Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
SLUČAJNOST ILI NE? Američki pukovnik srpskog porekla novi komandant Bondstila!

Pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, novi je komandant baze Bondstil kod Uroševca i Multinacionalne brigade Kfora Istok, javljaju kosovski mediji.

„Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom Istok“, rekao je pukovnik Dučić, navodeći da će trupe pod njegovom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova.

Na Kosovo je stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije i danas je preuzeo dužnost od dosadašnjeg komandanta Istočnog sektora, pukovnika Majkla Spraginsa.Nik Dučić je završio ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Po fotografijama na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je, između ostalog, lajkovao stranice srpske Crkve Svetog Đorđa u San Dijegu i srpski klub „Oplenac“ iz Toronta.

(Rts)

?
Ми смо тотално изгубили компас као раца и твз нација!
MOGERINIJEVA lupila žestok šamar Vladi Srbije! IZJAVOM JASNO STAVILA DO ZNANJA ŠTA ČEKA SRBIJU!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Kosovo deo strategije EU o Zapadnom Balkanu.

Ona je dodala da je sve što je predviđeno za druge moguće i za Kosovo, ali da je potrebno ispuniti određene uslove, uključujući dijalog sa Beogradom.

„Strategija kaže da svi partneri imaju evropsku perspektivu. To je jasna poruka. Prenosim poruku posebno za mlade jer znam koliko im je značajna ta perspektiva. Međutim, Kosovo treba da uradi neke stvari, pre nego što ima evropsku perspektivu“, rekla je Mogerini, navodi se u Unmikovom preš klipingu.

Ona je, govoreći o uslovima koje treba da ispuni kako bi Kosovo napredovalo ka EU, rekla da treba da nastavi dijalog sa Beogradom.

„Vidim interesovanja lidera o ovom pitanju, zato treba ići napred. To zahteva hrabrost. Kosovo treba da implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge međunarodne sporazume, kao što je sporazum o Specijalnom sudu. Reforme na Kosovu ne zahteva samo EU već i građani“, kazala je .

„Vrata su otvorena, mi vas želimo unutra, hajde da zajedno radimo na ostvarenju tog cilja“, kazala je Mogerini.UDARNA VEST – PROPALI PREGOVORI U BRISELU: Albanci odbili ključnu obavezu

Evropska komisija saopštila da u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren napredak.

Prema saopštenju koje dolazi iz Evropske komisije, Brisel je pozvao dve strane da pojačaju napore za primenu dogovorenog, uz podsećanje obe strane da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu.

„Iako su razgovori bili temeljini, dalji napredak nije ostvaren. EU poziva obe strane da intenziviraju svoje napore na poslovima implementacije, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu“, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Srpski pregovarač Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda insistirala na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da Priština nije bila spremna da o tome razgovara.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini će u petak u Briselu biti domaćin sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.PUKOVNIK NIK DUČIĆ O SARADNJI SA SRBIMA: Evo šta je po preuzimanju dužnosti rekao novi komandant AMERIČKE VOJSKE NA KOSOVU!

U bazi Kfora u Bondstilu obavljena je primopredaja dužnosti komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok, a novi komandant američke vojske na Kosovu biće pukovnik srpskog porekla Nik Dučić.

On je nakon primopredaje dužnosti rekao da uloga Kfora ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, prenosi RTK na srpskom jeziku.

– Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju – rekao je Dučić.

Dučić je dodao i da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.

– Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije – zaključio je Dučić.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer, prenosi RTS.

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Na osnovu fotografija na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je lajkovao i stranice srpske crkve svetog Ðorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova deca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obracanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

– Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova– rekao je on.

Ima troje dece – sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.
VUČIĆEVA PORUKA IZ NJUJORKA: Spremni smo na kompromis, ali Srbiju NIKO NEĆE DA PONIŽAVA!
?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Njujorku gde se danas sastao sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom, a u uključenju u "Dnevnik" poručio je da Srbiju niko neće ponižavati
Vučić se, direktno iz Njujorka, uključio u RTS-ov "Dnevnik" i istakao da je zadovoljan trudom i radom, ali da nije zadovoljan rezultatima.

Zadovoljan sam našim trudom i radom, a rezultatima nisam. Pokušavamo da pronađemo kompromisno rešenje. Trudio sam se da našu Srbiju dovedemo do površine, iz ambisa. Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju.

Sa gospodinom Guterešom sam imao razgovor u kome sam mu rekao da je Srbija spremna na kompromise. Za mene je zaključak takav da moram da dobijem podršku Evropkse zajednice. Naše je da nastavimo da radimo i da se odgovorno ponašamo - rekao je Vučić.

- Kada je reč o sekretaru Ujedinjenih nacija, bio je zaista korektan. Naš je posao da razgovaramo. Ja vidm da neki govore kako Vučić petlja i da hoće neku podelu, a ja vas pitam da li to neko nudi. Ja moram da izađem pred naš narod. Ja se sada borim da se izborimo za nešto za šta treba da se izborim. Ja kažem da ćemo da se borimo. U Srbiji sve što uradimo naići će na neke komentare.

Predsednik Vučić je istakao da ljudi u Srbiji moraju da znaju da je borba teška, da bi se osvrnuo na spekulacije povodom njegovog odlaska u Njujork.

- Šta je trebalo da uradim? Da stavim ljudima flaster. Na konferenciji za novinare sam rekao da idem na dalek put. Ušao samu avion sa ljudima. Onda je jedan koji me vređa poslao i rekao evo ga psihopata tu i tu. Nije mi jasno kako je neko mogao da pomeša starog Soroša sa mojom ćerkom Milicom.

Ja nemam problem sa tim što će neko na različite načine da vređa mene, ali ne moju porodicu. Došao sam ovde i izveo dete na večeru. Milici je majka već više nedelja u bolnici, i sam sam joj platio kartu, a sa tatom je i u sobi. Nikada nisam bio na privatnim večerama sa bilo kim, kao što su to neki napominjali - objasnio je predsednik Srbije, a onda dodao da ni jedan jedini državni dinar nije potrošio.

- Video sam da me napadaju tajkuni, a niko od njih neće da se bori i pomogne zemlji. Mi smo radili na unapređenju zemlje. Želimo da rešimo spor između Srba i Albanaca, ali ne može da bude rešenje da Srbija ne dobije ništa, a Albanci sve. Ili će biti kompromisnog rešenja, ili ga biti neće

Predsenik Srbije bi uskoro trebalo da se vidi sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini.

- Voleo bih kada bi imali mogućnosti da Srbi i Albanci sami pričaju, lakše bi bilo. Ovako imamo interese drugih sila. Slušam gluposti gubitnika svaki dan, a mi moramo da ispravljamo njihove brljotine. Uskoro ću imati i razgovor sa nevladinim sektorom, da vidim šta oni msile. Prihvatiću tu vrstu odgvornosti, bez straha od toga šta će mi gubitnici reći.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija spremna za kompromis.

- Vreme je da budemo još jači i da nastavimo da se borimo za našu zemlju i ovde i u Londonu, ali i u Moskvi i Pekingu. Srbija hoće kompromis. Dok sam predsednik Srbije niko Srbiju poniziti neće - zaključio je predsednik Vučić.


Ти ниси никад имао плебицит да говориш у има сви Срба, зашто има випе од 4 милион Срба ко су вам гласачких процес.

Тбој прави задатак је да се преговори око КиМ врати се у оквир УН, где стојих ресолуције 1244 међународни уговор, што свака влада БЕОГРАДИЈЕ ЖЕЛИ ДА ПОНИШТИ!

Столица Шиптарима у УН за Заједницу српских општина
у Политика 21. марта 2018. 0

Београд – Решење косовског проблема се убрзава, сложни су саговорници нашег листа и из Београда и из Приштине, као и у дипломатским изворима, али нејасно је шта би то ново могло да буде предложено и на столу пред српским и косовским највишим званичницима у наредним данима.
Наиме, како тврде Данасови дипломатски извори, Заједница српских општина за Србе на Косову за столицу у Уједињеним нацијама Косову јесте извесност, али без могућности да ЗСО буде оквир за аутономију, односно извршну власт. Таквом решењу се не противи само Приштина, тврде наши извори, већ и Европска унија и Сједињене Америчке Државе, с обзиром на то да нико, како тврде, не жели нову Републику Српску на Косову.
С обзиром на то да је маневарски простор у том смислу за Београд сужен, према речима наших саговорника, нејасан је и сам циљ изненадног пута председника Србије, Александра Вучића, у Сједињене Америчке Државе. Поставља се питање да ли он уопште верује да је могуће променити увелико утврђен оквир за даљи развој и нормализацију односа Србије и Косова. С друге стране, неки од наших саговорника сматрају да без Америке није могуће постићи коначан договор, иако су ствари, бар пред Београдом, јасне у смислу онога шта Америка жели.
Полемика око разлога боравка председника Србије Александра Вучића у Њујорку не престаје данима уназад. Лист Блиц је објавио незванично сазнање да Вучић, упркос тврдњама појединих медија, ипак, није у приватној посети, најављујући његов данашњи могући сусрет са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом. Ову вест је јуче потврдила из својих извора и агенције Бета. Такође, лист пише о сусретима Вучића са представницима америчке администрације, од којих је, тврде поједини медији, тражио помоћ у решавању косовског питања. Неименовани извор наводи да је Вучић одласком у Њујорк наставио дипломатску офанзиву која, како се истиче, већ увелико траје.
Подсетимо, прво је бивши шеф дипломатије и председавајући ГС УН, сада у опозицији Вук Јеремић, за сарајевску телевизију „Фејс“ рекао да Вучић „води тајне преговоре о Косову“ и да је зато „приватно отпутовао у Њујорк“, а о чему јавност у Србији није обавештена. „Вучић је у уторак био у Паризу на тајној вечери са Хашимом Тачијем, а у недељу је приватно отпутовао у Њујорк, о чему јавност у Србији није обавештена. Са Харадинајем такође преговара преко блиског посредника из свог окружења“, рекао је Јеремић. На то је Вучић узвратио ироничним твитом у коме каже и да вечера са милијардером Џорџом Сорошем.
Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио да ће Вучић, када се врати из Њујорка, одговорити свима који га нападају и „просипају приче“. Упитан да ли посета Александра Вучића Њујорку има везе с решавањем косовског питања, Селаковић је јуче за РТС рекао да је то прича оних „који су до јуче говорили да нема шансе да се Вучић види са Ангелом Меркел“, алудирајући на Јеремићеве раније тврдње.
„Онда се Александар Вучић видео са Ангелом Меркел. После исти ти људи причају да се Вучић видео с члановима породице Сорош на тајној вечери. Председник Вучић се никад није видео ни на каквој вечери ни са једним чланом породице Сорош. Онда су рекли да је виђен у Мексику с неким девојкама. Он никад није био у Мексику“, рекао је Селаковић. Он је још нагласио и да се Вучић, такође, никада није срео с косовским премијером Рамушем Харадинајем на неком састанку, као и да ниједан његов сусрет са Хашимом Тачијем није био тајан.
Ранији изненадни одласци
Изненадни одласци у центре светских сила за Вучића нису реткост. Он је у марту 2014. отпутовао у Москву. Тада су се у страначким кулоарима у Београду појавиле спекулације да је вођа напредњака, наводно, под великим притиском Кремља да опет у владу позове СПС и да је управо то разлог пута у Москву.
Међутим, медији су тада сазнали да је његов пут у главни град Русије био због здравствених контрола због ранијих сметњи које је имао због високог крвног притиска. Такође, у марту 2014. први пут је, током те посете Москви, објављена и фотографија Вучићеве друге супруге Тамаре, и то у таблоиду Информер.
Л. Валтнер – С. Чонградин / Данас

Мислим да је време да ту држава ХАПСИ!

„Независно Косово припада Западу и ту нема разговора“
у Вести, Политика 21. марта 2018. 5 Коментара

Београд – Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је у последња три дана у САД имао низ „тешких и напорних сусрета“ по питању Космета.
„Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово“, рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.
Како каже, имао је низ сусрета који су били маратонски, а на крају се видео и са генсеком УН Антониом Гутерешом.
„Задовољан сам нашим радом и трудом, али резултатима нисам. Надао сам се већем разумевању, нисам задовољан оним што сам постигао. Већ дуже време разговарамо о будућности Србије, о Косову… Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовању очувања независности Косова“, навео је Вучић.
Вучић је навео и да је Гутересу рекао да је Србија “спремна на компромис, али не и да жртвује све своје интересе“.
„Да бих припремио платформу за наше грађане морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово“, рекао је Вучић.
Нема ништа џабе
Како је рекао, Србија данас плаћа цену погрешних одлука из прошлости, те да ће на Србији бити великих притисака.
„Ништа нема џабе и нигде, плаћаћемо још дуго. Биће великих притисака, са различитих страна“, рекао је он.
Како је додао, није нарочито срећан јер се надао већем разумевању не само за Србију и Србе на Косову и Метохији.
„Даћу све од себе као председник да штитимо наше интересе. Морам да изађем пред народ, да понудим нешто нашем народу“, рекао је он.
У Њујорку са ћерком
Вучић је рекао да је у Њујорку био са ћерком Милицом.
„Немам много времена да будем својом децом. Миличина мајка је више недеља у болници, да не кажем месеци. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету, све сам јој сам платио, карту и све, са татом је била у соби“, рекао је Вучић.
Вести

RUSKI EKSPERT ZA BALKAN OTKRIVA: Ulazimo u poslednju fazu rešenja srpskog pitanja sa najkatastrofalnijim posledicama za srpski narod…
4 sata ago TEMA DANA Nema komentara

Balkan je pre neki dan prvi put posetio novi predstavnik američke administracije, pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel. U skladu sa informacijom koja se u srpskim medijima pojavila uoči njegove posete, američki diplomata je nameravao da predstavi nekakav novi plan Vašingtona za Kosovo i Metohiju. Smisao i sadržaj Mičelove posete za Evroazija dejli (EADaily) prokomentarisala je Anja Filimonova, ruski specijalista za Balkan.

Želim da skrene pažnju na to da javna diplomatija SAD, a uz nju i diplomatije zemalja koje slede proamerički kurs (posebno moramo da skrenemo pažnju na to da i rukovodstvo Srbije, počev od 2009. godine, sprovodi proamerički kurs), ima uglavnom tajni karakter.

Zato se jedino i čuju izjave o neophodnosti mira, stabilnosti i prosperiteta naroda. Ove stavove ne može da ospori ni jedan razuman čovek. Međutim, ove izjave su u duhu devize „dobro jutro čaršijo na sve četiri strane”. Mada je po ustavu rukovodstvo svake zemlje, pa i Srbije, pre svega dužno da obavesti svoje građane o preduzetim koracima i o suštini pregovora koje vode, u Srbiji se tako ne radi.

Sve se drži u tajnosti, javnost sazna za neku činjenicu tek onda kada je sve gotovo, a službena saopštenja su prepuna praznih fluskola bez ikakvog značenja.

Tako je, primera radi, uoči same posete Sergeja Lavrova, Aleksandar Vučić u Srbiji vodio jedan vrlo zanimljiv razgovor sa rukovodiocem britanske obaveštajne službe MI-6. Sadržaj ovog razgovora je ostao nepoznat. Posle Lavrovljevog odlaska su usledili Vučićevi pregovori sa Angelom Merkel, sa čijom suštinom, ako se ne računaju besmislene fraze, javnost takođe nije bila upoznata.

Sada smo svedoci da američka diplomatija započinje sa naglim zaoštravanjem svog delovanja. Posle smene zloglasnog Brajana Hojta Jia dolaze drugi.

Poznato je da je Ves Mičel prvo doputovao u Prištinu, gde je dao jasnu izjavu o tome da će Snage bezbednosti Kosova biti transformisane u „vojsku Republike Kosovo” i da u toj stvari niko nema pravo veta. To je gledano iz ugla načela novi momenat u američkoj politici, zato što je američka diplomatija sve do sada insistirala na tome da u skladu sa „ustavom” sve nacionalne manjine moraju dati saglasnost na formiranje vojske „Republike Kosovo”.

