Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
ПОСЛЕ БЕОГРАДА – потоп Косова
Вера нас је одржала вековима, неће нас Господ, упркос свим греховима нашим, напустити ни данас. Жив је Бог и преживећемо и косовски потоп и полом. На делатној, жртвеној вери заснива се и култ отпора

Пошто је десет милиона Београђана на Фејсбуку исказало незадовољство изборним резултатом, остало је да се каже још само једно – после 4. марта Александра Вучића више ништа не спречава да постигне „историјски договор са Албанцима“, односно да прихвати амерички диктат око Косова и Метохије.

Вучић је показао да ефикасно управља и својим „сигурним гласовима“, али и опозицијом, коју може да „напакује“ тачно онолико колико му треба да би неки избори имали какав-такав демократски легитимитет, а да не угрозе његову апсолутну власт. У таквој ситуацији чак је и неки референдум непотребан, а његов исход лако предвидљив (са све потписницима подршке мудром референдумском питању!).

Разуме се, одмах ће да се појави у Србаља развијена аналитичарска школа која ће да тврди да јачање унутрашње Вучићеве позиције, повећава нашу спољнополитичку кредибилност. Управо супротно, и Американци и Вучић, добро знају да се такве „стабилне демократије“ лако цепају превратима унутар владајуће структуре. Зато се не треба много љутити и на председника који добро зна зашто му нису допуштени и парламентарни избори, истовремено са градским, и који је већ прихватио зацртану „агенду“. Чак, у његову одбрану, треба рећи да је тешко замислити политичког лидера у Србији који би то данас одбио.

Ако немамо парламентарну снагу за отпор, можда би се могли ослонити на ванпарламентарни пут, уличне протесте? Искључено. „Србска десница“ је толико у служби режима да би лако компромитовала сваки протест.„Дубока држава“ још из времена Милошевића, можда би могла мало да помогне, али она је блокирана, са једне стране сталним надзором Запада, са друге, млаким ставом Русије. О нашој економској елити и њеном патриотизму, излишно је да се говори.

Шта онда преостаје Србима на Косову и Метохији и онима којима је до њих још увек стало? Како је то дивно рекла једна бака из Метохије у својевременом документарном филму Нинослава Ранђеловића: „Уздамо се само још у Мајку Божију.“

Вера нас је одржала вековима, неће нас Господ, упркос свим греховима нашим, напустити ни данас. Жив је Бог и преживећемо и косовски потоп и полом.


На делатној, жртвеној вери заснива се и култ отпора. Са нужном напоменом на данашњи дан: они који сада преузимају одговорност за културни отпор, више немају право на политичку наивност, било да она потиче из странчарења, било из жеље за комодитетом.

Ово се дешава пре очима свима
Све гледамо
Сви смо неми глуви и слепи свеме!

ТРАЈКОВИЋ: Ако Српска листа да глас за демаркацију, крши Устав Србије! (ВИДЕО)
03/05/2018 16:46 Издвојено Србија Политика Видео

Евентуална подршка Српске листе ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором значила би кршење Устава Србије. Ако је Српска листа државни пројекат Србије, онда мора да да се понаша на начин да чува Устав Србије.


Момчило Трајковић (Фото: Јутјуб)

Дакле, то није граница између Косова и Црне Горе, већ је то граница између Србије и Црне Горе. Давање подршке за Споразум о демаркацији значило би противуставно деловање Српске листе - оценио је Момчило Трајковић, члан председништва Српског националног форума (СНФ).

Гостујући у емисији "Слободно српски" он је казао да би председник Србије Александар Вучић требало да одустане од тренутне политике коју води према Косову и истакао да су представници СНФ-а то и затражили од Вучића на састанку пре месец дана.

- Тражимо да престане да обећава да ће коначно решити статус Косова, јер данас Србија није у позицији да може да решава проблем коначног статуса Косова, а да то буде у корист наших националних државних интереса. Наш задатак је био да му саопштимо да постоје Срби и да већина мисли онако како ми говоримо, који се не слажу са политиком која треба коначно данас да реши Косово, јер то у ствари води ка независности Косова - закључио је Трајковић.

Нереалне идеје
Коментаришуће све чешће писање медија о наводној подели Косова Момчило Трајковић сматра да то није реално.

- Мислим да се више овде говори о размени територија, дакле северно Косова за југ Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђу. Србија без тог коридора 10 је просто нефункционална, као "човек без ноге". Мислим да би то била права катастрофа да се за север Косова да југ Србије, а суштина за шта се Срби, кад је Косово и Метохија у питању боре, јесте оно што је испод Ибра, овде је тај, такозвани, мит косовски. Испод Ибра, а не изнад Ибра - закључује Трајковић.

На питање зашто се председнику Србије жури да реши питање Косова, Трајковић сматра да је вероватно реч о раније преузетим обавезама према Западу.

- Има обавезу према онима који га подржавају, од центара моћи, пре свега мислим на Америку, на Брисел и та нервоза се осећа у последње време, од његовог боравка у Немачкој. Дакле, у том грму лежи зец и ту је сада проблем – на који начин да он или настави да то ради што је почео да ради или да се окрене. Сигурно они који му дају подршку траже испуњење некаквих захтева, а то је пре свега, решавање Косова, јер не верујем да Меркелова може да тражи од Вучића нешто друго, осим да призна независну државу Косово, јер је и Немачка признала Косово - закључује Трајковић

Он сматра да ће предлог Александра Вучића о Косову који је најавио крајем марта или почетком априла бити референдум.

Коначно за једним столом
Трајковић је најавио да ће Српски национални форум у среду организовати још један округли сто "Косово и Метохија: Промена политике или.." коме ће по први пут присуствовати и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и представници Српске листе. Како је је истакао да циљ СНФ-а није да "руши председника Србије нити било кога":

- Марко Ђурић до сада није хтео да разговара, ево сада долази и имаћемо прилике да разменимо мишљење. Желимо да будемо политички партнери, ми Срби са КиМ, то је наша судбина, не можемо сада да рушимо једног председника, па да доведемо другог, па да њега молимо, па да поново рушимо. Ми желимо да извршимо позитиван политички притисак на данашњу власт да решава наш проблем. Уколико га не решава, сами ће се оклизнути. На Косову ће се свако ко се правилно не бави Косовом сам оклизнути. На крају крајева од цара Лазара до данашњег дана сви су се оклизнули, само је питање како ћеш пасти.

- Не верујем да би смео било ко у Србији да сам, па макар то био и председник Републике Србије саопшти став и каже – ово је решење, очигледно да ће то ићи ка референдуму. Референдум је нешто што је у овом тренутку пожељно, али морају да се створе услови, јер референдуми могу бити овакви или онакви. Од тога каква ће бити питања, до тога ко организује референдум, има ли довољно демократичности, шта су то бирачки спискови и много тога како би могли да гарантују да би референдум био демократски и из њега добили праву одлуку - казао је он.Прочитајте ОВДЕ зашто је циљ Србије да Косово призна мање од сто земаља?

Извор: Вести
SPREMAN TAJNI PLAN ZA SRBE: Evo šta će se desiti kada bude raspisan referendum o Kosovu…
1 dan ago TEMA DANA 1 komentar

Reagovanje našeg čitaoca na intervju Marka Jakšća za portal Ujedinjenje

Poštujem i cenim Marka Jakšića. On je iskren u svojoj borbi za naš narod i za Kosovo i Metohiju. Dokazao je to u godinama koje su iza nas. Jakšić je iskusan političar i zato se čudim njegovom pristupu pitanju referenduma.


Sve je on lepo naveo i to bi bilo prihvatljivo ali, možda, u nekoj drugoj državi. Pitanje je i tamo kako teku kampanje za referendum i kako se odvija glasanje. Dovoljno je da bude sugestivno referendumsko pitanje.Ova vlast je nenarodna i čvrsto su odlučili da se odreknu Kosova i Metohije. Samo je pitanje da li će to biti referendumom ili na neki drugi način. Njima odgovara da referendumom prebace odgovornost na sve nas, odnosno na narod.

Pokazatelji su da taj referendum mora da se završi onako kako Vučić želi. Da li neko misli da će oni da donesu odluku o održavanju referenduma, a da, pri tom, sumnjaju u svoju pobedu? Nikako. Kad donesu odluku o referendumu, to je onda znak da oni znaju da će se narod odreći Kosova i Metohije ili znak da imaju spremljenu taktiku da preinače izbornu volju naroda.


Ko će kontrolisati tok glasanja na referendumu?
Ko će dežurati?
Ko će iskreno i srčano brojati glasove?
Ko će sprečiti da mrtvi glasaju?
Ko će sprečiti kriminalce da zastrašuju narod tokom glasanja?
Ko će se izboriti za jedinstveni birački spisak, a taj spisak nije napravljen od 1990. godine do danas?
Ko će ih sprečiti da ljude ne podmićuju sa 2 kg šećera i 2 sendviča?
Ko će ih sprečiti da glasače ne dovoze i odvoze autobusima?
Ko će ih sprečiti da ne obezbeđuju „sigurne” glasove?
Ko će ih spreč
(07-03-2018 02:46 AM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]Ko će kontrolisati tok glasanja na referendumu?
Ko će dežurati?
Ko će iskreno i srčano brojati glasove?
Ko će sprečiti da mrtvi glasaju?
Ko će sprečiti kriminalce da zastrašuju narod tokom glasanja?
Ko će se izboriti za jedinstveni birački spisak, a taj spisak nije napravljen od 1990. godine do danas?
Ko će ih sprečiti da ljude ne podmićuju sa 2 kg šećera i 2 sendviča?
Ko će ih sprečiti da glasače ne dovoze i odvoze autobusima?
Ko će ih sprečiti da ne obezbeđuju „sigurne” glasove?

