОВК и његовој праведној борби за ослобођење Косова. Ови други сада кажу да није било потребе да се створи Специјални суд, већ да би сви случајеви злочина над цивилима, без обзира на етничку припадност починиоца и жртава, требало да буду кривично гоњени у косовском судском систему.

* Говори се о томе да би се пред тим Специјалним судом могао наћи и добар део данашње косовске власти. Како тумачите такав феномен, како изаћи с тим на крај у процесу суочавања са одговорношћу?

– Претпоставка је да ће се судити појединцима или мањим групама команданата ОВК, који су тренутно на власти. Против кога ће бити подигнуте оптужнице зна вероватно изузетно мали број људи изван самог Специјалног суда, и то можда само у општим назнакама. Суд је, иначе, структурално и кадровски већ функционалан и очекује се да ће убрзо бити подигнуте прве оптужнице. Неизвесност ко ће бити оптужен изазвала је нервозу код највиших руководилаца Косова, који сви долазе из командних структура ОВК, па су у децембру покушали да преко ноћи изгласају у скупштини Косова блокаду и ревизију одлуке о оснивању, чини се, више да би добили на времену или тражили информације и гаранције да они лично нису на листама оптужених. То је био неочекивани маневар, који је претио да наруши односе са САД и ЕУ, али су се челници на време повукли, тврдећи касније да се Специјални суд не може укинути, и ако би Косово одрекло подршку овом суду, он би прешао под пуну компетенцију међународне заједнице.

* Могли смо да чујемо од представника косовске власти, у том контексту, да без обзира на суд и будуће процесе, зна се ко је у рату био агресор, а ко жртва. Како то тумачите?

– Да, то је та генерална оцена о праведном рату ОВК, којом се желе амнестирати злочини над цивилима од стране припадника ОВК, где су жртве биле, поред Срба, и „колаборационисти“ Албанци, Роми, Бошњаци… Многи су, заправо, накнадно критиковали једностраност суда, тражећи проширене компетенције да он истражи и процесуира и масовне злочине над албанским цивилним становништвом, који су до сада само делимично вођени у Србији. Али, о томе је требало размишљати раније, а не када је извештај Дика Мартија резултирао дипломатском победом Русије и Србије, пре свега, успешном пропагандним контраударом да су злочини ОВК наводно били ужаснији и нехуманији, јер су трговали људским органима својих жртава. Бивши амерички тужилац Клинт Вилијамсон својевремено је изјавио, баш као и Хашки трибунал, да у својој истрази није нашао доказе о трговини органима, али да ће се процесуирати ратни и послератни злочини других врста за које су прикупљени докази. Према тој изјави, не треба очекивати да ће Специјални суд подићи много оптужница, можда највише десет или неколико више, где ће одговарати више особа у сваком процесу, на пример за извршну, командну или саучесничку одговорност.

* Мислите ли да Вучић иде ка признању Косова? И видите ли тај процес, који извесно иде без суочавања са прошлошћу и истином о улози Србије у рату, као сврсисходан и као онај који води помирењу и нормализацији односа између два народа?

– Логика самог процеса дијалога и његов циљ, пуна нормализација односа између Косова и Србије, намећу такав закључак, а у последње време су то и отворено поручивале западне дипломате у јавним наступима, а вероватно су то рекли у лице и самом Вучићу. И унутрашњи дијалог о Косову, који је покренуо Вучић чини се да има за циљ припрему јавности у Србији за пуну нормализацију односа и потписивање историјског мировног споразума. Можда у првом кораку Србија неће бити приморана да отворено призна Косово, али се неће противити чланству Косова у свим међународним организацијама, укључујући УН. У другом кораку, као услов за чланство у ЕУ, Србија ће морати да ратификује границу с Косовом као међународну границу, што ће формално признавање или вербално „непризнавање“ учинити ирелевантним. Вучић је, иначе, већ много пута полуотворено признавао да Србију очекује тај фатализам признавања истине и реалности.