Ovom promenom su Amerikanci dali zeleno svetlo za formiranje „vojske Kosova”.Posle svega, predstavnik SAD (zemlje koja je priznala „Kosovo”, koja ga podržava i učvršćuje) odlazi u Srbiju, a Aleksandar Vučić tada izjavljuje da je Srbija spremna na kompromis.

Međutim, Srbija se nije odlučila za kompromis, već je rešila da u potpunosti kapitulira. Svi sporazumi u okviru tzv. Briselskog procesa imaju karakter potpune državne kapitulacije sa jasnim obeležjima izdaje države, zato što se radi o narušavanju teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Srbije.

Aleksandar Vučić nije imao nikakva ovlašćenja za zaključenje Briselskog sporazuma. Preciznije, Briselski sporazum je suprotan Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu. Srbija je sa Kosova ne samo povukla policiju, sudstvo, civilnu zaštitu, odnosno sve organe držane vlasti, čak je predala i „Park mira” na mostu koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice, dala je telefonski kod „Republici Kosovo”, već je stvoren utisak da nema takvog ustupka koji Srbija ne bi učinila.

Štaviše, Vučić će ići i dalje od svega toga. Njegova „Srpska lista” (stranka kosovskih Srba koja učestvuje u radu „parlamenta Republike Kosovo” i koja je formirana uz podršku Beograda – EADHYPERLINK „https://eadaily.com/ru/“aily) u suštini stvari je instrument za gašenje celokupnog društveno-političkog života Srba na severu Kosova.

Odatle ne može da dopre ni jedan drugi stav, osim onog koji je odobren od strane „Srpske liste”. S druge strane, „Srpska lista” je upotpunosti inkorporirana u rad parlamenta „Republike Kosovo” i sa njenom prećutnom saglasnošću je za premijera bio izabran Ramuš Haradinaj (optužen za mnogobrojne ratne zločine – EADaily).

Reč je o neverovatnoj manipulaciji svetskih razmera koju je rukovodstvo Srbije sprovelo ne samo prema svojim građanima, već i prema Ruskoj Federaciji i svima onima koji istupaju protiv nezavisnosti Kosova. Republika Srbija preduzima potpuno nerazumne, nelogične i antiustavne radnje prema separatistima iz Prištine. Iako je čak i Međunarodni sud 2010. godine ustanovio da je neovlašćena grupa separatista proglasila nezavisnost, i to u suštini ništa ne znači.

Pogledajte šta sada rade srpske vlasti. Oni svim silama pokušavaju da predstave da se suština spora sastoji u formiranju nekakve Zajednice srpskih opština. Otišla sam na dokument srpske Vlade, reč je o izveštaju o primeni Briselskog sporazuma, koji je 2015. godine pripremila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Taj dokument, koji se nalazi na sajtu srpske Vlade, jasno pokazuje da srpska strana u momentu potpisivanja Briselskog sporazuma nije imala nikakvu predstavu o tome šta ugovorne strane podrazumevaju pod famoznom Zajednicom srpskih opština.

Izveštaj sadrži čitav niz žalbi i nezadovoljstava zbog toga što Priština Zajednicu shvata kao dupliranje već postojećeg nivoa vlasti kosovskih opština, tj. opština „Republike Kosovo”. Ukoliko se Zajednica tako tumači, onda je ovakvo dupliranje, ukazuje se u srpskom dokumentu, zaista besmisleno.

Međutim, rukovodstvo Srbije je upravo to i potpisalo, zato što se u Briselskom sporazumu isključivo govori o ustavno-pravnom poretku „Republike Kosovo”.Sasvim je prirodno što Priština sve ugovara u okviru svojih zakona i što Albanci ne žele nikakvo dupliranje već postojećeg sistema udruživanja kosovskih opština, jednostavno to im nije potrebno. Međutim, ukoliko međunarodna javnost i SAD budu insistirale, Albanci će samo na papiru nesumnjivo formirati ono što se od njih traži.

Insistiranje na formiranju Zajednice srpskih opština je potpuno besmisleno, čak i iz ugla kosovskog zakonodavstva, a može da bude i još opasnije, jer ako se sve težnje budu svele na Zajednicu srpskih opština onda će Vašington i Priština na kraju upravo tu kost da bace Srbima.

Albanci mogu da izađu sa predlogom o formalnom objedinjavanju srpskih opština, koji ne bi imao nikakav smisao, jer je reč samo o funkcionisanju lokalnog nivoa vlasti.Mišljenja sam da Priština neće dozvoliti toj Zajednici da odlučuje čak ni o pitanju asfaltiranja dečjeg igrališta. Jednom rečju, sa Zajednicom srpskih opština se u potpnosti odvlači pažnja, to je običan blef i mistifikacija.

Potpuno je nejasno po kom osnovu režim Aleksandra Vučića narušava odredbu Helsinškog završnog akta o nepovredivosti granica ustanovljenih u Evropi posle Drugog svetskog rata. Zašto daje drugu državu Albancima, iako oni nisu mogli da je dobiju ni na osnovu čuvenog prava naroda na samoopredeljenje, koje je bilo predviđeno Ustavom SFRJ, jer su Albanci u SFRJ imali status narodnosti, a ne naroda.

Narodnost (nacionalna manjina) ne može da dobije državu. Sva tragedija sadašnje situacije se sastoji u onome što preduzima Beograd. Pri čemu Beograd u taj proces uvlači i druge učesnike.

U čemu je ovde zamka, primera radi, za Rusku Federaciju? Ruska Federacija u svojoj spoljnoj politici ni u kom slučaju ne sme da se rukovodi principom ad hominem – podrška nekoj konkretnoj ličnosti. Ruska spoljna politika je bila uspešna samo onda kada je čvrsto stajala na principima morala i pravednosti.

Kada se ovi principi narušavaju i kada se slepo sledi nečija volja, tada smo svedoci urušavanja ostataka međunarodnog poretka. Proces predaje Kosova može nepovratno da utiče na rusko-srpske odnose.

Sledstveno, jedino što sada treba da se uradi je raskidanje svih Briselskih sporazuma, povratak na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i pronalaženje načina na koji će se regulisati odnosi sa Albancima, a koji će u potpunosti da bude u skladu sa zakonskim i ustavnim poretkom Republike Srbije.

Neka Bog da Albancima sreće, zdravlja i napretka. Međutim, Kosovo je teritorija Republike Srbije. Pitanje odvajanja dela teritorije Republike Srbije u principu ne može ni biti postavljeno.

Što se Amerikanaca tiče oni imaju jasne interese, imaju svoju strategiju i na njenoj realizaciji uistinu rade dvadesetčetiri časa dnevno. Potrebno je da se razume logika američke politike, a u ovom slučaju neće biti nikakve milosti, jer ulazimo u poslednju fazu rešenja srpskog pitanja sa najkatastrofalnijim posledicama za srpski narod. Zato se u ovoj stvari ne treba zavaravati.

Vučić u SAD: Za Zapad je Kosovo završena stvar
Autor: mondo.rs
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Njujorku izjavio je danas da mu se čini da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova zato što oni to smatraju završenim.

21.03.2018. | 19:50 > 19:53 69 A- A A+
aleksandar vučić, vučić, vucic,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović
"Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić za RTS u studiju u Njujorku.

Vučić kaže da nije naročito zadovoljan razgovorima u Njujorku, kao i da je očekivao veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju.

"Dugo razgovaramo oko budućnosti Srbije, oko KiM, i da pokušamo da nađemo kompromis. Albanska strana radi svoj posao, međunarodna zajednica svoj, ja sam se trudio da iz ambisa dovedemo Srbiju do površine, makar tu bili udareni olujnim vetrovima. Nisam zadovoljan", istakao je Vučić.

Vučić je kazao da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško.

O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako je, kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

"Nemačka nam neće doneti papir"
Vučić je rekao da delegacija Nemačka koja treba da dođe u Srbiju neće doneti papir koji sadrži pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, kako su ranije preneli beogradski mediji. On je rekao da je suština da znamo šta Nemačka hoće a šta neće. "Ja to znam ali o tome ne mogu da govorim", kazao je predsednik Srbije.
"Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo", porucio je Vučić.

Vučić je rekao je najveći problem to i što Srbije ne pregovara samo s Albancima, već i s onima koji su stvorili "nezavisno Kosovo".

On je kazao da je u Njujorku ponovljena priča da teritoriju Kosova smatraju završenom, kao i da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem "Pandorine kutije".

"Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244", kaže Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija plaća sada veliku cenu i zbog sopstvenih grešaka, a kao jednu takvu naveo je traženje mišljenja pred Međunarodnim sudom pravde.

Vučić je rekao da možda najskuplje košta odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu i Metohiji koja je, kaže, produkt glupe i neodgovorne politike prethodnih vlasti, a čime smo "stavili pečat na kosovsku nezavisnost" i da on sad "pokušava da taj kovert otvori, da izvadi to što u njemu piše i da izvučemo najviše što možemo".

Desile su se 1999. godina, pogrom 2004. godine, 2008. godina i jednostrano proglašenje nezavisnosti, ali je katastrofalna odluka, ona koja nas je naskuplje košta - pitanje pred MSP.

"Sada nam se smeju i Albanci", rekao je Vučić i poručio da ipak nema mesta za očajavanje.

"NEMA VELA TAJNE"

Vučić je prokomentariso i da nema nikakvog "vela tajne" kada je reč o njegovoj poseti SAD.

Na pitanje RTS zašto nije rekao otvoreno da ide u SAD i da li je time doprineo da se šire spekulacije i da poseta bude pod velom tajne, Vučić podseća da je na konferenciji za novinare pred odlazak rekao da ide u "beli svet", i da je potom otišao u Njujork redovnom linijom Er Srbije s još 270 ljudi.

Naglasivši da nema problem sa tim što će neko da ga vređa, Vučić je rekao da je u Njujork došao sa ćerkom Milicom.

"Ja nemam vremena da provofim sa decom, Milicom, Danilom, malim Vukanom. Miličina majka u bolnici, sam sam joj platio kartu, sa tatom je u sobi. Izveo sam je na večeru, a čuo sam da sam iz Srbije da sam sa Džordžom Sorošom", rekao je Vučić.

Naveo je da nikada nije krio sastanke, te da nikada nije bio ni na privatnim večerama sa Hašimom Tačijem.

ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА: Претходне власти „ставиле печат на косовску независност"; Покушавамо да извучемо највише што можемо
Танјуг | 21. март 2018. 19:43 > 20:35 | Коментара: 17
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике претходних власти
Фото: Printscreen
Фото: Printscreen
СРОДНЕ ВЕСТИ
Вучић са Гутерешом о Косову
Вучић са Гутерешом о Косову
Бивши радници МУП-а Србије на КиМ захвални држави на подршци
Бивши радници МУП-а Србије на КиМ захвални држави на подршци
Вучић потврдио да се налази у САД

Вучићева честитка Путину: Драги пријатељу...видимо се у Србији

Бeз беба неће бити ни Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нас најскупље кошта одлука Међународног суда правде о Косову и Метохији која је, каже, продукт глупе и неодговорне политике претходних власти, а чиме смо "ставили печат на косовску независност" и да он сад "покушава да тај коверт отвори, да извади то што у њему пише и да извучемо највише што можемо".

Како је рекао, десиле су се 1999. година, погром 2004. године, 2008. година и једнострано проглашење независности, али је катастрофална одлука, она која нас је наскупље кошта - питање пред МСП.

Вучић је додао да ће се борити, да ће радити да се избори за све што може.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић за “Новости”: Немамо луксуз за сукоб са великима

Он је рекао да је у разговору са Гутерешо нагласио да нигде у Резолуцији 12.44 нити у било којем папиру постоји клаузула за формирањем војске Косова, што је, поновио је, рекао уживо и представнику Стејт департмента Весу Мичелу недавно, а рећи ће му и поново јер би требало да се са њим сусретне ових дана.

Председник Србије је рекао и да се свашта прича, те "да Вучић хоће поделу Косова и сличне ствари"....и упитао ко то уопште нуди и да ли неко мисли да ће Албанци са КиМ то да дају.

"Као да је то нека пијаца", приметио је председник Србије и рекао да ствари стоје тако да има 500 могућности, да гледа да из сваке од тих "500 сламки" извуче једну за Србе на КиМ и за Србију.

Поновио је да разговара са свима, да мора грађанима да понуди нешто и да сагледа стање ствари и тражи подршку за наше ставове, истакавши да је Србија спремна на компромис.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ О КОСМЕТУ: Играмо шах без даме и топа

На констатацију да се у штампи помињу спекулације да би Немачка могла да изађе са новим планом, који би се могао објаснити као формирање ЗСО за статус посматрача у УН за Косово, слично некада Палестини, Вучић је рекао да немачка неће изаћи са таквим планом и да се то неће догодити.

Суштина је у томе да знамо шта Немачка хоће, а шта неће "и то знам али не могу да говорим" додао је и нагласио да морамо да видимо, да направимо план шта можемо за себе да изгурамо.

Нагласио је да Албанци са КиМ играју све време "али не сами", да ништа од договореног не испуњавају, а онда поручују да ће формирати ЗСО када добију то и то...а да је његов одговор на тако нешто "јел сте то сами измислили".ВУЧИЋ: НЕКА РАЗМИСЛЕ ХОЋЕ ЛИ КОМПРОМИС ИЛИ ПОНИЖАВАЊЕ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија увек спремна за разговор и компромис како би косовски проблем био решен, али да није спремна на понижење.

То је, каже, поручио и генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, с којим се сусрет у Њујорку, али и у многим сусретима са званичницима чије су земље признале независност Косова.

"Док сам председник Србије неће понизити Србију, а за компромис и за разговор увек смо спремни", поручио је.

Вучић је за јавни сервис рекао и да ће се за Србију борити и у Њујорку, Бриселу, Лондону, Берлину, Паризу, али и на оним местима где се противе једнострано проглашеној независности Косова - у Москви, Пекингу...

"Сваки пут кажем, нисте ви цео свет, има друга половина света која то не признаје. Хоћете да кажете да Србија баш нема ништа у својим рукама, има, али Србија хоће компромис, а ви размислите хоћете ли компромис или понижавање Србије", указао је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић ученицима и студентима: Останите у урадите за Србију све што можете

Каже и да би волео када би се разговори о Косову и Метохији водили само између Срба и Албанаца, а "без интереса других сила", јер би тиме, сматра, проблеми били лакше решени.

Свакодневно се, међутим, каже, суочава с коментарима из Србије о "подели Косова" и то од "губитника који су разорили Србију својом неодговорношћу и неозбиљношћу".

"Нека не брину, биће времена и у Србији да им одговорим на све и биће времена увек у Србији да их, докле будем желео овим послом да се бавим, побеђујем без проблема", изјавио је Вучић.

Председник је најавио да ће ускоро имати разговоре са невладиним сектором 31. марта, али и са другим националним организацијама да саслуша који су њихови ставови о решењу косовског питања, а након тога ће, како каже, после свих добијених сазнања из целог света да изађе са принципима које Србија може, а које не може да прихвати.

"Прихватићу ту врсту одговорности, без страха да ће ми најнеодговорнији, они који су најкривљи за овакво стање данас, држати придике о томе како би то они направили много боље", закључио је Вучић.


НЕМА НИКАКВЕ ТАЈНЕ У ВЕЗИ ПОСЕТЕ, МРЗИМ СТАТУСНЕ СИМБОЛЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема никаквог "вела тајне" када је реч о његовој посети САД.

На питање РТС зашто није рекао отворено да иде у САД и да ли је тиме допринео да се шире спкулације и да посета буде под велом тајне, Вучић подсећа да је на конференцији за новинаре пред одлазак рекао да иде у "бели свет", и да је потом отишао у Њујорк редовном линијом Ер Србије са још 270 људи.

"Шта је требало? Да људима забраним да причају глупости?", пита он.

Навео је да је "по ко зна који пут" ишао у САД без обезбеђења, да је био са кћерком, са којом иначе не проводи довољно времена, и да са њом био на вечери а не са Џорџом Сорошем, како су неки говорили.

"Никада нисам био на приватним вечерама са Тачијем овде или онде, ту су увек представници међународне заједнице, мада не бих имао ништа против, лакше бих се договорио", рекао је он.

Одговарајући на коментаре из Београда, рекао је и да сваки пут када је

у САД потпише папир да тамо буде без подршке тајне полиције.