1.Нико.
2.Чланови СНС.
3.Нико.
4.Нико.
5.Нико.
6.Нико.
7.Нико.
8.Нико.
9.Нико.
Taman sam pomislio ode Prosvetar na godišnji i da se forum vrati u normalu kada se pojavi ovaj britanac sa gomilom tekstova, glupih pitanja, spamovanjem...

Treba jedna tema za britanca, jedna za kanađanina i da tu do mile volje sapmuju sami sa sobom, ovako svaku normalnu temu raz*bu...
gomilom tekstova, glupih pitanja, spamovanjem...

Да ти одговорим.......

All of a sudden this insignificant provacator has amassed enough courage to return to his bitching cycle.

I am unsure whether this "bitching cycle" all fingernails included, is lunar related. But it most certainly has the characteristics, and attributes of someone, who seriously gains pleasure; from irrelevant, inconsequential, hate inspired text. On a forum, where he struggles to find his own relevance. Possibly to a lack of roots and relationships with men and women, this whole site and forum is dedicated for.

Unfortunately this forum tends to be littered with individuals, who cannot venture onto the Cetnik sub-section of the site. Purely because they will stick out like a "Hyena" amongst a group of bears.
Церар: Србија и Косово да реше питања као Словенија и Хрватска

Словеначки премијер Миро Церар изјавио да би Србија и Косово требало да се угледају на Хрватску и Словенију, које су нерешено питање границе решиле арбитражом.
Он је то казао у интервјуу за бечки „Стандард“, одговарајући на питање да ли Србија треба пре уласка у ЕУ да призна Косово, будући да је то, како је лист оценио, „најтеже гранично питање у региону“, преноси Хина.

„Кад се ради о граничним питањима, земље које не могу постићи политичко решење требале би да прихвате ’наш модел‘ и проблеме реше арбитражом јер би други начини решења конфликта били опасни“, рекао је Церар.

Додао је да Хрватска неприхватањем пресуде арбитражног суда шаље погрешну поруку земљама западног Балкана на њиховом путу у ЕУ.

„Хрватска сада шаље врло лош сигнал региону, али и ЕУ“, казао је Церар и додао да је хрватског премијера Андреја Пленковића покушао да увери да је имплементација арбитражне пресуде једино решење, али да у томе није успео.

Према његовим речима, због тога ће Словенија ових дана против Хрватске да покрене правне поступке, најпре пред Европском комисијом, а онда и пред судом ЕУ, посебно ако на писмо, које ових дана из Љубљане одлази у Брисел, Комисија не буде реаговала у складу са очекивањима.

„Не могу да замислим да Хрватска или било која држава буде у Шенгенској зони, а да пре тога њене границе не буду дефинисане“, казао је Церар и додао да Хрватска данас не би била ни у ЕУ да није пристала на арбитражу са Словенијом, а сада одбацује арбитражну пресуду.

„Пример Хрватске показује шта се догађа кад нека држава не прихвата ЕУ стандарде. Сада имамо то да су две државе чланице у спору чије се последице не могу предвидети“, казао је Церар и истакао да сва отворена питања треба решавати тако да после тога у ЕУ не настану проблеми.

Б 92

https://www.youtube.com/watch?v=2eOJRd0fu44

Трајковић: Позивамо Вучића да одустане од намере да питање КиМ сада решава

УПОЗОРАВА ДА СРБИЈА ТО ПИТАЊЕ САДА МОЖЕ РЕШИТИ САМО НА СВОЈУ ШТЕТУ

Он има обавезу према онима који га подржавају, пре свега мислим на Америку и на Брисел, и та нервоза се осећа у последње време, од његовог боравка у Немачкој“
„Ми желимо да будемо политички партнери, ми Срби са Косова и Метохије, то је наша судбина, не можемо сада да рушимо једног председника, па да доведемо другог, па да њега молимо, па да поново рушимо. Ми желимо да извршимо позитиван политички притисак на данашњу власт“
„На Косову ће се свако, ко се правилно не бави Косовом, сам оклизнути. На крају крајева, од цара Лазара до данашњег дана сви су се оклизнули, само је питање како ћеш пасти“
„Патријарх нам је рекао да му је тешко кад чује да ће доћи до болних резова, да ће се правити компромис и тако даље и онда се пита шта се иза тога крије, али има наду да до тога неће доћи. У суштини, Црква и Патријарх у потпуности подржавају наше ставове и наш пројекат како и на који начин треба опстати овде на Косову и Метохији. Дакле, треба јачати овај народ који је овде, економски, политички, национално, сачувати територију, простор“
НЕКАДАШЊИ потпредседник Владе Момчило Трајковић. који је сада члан руководства Српског националног форума, позвао је Александра Вучића да одустане од намере да сада решава „коначни статус Косова и Метохије“.

У емисији новинара Будимира Ничића „Слободно српски“, најавио је да ће Форум организовати округли сто под називом „Косово и Метохија: Промена политике или..“., коме ће по први пут присуствовати и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и представници Српске листе. Потом је објаснио:

„Тражимо да (председник Србије) престане да обећава да ће коначно решити статус Косова, јер данас Србија није у позицији да може да решава проблем коначног статуса Косова, а да то буде у корист наших националних државних интереса. Наш задатак је да му саопштимо да постоје Срби и да већина мисли онако како ми говоримо, који се не слажу са политиком која треба коначно данас да реши Косово, јер то, у ствари, води ка независности Косова“, казао је.

На питање зашто се Председнику Србије жури да реши питање Косова, Трајковић је казао да су вероватно у питању раније преузете обавезе наметнуте од стране Запада.

„Има обавезу према онима који га подржавају, од центара моћи, пре свега мислим на Америку, на Брисел, и та нервоза се осећа у последње време, од његовог боравка у Немачкој. Дакле, у том грму лежи зец и ту је сада проблем - на који начин да он или настави да то ради што је почео да ради, или да се окрене. Сигурно они који му дају подршку траже испуњење некаквих захтева, а то је пре свега, решавање Косова, јер не верујем да Меркелова може да тражи од Вучића нешто друго, осим да призна независну државу Косово, јер је и Немачка признала Косово“, одговорио је.

Трајковић је рекао и да би евентуална подршка Српске листе ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором значила кршење Устава Србије:

„Ако је Српска листа државни пројекат Србије, онда Српска листа мора да се понаша на начин да чува Устав Србије. Дакле, то није граница између Косова и Црне Горе, већ је то граница између Србије и Црне Горе. Давање подршке Споразуму о демаркацији значило би противуставно деловање Српске листе“.

Трајковић сматра да ће резултат предлога Александра Вучића о Косову који је најавио крајем марта, или почетком априла бити референдум:

„Не верујем да би смео било ко у Србији да сам, па макар то био и Председник Републике Србије да саопшти став и каже - ово је решење, очигледно да ће то ићи ка референдуму. Референдум је нешто што је у овом тренутку пожељно, али морају да се створе услови, јер референдуми могу бити овакви, или онакви - од тога каква ће бити питања, до тога ко организује референдум, има ли довољно демократичности, шта су то бирачки спискови и много тога како би могли да гарантују да би референдум био демократски и из њега добили праву одлуку“.

Трајковић је истакао да циљ СНФ-а није да руши Председника Србије, нити било кога:

„Марко Ђурић до сада није хтео да разговара, ево сада долази и имаћемо прилике да разменимо мишљења. Ми желимо да будемо политички партнери, ми Срби са Косова и Метохије, то је наша судбина, не можемо сада да рушимо једног председника, па да доведемо другог, па да њега молимо, па да поново рушимо. Ми желимо да извршимо позитиван политички притисак на данашњу власт да решава наш проблем. Уколико га не решава, сами ће се оклизнути. На Косову ће се свако, ко се правилно не бави Косовом, сам оклизнути. На крају крајева, од цара Лазара до данашњег дана сви су се оклизнули, само је питање како ћеш пасти“.

СНФ је, по његовим речима, спреман и да подржи председника Србије, Александра Вучића, али под одређеним условима:

„Ми смо му појас за спасавање. Ако би одустао од Бриселског споразума и од пута који води ка независности, ми смо спремни да пружимо руку и да подржимо такву политику“.

Коментаришући написе медија о наводној подели Косова, Трајковић каже:

„Мислим да се више овде говори о размени територија, дакле, Северно Косова за југ Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђу. Србија без тог коридора 10 је просто нефункционална, као 'човек без ноге'. Ја мислим да би то била права катастрофа да се за Север Косова да југ Србије, а суштина за шта се Срби, кад је Косово и Метохија у питању, боре - јесте оно што је испод Ибра, овде је тај, такозвани, мит косовски. Испод Ибра, а не изнад Ибра“.

Говорећи о недавном сусрету чланова СНФ са патријархом Српске православне цркве Иринејем, Трајковић је казао да и сам Патријарх изражава бојазан за будућност Косова.

„Патријарх нам је рекао да му је тешко кад чује да ће доћи до болних резова, да ће се правити компромис и тако даље и онда се пита шта се иза тога крије, али има наду да до тога неће доћи. У суштини, Црква и Патријарх у потпуности подржавају наше ставове и наш пројекат како и на који начин треба опстати овде на Косову и Метохији. Дакле, треба јачати овај народ који је овде, економски, политички, национално, сачувати територију, простор“, казао је Трајковић.

Додао је и да још увек ради на својој књизи коју је најавио пре неколико година, а која носи, како је казао, радни наслов „Ко је издао Косово”.

„Пошто издаја још увек траје, ја не бих желео да је завршим, а да не видим ко је стварно највећи издајник по питању Косова и Метохије“, рекао је Момчило Трајковић, у емисији Слободно српски.

