Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Српска листа ће изаћи из косовске владе, Срби сами праве ЗСО © Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC
ПОЛИТИКА
12:56 27.03.2018(освежено 13:22 27.03.2018) Преузмите краћи линк 0 631
Српска листа излази из косовске владе, а 10 већински српских општина на Косову и Метохији формираће 20. априла Заједницу српских општина, најавио је данас председник Српске листе Горан Ракић.
Он је то рекао новинарима после консултација са председником Србије Александром Вучићем, којег су, каже, обавестили о свему што се јуче дешавало у Митровици и о одлукама које су донели.

"Српска листа изаћи ће из владе привремених институција и она неће имати подршку Српске листе", рекао је Ракић.

Марко Ђурић и представници Срба са КиМ на конференцији за новинаре
© TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Ђурић: Вукли су ме као пса и певали „Алаху екбер“
Према његовим речима, сутра ће се у Косовској Митровици одржати седница свих 10 општина са већински српским становништвом.

Ускоро је, каже, пуних пет година како је потписан Бриселски споразум, а Приштина није испунила обавезу да формира ЗСО, па ће то учинити српске општине на КиМ.

Председник Вучић се, каже, сагласио са њиховим ставовима и поновио им да Србија неће дозволити неки нови "бљхесак" или "олују".

Ракић је објаснио да се више неће правити разлика између Срба са севера и саа југа покрајине.

Позвао је Србе да не учествују у било каквој косовској војсци.

Немојте у војску Косова,да не удара брат на брата

Барикаде Срба у месту Рударе
© TANJUG/ ЗОРАН ЖЕСТИЋ
Багери чувају крст — Срби не одступају с барикада на Косову, стигле јединице Кфора
Градоначелник Косовске Митровице и председник Српске листе Горан Ракиц позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирању војске Косова.

"Немојте да ми будемо један другоме вук, немојте да ви будете вукови нашој деци, српској деци", рекао је Ракић на прес конференцији у Београду, после консултација са председником Србије Александром Вучићем.

Он је поручио Србима са КиМ да ће наћи начин да се реше проблеми и поправи њихово материјално стање, за које зна да није на завидном ниову.

"Молим вас, немојте ићи у ту војску, јер ћемо сутра доћи у ситуацију да удари брат на брата, а то нам у овом тренутку најмање треба", поручио је Ракић.

Танјуг

Ако Берлин сруши „Милосрдног анђела“, руши се кула злочина НАТО-а © AFP 2018/ ANDREJ ISAKOVIC
АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА
14:06 27.03.2018(освежено 14:07 27.03.2018) Преузмите краћи линк
Мира Канкараш Тркља
0 70
Да ли ће овога пута правда, иако спора, ипак бити достижна, или ћемо се још једном уверити да право и правда нису исто. Шта може један немачки адвокат против читавог НАТО-а, ако „светом суштински управља сила. Не закон, нити сентименталност“, како је то рекао Ноам Чомски.
„Учешће у капиталном злочину и припрема нападачког рата“ — кривична је пријава коју је немачки адвокат Вилфрид Шмиц поднео против свих посланика Бундестага, укључујући и чланове Владе, који су 16. октобра 1998. гласали за учешће Бундесвера у „косовском конфликту“. Пријава се односи и на све запослене у Бундесверу — оружаним снагама Немачке и другим немачким институцијама који су били укључени у спровођење одлуке о слању немачких јединица у Србију. О томе је јавност у Немачкој на својој интернет страници обавестио 16. марта.

То, како је пренео „Дојче веле“, није први правни подухват због учешћа Немачке у бомбардовању СР Југославије без мандата УН, али је свакако најамбициознији.

Учешће Немачке у ратној мисији — први пут од пораза у Другом светском рату и мимо одлуке која њеној војсци забрањује учешће у војним акцијама изван државних граница, спровела је влада канцелара Герхарда Шредера. Он је пре четири године сâм признао да је тада прекршио међународно право.