"Мрзим статусне симболе, ја сам обичан човек, никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу, ниједан динар нисам потрошио противзаконито", рекао је он.

Како каже, многи тајкуни у Србији су кренули у напад, "један хоће да буде у стрељачком воду".

"А неће да виде колико се неко бори. Рачунам да људи виде колико се неко бори и колико воли своју земљу и шта ради - извукли смо земљу из дугова, поправили имиџ..", додао је.ВУЧИЋ: ИМАО САМ ПУНО ВАЖНИХ РАЗГОВОРА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, АЛИ РЕЗУЛТАТИМА НИСАМ ЗАДОВОЉАН

Надао сам се већем разумевању, не само за Србе на Косову већ и за Србију, искрено, нисам задовољан оним што сам постигао у разговорима ових дана у Њујорку, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Он је за јавни сервис, а обраћајући се грађанимс Србије, рекао да му се чини да су његови саговорници у Њујорку чврсто и даље на поштовању принципа очувања независности Косова, а то је, поручио је, за нас веома тешко.

"Разочаран сам, разумели смо поруку, наше је да се даље боримо", поруцио је Вучић.

С друге стране, каже, задовољан је нашим трудом, али не и резултатима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са Гутерешом о Косову

"Да будем отворен, дуго разговарамо око будућности Србије, око КиМ, да покушамо да нађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да с руба амбиса доведемо Србију бар на површину", навео је и поновио да резуилтатом није задовољан.

"Нисам задовољан, јер код великих западних сила, а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују, чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувању независности Косова што је за нас веома тешко".

То је, додао је, пренео и генералном секретару Ун Антониу Гутерешу, с којим се данас састао у Њујорку, обавестио га је о свему томе, па и о томе да смо ми спремни на компромисно решењw, али не тако да жртвујемо своје дрзавне и националне интересе.

"То је било после три дана напорних и не лаких сусрета, о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто, јер не можемо све сами у савременом свету.

Међутим, приметио је, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово.

Наше је, додао је, да наставимо да се боримо, јер, како је навео, кад се одговорно понашате, доћи ће до разултата.Поновио је да се након тешких разговора о Косову које је имао надао већем разумевању, али и додао да нема кукања и очајавања и да ће наставити да штити интересе земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић са Ангелом о Косову и Европи

"Наш највећи проблем је што ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима који су створили независно Косово", рекао је Вучић.

Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Косова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије.

"На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244", казао је Вучић.

Дода је да Србија данас плаћа велику цену и то између осталог и сопстевених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред Међународним судом правде.

"И наставиће да је плаћа. Ништа нема џабе, ситуација је тешка и биће велики притисак на Србију са различитих страна", додао је Вучић.

Нагласио је, међутим, да ће као председник Републике наставити да штити интересе земље и да у земљи "немогућих услова", доведених спољним силама али и нашим одлукама, поправимо све што можемо.

"Нема кукања, нема очајавања", закључио је Вучић.

Али ви сте потписали БРУСЕЛСКИ СПОРАЗУМ!
ХАПШЕЊЕ ЗА ВЕЛЕИЗДАЈА!

„Независно Косово припада Западу и ту нема разговора“
у Вести, Политика 21. марта 2018. 5 Коментара

Београд – Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је у последња три дана у САД имао низ „тешких и напорних сусрета“ по питању Космета.
„Не преговарамо само са Албанцима, већ са онима који су створили независно Косово“, рекао је Вучић и додао да о сусретима “не може превише да говори“.
Како каже, имао је низ сусрета који су били маратонски, а на крају се видео и са генсеком УН Антониом Гутерешом.
„Задовољан сам нашим радом и трудом, али резултатима нисам. Надао сам се већем разумевању, нисам задовољан оним што сам постигао. Већ дуже време разговарамо о будућности Србије, о Косову… Покушавамо да пронађемо компромисмо решење, али албанска страна ради свој посао, а међународна заједница свој. Нисам задовољан, јер западне силе тврдо стоје на поштовању очувања независности Косова“, навео је Вучић.
Вучић је навео и да је Гутересу рекао да је Србија “спремна на компромис, али не и да жртвује све своје интересе“.
„Да бих припремио платформу за наше грађане морам да добијем подршку међународне заједнице за нешто. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово“, рекао је Вучић.
Нема ништа џабе
Како је рекао, Србија данас плаћа цену погрешних одлука из прошлости, те да ће на Србији бити великих притисака.
„Ништа нема џабе и нигде, плаћаћемо још дуго. Биће великих притисака, са различитих страна“, рекао је он.
Како је додао, није нарочито срећан јер се надао већем разумевању не само за Србију и Србе на Косову и Метохији.
„Даћу све од себе као председник да штитимо наше интересе. Морам да изађем пред народ, да понудим нешто нашем народу“, рекао је он.
У Њујорку са ћерком
Вучић је рекао да је у Њујорку био са ћерком Милицом.
„Немам много времена да будем својом децом. Миличина мајка је више недеља у болници, да не кажем месеци. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету, све сам јој сам платио, карту и све, са татом је била у соби“, рекао је Вучић.
Вести

АЛБАНЦИ СЕ БОРЕ ЗА ТЕРИТОРИЈУ – Срби за власт
Александар Живковић 20:30 21.03.2018

Несумњиво историјско искуство каже – што је Србија мања у њој је мање демократије, више корупције и мање деце

Како преноси митровачко „Јединство“ у броју од 12. марта о. г., на дијалогу представника Српског националног форума из Грачанице и државних функционера Србије, одржаног у Лапљем Селу, Момчило Трајковић је рекао: „Суштинска разлика између албанске и наше политике јесте у томе што се они боре за територију а ми за власт.“ Претходно је навео да је Гора просто остављена, на Шарпланини се гради највећи дивљи град, у Националном парку. У Новом Брду је већ 50 одсто територије отуђено, а нико не иде да то спречи. Нестраначки чланови његове организације упозоравали су да је и сама Грачаница у опасности, у њој је већ 25 албанских локала. Зато је Трајковић захтевао доношење стратегије о очувању српске земље, наша политика треба да буде политика задржавања територије.

Др Никола Селаковић, генсек Председника Републике, имао је спремљен одговор: ми се боримо за народ, а не за територије. Територијално-политичка питања тек могу да буду у другом плану.

Тако је Селаковић заправо дао одговор зашто је Бриселски споразум, чије је велико остварење – ЗСО, својевремено толико хваљено у режимским медијима, остао, како рече сам председник Вучић, „мртво слово на папиру“.

Вучић је на време, чак и од Томислава Николића, био упозораван да сваки споразум са Албанцима мора да се спроводи у пакету „све или ништа“. Није вредело, предавао је тачку по тачку суверенитета Србије на Косову, зарад пуког чувања власти.

Сада се то питање опстанка на власти или „борбе за народ“, претвара у демографску „забринутост“. При томе се прибегава маркетиншким триковима, јер, како је добро уочио професор Љубомир Ерић, питање наталитета је ствар добре државне организације и стабилног друштвеног система вредности, а не финансијске помоћи.

Хоће ли одурне „народне забаве“ које бесомучно емитују председникове телевизије, допринети укидању, онога што је Вилхелм Рајх називао емотивном кугом, а што лежи у основи наше беле куге? Наравно да неће. Та ријалити Србија направљена је за слављење свега осим љубави, материнства, очинства…То је сурогат породица, опаснија од свих биомедицинских експеримената, масовни социјални инжињеринг, чије су, мала је утеха, жртве и сами његови творци, а о „народу о коме се брине“ да и не говорим.

Један део народа, на изборима већински, прихватиће ту „бригу о себи“, јер му је психосоцијално ближа од грађанске опозиције, чију препотенцију јасно препознаје, и од квазинационалних, прорачунато јуродивих, „заштитника Србства“. Сам председник биће врло срећан у улози спаситеља, (препо)родитеља нације.

Оставимо сада по страни што демографске пројекције ни за саме Албанце нису тако светле, што ће њихово исељавање на Запад тек да се распламса, што Срби који су сачували територију на Космету, први пут имају већи прираштај од Албанаца. То су занимљиви подаци и аргументи које у „бризи за народ“ не желимо да чујемо.

Зауставимо се само на идејној матрици из које је Вучић преузео „бригу за народ“. То је удружена школа Латинке Перовић која упорно тврди да је Србија због територија губила демократске слободе, са једне, и школа Добрице Ћосића, са друге стране, која поучава да смо због територија „губили националну супстанцу“.

Насупрот, тих двеју, наизглед завађених, „школа“, имамо несумњиво историјско искуство: што је Србија мања у њој је мање демократије, више корупције и мање деце.

И имамо „стабилнију“ власт.

ВУЧИЋ КОД ГУТЕРЕША: Шта се дешава са повратком расељених на Косово и Метохију?
18:00 21.03.2018. 4 коментара

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у седишту УН у Њујорку са генералним секретаром светске организације Антониом Гутерешом, а како наводи РТС, председник Републике се заложио за поштовање Резолуције 1244 о Косову, већу улогу Унмика у покрајини и проналажење компромисног решења за Косово.

Како наводи РТС, Вучић је у разговору са Гутерешом рекао и да је Србија спремна на сарадњу како са међународним организацијама тако и са косовским Албанцима, и истакао значај проналажења компромиса.

Нагласио је, међутим, да компромис не значи да једна страна добије све, а друга изгуби све, већ да обе стране нешто дају и уложе.

Гутереш је подржао наставак дијалога Београда и Приштине.

Истовремено је оценио да је повратак расељених недовољан и да то треба да се реши.

Нагласио је да сва питања треба решавати на миран начин.

Извор: tanjug

Albanian Ethnographic Origins and Kosovo-Metochia

By Dr. Vladislav B. Sotirović
Global Research, March 21, 2018
Region: Europe
Theme: History
In-depth Report: THE BALKANS

The topic to be addressed in this text is the basic misconception on the question of the Balkan Albanian ethnogenesis [formation of an ethnic group] and national identity that was framed by extremely geo-politically coloured German-based “Illyrian” theory of the Albanian ethnic and cultural origin.

This (quasi) theory, unfortunately, has very deep and negative regional political-security consequences. The implementation of the “Illyrian” theory of the Albanian ethnogenesis was accepted firstly by the Rilindja, (the Renaissance)–the Albanian nationalistic and chauvinistic political movement in 1878–1913 for the sake of creating the ethnically pure Greater Albania as a national state of all Balkan Albanians composed by self-interpreted all ethnographic and (quasi) historical “Albanian” territories at the expense of historical truth, justice as well as the Slavic and the Greek national interest.

The so-called “Illyrian” theory of the ethnic origin of the Albanians (created by the German and the Austrian scholars) became purposely the most popular theory of the Albanian nation’s derivation among the majority of Albanian scholars, politicians, and intellectuals. The crucial and concluding point of this theory (in fact, it is actually a non-provable hypothesis) is that the Albanians are an authentic nation (ethnolinguistic group) of the Balkans, the oldest, aboriginal and autochthonous one in this part of Europe. As a result, the Albanians’ South Slavic neighbours (the Serbs-Montenegrins, and Macedonian Slavs) in contrast to the “indigenous” Albanians are just “newcomers” to the Balkans (who arrived at this peninsula “only” at the turn of the 7th century AD). Therefore, their ethnicity and nationality are much more recent than that of the Albanians.

Subsequently, “historical rights” of the Balkan (quasi) autochthonous Albanian population on certain disputed Balkan territories (primarily between the Albanians and the South Slavs but also and between the Albanians and the Greeks) are stronger, more justifiable and historically more deeply rooted than the “historical rights” of the Serbs-Montenegrins or Macedonian Slavs. For that reason, it is expected that a “democratic” West will support the “justifiable” Albanian imperialistic territorial claims framed by the nationalistic idea of a united Greater Albania.

Nevertheless, shortly, according to the theory of the Illyrian-Albanian (quasi) ethnolinguistic continuity, the Albanians are descendants of the ancient Balkan population – the Illyrians. The national name of the Albanians has to come from the name of one Illyrian tribe – the Albanoi. Furthermore, the tribal name, Albanoi, was the designation applied to the entire number of the Illyrian tribes around the Ionian Sea.

However, the proponents of the Illyrian theory of the Albanian ethnographic origin built their scientifically unproved hypothesis mostly on the pure speculation that the modern Albanian language is directly descended from the ancient Illyrian one as well as that both of them belong to the same Indo-European language-group.

Nevertheless, this claim is extremely disputed by the contemporary linguistic science. The fact is that the Albanian language as a spoken language of the inhabitants of present-day Albania was not mentioned in any historical source until 1285 when it is for the first time recorded under this name in the manuscripts from Dubrovnik in which the language was referred to as lingua albanesesca. The name for the land – Albanon (the territory on which the Albanian language speakers live) is derived from the name of the language. This term for Albania, according to the supporters of this theory, appears in several 13th-century Latin dictionaries, as well as in some of the Byzantine historical sources. The medieval sources referred to the region between Mache river on the north and Schumbe river on the south (both in present-day Albania) as Arbanon (or Arber) but without any connection with the Albanian ethnic name. The Serbs who were living there before the Albanians occupied this territory coming from Sicily in the year of 1043 called this region as Raban. According to the 2nd century Greek geographer Ptolemy, this territory was settled by the Albanoi tribe which was of the Illyrian origin. However, the name of the Balkan Albania and subsequently of the ethnic Albanians is not derived from Albanoi or Arbanon but rather from the town-name of Albanopolis or Albanum (White Town or Belgrade).

The partisans of the Illyrian (quasi) theory of the Albanian origin speak in support of the school of thought on the origin and evolution of the Illyrians, which claims that the ancient Illyrians did not migrate to the Balkans. Instead, they were an autochthonous people in this part of Europe and even one of the oldest settlers in Europe. It has been suggested that the Albanians, as the direct ethnic, political and cultural offspring of the ancient Illyrians, are the original and indigenous inhabitants of the Balkans, even more, aboriginal than the ancient Greeks since the ancient Greeks migrated to the Balkans in two great migration waves: first, around 2000 BC, and secondly (Dorians), around 1200 BC. Clearly, Albanian “historical” rights had to be much stronger, justifiable and historically deeper based in comparison to the Serbian-Montenegrin, Greek or Macedonian Slavs’ and Bulgarian rights with respect to several Balkan territories of doubtful authenticity. In other words, the Albanians are seen as the “hosts” while their all neighbors are the “guests” in the Balkan Peninsula. American medievalist John V. A. Fine simplified the crucial point of the (quasi) theory of the Illyrian-Albanian ethnical-cultural-political continuity, writing that:

“…if the Illyrians were the ancestors of the Albanians, then the Albanians, as original inhabitants, have some historical right to that region and possibly rights to other regions which had been settled by Illyrians. And their Illyrian ancestry has been very important in Albanian nation-building myths”[Fine J., The Early Medieval Balkans, Ann Arbor, 1994, 10].

The pivotal aspect (from a historical-political point of view) of the Illyrian (quasi) theory is the claim that the Illyrian-Albanian tribes withdrew from the vast areas of the Balkans settling in the Balkan coastal towns and in the mountains of present-day Albania, Epirus, Macedonia and Montenegro during the alleged Slavic invasion and occupation of the Balkans in the 6th and 7th centuries. However, according to this (quasi) theory, Kosovo-Metochia was the only fertile lowlands in the entire Balkan Peninsula, which were somehow not abandoned by the Romanized Illyrians-Albanians. As a result, the Albanians of the (quasi) Illyrian ethnic origin were and are considered as an autochthonous population of Kosovo-Metochia (in fact, Ancient Serbia) while the Slavonic Serbs-Montenegrins were looked upon as newcomers and occupiers in the region of Kosovo-Metochia. Shortly, the Illyrian-Albanian (quasi) historical and ethnic rights to Kosovo-Metochia – the land claimed by both the Albanians and their Serb-Montenegrin neighbors – had to be some 15 centuries older than the Slavonic Serbian-Montenegrin historical and ethnic claims to the same territories, according to the (quasi) theory of the Illyrian-Albanian ethnogenesis.