KoSSev

https://www.youtube.com/watch?v=ZdbaUXRW65o
Шиптари неовлашћено преузимали струју
у Економија 8. марта 2018. 2 Коментара

Београд – Акционарско друштво „Електромрежа Србије“ саопштило је данас да су тачни наводи Европског удружење струјних мрежа (ЕНТСОЕ) да је системска фреквенца у континенталној Европи била умањена због недостатка од 113 гигавата електричне енергије.
У саопштњу се наводи да је кривац за то косовско јавно предузеће за пренос електричне енергије (КОСТТ) које је у јануару и фебруару ове године перманентно неовлашћено преузимало неуговорену електричну енергију из синхроне области “Континентална Европа“.
Како се истиче, таквим понашањем КОСТТ крши норме и стандарде оперативног рада у синхроној области „Континентална Европа“, а крши и своју обавезу самосталног вршења регулације своје подобласти, односно балансирања потрошње и производње, унутар контролне области Електромреже Србије.
Будући да је ЕМС одговорна за своју контролну област, која укључује и подобласт КОСТТ, сви ресурси компаније усмерени су ка брзом и ефикасном решењу тог проблема, стоји у саопштењу.
Наводи се да је, после притисака релевантних институција, КОСТТ од 3. марта престао са неовлашћеним преузимањем електричне енергије.
Европско удружење струјних мрежа у уторак је саопштило да од средине јануара на европском тржишту струје постоји „рупа у снабдевању“ од неколико стотина мегавата, што не може да има веће последице за потрошаче.
Те осцилације, међутим, утичу на сатове који раде на струју и импулсе добијају из струјне мреже, јер условљавају њихово кашњење.
ФоНет

A zar se ne nalaze u Srbiji „prekidaci“ koji onemogucavaju „neovlasceno“ ( citaj kradju) struje?.Da li je moguce da u EPS-u to niko ne primeti, ili su posredi opet neakvi „aranzmani“, koji su rezultat “ Briselskih dogovaranja“

Dali neko razume o cemu se ovde radi?. Naravno da ne razume, jer ispada da su Siptari krali struju od EU , a ne od Srbije. Kazem krali , jer kad neko uzme nesto neovlasceno , to se zove kradja.

Imali ODGOVORNOSTI za ovu kradju?. KO JE KRIV?. Ko je potpisao da mogu „samostalno da vrse regulaciju svoje podoblasti unutar Mreze Srbije“?. Ako je EMS odnosno , to treba lepo napisati da je to ELEKTROMREZA SRBIJE odgovorna za svoju „kontrolnu opblast“ i „podoblast“ kako autor teksta kamuflirano naziva elektro mrezu na Kosovu , onda „efikasno i brzo resenje tog problema“ treba traziti u SMENJIVANJU MINISTRA ZA ENERGETIKU U VLADI SRBIJE.

Ма невероватно.........ви сте својих највећих непријатељи!

Где је корене спин вести за ову пословну кататрофу?

Budućnost Kosova i Metohije je u pravednoj državi
Rešenje problema Kosova i Metohije ne treba da bude jedno samo praktično već jedno pravedno, privremeno rešenje; treba predložiti proces, koji će trajati možda 20 godina. Za to vreme treba sve učiniti da Severno Kosovo bude primer uređenog društva. Brinuti o ostalom delu Kosova kao da će Srbiji biti vraćeno tačno u tom roku. Neophodno je načiniti Srbiju, koja je već multietnička zajednica, poželjnom i pravednom zajednicom. I treba sačekati povraćaj međunarodnog prava.

Kosovo i Metohija – vakuum međunarodnog prava

Pokušaji da se problem Kosova i Metohije (K&M) reši na neki jednostavan način su verovatno osuđeni na neuspeh. Rešenje je moguće jedino u okviru pravne države jer sam problem i proizlazi iz narušavanja pravnog poretka.

K&M je oduzeto od Jugoslavije (Srbije) oružanom pobunom Albanaca (lokalno ime je Šiptari) uz pomoć NATO (SAD), a protiv zakona i međunarodnog prava. Teritorija je data Albancima (Šiptarima) na upravu i okupirana je od strane NATOa. Konstituisan je etnički region, dominion SAD, nepravedna etnička zajednica Albanaca. Sve je to činjeno uz direktnu intervenciju sa teritorije i uz asistenciju republike Albanije. Sad se traži da se Srbija odrekne te teritorije i stanovništva (i prošlosti). Govori se o „kompromisu“. Koji su elmenti tog kompromisa? Kosovo je region bez međunarodnog prava, bez vladavine prava, to je nepravedna etnička “država” – pravno PRAZAN PROSTOR. Srbija pre svega mora da ZAŠTITI svoje građana (Srbe, Albance, ostale) koji žive u etničkoj “državi” Kosovo. Da ih sve POTPUNO zaštiti. Da budu van domašaja albanskih, šiptarskih terorista i rasističkih organa državne vlasti (koji nesumnjivo sami za sebe veruju da su motivisani patriotskim težnjama). To bi bio možda kompromis, i da to bude tako za veoma dugo vreme – dok se ne povrati vladavina zakona i međunarodnog prava. Kompromis je ako se svi organi Šiptarske vlasti budu udaljili sa Severa Kosova i ako sve ne-albanske “manjine” uživaju posebnu zaštitu Međunarodne zajednice i ne budu subjekti kosovske vlasti. To bi dakle bila neka vrsta “kompromisa”. U tom kompromisu ni Albanci ni Srbi ne gube ništa, al ne dobijaju ništa. Šta onda ostaje od tog “biznisa razmene” danas gde su Albanci dobili “državu”? Šta onda Srbi traže za uzvrat? Ako bi se diskutovao taj «kompromos», treba bi odgovoriti na to pitanje. Namera mi ipak nije da ulazim u tu diskusiju i u dnevnu politiku. Namera mi je sasvom druga: da se bavim načelima koja, kako će se videti, skoro potpuno zanemaruju dnevnu realpolitiku.

Sigurno je da ne nudim rešenje problema, niti ukazujem kako će se taj problem rešiti. Ne predviđam niti verujem da se mnogo može predvideti u okolnostima koje su danas u ovom regionu i u svetu. Problemi se ni u prošlosti gotovo nikad nisu rešavali onako kako to realna situacij logično nameće već je uvek bilo mnogo „sporednih“ faktora koji su nametali neka često i nelogična, nepravedna i čak katastrofalna rešenja. Nek zato ovo ostano tako kao što jeste, kao jedan ideal-tip opis (Max Weber; Susan J. Hekman).

Drugim rečima, kao samo moje spekulacije o mogućem pravednom rešenje problema K&M – koje se verovatno neće poklopiti s budućnošću. Nek to ukaže onda samo na jednu sliku kakva bi jedna poželjna i pravednija budućnost mogla biti.

Pozadina problema

Srbija se danas nalazi u jednom vidu „meke“ okupacije od strane NATOa (tj. SAD) dok je samo K&M pod aktivnom okupacijom istih snaga koje su instalirale masivnu vojnu bazu na toj teriroriji (Bondsteel), koja je verovatno deo plana postepenog opkoljavanja Rusije. SAD verovatno smatrajau za jedinog protivnika one države koje poseduju vojnu silu koja je u stanju da im se vojno suprotstavi, a to je danas samo Rusija.

Sve ostale države, organizacije i pokreti su im potencijalni saveznici, uključujući Al-Qaeda i ISIS. Samo K&M je intenzivno naseljavano Albancima iz države Albanije (B. Kočović), mada je teško odrediti tačan broj ilegalnih imigranata u poslednjih 30 godina. Broj Srba je bio blizu 200.000, a isti takav broj se u toku poslednjih decenija pod etničkim pritiskom Albanaca, iselio u Srbiju. Kočović je u pomenutoj studiji procenio da je aktuelni broj svih stanovnika K&M odgovarao broju koji se iz godišnjih prirodnih priraštaja mogao i predvideti (blizu 2 miliona). Kako je na osnovu imigracione dokumentacije bilo procenjeno (K. Kinkel i Van den Bruck) da je broj tih imigranata sa Kosova u svetu oko 1 milion, logičan je zaključak da je približno taj broj Albanaca iz Albanije ilegalno imigrirao na Kosovo u tom vremenskom periodu. Verovatno je da su mnogi nastavili svokj put prema Evropi, ali je skoro izvesno da je ilegalan broj imigranata iz Albanije u tom periodu bio toliki (Dragan Pavlovic – a). Verovatno je takođe da je secionistička politika Kosova bila snažno stimulisana iz same Albanije, a sigurno je da je Albanija služila kao pozadina aktivnih konflikata iz 1998. i 1999. Cilj tih previranja, od osamdesetih pa do 1999. bio je stvaranje etničke države Kosovo i aspiracije prema velikoj Albaniji. Kao što smo ranije napomenuli (*), etnička država je po definiciji nepravedna zajednica, a oružana secesija kao i NATO intervencija 1999. su bili u suprotnosti sa Međunarodnim pravom (Dragan Pavlovic – b).

Ideal pravedne države i pravno prazan prostor Balkana

Ostvarivanje ideje „pravedne države“ u tom regionu je ometeno mnogim dubokim tendencijama unutar samih društvenih zajednica i država kao i spoljašnjim uticajima. Jedni su težnje ka samoodržanju, počev od individua do porodica, većih grupa ili čitavih država; druge su pak težnje ka kontroli i prevladavanju spoljašnjih uticaja i za dobrobit sopstvenih bliskih zajednica. Realno je očekivati da će neka od praktičnih rešenja takvih kriza, kao što je kriza K&M biti prihvaćena, ne kao stalna već kao jedina momentalno moguća, ali na žalost kratkotrajna. Koncept pravedne države bi i pored toga morao ostati u pozadini kao težnja koja bi se postepeno realizovala u budućnosti.