Какви могу бити домети тужбе немачког адвоката?

Бомбардовањем СРЈ Америкаци су покушали да убију две муве одједном. Да обесмисле улогу УН-а, јер су више од једне деценије све гласнији они који тврде да је одавно превазиђена, и да треба мењати, улогу и употребу вета на одлуке које у СБ имају Русија, Кина, Америка, Велика Британија и Француска.
© ФОТО: YOUTUBE/RT (SCREENSHOT)
Кривична пријава због учешћа Бундесвера у бомбардовању Србије
Шеф Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету београдског универзитета, проф. др Бојан Милисављевић, лично је скептичан по питању исхода који бисмо ми у Србији волели да видимо.

„Волео бих када би немачки суд прихватио и узео у разматрање ту тужбу и донео одлуку коју ми очекујемо, али просто не могу да верујем да ће до тога доћи. То би значило да Немачка прихвата одговорност и значило би да је цела та НАТО интервенција осуђена од стране Немачке као илегална“, каже професор међународног права за Спутњик.

Он сумња да ће тако нешто допустити савезници у НАТО-у и државе које су извеле ту операцију јер би, како каже, то политизовало читав подухват као агресију, као илегалан подухват и отворило могућност за друге поступке према другим државама учесницама.

„Проблем НАТО интервенције је тај што се државе скривају иза субјективитета међународне организације и сад ви тешко можете да докажете шта се може приписати одређеној држави као активност. Имате учешће Немачке које је неспорно, али је преко 90 одсто акција спровела америчка војска. У том контексту, међународно право захтева приписивост одређених аката одређеној држави. У овом случају, то би ужасно било тешко извести и приписати“, објашњава саговорник Спутњика.

На питање колико би у том случају могло да значи признање Шредера да је кршећи међународно право дао „зелено светло“ за учешће Бундсвера, професор међународног права подсећа да је већ било сличних ситуација да бившим командантима проради савест када оду у пензију.

„Мислим да такво учешће и ангажовање може да донесе јако мало резултата. Акти које је Шредер предузео када је био на одређеној функцији — предузео је, и време не може да врати. Тако да те изјаве чак и у смислу неког сведочења пред судом неће донети неку пресудну одлуку. Верујем да ће се ствар завршити на процесном нивоу, да таква тужба неће бити прихваћена, јер ће се наћи начин да се ни не води поступак. То је неко моје лично очекивање. Нажалост“, констатовао је Милисављевић.

Бомбардовање Жежељевог моста
© TANJUG/ STF
Велики презир: Западни амбасадори не показују никакву милост према НАТО жртвама
Адвокат Срђан Алексић, који је иницијатор идеје о тужбама пред националним судовима у 19 држава НАТО-а, које су извеле агресију на Србију, којима ће тражити надокнаду штете за људе који су умрли од канцера због бомбардовања муницијом са осиромашеним уранијумом, сматра да тужба немачког адвоката може само да буде од помоћи његовој намери.

„Покушаћу да ступим у контакт са тим адвокатом и да га позовем да дође на нашу научну конференцију коју ћемо одржати од 17. до 19. јуна у Нишу. Његова тужба поткрепљује нашу тужбу да је то супротно чак и немачком уставу и законима када су нас бомбардовали 1999. године“, каже Алексић за Спутњик.

Иако ће се наше тужбе бавити накнадом штете, добродошао је, како каже, човек који осећа потребу да каже да је то што је учињено било противно закону.

Он је напоменуо да ће сведок наше тужбе пред немачким судом бити и часни немачки мајор Паф, који је избачен из војске 1999. зато што није хтео да иде на Косово. Сматрао је да је повређен немачки устав, да је прекршена одлука донета после Нирнбершког процеса, којом је Немачкој забрањено да учествује у било каквим ратним операцијама, истиче саговорник Спутњика.