This (quasi) theory emphasizes that in present-day North Albania an extensive settlement of old
This (quasi) theory emphasizes that in present-day North Albania an extensive settlement of old inhabitants emerged after the occupation of the Balkans by the more powerful South Slavonic tribes. There is particular emphasis on this part of the Illyrian (quasi) theory during the Balkan Wars of 1912–1913 as a way of refuting Serbia’s claims on the territory of the North Albania – a territory populated by the Serbs before 1043 when the Albanians became a Balkan people. Furthermore, it is claimed that the Illyrian-Albanian population from the lowland of Kosovo-Metochia began to come under the Slavonic political-cultural influence, while the Illyrian-Albanian mountainous tribes from the Albanian highlands, who had fewer contacts with the Slavs, succeeded in maintaining their social system and cultural inheritance without alteration. The defenders of this (quasi) theory claim that the Byzantine province of Theme Dyrrhachium (which was established around 809 and covered the entire present-day Albania’s territory, part of the North Epirus, the West Macedonia and the main part of the Montenegrin littoral with the area of Scodralake) was inhabited by the Albanians who “caused the region to develop a special (Albanian) character”. Charles I of Naples (1227–1285) established his own feudal domain under the name of the Regnum Albanai, which is tendentiously considered in the Albanian historiography as the first Albanian national state, located on the territory of the Byzantine Theme Dyrrhachium. Its capital became the city of Dyrrhachium (Durazo in the Italian, Durës in the Albanian or Drač in the Serbian).

In essence, an official Albanian (quasi)theory of the Albanian ethnogenesis is heavily politicized and directed to the creation of a Greater Albania which will include among other “Albanian” lands and South Serbia’s province of Kosovo-Metochia – a cradle of the Serbian nation called by the Serbs as Ancient Serbia.

Prof. Dr Vladislav B. Sotirovic is Founder & Director of the Private Research Centre “The Global Politics” (http://www.global-politics.eu)

If the Prof wants to write these articles, he to at least familiarise himself, the the history. Before he wrote this article he should have got a summary from someone who that particular history as their daily job. Otherwise these articles become just become like most of the others, quasi academic. Surprisingly no mention of the Austrian program, nor Hodxa's, neither the linguistic toponymns in Albania itself. No even the turkish census gets a mention.

These articles need to be written, they should be written by people who have written books on the subject, but they need to be backed up with foot notes, and sources. They need to take over and own the historical narrative!

Војислав М.Станојчић: Петогодишњица бриселско-приштинског шамарања Србије
BY РЕПОРТЕР ON 21. МАРТА 2018. • ( ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР )
5 Votes

Пет година како је у Бриселу потписан споразум по коме се Приштина обавезала на формирање Заједнице српских општина, али то ни до данас није испунила, док је у исто време Србија низ својих институција препустила Приштини


Тадашњи премијер Србије Ивица Дачић са тадашњом високом представницом ЕУ Кетрин Ештон на парафирању Бриселског споразума, 19. април 2013.
Кад год наши медији објаве да се српски представници припремају за одлазак у Брисел на преговоре са делегатима самопроглашене косовске републике обузме ме предосећање да ће се вратити необављена посла, тачније, да неће успети да се споразумеју о важним питањима по односе између Србије и њене отете аутономне покрајине, а да се и не помиње положај преосталог српског живља на Косову. Нажалост, да је у оваквим приликама лако бити видовит уверим се после сваког састанка. Враћају се наши преговарачи празних шака и са новим шамарима, али и са много обећања која Приштина и не помишља да оствари, па је јасно како су ишли у Брисел да им „види пут капут“ а и да се пред телевизијским камерама рукују и изљубе са Федериком Могерини, после чега схвате да се налазе тамо где су били и пре овог састанка – да Заједнице српских општина нема ни на видику, а што је, опет, повод за заказивање новог сусрета.

У априлу ће се напунити пет година како је у Бриселу потписан споразум по коме се Приштина обавезала на формирање Заједнице српских општина, али то ни до данас није испунила, док је у исто време Србија, поштујући своје обавезе, низ својих институција препустила Приштини.

Том приликом нашу делегацију предводио је Ивица Дачић. Од њега смо недавно чули како он никада не би потписао тај споразум да по њему није било предвиђено оснивање Заједнице српских општина, а и да је данас много љут што приштинска страна и не помишља да се придржава споразума, док Европска унија ништа не чини да је примора да поштује потписано.


тзв.Бриселски споразум
Отварајући душу пред новинарима, потпредседник Владе и министар спољних послова поверио им је и како он непрекидно упозорава Александра Вучића да део међународне заједнице све време лаже нашу земљу и да уопште и нема намеру да тражи компромис („којим нико неће добити све ни изгубити све”, како надахнуто у свакој прилици говори Мали Алек), а када им се он помене одговоре да је све завршено 2008, када је проглашена република. Дачић, ипак, скреће пажњу међународној заједници како је наивно њено очекивање да ће Србија признати Косово зато што показује спремност на сарадњу.

Неколико дана касније могли смо да прочитамо и гневну изјаву Александра Вучића, дату новинарима у Прокупљу приликом још једног отварања неке фабрике. Мали Алек се баш наљутио на међународну заједницу, па јој довикује: „О ЗСО се прича на сваком састанку. Ја им не верујем ништа. Пет година ме лажу. Пет година тражим, и сада кажем: Лажете ме! Не само Албанци. Њима нисам превише ни веровао, већ вама из Међународне заједнице! Они су ваше мезимче, ви сте им направили независну државу, ви, САД и многе европске земље! Како не можете да наговорите ваше мезимче да испуни што је потписало, а ви сте гарант тога!”

И док тако Вучић грми против NN из међународне заједнице (поткачивши, успут и САД и европске земље, а не прозивајући никога поименично), остаје нејасно да ли у ту заједницу спадају и они редовни и повремени посетиоци Београда који долазе у Србију да управо њега тапшу по рамену и да се диве његовој мудрој мирољубивој политици која је кључ стабилности у региону? Или, да ли се у тој међународној заједници нешто пита и Мути Меркел, која такође изузетно цени и хвали Малог Алека, па се чудим зашто се он њој не пожали на NN злочесте појединце? Мора да би вредело.

Но, без обзира на све досадашње петогодишње шамаре и лажи, Александар Вучић, не одустаје од своје, безброј пута доказане, кооперативности (која се некако по правилу увек заврши на штету Србије). Управо читамо како се опет спремио да одлети у Брисел на састанак са Тачијем и са њим нађе компромисно решење. Које, истина, ни мезимче Тачија ни његове диригенте из САД и ЕУ ни најмање не занима.

Војислав М.Станојчић
https://facebookreporter.org/2018/03/21/...ja-srbije/
Вучић: Западне силе тврдо стоје иза Косова, било би лакше да преговарамо са Тачијем
22:10 21.03.2018.
ОНЕ СА КОЈИМА ЈЕ РАЗГОВАРАО НАЗИВА И „МЕЂУНАРОДНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ” ИАКО ОНИ ТО НИСУ

„Западне земље не желе ни на који начин да разговарају коме припада територија Косова, ту причу сматрају затвореном”
„После три дана напорних и не лаких сусрета о којима не могу превише да говорим, за мене је закључак да, да бих припремио платформу за грађане, морам да добијем и подршку међународне заједнице. То је за мене било разочарање, разумели смо поруку, наше је да наставимо да радимо”
„Већ дуго времена разговарамо око будућности Србије и Косова и Метохије и покушавамно да пронађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да доведемо Србију до површине из амбиса где смо били”
„Волео бих када бисмо имали могућност да Срби и Албанци разговарају, ми бисмо лакше решили наше проблеме али нико то неће да пусти”
Катастрофалном одлуком Међународног суда правде из 2008. коју смо сами донели, стављен печат на косовску независност. Имали смо добијање независности Косова и ћутање наше администрације која се додворавала свима, имали смо катастрофалну одлуку која нас данас најскупље кошта због глупе, неодговорне, криминалне политике нашег режима, али то је наша држава

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић казао је вечерас да му се чини да западне силе тврдо стоје на поштовању принципа очувања независности Косова и додао да је то за Србију веома тешко.

“Нисам задовољан. Имао сам дубинске разговоре са људима који о много чему одлучују из различитих главних градова Запада и чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувања независности Косова и то је за нас веома тешко”, казао је Вучић за РТС.

Упитан колико је задовољан састанком у Уједињеним нацијама и свим осталим састанцима у претходних неколико дана, Вучић је казао да је задовољан трудом и радом српске стране, али не и резултатима.

Он је казао да “западне земље не желе ни на који начин да разговарају коме припада територија Косова, ту причу сматрају затвореном”.

“После три дана напорних и не лаких сусрета о којима не могу превише да говорим, за мене је закључак да, да бих припремио платформу за грађане, морам да добијем и подршку међународне заједнице. То је за мене било разочарање, разумели смо поруку, наше је да наставимо да радимо”, казао је Вучић.

Он је додао да је на састанку казао да су “они отворили ту пандорину кутију 2008. године не поштујући резолуцију 1244”.

“Већ дуго времена разговарамо око будућности Србије и Косова и Метохије и покушавамно да пронађемо компромисно решење. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, а ја сам се трудио да доведемо Србију до површине из амбиса где смо били”, казао је он.

Било би нам лакше да преговарамо са Албанцима али то неће нико да допусти

Вучић је казао да би Србији било лакше да директно преговара са косовским Албанцима о питању Косова и Метохије али да проблем представљају интереси неких других сила.

“Србији је лакше да преговара са Тачијем али неће то нико да пусти. Волео бих када бисмо имали могућност да Срби и Албанци разговарају, ми бисмо лакше решили наше проблеме али нико то неће да пусти”, казао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је оценио да је највећи проблем Србије у вези са питањем статуса Косова и Метохије што Београд о томе не преговара са Албанцима већ са онима који су како је рекао, створили независну државу Косово.

Вучић је казао да никада није присуствовао “тајним” вечерама са косовским председником Хашимом Тачијем али је и поновио да би се “лакше” договорио са косовским Албанцима него са представницима међународне заједнице.

Сами смо ставили печат на косовску независност одлуком пред Међународним судом правде

Вучић је казао да је “катастрофалном одлуком” Међународног суда правде из 2008. коју смо, како је рекао, “сами донели”, стављен печат на косовску независност.

“Имали смо добијање независности Косова и ћутање наше администрације која се додворавала свима, имали смо катастрофалну одлуку која нас данас најскупље кошта а коју смо сами донели пред Међународним судом правде 2008. године глупом, неодговорном, криминалном политиком нашег режима, али то је наша држава”, казао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је оценио да је том одлуком стављен печат на косовску независност и да Србија данас плаћа цену свих унутрашњих погрешних одлука али и позиције у коју је доведена под утицајем страних сила.

“Плаћаћемо још дуго ту цену. Ја се сада борим да тај печат и залепљени коверат некако отворим, да то склоним и да се изборимо за нешто за шта можемо да се изборимо, мада нисам оптимиста али ћемо се борити јер морамо да размишљамо о својој деци и будућности”, казао је председник Србије после разговора које је водио у САД.

Вучић је оценио да је ситуација у вези Косова и Метохије тешка и додао да је суштина да Србија не може да не добије ништа из преговора а да косовски Албанци добију све.

“Ништа и нигде нема џабе. Ситуација је тешка, са многим стварима се нисам сагласио. Биће великих притисака на Србију са различитих страна али нисмо спремни да жртвујемо све своје националне интересе”, казао је Вучић.

Немачка нам неће донети папир

са правно обавезујућим споразумом

Председник Вучић изјавио је вечерас да делегација Немачка која треба да дође у Србију неће донети папир који садржи правно обавезујући споразум Београда и Приштине.

Вучић је за Радио-телевизију Србије рекао да је суштина да знамо шта Немачка хоће а шта неће.

“Ја то знам али о томе не могу да говорим”, казао је председник Србије.

Вучић: Отворили су Пандорину кутију. Морам да изађем пред наш народ © Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC
ПОЛИТИКА
21:49 21.03.2018(освежено 22:01 21.03.2018) Преузмите краћи линк1313208
Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, рекао је председник Александар Вучић за РТС.
„Ситуација је тешка. Срби се држе чврсто, али биће нам тешко. Србија очекује много бољи живот, људи чекају повећање плата и пензија, морамо зато да сачувамо мир и стабилност“, рекао је председник гостујући у Дневнику РТС-а.

Нисам нарочито задовољан, очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ, већ и за Србију, поручио је Вучић у Њујорку.

Председник је рекао да је задовољан трудом и радом Србије, додајући да резултатима није.

Албанац, Косово
© AFP 2018/ ARMEND NIMANI
Последњи чин: Шта се крије иза хапшења косовских Срба и ослобађања злочинаца
„Дуго разговарамо о будућности Србије, о КиМ, и покушавамо да нађемо компромис. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, ја сам се трудио да из амбиса доведемо Србију до површине, макар ту били ударени олујним ветровима. Нисам задовољан“, истакао је Вучић.

Напомиње да је имао много дубинских разговора са људима који о много чему одлучују.

„Чини ми се да они тврдо стоје на принципу поштовања и очувања независности Косова, што је за нас веома тешко“, наглашава председник.

„За њих је свака прича о томе отварање Пандорине кутије. Свуда где сам ишао, ни у какву дипломатску офанзиву нисам ишао, већ сам само објашњавао шта је фер. Рекао сам да су они отворили Пандорину кутију не поштујући резолуцију 1244“, нагласио је председник додајући да данас плаћамо цену наших погрешних одлука у прошлости.

Наставићемо да се боримо и после месец дана тешких разговора, каже Вучић.

„Даћу све од себе да штитим наше интересе и да нашу земљу извучем из ове позиције, због неодговорних потеза, да поправимо колико можемо. Нема кукања и очајавања. Хоћу да људи у Србији знају да ми не преговарамо само са Албанцима, већ и са онима коју су створили независну државу Косово“, поручује председник Србије.

„Боримо се да извучемо нешто за Србију“

Упитан о намери Приштине да формира војску, Вучић је рекао да је са Гутерешом и о томе разговарао, те да он све разуме.

Владимир Ђукановић, посланик СНС-а.
© SPUTNIK/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Ђукановић: Очекујем притиске да Србија не учествује на Светском првенству у Москви (видео)
„Мени је било важно и зарад историје да остане записано да сам се састао са њим и упозорио на све што се дешава. Немате права да формирате ’Војску Косова‘ ни на који начин“, рекао је Вучић и навео да ће сигурно разговарати о томе и са албанском страном.

„Кад видим да неки говоре: ’Јао, нешто тамо Вучић петља‘… А, ко ће да буде тај који ће то да вам дâ? Пошто ми Срби волимо да живимо ван реалности, па замишљамо као да је све другачије од тога како представља један део света. Да Албанци или западне силе нешто дају, или као на пијаци да нуде, па неће“, рекао је Вучић.

Додао је да је ситуација у којој се Србија налази таква да се ту извлачи петсто сламки, да се борите да у свакој од тих петсто извучете нешто за Србију, да Срби на Космету имају будућност, да можемо да имамо своје школе и болнице.

И ти су разговори веома тешки. Сад боље разумем и видим, па ћемо да видимо… Морам да изађем пред наш народ, рекао је Вучић и подсетио на оно што нам се десило 1999. и погром српског народа.

Критиковао је и, како каже, „катастрофалну одлуку пред међународним судом правде, коју смо сами довели глупом, неодговорном и криминалном политиком“.

„Ми смо тиме ставили печат на косовску независност, ја се сад трудим да тај печат отворим. Нисам сигуран да ћемо успети, али размишљам о нашој деци“, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Берлин изаћи са такозваним „немачким планом“, Вучић је рекао да после његове посете Ангели Меркел њиховог папира неће бити.

Бела кућа у Вашингтону
© SPUTNIK/ VLADIMIR ASTAPKOVICH
Хаос у Белој кући: Америка нема план за Косово
„Неће се то догодити. Ми знамо шта је то што Немачка хоће и шта је то што неће“, рекао је Вучић.

Навео је и да високи амерички званичник Вес Мичел није у Београд донео никакав папир, али да су Албанци играли игру са представницима међународне заједнице.

„Кад Београд добије ЗСО, онда ви пристајете на независност Косова… Добро смо разумели трикове, боримо се са тимом, али људи треба да знају да су то веома тешке ствари за нас. Али шта да радимо, морате да се борите, нисте ту да бисте јели слатко и уживали“, рекао је Вучић.