Pravedna država bi s toga trebalo da ima mogućnosti da u načelu reši problem K&M, ali samo onda ako bi se rešenje odnosilo u načelu samo na direktno zainteresovane strane, jer svako uplitanje dodatnih intersa, od kojih gotovo svi ne pripadaju u faktore koji su uslovi pravde, ne samo da komplikuju odnose već gotovo uvek narušavaju pravne odnose. Kako sam ranije naveo, načelno nezainteresovano odlučivanje je neophodno kao i poštovanje principa pravde: poštovanje jednakih osnovnih sloboda, jednakosti u mogućnostima, s prednostima za one koji su bez jednakih šansi (odlučenih objektivno, ispod vela neznanja: John Rawls) i u okviru realnih mogućnosti (Amartya Sen) To na žalost u međunarodnim kofliktima gotovo nikad nije lako. U svakom slučaju, a to je najteže, to rešenje bi moralo biti u skladu sa pravima i principima pravde i, kako sad izgleda, izvan okvira metoda „prostog“ rešavanja problema. Jednostavna rešenja obično moraju biti nametnuta i najčešće zanemaruju pravdu, koja je najvažniji uslov za trajno rešenje. U tom regionu se mora tražiti rešenje ne u prestanku neprijateljstava i ratnih sukoba (što je već postignuri), niti u silom nametanju nekg veštačkog rešenja, već rešenje treba tražiti po Lokovoj formuli – samo u pravdi (John Locke).

Okupacijom K&M Međunarodno pravo je privremeno suspendovano a oružanom pobunom albanskog stanovništva, uz pomoć NATOa, mnoga osnovna ljudska prava i bazični elementi socijalne pravde (Robert Nozick) ne samo narušeni već je i nealbansko stanovništvo fizički istrebljivano i izgnano; Amerika (SAD) svojim prisustvom (baza „Bondstil“) nastavljaju da održava takvo stanje pravno praznog prostora. Da bi pravne norme «ispunjavale» pravni prostor one bi morale da su u skladu sa pravdom (Gustav Radbruch, u „Pet minuta legalne Filozofije“, posebno u «Treći minut“).
„Treći minut. (…) Ako zakon otvorenone ne poštuje zahteve pravde – na primer neosnovano omugućavajući ili sputavajući ljudska prava – onda takvi zakoni nisu validni, ljudi ne treba da ih poštuju a pravnici moraju takođe da nađu hrabrosti da im ne priznaju legalni karakter.“

Pravni prostor može da sadrži takve zakone, a oni na žalost još uvek ostavljaju taj prostor „pravno praznim“. S obzirom da se ceo prostor Balkana, a K&M posebno nalaze u međunarodno-pravnom praznom prostoru, gde je međunarodno pravo privremeno suspendovano, a u isčekivanju da Međunarodno pravo bude reaktivirano, moramo donositi samo privremena rešenja. Pogrešno će biti nametati neko brzo, bolno ali praktično rešenje. Neka vrsta primirja postoji i treba ga iskoristiti kako bi se omogućilo, u budućnosti, neko pravedno rešenje. Potrebno su efektivna privremena rešenja koja omogućavaju jedno pravedno rešenje u budućnosti. Ta privremena rešenja bi trebalo da smanje tenzije u regionu, da zaštite građane od nasilja, kako srpske tako i aalbanske, tj. sve ostale posebne grupe. I ta rešenja bi trebalo da budu osnova za kasnija pravedna rešenja, kad se Međunarodno pravo bude restituisalo. To može veoma dugo da traje. Period čekanja treba iskoristiti kako bi odnosi sazreli za povraćaj prava na tom prostoru. To znači da se etnički konflikti moraju pre svega prevazići a sam faktor etniciteta treba potpuno isključiti iz okvira traženja rešenja jer etnicitet ne pripada u koncept pravedne države, pošto automatski uvodi subjektivne komponente prednosti koje nameće etnička grupa koja „osniva“ državu. Državu treba postaviti na neparcijalnim osnovama a to je građanska država, a etnicitet ostaviti u posebnu nadležnost države u okvirima posebnih prava koje se odnose na kulturne autonomije.

Politički nacionalizam (težnja ka bogaćenju nekih političkih grupacija – kao što je bilo sa secesijama republika eks-Jugoslavije) ili etnicisam (Kosovo, Korzika) nisu jedini motivi za cepanje država. Pored stranih uticaja postoji nekad egsistencijalni problem koji će dovesti do secesionističkuh težnji (Krim i Dombas), ili egoistična želja za uživanjem lokalnog bogatstva (Slovenija, težnje Katalanije i Bajerna). Ekonomska situacija je sasvim sigurno uvek važan faktor za stabilnost države. Zato se ekonomska nestabilnost regiona mora eleminisati ili svesti na najmanju moguću meru. U regionu K&M mora se podići kulturna zrelost na jedan visok nivo. Prisajedinjenje K&M će biti moguće samo ako i populacija bude raspoložena za to. Kako sadašnja tako i ranija populacija, ona koja je izbegla sa K&M, sve one čine stanovništvo K&M tj. Srbije i moraju se tako i smatrati. Sadašnje albansko stanovništvo K&M je u osnovi stanovništvo Srbje, jednako kao i srpsko stanovništvo koje je ostalo ili prebeglo sa te teritorije tokom 1999 i kasnije. Sadašnje stanovništvo K&M je još uvek stanovništvo Srbije i Srbija ima moralne obaveze prema njemu, bez obzira što je ono pod jednim režimom koji ga je otuđio od matične države. Zato se s druge strane mora obezbediti i vraćanje izbeglih ljudi na ove prostore ali i dostizanje takvog nivoa socijalne pravde, ekonomskog nivoa i kulturnog blagostanja cele populacija, kako Albanaca tako i Srba i drugih etničkuh grupa, kako bi svi oni u matičnoj državi Srbiji videli rešenje. S toga Srbija mora sarađivati sa institucijama Kosova koje nisu pod dirktnom juristdikcijom sadašnjeg režima.

Sam region gde žive Srbi morao bi postati primer modernog, evropskog društva, mesto uređene zajednice kojoj će se građani K&M diviti i njemu težiti. Onako kako je to bilo sa zapadnim i istočnim Berlinom. Da sam severni deo Kosovske Mitrovice bude neka vrsta „Švajcarske“ za K&M. To sam pre 5-6 godina sugerisao, al na žalost čine se način kako se odnosi razvijaju, vodi u suprotnom pravcu, ka konfliktima i neprijateljstvu. Od Kosovske Mitrovice se pravi uporište diverzija, kriminala i pobune. S tim se mora prestati. Ne verujem da građanska neposlušnost i pobuna nešto doprinose. Treba naći put ka visoko organizovanom društvu koje će samo neutralisati ili reducirati svako nasilje, svaku mržnju, svaki izazov nasiljem od strane nezrele, agresivne vlasti u južnoj Mitrovici i u Prištini. Komunikacija srpske države bi trebalo da se orijentiše prema K&M nevladinim organizacijama, a da se komunicira s vlastima u Prištini samo onde gde se drugojačije ne može. Treba koristiti postojeće kanale kompleksne međuzavisnosti (Joseph Nye) i stvarati nove.

Posebno je važno da Srbija bude glavno ishodište svih težnji kako ekonomskih, kulturnih i drugih socijalnih kao i praktičnih stremljenja svih ljudi sa teritorije K&M. To nije lako i možda nije očigledno kako će se to postići. Jasno je ipak da danas niko ne treba da taj budući povraćaj ne samo teritorije već i istorije, prošlosti a i budućnosti ONEMOGUĆI – namećući neko sasvim ishitreno i sasvim „praktično rešenje“ – jer nije sposoban da ima tu viziju povratka pravednosti na te prostore. Prividno praktično „rešenje“, koje se ne obazire na kvalitete koje sam gore naveo, ja verujem, može da vodi u potpuni gubitak ne samo teritorije već i svega što sa njom ide: negaciju istorije, negaciju pravedne države, negaciju ljudskih prava, potvrđujući da je moć pravo, i voditi u moralni pad planetarnih razmera.
Zaključak bi mogao biti ovakav:

Etnička pripadnost, kao što sam objašnjavao u prvom delu objavljenom ranije, nema veze s konceptom države, koja je zajednica osnovana na pravdi, tj. jednakim slobodama (i neslobodama tj. obavezama) i jednakim mogućnostima i na favorizovanju slabih i nemoćnih. Etnička zajednica (pošto određena etnička grupa definiše tu zajednicu a ne jednakost u pravima) to po definiciji negira. Albanci s Kosova i Metohije ne traže autonomiju, oni traže DRŽAVU koja će biti autonomna i suverena. Srbi, nasuprot, traže da Albanci prihvate autonomiju, administrativnu i kulturnu, a ne dozvoljavaju suverenost.

________________

Zaključak

Dogod svi građani teritorije nemaju ono što je gore rečeno što definiše pravdu, nemože se dozvoliti formiranje takve zajednice, Srbi bi takođe, pored Albanaca, prihvatajući tako nešto, time učinili moralni prekršaj. Ovo ne treba shvatiti kao neki apsolutni imperativ. Kao što sam napomenuo na početku, sstvarivanje ideje „pravedne države“ je ometeno mnogim tendencijama unutar samih društvenih zajednica i država kao i jakim spoljašnjim uticajima. Realno je očekivati da će neka od praktičnih rešenja krize na K&M biti prihvaćena kao jedina momentalno moguća, ali na žalost kratkotrajna. Koncept pravedne države bi morao ostati kao jaka osnova koja bi uticala na sva ponuđena rešenja i težnja prema ostvarenju načela pravne države bi morala da stalno postoji.