Русија врши корекције

* Шта се у протеклих десет година променило на геостратешком плану – у конфликту су, с једне стране Русија, а с друге ЕУ и САД. Како се то одржава на односе Србије и Косова?

– Променило се доста тога, Косово више није једини или међу ретким проблемима, који штрчи и потенцијално „угрожава“ међународни поредак. Русија, која је у време Бориса Јељцина изгубила добар део свог „совјетског царства“, у Путиновој ери почела ја да врши многе корекције у свом граничном појасу, анектирајући одређене области, попут Крима, или помажући отцепљења делова држава раније осамостаљених у распаду СССР-а, као што су источна Украјина, делови Грузије – Осетија и Абхазија, итд. На Блиском Истоку и у Африци, такође, имамо хаотичне послератне ситуације у Ираку, Сирији, Либији, Арабијском полуострву, где се полако помаљају нове унутрашње границе и кандидати за нове самосталне државе, као што су већ ирачки и сиријски Курдистани са проширеним аутономијама, практично ратне државе, можда се уједине у једну целину ако турска интервенција не буде имала успеха. Затим има најава да ће се и Ирак и Сирија делити на сунитске и шиитске државице, као што се и Либија цепа на два или више делова. Мислим да ће се за цео овај свет у кризи и увећан број ослободилачких и сецесионистичких покрета морати пронаћи нека универзална регулација, како би реалност била призната. Алтернатива је да имамо проширење рата или нови хладни рат уз те залеђене конфликте.
Лавров Европи: Не чините са Србијом исту грешку као са Украјином

Стављањем Србије пред избор „или са Русијом или са Западом“ Европска унија чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво поделило, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Он је у интервјуу за „Јуроњуз“ рекао да Србија има изузетно напредне односе са ЕУ и НАТО-ом, а уједно има и споразум о слободној трговини са Русијом, започела је преговоре о уласку у зону слободне трговине са Евроазијском економском унијом и одржава контакте са Организацијом за колективну безбедност (ОДКБ).

„Сматрам да је то апсолутно нормалан пут развоја спољних веза Србије“, рекао је Лавров и изразио наду да је Запад увидео грешке које је начинио са Украјином, поготову ако се узме у обзир да том земљом тренутно не управља председник већ „радикална војна струја“.

Заставе немачке и Косова у Приштини
© AFP 2018/ ARMEND NIMANI
За Србију постоји и горе решење од признања независности Косова
Истовремено, Лавров је упозорио да Европска унија са Србијом води преговоре око свих финансијских, економских и других питања, међутим исто тако јој даје сигнале да у Унију неће ући све док не призна Косово и у потпуности не преузме спољнополитички вектор Брисела, што подразумева увођење антируских санкција.

„У савременом свету такви ултиматуми су крајње непристојни и не приличе једној структури као што је Европска унија. Ако погледате, на Балкану не постоји ниједна земља у којој амерички и европски амбасадори не би тражили да се пријатељство са Русијом прекине“, истакао је руски дипломата.

То се, како објашњава, највише види у Црној Гори, са којом је Русија увек имала добре односе. „Не разумем зашто су се Црногорци уплели у ту русофобичну кампању. Цела та иницијатива да се Црна Гора што пре увуче у НАТО у супротности је са свим обећањима, још када се обједињавала Немачка, да се Алијанса неће проширити ни центиметар“, указао је Лавров.

Таква политика је у супротности са здравим разумом, будући да се на тај начин на Балкану прави конфронтациона зона, додаје Лавров, иако тврди да наш регион неће постати буре барута уколико Европа не престане да жмури на све злочине који се дешавају на Косову.


Јовановић: Свака предаја Косова и Метохије води горој, а не бољој будућности
15:09 17.02.2018
ДСС ОДБИЈА ДА УЧЕСТВУЈЕ У „УНУТРАШЊЕМ ДИЈАЛОГУ“ ЈЕР ГА СМАТРА ФАРСОМ ПОД КОНТРОЛОМ ВЛАСТИ


Председник Политичког савета ДСС Милош КОВИЋ: ДСС жели разговор са председником. Желимо да га питамо да ли је тачно да планира да подели Косово. Ако подели Косово и узме само четири општине - оставиће више од 70.000 грађана Србије у саставу самопроглашене републике Косово и у будућности Велике Албаније“
ЧЛАНОВИ Демократске странке Србије и председник те странке Милош Јовановић предали су данас „Апел за одбрану Косова и Метохије“ председнику Србије.