Навео је да никада није крио састанке, те да никада није био ни на приватним вечерама са Хашимом Тачијем.

„Лакше бих се договорио са њима него са међународном заједницом“, додао је Вучић.

РТС

Прочанство ће вас да стигне!

кспрес: Тачи тајно у Њујорку
у Политика 21. марта 2018. 5 Коментара

Београд – Ратни злочинац Хашим Тачи, налази у Сједињеним Америчким Државама, на путу који је држао у тајности неколико дана, објављује као своје сазнање приштински лист Газета Експрес а преноси сајт КоССев.
Хашим Тачи дуго је боравио у иностранству. Половина ове посете била је јавна, а половина ће бити тајна.
Тачи је првобитно отпутовао у Лондон где је промовисао своју недавно објављену књигу. Касније је отпутовао у Париз, где је такође промовисао књигу и одликовао бившег председника Саркозија и бившег министра спољних послова, Бернара Кушнера.
Након Париза Тачи није ништа учинио јавно у вези са својим активностима.
Пре неколико дана је објављено да је председник Србије, Александар Вучић, ненајављено отпутовао у Сједињене Америчке Државе.
Опозиционе странке из Београда оптужиле су Вучића да је укључен у тајне преговоре са Хашимом Тачијем, прво у Паризу, а касније и у САД-у.
Раније је престижни аустријски лист „Дер Стандард“ известио да су њих двојица укључени у разговоре у вези са поделом Косова, али је ова опција забрањена након интервенције Берлина, пише приштинска Газета Експрес а преноси сајт КоССев.
ФоНет
ZLOČINAC PROVOCIRA ILI NAJAVLJUJE DOGOVORENO: Radim na tome da Srbija prizna Kosovo i da joj to bude zakonska obaveza

23 marta 2018


Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Tači je dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

– Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti – kazao je Tači.

On je rekao da se radi o „procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa tzv. države Kosova i Srbije“.

– To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington – kazao je Tači.

Samoproglašeni predsednik tzv. države Kosovo je kazao da će se u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

– Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi sa Srbijom, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU – kazao je Tači.

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

– Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog – kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i tzv. države Kosovo.

Delegacija Srbije odlučna: Zahtevamo formiranje ZSO

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i „neko čudo“, iako ima novih momenata.

– Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu – kazao je samoproglašeni predsednik.

DAČIĆ: Govorio sam Vučiću da nas Zapad godinama laže

23 marta 2018

(Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je nekoliko puta govorio predsedniku Aleksandru Vučiću da „nas Zapad svih ovih godina zamajava i da je nase priznavanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima“.

Prema Dačiću, to je vrhunski bezobrazluk i licemerje i Srbija ne može, kako je istakao za „Novosti“, pristati na poniženje.

– Kako su se samo lepo setili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO koju ne mogu da formiraju evo pet godina – rekao je Dačić i dodao da se „za pet godina završio Drugi svetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primene Briselski sporazum koji su potpisali“.

Dačić ponavlja da se do rešenja mora doći isključivo kompromisom, a ne, kako je naglasio, „nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova“.

– Bombama su otcepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča. Te granice su za njih svete, a ćute kada Edi Rama svako malo prekraja Srbiju ili Makedoniju – naveo je Dačić.

– Treba im reći: gospodo, sa Zapada, niste vi jedini, postoji i mnogo veća polovina sveta koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Možemo se i njima obratiti. A vi ste do sada sedeli sa nama za istim stolom i lagali gledajući nas u oči – zaključi je Dačić za „Novosti“.

Nije zapad kriv,jer se od njih nije moglo nista drugo ni ocekivati,nego vi sto ste pristajali na sve njihove zahteve.Svi rade za svoje interese,samo ste vi,srpska vlado,radili za tudje interese,protiv naroda Srbije.Vrapcici na granama su poceli da pevaju o vasim pregovorima,sad prebacivati krivicu na nekog drugog ................................vredjanje zdravog razuma.Vi jednostavno trazite prijatelje medju neprijateljima a znate da ga tamo nema.Od kad je Sveta i veka, zapad u Srbima vidi male Ruse a isti bi Ruse zbrisao sa lica zemlje da ima bilo kakve mogucnosti.Nije zapad bogat zato sto je mnogo pametan,nego sto su kolonizovali i opljackali pola Sveta,ostala je Rusija na kojoj je isti uvek lomio zube.Na svu srecu,dade dragi Bog pa se Rusija podize na noge i konacno rece zapadu dosta je bilo,ali ne vredi,to srpska vlada ne vidi.

TAČI POTVRDIO ONO O ČEMU SVI PRIČAJU: Vučić pred velikim problemom!

23 marta 2018


Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da se nalazi u Vašingtonu povodom nastavka dijaloga sa Srbijom koji će biti održan u petak u Briselu.

Tači je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa dodao da njegova poseta Vašingtonu nema nikakve veze sa posetom srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

“Ovde sam kako bi koordinisali angažovanje sa vlastima SAD pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti”, kazao je Tači.

On je rekao da se radi o “procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”.

“To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington”, kazao je Tači u intervjuu.

Kosovski predsednik je kazao da će se danas u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

“Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu. Naravno i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO i EU”, kazao je Tači.

Tači je rekao da je koincidencija da je i Vučić u isto vreme u Americi kada i on.

“Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog”, kazao je on.

Tači je dodao da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti put evropskoj budućnosti Srbije, ali i Kosova.

On je rekao da od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak tog procesa, ali ne i “neko čudo”, iako ima novih momenata.

“Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan. Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu”, kazao je kosovski predsednik.

(Beta)

VUČIĆ se danas sastaje sa Tačijem

23 marta 2018


Aleksandar Vučić i Hašim Tači trebalo bi da se danas sastanu u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi danas u Briselu da se sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kako bi razmotrili ukupno stanje u odnosima Beograda i Prištine, primenu postojećih sporazuma i razmenili stavove povodom nove faze dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Sastanak u Briselu organizuje visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

U pozivu predsednicima Srbije i Kosova Mogerini je naglasila da će se 23. marta razgovarati o „fazi dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju“, kao i da će se „razmotriti rad koji je u toku na primeni postojećih dogovora“.

U pitanju je prvi sastanak na visokom političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine od početka ove godine, a treći od kako je prošle godine format političkog dijaloga dve strane prešao sa premijera na predsednike Srbije i Kosova.

U EU napominju važnost intenziviranja dijaloga između Beograda i Prištine uz očekivanje pune implementacije Briselskog sporazuma, ali i postizanje sveobuhvatnog rešenja i pravno obavezujućeg sporazuma za punu normalizaciju odnosa dve strane.

U Briselu se pred sastanak naglašava postojanje paralelnih procesa u okviru dijaloga kome posreduje EU – jednog koji se odnosi na primenu postojeći dogovora iz Brislskog sporazuma i koji se odvija na nivou ekspertskih delegacija, i drugog koji se tiče sveoubuhvatne normalizacije odnosa.

„Kod tehničkog dijaloga rad se nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika“, izjavila je porparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančič je potvrdila i da se zbog neuspeha u postizanju dogovara tokom ovonedeljne runde tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine po pitanju formiranja ZSO, energetike i slobode kretanja, neće otkazivati ili odlagati sastanak Vučića i Tačija.

Predsednik Vučić i Tači bi, prema saznanjima Tanjuga dobijenim iz briselskih diplomatskih izvora, trebalo da se sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogeri kasno popodne.

Zajedničkoj radnoj večeri, prema najavama, prethodiće bilateralni razgovori Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini.БРНАБИЋ: Србија неће признати другу државу на сопственој територији
03/23/2018 10:16 Издвојено Србија Политика

Србија је спремна да у решавању проблема Косова учествује на зрео и одговоран начин, али неће признати постојање друге државе на сопственој територији, поручила је премијерка Ана Брнабић.


Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је истакла да се сукоб српског и албанског народа не може решити тако што ће једној страни бити пружена подршка за сваки захтев, колико год он био неразуман, а од друге стране очекивати да погне главу и пристане на свако наметнуто решење.

Тако нешто, према речима Брнабић, не би прихватио ниједан зрео народ, поготово не српски који је у прошлости скупо плаћао за своју слободу и право на одлучивање.

"Решње мора узети у обизир позиције оба народа", истакла је Брнабић на међународној научној конференцији "Косово и Метохија: Суи генерис или преседан у међународним односима".

Премијерка је оценила да је пројекат који себе назива "Републиком Косово" био и јесте осуђен на неуспех.

"Будући да је садашње стање неодрживо, неопходно је трагати за неким новим, можда и савим уникатним решењима како би се у овом делу Европе успоставила трајна стабилност и мир", истакла је премијерка.

Уверена је, каже, да је то могуће уколико међу најутицајнијим субјектима у међународној заједници буде постојао интерес да исход буде такав.


Од Резолуције 1244 до Признавање Косово као држава?
Хајде нам Српски политичари........лепо нам објаснити како сте ви сви стигли до тог решење?

У тужби против НАТО-а Србија да уради исто што Италија и Немачка
у Вести, Политика 23. марта 2018. 1 Коментар

Београд – Пораст броја оболелих од различитих облика карцинома у нашој земљи последица је НАТО бомбардовања у великој мери, а да би се та тврдња и научно доказала у међународним институцијама, неопходна је стручна, правна и финансијска подршка истраживачима у Србији, порука је учесника научног скупа „Последице НАТО агресије на СРЈ“.
Директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач оценио је на данашњем скупу у Институту за међународну политику и привреду у Београду да је важно да се Србија јасно одреди према НАТО агресији пред међународним институцијама.
„Подаци говоре о знатно повећаној смртности и броју оболелих од онколошких болести и код деце тако и код старијих особа. Са подацима треба изаћи пред међународне институције, као што су то на пример урадиле Италија и Немачка, а везано за војнике који су служили у склопу КФОР-а“, каже Ковач.
Каже да стручњаци очекују да доказивање последица бомбардовања буде државни приоритет јер, ако се обезбеде средства за истраживања, моћи ће да се докаже јасна веза употребе осиромашеног уранијума и болести, те да се финансијски помогне онима који пате од различитих облика карцинома.
„Обичан народ није свестан последица бомбардовања које трају и данас“, напомиње Ковач.
Учесници скупа су оценили да се може очекивати повећано обољевање од канцера у наредним годинама у областима где је било најинтензивније бомбардовање.
Професор Радомир Ковачевић, токсиколог у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту, напомиње да истраживања на којима су радили стручњаци различитих профила говоре да су код 20,7 процената становништва у Србији примећени специфични хромозомски поремећаји, за које се, каже, верује да су последица бомбардовања.
„Имамо институције које могу да се ухвате у коштац са овим проблемом, али без подршке државе није могуће урадити дубља истраживања на екосистему и на људима“, каже Ковачевић.
Што се тиче деконтаминације земљишта, речено је на скупу да држава нема довољно средстава да се комплетно земљиште очисти и зато је, поручују, потребно формирати међународни фонд који би прикупљао средства за ову намену.
Танјуг

Ово је требало да се деци у тај моменат кад се десило, и то је требало бити један наћин дипломатске одбране!
Како сам рекао ви сте својих навећи непријатељ!

Трифковић: САД ништа не кошта да шамарају и цеде Србе и приморају их на тоталну капитулацију
00:32 23.03.2018. коментараШтампај
„СТАВ СТЕЈТ ДЕПАРМАНА ЈЕ ТВРД, НАЈТВРЂИ МОГУЋИ – НЕМА НИ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА”


ТО ШТО је Бела кућа у организационом хаосу не значи да неће бити настављен континуитет спољнополитичког апарата, каже политиколог Срђа Трифковић.

У одсуству проактивних потеза Беле куће, он наставља да функционише по инерцији, што је, каже Трифковић, јако лоше за Србе.

„Другим речима, одсуство нових иницијатива значи да се наставља постојећи став, који је оличен како у бившем помоћнику заменика државног секретара за европска питања (Брајану Хојт Јију), тако и у наследнику Викторије Нуланд (Весу Мичелу). Нема никаквих промена, став је тврд, најтврђи могући, Косово треба да добије столицу у УН, Срби то морају да прихвате у најскоријем могућем року, то је предуслов свих услова. Нема ни речи о заједници српских општина, али зато Србија не сме да спречава конституисање косовских оружаних снага у којима ће, наравно, бити места и за Србе, и тако даље”, описује Трифковић амерички став.

У односу на примарне театре америчке спољне политике -Косово је секундарно, а Американци верују да њиме могу да се баве на нивоу помоћника и заменика, јер, како Трифковић каже, не кошта ништа.

„Изнуђивање српске капитулације је бесплатно. Оно не вуче ризике које вуче, рецимо, уплитање у Сирији, где имате Иран, Русију, Ердогана, или у Кореји, где имате нуклеарно оружје. Дакле, шамарати Србе, цедити их, истеривати из њих уступке ни за шта и на крају их приморати на тоталну капитулацију је — џаба”, каже Трифковић.

Демаркација: Нема померања границе код Куле и Чакора? © AP Photo/ Visar Kryeziu
РЕГИОН
10:22 23.03.2018(освежено 11:30 23.03.2018) Преузмите краћи линк 0 27
Заједничка радна група за обележавање граничне линије између Црне Горе и Косова бавиће се искључиво техничким стварима и не могу се десити веће корекције граничних линија зацртаних Споразумом о државној граници, који је потписан 2015. године у Бечу, сматра аналитичар Агрон Бајрами.
Косовски парламент је у среду, након три године одлагања, ратификовао Споразум о демаркацији границе са Црном Гором, а косовски премијер Рамуш Харадинај јуче је рекао да очекује корекције државне границе код Куле и Чакора. Он је рекао да је то договорено декларацијом председника Црне Горе и Косова Филипа Вујановића и Хашима Тачија, која је потписана средином фебруара.

Војскa Србије на граници
© МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Нова подлост Приштине: Утврдити границу са Србијом док траје хаос у Бриселу
„Део закона који смо усвојили и извештај Комисије за разграничење и декларација два председника обавезују нас на корекције код Куле и Чакора. Формирањем заједничке комисије омогућава нам се кориговање граничне линије у том делу“, написао је Харадинај на свом налогу на Фејсбуку.

У документу који су потписали Тачи и Вујановић, између осталог, пише како су две стране сагласне да ће заједничко радно тело идентификовати и адресирати потенцијалне неспоразуме током обележавања границе.

Министар спољних послова Срђан Дармановић појаснио је да је то предвиђено Споразумом потписаним у Бечу, наводећи да је могуће „утврђивање техничких корекција — метар за метар“.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) нису одговорили на питање „Вијести“ да ли је ратификацијом споразума у косовском парламенту стављена тачка на демаркацију и да ли ће комисије за разграничење поново излазити на терен.

Извор „Вијести“ упућен у процес демаркације рекао је да је ратификацијом у косовском парламенту стављена тачка на разграничење. Он је појаснио да нису могуће значајне корекције и поред навода косовских званичника.

„Разграничење је готова ствар. Остале су техничке радње и граница више није политичко питање. Треба да се поставе граничници, а то сада спроводе катастри. Екипе излазе на терен, обележавају границе по зацртаним котама“, објаснио је саговорник „Вијести“.

Табла на усласку у село Велика
© SPUTNIK/ НЕБОЈША ПОПОВИЋ
Спутњик на лицу места: У црногорске катуне стиже „Велика Албанија“ (фото)
Позивајући се на искуство одређивања граница Црне Горе и Босне и Херцеговине, он је рекао да се та граница може померити за до три метра, уколико је котирана кроз нечију кућу или двориште. У том случају, тврди он, граница се помера и на другој страни, да ниједна страна не буде оштећена.

„Потписивањем Споразума о границама, Црна Гора и Косово су се обавезали и легитимисали као државе пред међународном јавности, нема више промена и повлачења“, напоменуо је саговорник „Вијести“ и додао да ће највероватније уследити и договор о заједничком граничном прелазу „у шта Европска унија увек доста улаже“.