Dakle, rešenje problema Kosova i Metohije ne treba da bude jedno jednostavno praktično već više jedno pravedno, i ipak privremeno rešenje; treba predložiti proces, koji će trajati možda 20 godina. Za to vreme treba sve učiniti da Severno Kosovo bude primer uređenog društva. Brinuti o ostalom delu Kosova kao da će nam biti vraćeno tačno u tom roku. Načiniti Srbiju poželjnom pravednom zajednicom. Čekati povraćaj međunarodnog prava.
_________________

(*) Prvi deo ovog teksta objavljen je u NSPM (nedelja, 10. septembar 2017):

http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/prave...ogram.html

(**) Citirani izvori su dati na kraju teksta

(***) Autor je profesor univerziteta, Halifaks, Kanada)

___________________

Danilo N. Basta, Kelzenovo razaranje pravde, (u: Hans Kelzen, Šta je pravda, (preveli Danilo Basta i Kosta Čavoški) izdanje Filip Višnjić, Beograd 1998.
Rober Keohane and Joseph Nye: Power and interdependence, Little Brown, 1977 (posebno glave I i II). (Second edition by Harper Collins 1989; Third edition by Longman, 2001)
Kinkel K. i Van den Bruck, Politika 9. Oktobar 1998.
Bogoljub Kochovich, L‘Evolution demographique au Kosovo ; Dialogue (Paris), 29-30, 1999, st. 109-121.
John Locke: The Second Treatise of Government, 1690. (Glava. III, §19, §20).
Robert Nozick, Anarchy, State, and Utopia, Basic Books, 1974, st. 151 i dalje.
Dragan Pavlovic – a, Dialogue (Paris), 29-30, 1999, st. 121 (Editor’s note).
Dragan Pavlovic – b, Why the Serbs went for bombing, Dialogue (Paris), 29-30, 1999, st. 3-8.
Gustav Radbruch, Rechtsphilosophie, (1932), Studienausgabe, UTB Uni-Taschenbucher Verlag, Tübingen, 2003, §28. Prevod na srpsko-hrvatki sa nemačkog izdanja iz 1973. postoji kao Filozofija prava, Nolit 1980. (prevela Dušica Guteša).

Videti takođe Gustav Radbruch, Five Minutes of Legal Philosophy (1945), Oxford Journal of Legal Studies, Vol. 26, No. 1 (2006), pp. 13–15.); Takođe, nemački original: Gustav Radbruch, Fünf Minuten Rechtsphilosophie, in: Rhein Neckar, Zeitung vom 12.9.1945, zitiert nach dem Neuabdruck in: ders., Rechtsphilosophie, 8. Aufl., hrsgg. von Erik Wolf und Hans-Peter Schneider, Stuttgart 1973, S. 327 ff.:

Engleski prevod

Second Minute. Attempts have been made to supplement or replace this tenet with another: Law is what benefits the people. That is to say, arbitrariness, breach of contract, and illegality—provided only that they benefit the people—are law. Practically speaking, this means that what-ever state authorities deem to be of benefit to the people is law, including every despotic whim and caprice, punishment unsanctioned by statute or judicial decision, the lawless murder of the sick. This can mean that the private benefit of those in power is regarded as a public benefit. Indeed, it was the equating of the law with supposed or ostensible benefits to the people that transformed a Rechtsstaat into an outlaw state. No, this tenet does not mean: Everything that benefits the people is law. Rather, it is the other way around: Only what law is benefits the people.

Original

Zweite Minute. Man hat diesen Satz durch einen anderen Satz ergänzen oder ersetzen wollen: Recht ist, was dem Volke nützt. Das heißt: Willkür, Vertragsbruch, Gesetzwidrigkeit sind, sofern sie nur dem Volke nützen, Recht. Das heißt praktisch: was den Inhaber der Staatsgewalt gemeinnützig dünkt, jeder Einfall und jede Launedes Despoten, Strafe ohne Gesetz und Urteil, gesetzloser Mord an Kranken sind Recht. Das kann heißen: der Eigennutz der Herrschenden wird als Gemeinnutz angesehen. Und so hat die Gleichsetzung von Recht und vermeintlichem oder angeblichem Volksnutzen einen Rechtsstaat in einen Unrechtsstaat verwandelt. Nein, es hat nicht zu heißen: alles was dem Volke nützt, ist Recht, vielmehr umgekehrt: nur was Recht ist, nützt dem Volke.

John Rawls, A Theory of Justice. Cambridge, Massachusetts: Belknap Press of Harvard University Press, 1971 (§11).
John Rawls, Justice as Fairness, a Restatement, (Ed. By Erwin Kelly), The Belknap Press of Harvard University Press, 2001, (§13). (To su sabrana u knjigu, predavanja koncizno izložena o Teorija Pravde sa poslednjim korekcijama samog autora koja je pripremio E. Kelly.)
John Rawls, Political Liberalism, Columbia University Press, 1993, (tu je takođe koncizno izložen koncept Rawlsove teorije; Lecture 1, str. 3-46)
Amartya Sen, The Idea of Justice, Allen Lane & Harvard University Press, 2009, st. 101 i dalje.
A. M. Shandro, A Marxist Theory of Justice?, Canadian Journal of Political Science, Vol.22, No. 1 1989, pp. 27-47.
Max Weber, Die “Objektivität” sozialwissenschaftlicher und sozialpoltischer Erkenntnis, Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik 19 (1904), 1, pp. 22-87. URN: http://nbn-resolving.de/urn:nbnКезe:0168-ssoar-50770-8 . (Max Weber, Schriften zu Wissenschaftslehre, Ed. Michael Sukale, Philipp Reclam jun. Stittgardt,1991, p 77.)

Allen W. Wood, The Marxian Critique of Justice, Philosophy and Public Affairs, Vol. 1, No. 3, 1972, st. 244-282.
__________________

The Serbian National Program should be just state
By Dragan Pavlovic

Summary

Part 1. A community founded on justice

What are Serbian National Interests, what is the Serbian National Program? The question is an old one, and in various moments of crisis, a number of people have tried to give an answer, from the times of the Ottoman occupations up to modern times, including the NATO invasion, the dismantling of Yugoslavia and later various forms of occupation by the NATO and the USA. There were proposed a number of important aims that should represent those interests. The question looks like it is a hard one, while it is probably simple to answer. Long lists were given, yet I think there is probably just one important national interest which could be fulfilled through a unique program that is the very essence of all other possible programs, of which there may be many. I claim that a state must at least be based on one important general principle and this is, I suggest, the principle of justice. Тhe national interests that justice represents, are explicitly expressed in the Serbian national anthem (“God of justice”) and accepted by the Serbian nation. The nation would accept and unite as it actually unites around a symbolic figure of the God of justice and take, as its ultimate aspiration, some omnipotent concept of justice. Therefore, the essence of the Serbian National Interest and the first principle of the Serbian national program is not only the “state of law”, but more than this: it is the just state.

Part 2. Future of Kosovo and Metohija is in Just State

Currently tremendous efforts are made to try to solve the problem of the one sided secession of Kosovo and Metohija from Serbia (1999). Yet some practical and simple solutions are looked for. Unfortunately, such strategy is probably condemned to partial or even total failure. The solution is possible only in a frame of a just state because the problem is in fact a result of the breach of the principles of just state and International Law and the creation of “legally void space” in the Balkans. We do not pretend to have found the solution for the problem nor do we intend to propose some particular and certain methods. An immediate solution is probably not possible at the moment. This analysis should only point out the way where the solution should be looked for in the future. As maintained earlier, it is necessary to decide on uninterested basis under “the veil of ignorance” (original position) and by respecting of the principles of justice (after J. Rawls): “First: each person is to have an equal right to the most extensive scheme of equal basic liberties compatible with a similar scheme of liberties for others. Second: social and economic inequalities are to be arranged so that they are both (a) reasonably expected to be to everyone’s advantage, and (b) attached to positions and offices open to all.” Indeed, to accept a creation of an Albanian ethnic state that is by definition unjust, would be a grave error committed by both sides, the Albanians and the Serbs. Therefore the solution of that problem should not be only a practical but a just solution, reached probably after a longer process (20 years or more?). This time the Serbs should use to make from the North Kosovo a prosperous community, Serbia should take care also about all citizens of K&M (irrespective to which ethnic group they belong to) with the scope that these regions will be incorporated back into Serbia after that period of time. Serbia itself, that is a multiethnic community, should become a just state desired by all until the return of the International Law.

(*) The first part was published in NSPM (17th Sept. 2017):
http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/prave...ogram.html
(**) All references are given at the end of the manuscript.
(***) Author is a university professor in Canada.
___________________

Dragan Pavlović,

Adjunct Professor of Anesthesiology

Dept. of Anesthesia, Pain Management and Perioperative Medicine

Dalhousie University, Halifax.

QE II Health Sciences Centre
10 West Victoria, 1276 South Park St.
Halifax, NS, B3H 2Y9, Canada

https://medicine.dal.ca/departments/depa...eople.html

PD Dr. med. habil. (Greifswald), Dr.Med. (Belgrad), Dr. med. (Greifswald) Dipl. Sp. Med. (London)

Specialist in Anesthesiology and Intensive Care Medicine (Paris)

Former Research Director, Klinik und Poliklinik für Anästhesiologie und Intensivmedizin, Universitätsmedizin, Ernst-Moritz-Arndt Universität, Greifswald, Germany and

Former Professor of Pathophysiology, European University, Belgrade, Serbia.