Јовановић је новинарима, уочи предаје Апела у згради Председништва, рекао да је Апел у складу са Уставом и да представља позив властима да не предају ту покрајину и да се и даље боре за Косово и Метохију.

„Сваком предајом бисмо угрозили будућност и дестабилизовали овај регион“, рекао је Јовановић и додао да свака предаја Косова води горој, а не бољој будућности.

Он је додао да ДСС не жели да учествује у унутрашњем дијалогу о Косову који се води у институцијама у Србији, јер тај дијалог сматра фарсом.

Јовановић је додао да се Александар Вучић, када је постајао председник Србије заклео на Јеванђељу да ће „бранити Устав Србије и Косово и Метохију као саставни део државе“.

„Неколико пута је јавно рекао да би Косово могло да уђе у УН ако Србија нечим буде задовољна, другим речима он је нама показао да је за њега чланство Косова у УН појмљива ствар. Као реакција на те његове реченице је настао овај Апел. Ово је подсећање на дату реч“, рекао је Јовановић.

Председник Политичког савета ДСС Милош Ковић рекао је да ДСС жели разговор са председником.

„Желимо да га питамо да ли је тачно да планира да подели Косово. Ако подели Косово и узме само четири општине оставиће више од 70.000 грађана Србије у саставу самопроглашене републике Косово и у будућности Велике Албаније“, рекао је Ковић и додао да ако пристане на поделу Косова власт може да дестабилизује цео регион и угрози будућност Македоније, Црне Горе, па чак и Грчке.


Харадинајева влада усвојила изјаву-анекс о демаркацији границе са Црном Гором
13:23 17.02.2018.
ПРЕТХОДНО СУ ЈЕ УСАГЛАСИЛИ И ПОТПИСАЛИ ХАШИМ ТАЧИ И МОНТЕНЕГРИН ФИЛИП ВУЈАНОВИЋ

ФАКТИ: Званични Београд ће и ово пропустити „мимо ушију“. Ивица Дачић је у заносу јер је успео да наведе Бурунди да повуче признање „Косова“, а баш га брига што Подгорица са „Косовом“ које не признаје Бурунди закључује споразуме иза леђа Србије који се тичу њене државне границе
ШИПТАРСКА влада у Приштини данас је - на почетку свечане седнице поводом десете годишњице проглашења „независности Косова“ - усвојила заједничку изјаву анекс споразума о демаркацији границе између „Косова“ и Црне Горе који су потписали Хашим Тачи и Филип Вујановић.

Премијер „Косова“ Рамуш Харадинај рекао је да заједничка изјава отвара пут да решење о демаркацији границе усвоји Скупштина „Косова“ јер омогућава да се исправе све могуће грешке и непрецизности у споразуму Косова и Црне Горе од 26. августа 2015. године.

Влада је једногласно усвојила анекс споразума.

Седници Владе нису присуствовали чланови из Српске листе.

Тачи и Вујановић договорили су у четвртак заједничку изјаву, а Председништво Скупштине „Косова“ синоћ је одлучило да се закон о ратификацији споразума о демаркацији граничне линије размотри на седници која је заказана за недељу, 18. фебруар у 18 часова.

Предлог анекса споразума су подржале све странке заступљене у Скупштини Косова сем Самоопредељења.

http://www.telegraph.co.uk/travel/destin...ependence/

Невероватно
Занимљиво да је енглески телеграф овде убацио фигурине са Винчевске културе!

https://www.youtube.com/watch?v=s-tdRJzWyNA

1 35 50

изгледа овај абрамовић веч знаде за КиМ
Референтни URL