Главни и одговорни уредник косовског дневника „Коха диторе“ Агрон Бајрами сматра да тешко може доћи до већих корекција границе између Косова и Црне Горе. Ратификацијом споразума, тврди Бајрами, једна препрека је пређена и сада остаје техничка процедура, тако што ће се договор Црне Горе и Косова имплементирати на терену.

„Остаје да се види да ли постоји нека грешка која се може доказати документацијом и да се то коригује, како стоји и у договору. Не очекујем неке проблеме. Ми можемо имати неке унутрашње проблеме, као што смо их имали протекле три године, зато што ће део политичке елите, оне партије које нису гласале за демаркацију, сигурно покушавати да је оспоре. Али то је део те унутрашње политичке борбе која траје на Косову још од 2015. и то нема везе са Црном Гором“, казао је Бајрами.

Душко Марковић и Рамуш Харадинај
© REUTERS/ HAZIR REKA
Подгорица попушта: Косово улази дубоко у територију Црне Горе
Харадинај се „пере“ пред бирачима

Коментаришући поруке Харадинаја да очекује корекције границе на Чакору и Кули, Бајрами каже да је премијер Косова у овом случају сигурно осетио потребу да на неки начин својим бирачима објасни зашто је он који је некада био најљући противник ове демаркације сада човек који је ту демаркацију потписао и гласао.

„То се мора гледати с те стране. У договору стоји да се могу радити корекције, оно што се договори на папиру, тек мора да се ради на терену, корекција је увек била у игри, али не мислим да се ради о корекцији о којој је Харадинај причао пре него што је постао премијер“, рекао је Бајрами.

Вијести

Тадић позвао Вучића на тв-дуел: да укрсте чињенице и аргументе о Косову
20:32 22.03.2018. коментараШтампај
„ВУЧИЋ ДУЖЕ ОД ПОЛА ДЕЦЕНИЈЕ УБЕЂУЈЕ ГРАЂАНЕ ДА ЈЕ ЗА СВЕ КРИВА БИВША ВЛАСТ“


„Уколико одбије овај дуел, биће то највећи доказ не само његовог људског и политичког кукавичлука, већ и тога да све време од доласка на власт обмањује јавност пред којом иза својих речи може стати само у монолозима у режимским медијима“
ПРЕДСЕДНИК Социјалдемократске странке (СДС) и бивши председник Србије Борис Тадић позвао је данас председника Александра Вучића на телевизијски дуел у коме би јавно „укрстили“ аргументе и чињенице о Косову.

Тадић је истакао да је одлучио да позове Вучића на ТВ дуел, јер обмањује грађане и константно оптужује бившу власт за косовски проблем.

„Сматрам да грађани имају право да буду упознати са пуном истином и да је кукавички да константно упућује оптужбе, које су у условима медијске блокаде једностране и без могућности да јавност чује и другу страну“, навео је Тадић у саопштењу прослеђеном медијима.

Он је оценио да је свестан да таква врста ТВ дуела не спада у уобичајену праксу у Србији, али да је дуел неопходан јер се у „историји нисмо суочавали са феноменом да нека власт у толикој мери пребацује одговорност на бившу власт“.

„Од доласка на власт 2012. године Вучићу су оптужбе на рачун бивше власти кључни одговор на сваки проблем, од економских до косовског. Уколико стоји иза својих речи које тако снажно свакодневно заступа, председник Србије не би требало да има проблем да онда јавно одбрани те речи у дуелу са бившим председником“, истакао је Тадић.

Он је навео да сматра да је ТВ дуел посебно значајан и неопходан на тему Косова, јер се ради о највишим националним интересима, а јавност је изложена фалсификовању историје и „испирању мозга лажима“.

„Није никаква храброст, ни политичка вештина заузети све медије и грађанима свакодневно сервирати лажи, знајући да у оваквим медијским условима нико на њих не може једнако да одговори. Александар Вучић дугује свим грађанима Србије и посебно својим гласачима овакав дуел, након што их више од пола деценије убеђује да је бивша власт крива за све. Уколико одбије овај дуел, биће то највећи доказ не само његовог људског и политичког кукавичлука, већ и тога да све време од доласка на власт обмањује јавност пред којом иза својих речи може стати само у монолозима у режимским медијима“, написао је Тадић.

Две Особе ко бих требали бити у затвор!

ПОСЛЕ КИНЕ, РУСИ УЗВРАЋАЈУ АМЕРИМА: Спремају ограничења на увоз из САД
03/23/2018 11:13 Издвојено Свет Планета

Руско Министарство трговине и индустрије се спрема да уведе ограничења на увоз из САД као одговор на америчке царине на увоз челика и алуминијума, јавља новинска агенција Интерфакс.


Москва (Фото: РИА Новости)

Бела кућа је претходно саопштила да САД уводе царине на увозни челик и алуминијум и да та мера ступа на снагу почев од данас, 23. марта, преноси руска агенција Тасс.

Од царина ће, међутим, бити изузете земље чланице ЕУ, Аргентина, Аустралија, Бразил, Канада, Мексико и Јужна Кореја, и то до 1. маја.

- До 1. маја, председник (Доналд Трамп) ће одлучити да ли да настави са мером изузећа тих земаља од царина, на основу статуса преговора. Европска уније ће преговарати у име својих чланица - саопштено је из Беле куће.
Америка се неће укључити у преговоре Београда и Приштине © Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC
ПОЛИТИКА
11:54 23.03.2018(освежено 11:59 23.03.2018) Преузмите краћи линк 0 720
Сваки договор је компромис, тврди амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот, и каже да се САД неће формално укључити у преговоре Београда и Приштине, као и да не постоји никаква црна листа на коју би Србија могла бити стављена уколико не призна независност Косова.
Скот је новинарима, након потписивања донације лаптопова за потребе ПИСА истраживања у Србији, рекао да САД са великим интересом прати дијалог Београда и Приштине, али да се неће формално укључити у преговоре, јер те преговоре води ЕУ.

„Ми смо ту да помогнемо, али тај дијалог се одвија између Србије и Косова уз помоћ ЕУ. Пратимо све детаље, ако нам се обрате за помоћ, бићемо ту. Желимо да се постигне трајан договор између Србије и Косова“, рекао је Скот новинарима после потписивања донације лаптопова за потребе ПИСА истраживања у Србији.

Застава Србије испред МИД - а
© SPUTNIK/ РУСЛАН КРИВОБОК
Спрема ли се „нуклеарни“ дијалог: Приштина и САД против Београда и Русије
О евентуалном укључивању Русије у дијалог Београда и Приштине, Скот је казао да ако учесници у преговорима верују да треба да се укључи још неко, то је њихов избор.

На питање новинара да ли се Запад залаже за компромисна решења, амбасадор је навео да је „сваки договор компромис“.

Упитан зашто се врши притисак да Србија призна независност Косова, Скот је рекао да би признање било добродошло, али да не види да се врши притисак на Србију.

„Србија треба да постигне договор са Косовом о статусу Косова, а шта ће бити — то зависи од те две стране. Знам само да ако Србија хоће у ЕУ, Унија је рекла да треба да се нађе решење о статусу Косова и односима Београда и Приштине, јер ЕУ неће да увози проблеме“, рекао је Скот.

Новинаре је занимало може ли Србија да се нађе на црној листи Америке ако не призна независност Косова, на шта је амбасадор одговорио да не постоји никаква црна листа.

Танјуг

Влада Србије забранила утакмицу Србије и тзв. Косова у Ковилову
Новости онлине | 23. март 2018. 13:28 | Коментара: 0
Влада Србије донела је одлуку да се забрани одигравање рукометне утакмице јуниорки Србије и Косова која је требало да буде одиграма данас у 16 часова
Фото: Сајт РСС
Фото: Сајт РСС
СРОДНЕ ВЕСТИ
„ОЈ КОСОВО, КОСОВО”: Српски навијачи дошли у Ковилово пред меч са тзв. Косовом
„ОЈ КОСОВО, КОСОВО”: Српски навијачи дошли у Ковилово пред меч са тзв. Косовом
РС Војводине: Без грба и химне је понижавање Србије

Иванишевић: После 5. ми је било смешно

Влада Србије донела је одлуку да се забрани одигравање рукометне утакмице јуниорки Србије и Косова која је требало да буде одиграма данас у 16 часова.

Јуниорске рукометашице Србије требало је да одиграју меч квалификација за Светско првенство против лажне државе Косово у Крагујевцу, али је меч потом премештен у Ковилово.

ЕХФ је донео одлуку да навијачи, али и представници медија не могу присуствовати мечу.

Прочитајте још: „ОЈ КОСОВО, КОСОВО”: Српски навијачи дошли у Ковилово пред меч са тзв. Косовом

Због свега наведеног, Влада Србије одлучила је да забрани одигравање меча у Ковилову.

Аутор: Информер

Шиптарска репрезентација ипак игра у Србији! Пребачени из Крагујевца у Ковилово крај Београда!
у ВЕСТИ ДАНА, Спорт 22. марта 2018. 1 Коментар

Београд – Рукометни савез Србије одлучио је да промени локацију Светског првенства за јуниорке из Крагујевца у Ковилово, због наступа селекције Косова.
Како је потврђено Танјугу, меч рукометашице Србије и Косова рођених 1998. године, на се неће истицати национална обележја, играће се у петак од 16 часова.
На турниру учествују још селекције Норвешке и Словачке, а само победник турнира ће се пласирати на СП у мађарском граду Ђеру.
Ова одлука Рукометног савеза Србије изазвала је бурну реакцију Рукометног савеза Косова и Метохије, који су је назвали срамотном.
“Одлука да се за место одигравања квалификационог турнира за јуниорке одреди Ковилово уместо Крагујевца, није донела ништа више или боље од онога што је прва одлука донела, а то је осећај издаје, осрамоћености и понижења. Зар је једини начин да се овој поражавајућој одлуци стане на пут, тај што ће се ”замазати очи” свима, тако што ће се из Крагујевца турнир преместити у Ковилово, у престоницу Србије, Београд?!
Прављење уступака непостојећој држави Косово не сме бити наша пракса и модел понашања, јер то може само да значи да неко покушава ”на мала врата” да призна постојање нечега што не постоји. Без химне, државних обележја и навијача, овај турнир биће само пораз, нова срамота и бол у срцу свих којима је Косово и Метохија дедовина, љубав и светиња”, наводи се у саопштењу УО РС КиМ које је потписао председник Славољуб Мандић.
ТВ Мост / Б92
инистар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да не очекује ништа спектакуларно од данашњих разговора у Бриселу. Могу да кажем у своје име, у име Владе и Вучићево име да Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, истакао је Дачић.

Београд годинама покушава да причу о Косову постави на неке друге темеље од оних који су пре много година поставиле најмоћније западне земље заједно са Албанцима.

Припремила Марија Савић Стаменић

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да у последње време има разних лажних вести о КиМ, свакoг дана читамо неке спектакуларне информације, прошао је и фамозни четвртак када је најављивано да ће неко из Немачке донети предлог или ултиматум.

"Прошао је тај четвртак, ко је дошао, ко је донео, сви знају да Вучић није био ту, код мене нико није долазио, па код кога су дошли да донесу било какав предлог, то је велика лаж", истакао је Дачић.

"У новинама можете прочитати да је неко одредио рокове, да Вучић мора да прихвати нешто до јуна или до марта следеће године, а ко је тај ко може да постави било које рокове нама?", упитао је Дачић.

Шеф српске дипломатије понавља да су то све лажне информације, а тачно је, каже, да постоји нешто што је записано 2013. године, а то је да је неопходно да дође до неког споразума – правно обавезујућег споразума, како је то написао Штефан Филе о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Не очекујем ништа спектакуларно од данашњих разговора у Бриселу, после свега онога што је рекао Вучић", каже Дачић.

"Није лако разговарати са Албанцима"

Како каже, није лако разговарати са Албанцима, али је још теже разговарати са Вучићем када је у оваквом стању, када је разочаран односом међународне заједнице према нама.

"Убеђен сам да председника Вучића лажу зато што кажу да није реч о признању, а као што је и покојни премијер Ђинђић говорио када је писао писмо светским државницима – да међународна заједница седећи са нама иза леђа припрема и спроводи заокруживање независности Косова", каже Дачић.

Говорећи о наводном ултиматуму "дајте столицу Косову у УН или блокада на европском путу Србије", Дачић каже да се то не може десити.

"Као што сам рекао, нико у ЕУ не би могао да каже шта треба да садржи тај споразум, зато што постоји пет земаља чланица ЕУ које нису признале независност Косова", каже Дачић.

Подсећа да Шпанија неће учествовати у било којим активностима у вези са признавањем независности Косова.

"Они су против употребе термина западнобалканска шесторка већ говоре о Западном Балкану", рекао је министар спољних послова.

Апсолутно је нетачно да постоји било какав ултиматум, али ће постојати притисци, истиче Дачић.

"Ако неко мисли да ће Србија или председник Вучић сада попустити, да све ово што ми радимо јесте увод у признање Косова, они не само да не познају Вучића, него не познају ни Србију. Од тога нема ништа", напоменуо је Дачић.

"Ми нећемо због европског пута жртвовати националне интересе", навео је Дачић.

"Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова"

Могу да кажем у своје име, у име Владе и Вучићево име да Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, каже Дачић.

Указао је да питање признања није ствар, како је рекао, Вучића, већ Вучића, свих странака и грађана Србије.

Политичке странке треба да се изјасне о свему томе, а не да седе на балкону и да добацују као Мапет шоу, каже Дачић.

"Имате озбиљну дилему и питање ако буде постављено, у овој фази ми треба да водимо дијалог и будемо конструктивни, али ако дође до тога, мислим да треба да поступимо као свака друга земља у свету која поштује своје националне интересе", каже Дачић.

Навео је пример да се Велика Британија свађа са Маурицијусом око острава Шагос у Индијском океану, а ту је пример и Каталоније.

С друге стране имамо Кадрија Весељија, који "присваја" Прешево, а то је зато јер "сви они говоре о 'великој Албанији'".

Дачић указује да Албанци попут Весељија причају сада да нема могућности промена граница.

"О каквим границама они сада причају", запитао је, истакавши да они о томе говоре након што су "разбили" међународно признату Србију.

"Сваког дана контактирам са пријатељима који нас подржавају и радимо на томе, ту су Индија, Индонезија, Мексико", рекао је министар.

Говорећи о постављању Џона Болтона за Трамповог саветника за националну безбедност, који је био против америчког признања независности Косова, Дачић каже да је био у праву када је то говорио, али да ћемо видети да ли данас мисли исто.

Како каже, то је позитивна промена, постоје позитивни помаци у администрацији.

"Ми предлажемо да, уколико дође до сусрета Трампа и Путина, нема бољег места од Србије", рекао је Дачић.


Ђурић: Погром и прогон Срба на КиМ резултат Тадићеве политике
Танјуг | 22. март 2018. 18:56 | Коментара: 4
Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић рекао је данас да су једнострано проглашење независности Косова и некажњени погром и прогон Срба у великој мери "лични политички резултат" Бориса Тадића
Марко Ђурић <br/> Фото: Танјуг
Марко Ђурић
Фото: Танјуг
СРОДНЕ ВЕСТИ
Шта је нови Трампов саветник говорио о Косову још 2008.
Шта је нови Трампов саветник говорио о Косову још 2008.
Ђурић: Стаматовић користи политичке теме да прикрије махинације
Ђурић: Стаматовић користи политичке теме да прикрије махинације
Ђурић: За Јанковића Срби на КиМ били и остали непостојећи; Јованов: Јеремић, Ђилас, Тадић урадили све за одвајање КиМ

ШПАНИЈА ДОСЛЕДНА: Рахој неће на самит ЕУ-Балкан, јер не жели да се слика са Тачијем?

Ђурић: И ми имамо пакет за Косово и Метохију

СРОДНЕ ТЕМЕ

Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић рекао је данас да су једнострано проглашење независности Косова и некажњени погром и прогон Срба у великој мери "лични политички резултат" Бориса Тадића.

Ђурић у саопштењу наводи да Тадић нема морални кредибилитет да критикује Александра Вучића који се бори за очување "онога сто је након владавине Тадицевог резима остало од српских дрзавних и националних интереса".

"Тадићева морално банкротирана политика са дебелим разлогом до ногу је потучена од стране Срба на КиМ који су његову и опцију његових политичких клонова Јеремића, Ђиласа и Јанковића на изборима казнили прогоном не само испод цензуса него и из сећања", наводи Ђурић.