Editor in Chief, “Dialogue”, Paris.

http://www.science-dialogue.com/index-dialogue.htm

CV and list of publications:

http://www.science-dialogue.com/index-pavlovic.htm

http://www.pubfacts.com/author/Dragan+Pavlovic

https://dal.academia.edu/DraganPavlovic

https://www.researchgate.net/profile/Dragan_Pavlovic
Бондаренко: Запад може потпалити Србију у Прешеву или Пазару да би изазвао нови 5. октобар

ДИРЕКТОР РУСКЕ ФОНДАЦИЈЕ ЗА ПРОГРЕСИВНУ ПОЛИТИКУ: У ТОКУ ЈЕ НОВИ ХЛАДНИ РАТ ЗАПАДА И РУСИЈЕ

Олег БОНДАРЕНКО: Кад тад ће доћи тренутак у коме ће актуелни председник Србије, Александар Вучић или било који други српски политичар на његовом месту, бити суочен са захтевом Запада да призна „Косово“, на који ће морати да одговори са „не“, а од тога могу покушати да направе трагедију
Бондаренко се сагласио са оценама да Русији недостаје стратегија за Балкан и оценио да би узрок томе могао бити тај што је председник државе Владимир Путин био обавештајац, па и Русија има политику у којој „не мораш да кажеш шта ћеш радити сутра“. Додао је: „Надам се да имамо `топ сикрет` стратегију и верујем да је имамо, али ја је не знам“
Русија сматра великом трагедијом то што 90-их година прошлог века није могла да помогне Републици Српској и Србији
БАЛКАН је полигон нове рунде хладног рата између Запада и Русије, изјавио је у Београду директор руске Фондације за прогресивну политику Олег Бондаренко.

На предавању на београдском Правном факултету о теми "Русија и Балкан у време новог хладног рата" Бондаренко је назвао глупошћу нову стратегију Брисела којом је земљама Балкана дата 2025. година као перспектива чланства у ЕУ.

Он је оценио да Србија у садашњим границама неће ући у ЕУ и да Европа никада неће прихватити Србију као равноправног партнера.

Бондаренко, који је и један од водећих руских стручњака за Балкан, рекао је да Србија има само један избор, а то је да сачува мир са свима, додајући да постоји опасност да са Запада буде изазвана дестабилизација.

Он је навео да ће, кад тад, доћи тренутак у коме ће актуелни председник Србије Александар Вучић - или било који други српски политичар на његовом месту - бити суочен са захтевом Запада да призна самопроглашено Косово, на који ће морати да одговори са „не“, што ће изазвати трагедију.

То би, према његовим речима, могло бити изазивање „грађанског конфликта, на пример у Санџаку, Новом Пазару, Прешеву.., а затим би уследио нови 5. октобар или нешто слично".

„Нажалост, можемо само да одлажемо време тог конфликта, али последњи захтев из Вашингтона, Берлина или Брисела на који ће одговор Србије бити `не` у оваквој ситуацији биће нова рунда неког конфликта. Хоћу да верујем да то неће бити данас, него некад касније, али, нажалост, ситуација је доста тешка за Србију“, навео је Бондаренко.

Он истиче да је НАТО био, а и данас је главни непријатељ Русије и да је глупост тврдња да је НАТО партнер у борби против међународног тероризма.

„Главни задатак НАТО-а био је и јесте ограничавање Русије свуда и уклањање њених пријатеља. То је био разлог бомбардовања СР Југославије 1999. године“, рекао је Бондаренко.

Истичући да је Србија главни руски сарадник у Европи данас и једина европска земља која јој није увела санкције, он је подсетио да је Србија учесник свих економских и војних савеза у којима су земље постсовјетског простора, те да Русија види Србију као центар за енергетску сарадњу на Балкану.

Бондаренко је рекао да је до прекида пројекта гасовода Јужни ток дошло након што су амерички конгресмени на челу са сенатором (Џоном) Мекејном интервенисали код бугарског председника.

„Данас Русија гради са Турском `Турски ток`. Једна линија гасовода иде само за потребе Турске, а биће и друга за Европу и Балкан која ће ићи у европски део Турске. Не верујем да ће Бугарска бити учесник, него ће ићи до Грчке и вероватно до Македоније, али тамо је нова ситуација“, рекао је Бондаренко.

Он је навео да Македонија од 15. марта уводи визе држављанима Русије што је, како је истакао, први пример нове политике македонског премијера Зорана Заева, за кога је рекао да је дошао на власт практично након државног удара.

Бондаренко се сагласио са оценама да Русији недостаје стратегија за Балкан и оценио како би узрок томе могао бити тај што је председник државе Владимир Путин био обавештајац, па и Русија има политику у којој „не мораш да кажеш шта ћеш радити сутра“.

„Надам се да имамо `топ сикрет` стратегију и верујем да је имамо, али ја је не знам“, рекао је Бондаренко.

Према његовим речима, Русија сматра великом трагедијом то што деведесетих година прошлог века није могла да помогне Републици Српској и Србији.

Бондаренко је истакао да је Косово историјски Србија и да је најважније да српски народ на том простору буде очуван. „Не могу да замислим поновно спајање Крима и Русије да на Криму није било Руса“, рекао је Бондаренко.

(Срна)Јоханис обећао Вучићу да ће помоћи да се нађе „компромисно решење за Косово“

НА ПРЕГОВОРИМА У БУКУРЕШТУ ВУЧИЋ ИНСИСТИРАО НА ГРАДЊИ АУТОПУТА БЕОГРАД-ТЕМИШВАР

Клаус ЈОХАНИС: Србија је наш главни трговински партнер Румуније на Западном Балкану. Односи ће бити још бољи. Решење за Косово мора бити фер и одрживо
Александар ВУЧИЋ: Упознао сам румунског колегу, који има немерљив углед у Европи, САД и свету, са разговорима о Косову који сам имао недавно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са званичницима ЕУ, као и о свему што је важно за проналажење компромиса. Румунија је највећа земља у региону и једна од пет земаља чланица ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, па сам замолио да управо и из тог, неутралног и другачијег, угла помогне да до компромиса дође
РУМУНСКИ председник Клаус Јоханис оценио је данас да су односи Румуније и Србије веома добри и да ће бити још бољи.

„Оптимисти смо у вези са тим, а Србија је главни трговински партнер Румуније на Западном Балкану”, казао је Јоханис на заједничкој конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем у председничкој палати Котрочени.

Вучић је указао на потребу изградње брзе саобраћајнице Београд-Темишвар, прецизирао да је реч о 150 километара, 75 на српској и исто толико на румунској страни, да Србија има довољно новца и интереса за изградњу те саобраћајнице и да би такво инфраструктурно улагање донело економске добити и нашем и румунском народу који живе са обе стране границе.

Он је, одговарајући на питања новинара, подсетио да је та идеја дошла из Србије, као и да је својевремено о томе разговарао са бившим румунским премијерима Ћолусом и Понтом, али и да, чак уз њихову жељу да се то ради, није добијена сагласност румунске стране.

„Не иде то лако, али ми остајемо заинтересовани за тај аутопут и повезаност са Темишваром”, рекао је председник Вучић.

Он је рекао да Румунија постаје све значајнији партнер Србије у трговинској размени и поручио да пословична политичка блискост две земље даје конкретне резултате у међусобној сарадњи у различитим областима друштвеног живота.

Разговарали су, нагласио је председник Србије, и о економској сарадњи и изнео податак да је за пет година та сарадња удвостручена и да по свим параметрима Румунија постаје све значајнији партнер Србије.

У том смислу он је навео и да је број туриста из те земље, највећег суседа Србије, порастао за 25,8 одсто и да је око 67.000 Румуна посетило нашу земљу све од Београда до Копаоника...

И та наша пословична политичка блискост најбоље резултује даје у конкретној сарадњи у различитим областима друштвеног живота, рекао је Вучић и дао да имамо све предуслове да даље напредујемо а да тамо где има проблема „не жмуримо”, већ да гледамо како да их решавамо.

Он је истакао да је са председником Румуније разговарао о Дунаву, односно Дунавској стратегији и навео да ће се убудуће радити на томе да и код нас, као што је то случај у Европи са многим рекама, Дунав буде пун саобраћаја и да се у том смислу искористе европски фондови и друге могућности које се пружају.

Вучић изјавио је да је замолио да помогне напорима Србије за проналажење компромисног решења у вези са питањем Косова и Метохије.

Вучић је на заједничкој прес конференцији рекао да је румунског колегу, за кога је рекао да има немерљив углед у Европи, САД и свету, упознао са разговорима о том питању које је имао недавно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са званичницима ЕУ, као и о свему што је важно за проналажење компромиса.

Како је рекао, Румунија је највећа земља у региону, и имајући у виду и да је једна од пет земаља чланица ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова, замолио је да управо и из тог, неутралног и другачијег, угла помогне да до компромиса дође.

Решење за Косово мора бити фер и одрживо, нагласио је Јоханис и потврдио председнику Србије Александру Вучићу спремност да се активно укључи у решавање тог проблема и разговара са политичарима широм света о том питању.

Јоханис је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем у Букурешту, истакао да је неопходно наћи решење за Косово, да је јасно да нема интеграције у ЕУ пре решења тог питања.

„За овај проблем мора бити нађено решење, које по мом мишљењу, мора бити солуција која је прихватљива за све укључене стране”, поручио је он. Оно, како је додао, мора бити фер, доћи изнутра и мора бити подржано од свих актера, а тако и међународних.

Танјуг


Дачић: Србија цео преговарачки процес са Приштином због ЗСО може вратити на нулу

ХАРАДИНАЈЕВА ВЛАДА ОДБАЦИЛА ДОГОВОР ДА ПОЧНЕ ИЗРАДА СТАТУТА ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА

Позивамо Европску унију и Сједињене Америчке Државе да хитно утичу на Приштину да само испуни обавезе преузете Бриселским споразумом, јер прети највећа опасност до сада да преговарачки процес дефинитивно буде прекинут. Београд за то не би сносио апсолутно никакву одговорност“
ФАКТИ: Обратите пажњу на потезе власти у Приштини реагује министар спољних послова Србије. Као да је то за званични Београд спољнополитичко питање! А све странке и утицајни појединци - ћуте. Као да је све у најбољем реду. Алал вера!
МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић је данас оценио да одлука Владе Косова да не спроведе договор о формирању Заједници српских општина, значи одлуку Приштине да напусти бриселски дијалог.