Прочитајте још - Ђурић: Јеремић "отац оснивач" тзв. независног Косова

Како каже, политика коју је водио тадашњи председник Борис Тадић водила је признању независности Косова од стране готово стотину земаља, легитимизацији Косова у међународној заједници, пребацивању разговора из УН у ЕУ, слања, како каже, намерно погрешно формулисаног питања пред Међународни суд правде...

"Пате Срби на КиМ и данас због увођења приштинских личних карата, таблица, печата, нових административних прелаза ''независног Косова'' и много, много чега другог, о чему из уважавања према државним интересима не желим јавно да говорим", рекао је Ђурић.

Потпредседник Главног одбора СНС закључује да ће Тадић у политичкој историји бити упамћен као "самозаљубљени губитник српских територија".

По овим коментарима нико није у 2018 године, осећао да КОМУНИСТИ СУ КРИВИ ЗА НАСЕЉАЊЕ КиМ?

СТЕФАНОВИЋ О УТАКМИЦИ СРБИЈА И ТЗВ. КОСОВО: Нисмо спремни да полиција туче људе због ствари у које не верујемо
Танјуг | 23. март 2018. 14:20 | Коментара: 0
Донео сам одлуку да се квалификациони турнир за јуниорке у рукомету између репрезентација Србије и тзв Косова откаже, изјавио је за Тањуг потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић
Небојша Стефановић фото Танјуг
Небојша Стефановић фото Танјуг
СРОДНЕ ВЕСТИ
Влада Србије забранила утакмицу Србије и тзв. Косова у Ковилову
Влада Србије забранила утакмицу Србије и тзв. Косова у Ковилову
„ОЈ КОСОВО, КОСОВО”: Српски навијачи дошли у Ковилово пред меч са тзв. Косовом
„ОЈ КОСОВО, КОСОВО”: Српски навијачи дошли у Ковилово пред меч са тзв. Косовом
РС Војводине: Без грба и химне је понижавање Србије

Иванишевић: После 5. ми је било смешно

Донео сам одлуку да се квалификациони турнир за јуниорке у рукомету између репрезентација Србије и тзв Косова откаже, изјавио је за Тањуг потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Он је рекао да квалификациона утакмица неће бити одржана у поподневним часовима, како је то првобитно планирано и да се консултовао са министром спорта, а да је о одлуци обавестио премијерку и председника.
Прочитајте још: Влада Србије забранила утакмицу Србије и тзв. Косова у Ковилову

„Да ли бисмо могли да организујемо да се ова утакмица одржи. Свакако. Али шта би била цена? Сукоби нашег народа и полиције због ствари у коју не верујемо, супротна нашим интересима. Зато нисмо спремни да полиција туче људе како би се одржала утакмица, која је супротна свим нашим ставовима“, изјавио је Стефановић.

Дачићу, а да повучеш на неодређено српске амбасадоре назад у Београд?
23. марта 2018. Србија Оставите коментар

Србија данас: Ти бре Дачићу да уместо образа на место истог ниси инсталирао дупе поднео би оставку а не серендао о врхунском безобразлуку и лицемерју. Управо си ти са Вучићем потписао Бриселски споразум и како кажеш тај део тог споразума за који нико није знао шта садржи и како треба да изгледа. Значи да сте ти и Вучић потписали нешто за шта нисте знали како треба да изгледа и шта треба да садржи као мађународну обавезу Републике Србије? Јел тако или није? Сад само да нам ти и она велеиздајничка уштва од Вучића кажете ко је то још и где у свету радио а да је нормалан или да себе бар сматра иоле нормалним. Ти и тај истриповани несрећник сте направили огромно срање играјући игру за који нисте како кажете знали на шта ће на крају да се сведе. Oпет лажеш крмак. Знали сте ти и тај истриповани манијак веома добро где то и чему води али сте ипак ту игру играли и потписивали све оно што је стављано испред вас. Ту по важећем Кривичном закону и Уставу има толико тешких кривичних дела да тебе и тог истрипованог манијака затворимо на робију у наредних 200 година понаособ. Да не видите ни један ни други до краја живота белог дана. За вас двојицу направићемо подземан затвор по угледу на америчке макс сек затворе где ћете небо да гледате и видите само из подрума. Запленићемо вам комплетну покретну и непокретну имовину и не само вашу. Свих оних који су са вама било директно или индиректно учествовали у тој читавој игри било да су државни службеници, припадници ваших партија или да су били у медијима. Значи најебали сте као жути. Веома добро знате да се ваша власт овог тренутка држи о вољи пар људи и то је све. И један и други ће на једноставну молбу да вас пусте низ воду. У мутну Марицу. Сад ти и тај истриповани манијак имате само два избора. Један је да испуните све оно што Запад од вас тражи чиме ћете себи запечатити судбину каква год ће она да буде. Други избор је да почнете да поштујете валидне међународне уговоре као што су Повеља УН, Резолуција 1244. и да се држите као пијан плота Хелсшинског акта и Бечке конвенције и да у складу са њима спроводите важеће српске законе и Устав. За почетак да из земаља које су пред Србију изашле са захтевом да призна незавсност директно или индиректно територије која је у бестијалном и противправном рату и агресији ПРИВРЕМЕНО дата УН на управљање повучете амбасадоре на консултације и то на неодређено време јер су такви захтеви који су постављени пред Србију у тоталној супротности са Повељом УН, Хелсиншким актом и свим важећим међународним договорима и уговорима. Не да их их вратите у те земље после пар месеци. Исто тако да дипломатским представништвима тих земаља предочите да смање своје дипломатско присуство у Србији како ми не бисмо морали да одређујемо број њиховох дипломатског особља присутног у Србији. Дипломатско присуство да смање најмање за 50% и да им то буде лепо и веома јасно предочено. У њиховим земљама од нашег дипломатског особља треба само оставити конзуларне раднике и то је све. За почетак. Онда ћете лепо све те земље и ЕУ да обавестите да због непоштовања међународних обавеза које су преузели пре пет година обустављате даље преговоре о статусу Косова и Метохије и да комплетан Бриселски споразум престаје да важи на дан објављивања одлуке у службеном гласнику Републике Србије. Затим ћете лепо све те владе да обавестите да са њима престаје било какава војна или дипломатска сарадња што значи прекид свих унапред договорених војних вежби, заједничких сусрета или било чега другог што је договорено у међународним или регионалним оквирима. За почетак Дачићу да те видимо. Јер тебе и тог истрипованог манијака онај подрум са погледом у небо жељно ишчекује. У то не треба да сумњате ни једне секунде.

___________________________________

НЕКОЛИКО пута сам говорио председнику Александру Вучићу да нас Запад свих ових година замајава и да је наше признавање независности Косова једино што њих занима. Мислим да је то врхунски безобразлук и лицемерје и да наша држава не може пристати на понижење!

Овако први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић коментарише, за „Новости“, наша сазнања да су центри моћи у Лондону, Вашингтону, Паризу и Берлину пред Вучића изашли са готово истоветном понудом – да формално или неформално признамо лажну државу и да је Заједница српских општина највише што можемо да добијемо у нашој јужној покрајини.

– Како су се само лепо сетили, ми да признамо Косово, а они ће нам великодушно дати ЗСО коју не могу да формирају ево пет година. Па, људи моји, за пет година се завршио Други светски рат, а они нису у стању да натерају Тачија и друштво да примене Бриселски споразум који су потписали?! На страну то што је потписом Кетрин Ештон тај споразум постао обавеза и саставни део европске спољне и безбедносне политике – огорчен је Дачић.

Шеф дипломатије понавља да се до решења мора доћи искључиво компромисом, а не наметањем става да Србија мора да призна независност Косова.

– Бомбама су отцепили Косово од Србије и сада нам говоре да је то завршена прича. Те границе су за њих свете, а ћуте када Еди Рама свако мало прекраја Србију или Македонију. Треба им рећи: господо, са Запада, нисте ви једини, постоји и много већа половина света која не признаје независност Косова. Можемо се и њима обратити. А ви сте до сада седели са нама за истим столом и лагали гледајући нас у очи.

ПОУКА ИЗ ЂИНЂИЋЕВИХ ПИСАМА

АРОГАНТАН став Запада по питању КиМ и њихова лицемерна политика, шефа дипломатије су вратили у време када је премијер Зоран Ђинђић тражио „да упалимо светло“ јер ће нам Косово отети у тами:

– Сећате се да је он непосредно пред убиство послао писма светским лидерима оптужујући их да седе са нама и причају једно, а да иза леђа гурају независност Косова – закључује српски шеф дипломатије.

Новости.рс
Дај још неку вест. Ми смо ође тотално неинформисани. Јок
Чеда Јовановић: Бићу први АМБАСАДОР Србије у Приштини!

Познати српски драматург и председник Либерално-демократске партије, Чедомир Јовановић, изјавио је да би желео да буде први АМБАСАДОР Србије у Приштини.

– Увек сам био на страни Албанаца и разумео њихове проблеме. Борио сам се против Милошевићеве политике, која је била репресивна према Албанцима и чинила злочине на Kосову. Тако да могу бити мост између Срба и Албанаца. – рекао је Јовановић.

– Ако Србија мене постави за Амбасадора на Kосову, својски ћу се потрудити да поправим односе Србије и Kосова. Направићемо добре пословне аранжмане са Албанцима на Kосову. Сваку робу коју имамо, моћемо пласирати на Kосовско тржиште и обратно њихову на српско. Борићу се против царина. А једног дана свакако ћемо сви заједно бити у ЕУ без граница, срећни и задовољни. -објаснио је Чедомир.
ПРИТИСАК: Да ли је Србија у мат позицији за Косово?
19:00 23.03.2018. 13 коментара
Дели на Вајберу
Питање решавања Косова и Метохије захуктало се посетом председника Вучића Њујорку, а данас би требало да буде настављено сусретом председника Александра Вучића са Хашимом Тачијем.

Њих двојица, после паузе од седам месеци, у Бриселу настављају дијалог о Косову, али полазна основа за Србију, чини се, неће бити лака имајући у виду састанак Вучића са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом, који је одржан пре два дана. Тада је Вучићу предочено да Запад не мења став о статусу Косова, а ова порука стизала је, према сазнањима „Блица“, државном врху Србије од дипломата из Берлина, Париза, Лонодона и Вашингтона, а онда је пре два дана и поновљена у Њујорку.Незадовољство

После сусрета са Гутерешом, Вучић је открио да није задовољан.

– Нисам нарочито задовољан, очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ већ и за Србију. Нисам задовољан јер код великих западних сила, а имао сам много дубинских разговора с људима који одлучују, чини ми се да они тврдо стоје на поштовању принципа очувања независности Косова, што је за нас веома тешко – рекао је он.

У Њујорку је, како је додао, разговарано о будућности Србије и КиМ и компромисном решењу.

– Албанска страна ради своје, међународна заједница своје, а ја сам се трудио да са руба амбиса доведемо Србију бар на површину. Гутерешу сам пренео да смо ми спремни на компромисно решење, али не тако да жртвујемо своје државне и националне интересе. Међутим, Запад не жели ни на који начин да разговара о томе коме припада Косово. Наше је да наставимо да се боримо – рекао је Вучић.

Који цех плаћамо

Навео је да је у разговорима које је имао у Њујорку друга страна поновила да причу о томе коме припада територија Косова сматрају завршеном, да покретање било какве приче на ту тему сматрају отварањем Пандорине кутије.– На све то сам рекао и сада, и раније, да су они то урадили 2008. не поштујући Резолуцију 1244. Србија данас плаћа велику цену, и то између осталог и сопствених погрешних одлука, укључујући тражење мишљења пред МСП – додао је Вучић.

Најавио је да ће ускоро имати разговоре са невладиним сектором 31. марта, али и са другим националним организацијама, да саслуша који су њихови ставови о решењу косовског питања, а након тога ће, како каже, после свих добијених сазнања из целог света да изађе са принципима које Србија може, а које не може да прихвати.

– Прихватићу ту врсту одговорности, без страха да ће ми најнеодговорнији, они који су најкривљи за овакво стање данас, држати придике о томе како би то они направили много боље – закључио је Вучић.

Тешки преговори

Говорећи о овој теми, министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић је рекла да у Бриселу треба да буде тема да се спроведе оно на шта се Приштина обавезала.

– Они који су признали независност Косова гурају агенду да тај пројекат не пропадне, и то је реалполитика, али пет држава није признало то, као и један део света. Ми промовишемо нашу агенду интереса и Бриселски споразум је правнообавезујући, једна страна није испунила ништа од обавеза, а гарант тог споразума је и ЕУ. У Бриселу мора да буде тема и да ли има политичке воље да Приштина то спроведе – истакла је Јоксимовићева.

Највећи камен спотицања, сем статуса Косова, јесте спровођење ЗСО, а директор Центра за регионализам Александар Попов каже да ЕУ мора да нађе начин да Косово примора да спроведе шта је потписала.

– Ако је нешто потписамо, мора да се поштује. Чињеница је да велики број ЕУ поштује независност Косова, а сада следи питање модалитета договора и сваки преговарач мора да има аргумент зашто је пристао на нешто или не. Ако се пристану на превелики уступак, наши ће имаће велики притисак јавости. Које год решење да буде, један део јавности ће бити незадовољан. То је политичка судбина политичара у Србији, а Вучић је у праву када каже да је питање на који начин да постигне да се не да све, а да не добије ништа – напомиње Попов.

Део јавности сматра да преговоре са Косовом и Западом треба прекинути и чекати повољан тренутак, али председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да то не би требало да буде опција.

– Околости су вома комплексне и тешке, а догађаји и из блиске историје су нас научили да свака нова ситуација може да буде све тежа и тежа. Разговори, ма како комплексни они били, морају да се наставе. Без напретка у односима Београда и Приштине не можемо да очекујемо просперитет за Србе на Косову. Верујем да ће се на крају ипак пронаћи решење на које ће моћи да пристану обе стране – каже Јоксимовић.

Последњи пут Вучић и Тачи састали су се у Бриселу 31. августа. Пре два дана одржани су технички разговори у Бриселу, али су прекинути, а тада је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао да српска делегација одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута ЗСО.

Разговор са Гутерешом: Цени сарадњу Србије са УН

После састанка Вучића и Гутереша, из Уједињених нација саопштено је да генерални секретар УН цени сарадњу Србије са том организацијом.

– Гутереш и Вучић разговарали о више питања у вези са Западним Балканом – саопштиле су УН.

Извор: Blic.rs

Ледени сусрет пред злочин: Холбрук баца ултиматум на сто, а онда је Милошевић рекао... © AP Photo/
АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА
18:47 23.03.2018Преузмите краћи линк
Бранкица Ристић
2251
Бомбардовање СРЈ је требало да буде у октобру 1998, али Холбрук је ненадано 13. октобра 1998. године дошао у Београд и састао се са Милошевићем. Касније се показало да је Американцима одговарало да бомбардовање буде одгођено за март 1999. године. Због временских прилика.
Могло би се рећи да је Косово добило независност још током преговора у Рамбујеу, или можда и раније, ако је судити по речима оних који су били директни сведоци дешавања. Бомбардовање СРЈ била је ствар која је изгледа такође унапред била решена.

Хавијер Солана, Бил Клинтон и Медлин Олбрајт
© AFP 2018/
Где су, шта раде — људи који су бомбардовали Србију (фото)
Преговори који су између Србије и косовских Албанаца, уз посредовање пре свега Американца, фебруара 1999. године трајали 17 дана, имали су за циљ само једно — да се Србија преда.

Последњи покушај да се наша држава на то примора десио се у Београду, два дана уочи почетка бомбардовања, када је код Слободана Милошевића изненада дошао амерички изасланик Ричард Холбрук.

Шест месеци раније Холбрук и Милошевић већ су потписали споразум који је требало да реши косовски проблем. Али…

Шта се десило? Да ли је бомбардовање СРЈ могло да буде спречено, а Косово сачувано? Шта је и како америчка делегација на челу са Ричардом Холбруком нудила тадашњем председнику СРЈ Слободану Милошевићу, а шта Милошевић њима? Како је протекао последњи сусрет Ричарда Холбрука и Слободана Милошевића, а шта је тадашњи председник СР Југославије потписао са Холбруком уочи преговора у Рамбујеу 1999. године.