Дачић је у изјави за Спутњик упозорио да након те одлуке цео преговарачки процес Београда и Приштине може да се врати на нулу.

„Ако суштински део споразума који смо договорили, албански лидери бескрупулозно и без икаквих санкција одбијају да примене, Београд сада може да размотри стављање ван снаге свих досадашњих договора које смо постигли у Бриселу“, упозорио је Дачић.

Дачић је позвао међународну заједницу да утиче на Приштину да испуни обавезе.

„Позивамо Европску унију и Сједињене Америчке Државе да хитно утичу на Приштину да само испуни обавезе преузете Бриселским споразумом, јер прети највећа опасност до сада да преговарачки процес дефинитивно буде прекинут. Београд за то не би сносио апсолутно никакву одговорност“, оценио је Дачић за Спутњик.

Влада Косова је у среду закључила да „ниједан званичник Приштине нема мандат да доноси одлуке ван уставног оквира“.

Влада у Приштини је тиме одбацила договор постигнут у среду на састанку у Бриселу о почетку израде Статута за формирање ЗСО.

Београд и Приштина су још априла 2013. године потписали Бриселски споразум чији се основни део односи на формирање Заједнице српских општина, али та заједница још није формирана.

Чолаку: Ако жели да посредује - нека Румунија прво призна независност Косова

КАКО СУ КУРАЖНИ ШИПТАРИ СА АМЕРИЧКОМ И NATO-БАТИНОМ ИЗА ЛЕЂА

ШЕФ кабинета председника Косова Хашима Тачија, Беким Чолаку је данас изјавио да Румунија прво треба да призна независност Косова да би могла имати кредибилитет у посредовању у постизању коначног споразума у дијалогу између Косова и Србије.

Чолаку је поздравио иницијативу председника Румуније Клауса Јоханиса који је изразио спремност његове земље да почетком 2019. преузме улогу посредника у дијалогу за решење проблема између Косова и Србије.

Он је рекао да дијалогом две земље посредује Европска унија и да Косово не тражи другог посредника.

„Европска унија је већ и остаје званични посредник у процесу дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије. Ми смо захвални и не тражимо замену за одлучујућу улогу ЕУ у посредовању у овом процесу“, казао је Чолаку.

Да би добила кредибилитет у овом процесу Румунија прво треба да призна независност Косова, каже Чолаку и додаје да Косово поздравља помоћ сваке демократске државе у постизању завршног споразума о нормализацији међудржавних односа Косова и Србије.

Иницијативу румунског председника је данас поздравио председник Србије Александар Вучић који је у Букурешту оценио да председник Румуније има репутацију у свету и због чињенице да његова земља није признала независност Косова.

Отаџбина“: Српски професори да примају плате само из Београда, а не и из Приштине

СРПСКА ЛИСТА ПОДРЖАЛА И ЗАКОН КОЈИ РЕГУЛИШЕ ПРАВА ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК

„Српска листа“ је минутом ћутања одала пошту преминулом борцу ОВК, а то је правдала тиме да су њени представници били доведени у заблуду пошто нису знали албански језик. Па и сутра, када у сепаратистичкој скупштини тзв. републике Косово буде на дневном реду закон о војсци Косова, не треба сумњати да ће га она прихватити уз објашњење да је то ипак у интересу српског народа на Косову и Метохији
Бројне екипе Срба пре свега са севера Косова активно су за потребе Српске напредне странке учествовале на последњим локалним изборима у Србији, а трошкове је плаћао буџет Србије
ИАКО је све било договорено између Александра Вучића и Хашима Тачија да „Српска листа“ подржи споразум о демаркацији између сепаратистичких власти из Приштине и Црне Горе београдски избори су спречили да се овај договор преточи у дело.

Разлог, председник Србије је сматрао да једно такво гласање у скупштини Косова може да снизи рејтинг Српске напредне странке уочи избора у главном граду. Оно што је сигурно је да ће сепаратистичка посланичка „Српска листа“ већ следеће недеље гласати за овај споразум о демаркацији чиме ће ови тзв. народни представници заједно са својим творцем Александром Вучићем још једном погазити Устав Републике Србије.

У то не треба сумњати, јер та иста Српска, или боље рећи шиптарска, листа је подржала закон о ратним ветеранима терористичке ОВК која је још давне 1997. године од стране безбедносних органа Републике Србије проглашена за терористичку организацију. Такво понашање „Српске листе“, сетимо се, критиковао је покојни Оливер Ивановић.

Пре неког времена иста та „Српска листа“ је минутом ћутања одала пошту преминулом борцу ОВК, а то су правдали тиме да су доведени у заблуду пошто нису знали албански језик.

Па и сутра, када у сепаратистичкој скупштини тзв. републике Косово буде на дневном реду закон о војсци Косова, не треба сумњати да ће га она прихватити уз објашњење да је то ипак у интересу српског народа на Косову и Метохији. Само је први пут тешко да се изда а онда се то ради по навици као што то данас раде сепаратистички српски посланици.

Оно о чему се данас говори на северу Косова и Метохије јесте да су челници те „Српске листе“ злоупотребили новац за плате просветних радника на северу Косова и Метохије.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је против тога да српски професори примају плату из два извора, из Приштине и Београда, него да морају бити искључиво на платном списку сопствене државе тј. Београда. Ако је тако, а јесте тако, онда новац који је стигао од сепаратистичких власти из Приштине градоначелници са „Српске листе“ били су дужни да врате Приштини. Многе индиције говоре да је тај новац завршио у рукама Српске напредне странке у Београду зарад бројних избора који су се задњих година у Србији одигравали.

А када су у питању избори, бројне екипе Срба пре свега са севера Косова за потребе Српске напредне странке активно су учествовале на последњим локалним изборима у Србији. Предводио их је већ чувени Зоран Милојевић -Зеља са нерегистрованим џиповима и „ладама нивама“. Срби које је он предводио запослени су у Цивилној заштити и Ватрогасној служби на северу Косова и Метохије. Ове службе иначе финансира Влада Србије.

Дневнице и трошкове њиховог боравка у бројним градовима Републике Србије где се локални избори одржавају опет сносе порески обвезници државе Србије а све у интересу Српске напредне странке. Познати су по бројним агресивним поступцима и инцидентима током локалних предизборних кампања према политичким неистомишљеницима. Примера ради, поменути Зоран Милојевић има више кривичних пријава које се нажалост не процесуирају.

Подршка за овакво насилничко понашање долази директно од председника Републике Србије. Његош је за такве знао да каже: „Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом“.

(саопштење Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“)

ДАЧИЋ: Приштина изашла из дијалога, имамо одговор!

Одлука такозване владе Косова да не примени договор о формирању Заједници српских општина, у ствари је одлука Приштине да напусти бриселски дијалог, изјавио је за „Спутњик“ шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Влада у Приштини, наиме, одбацила је у среду договор о почетку израде Статута за формирање ЗСО који је постигнут на недавном састанку у Бриселу, уз присуство европских високих званичника.

Дачић упозорава да цео преговарачки процес Београда и Приштине сада може да се врати на нулу.

„Ако суштински део споразума који смо договорили албански лидери бескрупулозно и без икаквих санкција одбијају да примене, Београд сада може да размотри стављање ван снаге све досадашње договоре које смо постигли у Бриселу“, јасан је Дачић.

Због могуће пропасти вишегодишњег преговарачког процеса, шеф српске дипломатије обраћа се и међународној заједници.

„Позивамо Европску унију и Сједињене Америчке Државе да под хитно утичу на Приштину да само испуни своје обавезе преузете Бриселским споразумом, јер прети највећа опасност до сада да преговарачки процес дефинитивно буде прекинут. Београд за то не би сносио апсолутно никакву одговорност“, закључио је Дачић.

Иначе, такозвана влада Косова у среду је закључила да „ниједан званичник Приштине нема мандат да додноси одлуке ван уставног оквира“.

https://www.youtube.com/watch?v=RGHtsg-I4Gg
ВУЛИН: Ако Приштина не формира ЗСО, Срби треба да сруше владу

Уколико Приштина не може да примени договор о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), онда Српска листа треба да повуче подршку тој влади и да је сруши, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Ако нису у стању да одрже реч, нек иду на изборе, рекао је Вулин за Пинк.

„Уколико влада у Приштини није у стању да спроведе и започне формирање ЗСО, онда треба да се повуче подршка Српске листе и да се та влада сруши. Нек се иде на изборе, ако нису у стању да испуне ниједну једину реч“, рекао је Вулин.

Министар је нагласио да „нема договарања о ономе што је већ договорено“ и да неће бити поновних преговора о ЗСО.

„Оно што је договорено у Бриселу, што чини Бриселски споразум, мора да се спроведе. Не може се стално преговарати о ономе што је испреговарано“, поручио је Вулин.

Коментаришући изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да председника Србије Александра Вучића „стално лажу у међународној заједници“ и да они само хоће признање једнострано проглашене независности Косова, а не компромис, Вулин је рекао да Вучић води политику помирења и труди се да дође до стабилизације на овим просторима, али да ретко с друге стране има релевантне саговорнике.

„Веома ретко с друге стране има људе који сматрају да је политика стабилности и мира добра и да једно може да се спроведе тако што Србија мора да нешто да добије за њу — поштовање, али и одговарајуће политичке одлуке које бар највећим делом одговарају нама“, рекао је Вулин.

Нагласио је да, ако се потврди да Приштина престаје да спроводи у потпуности Бриселски споразум, за који је управо Приштина говорила да мора да буде спроведен, „као што је говорила ЕУ и читава међународна заједница“, онда Србија треба да размисли о својој позицији и наредним корацима.

Пре неки дан, каже да бих вучић освојио више од 50% на изборима.

Али како можете да нудите било које изборне решење, кад имате толико неправде у изборни систем. Можеш замислити колико Срба рођени у СФРЈ или у Србији ко живу у диаспори ко немогу да гласају.
(09-03-2018 01:23 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]ВУЛИН: Ако Приштина не формира ЗСО, Срби треба да сруше владу

Уколико Приштина не може да примени договор о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), онда Српска листа треба да повуче подршку тој влади и да је сруши, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Ако нису у стању да одрже реч, нек иду на изборе, рекао је Вулин за Пинк.

„Уколико влада у Приштини није у стању да спроведе и започне формирање ЗСО, онда треба да се повуче подршка Српске листе и да се та влада сруши. Нек се иде на изборе, ако нису у стању да испуне ниједну једину реч“, рекао је Вулин.

Министар је нагласио да „нема договарања о ономе што је већ договорено“ и да неће бити поновних преговора о ЗСО.

„Оно што је договорено у Бриселу, што чини Бриселски споразум, мора да се спроведе. Не може се стално преговарати о ономе што је испреговарано“, поручио је Вулин.

Коментаришући изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да председника Србије Александра Вучића „стално лажу у међународној заједници“ и да они само хоће признање једнострано проглашене независности Косова, а не компромис, Вулин је рекао да Вучић води политику помирења и труди се да дође до стабилизације на овим просторима, али да ретко с друге стране има релевантне саговорнике.

„Веома ретко с друге стране има људе који сматрају да је политика стабилности и мира добра и да једно може да се спроведе тако што Србија мора да нешто да добије за њу — поштовање, али и одговарајуће политичке одлуке које бар највећим делом одговарају нама“, рекао је Вулин.

Нагласио је да, ако се потврди да Приштина престаје да спроводи у потпуности Бриселски споразум, за који је управо Приштина говорила да мора да буде спроведен, „као што је говорила ЕУ и читава међународна заједница“, онда Србија треба да размисли о својој позицији и наредним корацима.

Пре неки дан, каже да бих вучић освојио више од 50% на изборима.

Али како можете да нудите било које изборне решење, кад имате толико неправде у изборни систем. Можеш замислити колико Срба рођени у СФРЈ или у Србији ко живу у диаспори ко немогу да гласају.

ЈУЛине иди код тетке у Канаду. Скојевац
Српска листа је подржала закон о ратним ветеранима терористичке ОВК
у Вести, Политика 9. марта 2018. 0

Окупиране територије – Иако је све било договорено између Александра Вучића и Хашима Тачија да „Српска листа“ подржи споразум о демаркацији између сепаратистичких власти из Приштине и Црне Горе београдски избори су спречили да се овај договор преточи у дело.
Разлог, председник Србије је сматрао да једно такво гласање у скупштини Косова може да снизи рејтинг Српске напредне странке уочи избора у главном граду. Оно што је сигурно је да ће сепаратистичка посланичка „Српска листа“ већ следеће недеље гласати за овај споразум о демаркацији чиме ће ови тзв. народни представници заједно са својим творецем Александром Вучићем још једном погазити Устав Републике Србије.
У то не треба сумњати, јер та иста Српска, или боље рећи шиптарска, листа је подржала закон о ратним ветеранима терористичке ОВК која је још давне 1997. године од стране безбедоносних органа Републике Србије проглашена за терористичку организацију. Такво понашање „Српске листе“, сетимо се, критиковао је покојни Оливер Ивановић.
Пре неког времена иста та „Српска листа“ је минутом ћутања одала пошту преминулом борцу ОВК, а то су правдали тиме да су доведени у заблуду пошто нису знали албански језик.
Па и сутра, када у сепаратистичкој скупштини тзв. републике Косово буде на дневном реду закон о војсци Косова, не треба сумњати да ће га она прихватити уз објашњење да је то ипак у интересу српског народа на Косову и Метохији. Само је први пут тешко да се изда а онда се то ради по навици као што то данас раде сепаратистички српски посланици.
Оно о чему се данас говори на северу Косова и Метохије јесте да су челници те „Српске листе“ злоупотребили новац за плате просветних радника на северу Косова и Метохије. Народни покрет Срба са Косова и Меотхије „Отаџбина“ је против тога да српски професори примају плату из два извора, из Приштине и Београда, него да морају бити искључиво на платном списку сопствене државе тј. Београда. Ако је тако, а јесте тако, онда новац који је стигао од сепаратистичких власти из Приштине градоначелници са „Српске листе“ били су дужни да врате Приштини. Многе индиције говоре да је тај новац завршио у рукама Српске напредне странке у Београду зарад бројних избора који су се задњих година у Србији одигравали.
А када су у питању избори, бројне екипе Срба пре свега са севера Косова за потребе Српске напредне странке активно су учествовали на последњим локалним изборима у Србији. Предводио их је већ чувени Зоран Милојевић -Зеља са нерегистрованим џиповима и ладама нивама. Срби које је он предводио запослени су у Цивилној заштити и Ватрогасној служби на северу Косова и Метохије. Ове службе иначе финансира Влада Србије. Дневнице и трошкове њиховог боравка у бројним градовима Републике Србије где се локални избори одржавају опет сносе порески обевезници државе Србије а све у интересу Српске напредне странке. Познати су по бројним агресивним поступцима и инцидентима током локланих предизборних кампања према политичким неистомишљеницима. Примера ради, поменути Зоран Милојевић има више кривичних пријава које се нажалост не процесуирају.
Подршка за овакво насилничко понашање долази директно од председника Републике Србије. Његош је за такве знао да каже: «Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом».
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Јели сте ви поновили цео текст за ту изјаву? Уместо да си рекао да Влада у Београд је створила ту заједницу да подржава харадинај.
ЈУЛине иди код тетке у Канаду.
(09-03-2018 02:32 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]Српска листа је подржала закон о ратним ветеранима терористичке ОВК
у Вести, Политика 9. марта 2018. 0

Окупиране територије – Иако је све било договорено између Александра Вучића и Хашима Тачија да „Српска листа“ подржи споразум о демаркацији између сепаратистичких власти из Приштине и Црне Горе београдски избори су спречили да се овај договор преточи у дело.
Разлог, председник Србије је сматрао да једно такво гласање у скупштини Косова може да снизи рејтинг Српске напредне странке уочи избора у главном граду. Оно што је сигурно је да ће сепаратистичка посланичка „Српска листа“ већ следеће недеље гласати за овај споразум о демаркацији чиме ће ови тзв. народни представници заједно са својим творецем Александром Вучићем још једном погазити Устав Републике Србије.
У то не треба сумњати, јер та иста Српска, или боље рећи шиптарска, листа је подржала закон о ратним ветеранима терористичке ОВК која је још давне 1997. године од стране безбедоносних органа Републике Србије проглашена за терористичку организацију. Такво понашање „Српске листе“, сетимо се, критиковао је покојни Оливер Ивановић.
Пре неког времена иста та „Српска листа“ је минутом ћутања одала пошту преминулом борцу ОВК, а то су правдали тиме да су доведени у заблуду пошто нису знали албански језик.
Па и сутра, када у сепаратистичкој скупштини тзв. републике Косово буде на дневном реду закон о војсци Косова, не треба сумњати да ће га она прихватити уз објашњење да је то ипак у интересу српског народа на Косову и Метохији. Само је први пут тешко да се изда а онда се то ради по навици као што то данас раде сепаратистички српски посланици.
Оно о чему се данас говори на северу Косова и Метохије јесте да су челници те „Српске листе“ злоупотребили новац за плате просветних радника на северу Косова и Метохије. Народни покрет Срба са Косова и Меотхије „Отаџбина“ је против тога да српски професори примају плату из два извора, из Приштине и Београда, него да морају бити искључиво на платном списку сопствене државе тј. Београда. Ако је тако, а јесте тако, онда новац који је стигао од сепаратистичких власти из Приштине градоначелници са „Српске листе“ били су дужни да врате Приштини. Многе индиције говоре да је тај новац завршио у рукама Српске напредне странке у Београду зарад бројних избора који су се задњих година у Србији одигравали.
А када су у питању избори, бројне екипе Срба пре свега са севера Косова за потребе Српске напредне странке активно су учествовали на последњим локалним изборима у Србији. Предводио их је већ чувени Зоран Милојевић -Зеља са нерегистрованим џиповима и ладама нивама. Срби које је он предводио запослени су у Цивилној заштити и Ватрогасној служби на северу Косова и Метохије. Ове службе иначе финансира Влада Србије. Дневнице и трошкове њиховог боравка у бројним градовима Републике Србије где се локални избори одржавају опет сносе порески обевезници државе Србије а све у интересу Српске напредне странке. Познати су по бројним агресивним поступцима и инцидентима током локланих предизборних кампања према политичким неистомишљеницима. Примера ради, поменути Зоран Милојевић има више кривичних пријава које се нажалост не процесуирају.
Подршка за овакво насилничко понашање долази директно од председника Републике Србије. Његош је за такве знао да каже: «Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом».
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Јели сте ви поновили цео текст за ту изјаву? Уместо да си рекао да Влада у Београд је створила ту заједницу да подржава харадинај.
ЈУЛине иди код тетке у Канаду.

Да јер је Александар ЈУЛин министар одбране (?!) у влади Србије.
Па видете ”ултрадесничар” ви имате НАТО канцеларије у министарство одбране

А бивше шеф ЦИА ко је властник гомила медија......

Е сад ко је овде луд?
NATO kancelarija je u ministarstvu odbrane još dok je Srbijom vladala Demokratska stranka a General Petraues je postao vlasnik TV kablovskih mreža za vreme Aleksandra Vučića.
Референтни URL