О томе шта се дешавало иза затворених и полуотворених врата после тих сусрета, пре и после Рамбујеа, разговарали смо са Николом Шаиновићем, бившим премијером Србије и потпредседником Владе Југославије и Момиром Булатовићем, председником Савезне владе СРЈ у периоду од 1998. до 2000. године.

Шаиновић се сећа последњег сусрета између Холбрука и Милошевића који се десио два дана пре почетка НАТО бомбардовања, а описује га као „ледени састанак“.

„Током тог сусрета није било никаквог разговора… Холбрук је само донео ултиматум — потпишите Рамбује или бомбардујемо! Документ из Рамбујеа је претходно наша Скупштина одбила и прихватила извештај наше делегације која тај споразум није потписала, јер је он значио окупацију наше државе и признавање Косова. Милошевић је Холбруку то само тада саопштио“, каже Шаиновић.

05. Октобар 2000. године
© AFP 2018/ DJORDJE KOJADINOVIC / AFP
Пети октобар: Да ли је Слободан Милошевић предвидео судбину Србије?
Он подсећа да је још Мадлен Олбрајт, тадашња државна секретарка Америке, током преговора у Рамбујеу отворено саопштила да ће до бомбардовања доћи, а кад је Скупштина Србије одбила тај документ, то је већ била завршена ствар. Тако да тај долазак Холбрука, два дана уочи бомбардовања СРЈ, није ни било нити је донело никакво изненађење.

„После те размене саопштења Холбрук је отишао и тада је практично почело одбројавање за почетак бомбардовања. То није био дуг састанак, знали смо да долази и знали смо шта ће он нама, а шта ћемо ми њему рећи. То је личило на телеграм који је Аустроугарска послала Србији 1914. године“, описује Шаиновић.

Милошевић нас је, додаје наш саговорник, само обавестио о исходу тог сусрета, а детаља није ни могло да буде јер није било никакве расправе.

„То је био сусрет давања и одбијања ултиматума“, закључује он.

Момир Булатовић сведок је свему ономе што је претходило Рамбујеу, као и споразуму који су Холбрук и Милошевић пописали у октобру 1998. године, дакле пре почетка преговора који је требало да реши косовски проблем.

„Бомбардовање СРЈ је требало да буде у октобру 1998, али Холбрук је ненадано 13. октобра 1998. године дошао у Београд и састао се са Милошевићем. Ти су разговори оцењени као драматични, али успешни. У то време сам био у Турској на самиту и са Милошевићем сам имао договор да нас обавести, ако ти преговори не буду успешни, да бисмо могли на време да се вратимо, јер би у случају НАТО напада био затворен ваздушни простор“, сећа се Булатовић.

Flames from an explosion light up the Belgrade skyline near a power station after NATO cruise missiles and warplanes attacked Yugoslavia late Wednesday, March 24, 1999
© AP PHOTO/ DIMITRI MESSINIS
Генерал НАТО-a: Бомбардовање СРЈ експериментални рат Алијансе
„Са Милошевићем сам буквално био на вези из минута у минут, знам да су преговори њих двојице трајали до касно у ноћ, али су резултирали Споразумом који је касније потписала Савезна влада са Мисијом ОЕБС-а према којем је формирана Верификациона мисија која је надгледала примирје на Косову и Метохији“, сведочи Булатовић.

Она је била састављена од ненаоружаног персонала са војничким искуством. Са једне стране, био је генерал Вилијам Вокер — сценариста Рачка, док је са наше стране у име Савезне владе био потписник и координатор Никола Шаиновић, који је касније ту своју улогу платио са 12 година робије у Хашком трибуналу“, присећа се Булатовић.

Он каже да је у том тренутку ситуација на терену била таква да су наше снаге потпуно потукле тзв. ОВК и безбедносне прилике су биле под контролом. Савезна влада је, додаје он, улагала велике напоре да се нађе политичко решење са Ибрахимом Руговом и умереним представницима албанске опције и да се тај проблем реши интерно.

„Ми смо у том смислу дали гаранције да се прекидају борбена дејства и да се формира међународна Верификациона комисија, која је требало да установи да је стање на терену онако како га ми приказујемо. Међутим, за време док је Верификациона мисија трајала, неких шест месеци, под заштитом ОЕБС-а извршена је консолидација у редовима ОВК и борбе су поново почеле да се интензивирају. Процеси у Хагу су касније показали да Американцима нису одговарале временске прилике да почну са бомбардовањем у октобру 1998. године и да им је одлагање одговарало. Дакле, није било уопште у питању да ли ће нас напасти него када ће нас напасти. Овде је превагнула метеорологија“, напомиње Булатовић.

Smoke billows over the northern Yugoslav city of Novi Sad, some 70 kms. north of Belgrade after NATO air raids late Wednesday March 24, 1999.
© AP PHOTO/ STR
Бомбардовање Југославије показало: НАТО само измишља кризе
Он каже да је Холбрук имао дипломатију „конц-логора“. Он је, каже Булатовић, долазио са позиције силе и ту није било дипломатије. Булатовић се не би сложио да су Холбрук и Милошевић имали неки однос поштовања, чак каже и да је Холбрук у својим мемоарима изнео низ нетачних података, што је нека врста сведочанства да је био злонамеран.

„Што се тиче интелектуалних и неких других способности Милошевић је био много супериорнији од Холбрука, али он је био човек који је држао батину у руци и тако се и понашао“, наглашава наш саговорник.

Булатовић стоји на становишту да је Милошевић, као сваки разуман човек и политичар, хтео да успостави добре односе са Америком, да не би било сукоба, јер смо ми превише мали да бисмо имали такву силу за противника.

„Међутим, очито је да је све ово морало да се деси јер је само тако НАТО могао да врати кредибилитет. Ако вас у америчкој логици одреде као лошег момка нема те вештине која ће вас извући из тога“, каже Булатовић.

Потврда овога је и, како сам каже, чињеница да је Милошевић пристао да уђемо у НАТО како бисмо очували државу. Ту понуду је Милан Милутиновић дао Медлин Олбрајт, али је она рекла да неће да нас приме.

Враћамо се у тренутке уочи бомбардовања. Холбрук је по повратку из Београда 23. марта 1999. саопштио да његова мисија није успела и отишао у Брисел где је о томе обавестио генералног секретара НАТО-а Хавијера Солану. Он је издао наређење снагама Алијансе за почетак агресије на СР Југославију. Сенат САД одобрио је америчко учешће у ваздушним ударима НАТО-а против СРЈ, али је напад почео без одобрења Уједињених нација.

ВИ ЈОШ НИКАКО КАО НАЦИЈА МОЖЕТЕ ДА ПРИЗНАТЕ ДА НЕ САМО ДА СТЕ НАСЕЉИВАЛИ КиМ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.

ВИ ЧАК НИШТЕ ВРАТИЛИ ТИХ АЛБАНЦЕ КО СУ СТИГЛИ ЗА ВРЕМЕ НЕМАЧКЕ/ФАШИЗИЧКЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ОКУПАЦИЈЕ.

А ТИХ СРБА КО СУ БИЛИ ЧИШЋЕНИХ СА СВОЈА ОГНИШСТВА ЗА ВРЕМЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА СТЕ ЗАБРАНИЛИХ ПОВРАТАК СА ЗАКОНОМ.

О КАД СУ АЛБАНЦИ УБИЈАЛИ СРБА.......КО СУ КОМУНИСТИ БРАНИЛИХ?

Ви сте Кажњених од Господа!

PUCNJAVA NA ADMINISTRATIVNOJ LINIJI SA KOSMETOM: Srbija poslala specijalne jedinice ka Kosmetu!?
11 minuta ago AKTUELNO Nema komentara

Nedaleko od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom čula se pucnjava, preneo je portal „Prokuplje na dlanu“.

Kako se navodi, zaposleni JP „Srbija šume“ su izašli na teren, kako bi pokupili ostatke ranije bespravno posečenog drveća, nedaleko od vojne baze Mrče.


Tada su začuli pucnjavu, a kako se navodi, pretpostavlja se da su Albanci pucali u vazduh.

„Posekoše svu šumu i niko im ništa ne može. Niko je ne štiti. Samo u daljini čujemo motorne testere i traktore. Ulaze duboko u prostor kuršumlijske opštine i seku sve pred sobom, a štete su milionske“, kaže jedan od meštana planinskog područja.

„Prokuplje na dlanu“ navodi da se radi o zaseocima Rastelica i Ugljarski Krš, koji su teško prohodni.


Dodaje se i da su u više navrata šumokradice, koje upadaju sa prostora Kosmeta, hvatane na delu i privođene, ali i da su puštane posle plaćanja novčane kazne.

SPECIJALCI POSLATI NA KOSMET!?

Kako navodi stanovništvo na jugu Srbije, viđene su kolone vozila sa specijalnim jedinicama MUP-a i Vojske Srbije koje se kreću ka Kosmetu. Pretpostavlja se da je razlog tome današnja pucnjava na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.

(Sputnik)

Специјалци не иду са НАЈАВАМА У НОВИНЕ........

Ђурићу и Селаковићу забрањена посета Косову © Sputnik/ Ruslan Krivobok
ПОЛИТИКА
18:40 23.03.2018(освежено 20:29 23.03.2018) Преузмите краћи линк 0 612
Приштина је управо забранила Марку Ђурићу и Николи Селаковићу посету Косову у понедељак, сазнаје Танјуг ексклузивно.
Њих двојица требало је у понедељак да учествују на панелу у оквиру унутрашњег дијалога.

Ђурић за Танјуг каже да ће у понедељак бити у Митровици.

„Албанци не могу да ме спрече да се обратим свом народу“, реаговао је Ђурић за Танјуг поводом забране.
PONAVLJA SE SCENARIO IZ 90-tih, Srbiji preti izolacija! EVO ŠTA JE SVE OTKRIO ČOVEK IZ VLASTI…
15 sati ago TEMA DANA 2 komentara

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da zapad ne želi da otvori pitanje rešavanja konačnog statusa Kosova jer je za njih to završen proces.

On je istakao i da oni od Beograda očekuju da to potvrdi.

„Očigledno da zapad želi da privoli Beograd da napravi ustupak, ne samo da se ne protivi ulasku Kosova u Unesko i Interpol, već da im otvorimo vrata u UN, što za Beograd nije prihvatljivo“, rekao je Drecun na RTS-u i dodao da Srbija treba da nastavi da brani svoje interese uprkos složenoj situaciji.


Prema njegovim rečima, zapad ne želi dugoročno rešenje za Kosovo i zato ne ulazi u razgovor sa Srbijom na tu temu, što ohrabruje Prištinu da ne ispunjava dogovoreno a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„ZSO se koristi kao sredstvo za ucenjivnje, dajete nešto da biste dobilo ono što je ispregovarano“, rekao je Drecun i dodao da kosovski problem remeti razvoj Srbije, da ona ne želi da zamrzne taj probem jer bi to Kosovo odvelo u veliku Albaniju, već da ga reši.

Drecun je naveo da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i sve to „uvezati“ sa ponašanjem zapada i Prištine.


„Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa zapadom. Pojačava se pritisak na Srbiju, a u geopolitičkom sučeljavanju SAD i Rusije koristi se kosovski problem“, rekao je Drecun.

On je naveo da Beograd u rešavanju kosovskog problema mora da se osloni na zemlje koje razumeju poziciju Srbije, a to su Rusija, Kina, Španija…

Upitan šta bi moglo da se desi ukoliko Srbija ne prihvati ultimatum zapada, Drecun nije odbacio mogućnost izolacije.

„Srbija nastavlja sa politikom da nećemo priznati ovako proglašenu nezavisnost Kosova, da mu nećemo otvoriti vrata UN. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić za takvu politiku traži podršku i čvrsto insistira na tome da naš put ne može biti ometan jednostranim ponašanjem Prištine“, rekao je Drecun.
(24-03-2018 03:52 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]PONAVLJA SE SCENARIO IZ 90-tih, Srbiji preti izolacija! EVO ŠTA JE SVE OTKRIO ČOVEK IZ VLASTI…
15 sati ago TEMA DANA 2 komentara

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da zapad ne želi da otvori pitanje rešavanja konačnog statusa Kosova jer je za njih to završen proces.

On je istakao i da oni od Beograda očekuju da to potvrdi.

„Očigledno da zapad želi da privoli Beograd da napravi ustupak, ne samo da se ne protivi ulasku Kosova u Unesko i Interpol, već da im otvorimo vrata u UN, što za Beograd nije prihvatljivo“, rekao je Drecun na RTS-u i dodao da Srbija treba da nastavi da brani svoje interese uprkos složenoj situaciji.


Prema njegovim rečima, zapad ne želi dugoročno rešenje za Kosovo i zato ne ulazi u razgovor sa Srbijom na tu temu, što ohrabruje Prištinu da ne ispunjava dogovoreno a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„ZSO se koristi kao sredstvo za ucenjivnje, dajete nešto da biste dobilo ono što je ispregovarano“, rekao je Drecun i dodao da kosovski problem remeti razvoj Srbije, da ona ne želi da zamrzne taj probem jer bi to Kosovo odvelo u veliku Albaniju, već da ga reši.

Drecun je naveo da treba pogledati situaciju koja se odvija u Briselu i sve to „uvezati“ sa ponašanjem zapada i Prištine.


„Čini se kao da Priština radi sve u dogovoru sa zapadom. Pojačava se pritisak na Srbiju, a u geopolitičkom sučeljavanju SAD i Rusije koristi se kosovski problem“, rekao je Drecun.

On je naveo da Beograd u rešavanju kosovskog problema mora da se osloni na zemlje koje razumeju poziciju Srbije, a to su Rusija, Kina, Španija…

Upitan šta bi moglo da se desi ukoliko Srbija ne prihvati ultimatum zapada, Drecun nije odbacio mogućnost izolacije.

„Srbija nastavlja sa politikom da nećemo priznati ovako proglašenu nezavisnost Kosova, da mu nećemo otvoriti vrata UN. (Predsednik Srbije Aleksandar) Vučić za takvu politiku traži podršku i čvrsto insistira na tome da naš put ne može biti ometan jednostranim ponašanjem Prištine“, rekao je Drecun.

Vučić-
"Narode ako ne blagoslovite moju izdaju Kosova uvešće nam sankcije i biće sve kao devedesetih". "Patriote, doći će opet do 5. oktobra i povratka žutih. " Ne verujete mi ? Pitajte mog brata lažova Milovana Drecuna
( SNS).
Дачић: Вучић треба да повуче потпис с Бриселског споразума © Sputnik/ Александар Милачић
ПОЛИТИКА
13:34 24.03.2018

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће председнику Србије Александру Вучићу предложити повлачење потписа са Бриселског споразума, што му је рекао и на прошлом састанку.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић

Дачић хоће споменик Вудроу Вилсону у Београду
„Ја сам као премијер потписао Бриселски споразум. Ја бих повукао потпис и рекао: ’Нећете Заједницу српских општина — нећемо ни ми остало, враћамо све на претходно стање, а то је повратак српских институција на Косово“, казао је Дачић новинарима.

Он је то изјавио после сусрета са алжирским министром спољних послова Абделкадером Месахелом.

Дачић није рекао шта му је Вучић одговори на тај предлог.

Шеф српске дипломатије је ипак казао да ће Србија уложити максималне напоре за постизање компромисног ресења у вези с Косовом.

„У ери лажних вести више се не зна о чему се преговара и да ли има рокова“, рекао је Дачић и додао да не жели да даје изјаве које могу да одмогну Вучићу, али да сматра да је председник „превише толерантан“ у вези с питањем Заједнице српских општина.

„Много ће њима бити тешко са оваквим Вучићем који је разочаран“, казао је шеф српске дипломатије.

Упитан о недавној најави наводног немачког плана за Косово, Дачић је поновио да је то „чиста измишљотина“.

Његов гост, алжирски министар спољних послова Абделкадер Месахел је рекао да Алжир, упркос притисцима, није признао независност Косова и да је „увек на страни територијалног интегритета Србије“.
Референтни URL