Подсећајући да се суд у Немачкој прогласио ненадлежним поводом тужбе за надокнаду штете у случају погибије људи у бомбардовању код Варварина, Алексић истиче да ће, са правне тачке гледишта, то питање надлежности бити највећи проблем.

„Имамо све доказе, али проблем је надлежност њихових националних судова, пред којима желимо да поднесемо тужбе, јер ће покушати то да избегну констатацијом да су ненадлежни. То је разлог што хоћемо да одржимо ту научну конференцију и да на ту тему говоре истакнути стручњаци из Европе и пре свега тих земаља чланица НАТО-а“, каже Алексић. Закључак са те конференције, на којој ће учествовати стручњаци за међународно право управо из земаља НАТО-а које су нас бомбардовале, али и Русије, Кине, Индије, Бразила, Аргентине… биће, каже, основ за писање тужбе.

Он истиче да не можемо да тужимо НАТО као организацију пред међународним судом, али можемо пред националним судовима сваку од држава, јер све имају устав и законе који говоре о грађанско-правној одговорности државе према трећим лицима. Морају, каже, бити надлежни, јер су њихови грађани то учинили, њихови војници, официри, генерали…

Алексић напомиње да нам у прилог иде и шест правоснажних пресуда италијанских судова за надокнаду штете њиховим војницима који су боравећи на Косову и Метохији канцера, леукемије, јер су били изложени дејству муниције са осиромашеним уранијумом.

Бомбардовање Београда 1999.
© TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC
Језив биланс: Србија је убијана са 170 атомских бомби Хирошиме
И Милисављевић сматра да кривична одговорност тешко може бити реализована на међународном плану и да је нешто извеснији успех ако се буде ишло на надокнаду штете у парничном поступку. Он такође сматра да нам у том случају италијанске пресуде могу ићи у прилог и да треба ићи на те индивидуалне или групне тужбе.

А ако ти унутрашњи судови не задовоље одређене процедуре, као последња инстанца остаје Европски суд за људска права у Стразбуру, каже он. Сматра да би сада тужба за накнаду штете имала више шансе за успех него она која је 2001. била покренута пред тим судом против НАТО-а.

Он подсећа да је тада пред судом у Стразбуру одбачена тужба протв НАТО-а коју су поднеле породице 16 настрадалих радника РТС-а.

Један од заступника породица погинулих радника РТС-а, наш познати професор међународног права Војин Димитријевић, тада је у паузи заседања Суда, био прилично скептичан у могућности да буде прихваћена тужба породица погинулих иако су, како је оценио, изнети аргументи били добри и уверљиви.

„Искрено речено, имајући у виду опште политичке околности, не надам се успеху да ће наш захтев за покретање процеса бити прихваћен“, рекао је тада Димитријевић.

Да ли ће овога пута правда иако спора, ипак бити достижна, или ћемо се још једном уверити да право и правда нису исто? Шта може један немачки адвокат против читавог НАТО-а, ако „светом суштински управља сила. Не закон, нити сентименталност“, како је то рекао Ноам Чомски. Знаћемо ускоро.

Вероватно енергије има свој улогу негде!

Back to Top
Затвори
ПОЧЕТНА
Ударна вест
Вести дана
Актуелно
Видео
СРБИЈА
Политика
Друштво
Економија
Култура
Занимљивости
СВЕТ
Словени
Регион
ПРАВОСЛАВЉЕ
МИШЉЕЊЕ
Анализе
Интервјуи
СПОРТ
ИСТОРИЈА
Српска историја
Страдалник
Светска историја
Саопштење Редакција Донирајте Маркетинг Подешавања / Settings Контакт
СРБИН.ИНФО
ПОЧЕТНА
Ударна вест
Вести дана
Актуелно
Видео
СРБИЈА
Политика
Друштво
Економија
Култура
Занимљивости
СВЕТ
Словени
Регион
ПРАВОСЛАВЉЕ
МИШЉЕЊЕ
Анализе
Интервјуи
СПОРТ
ИСТОРИЈА
Српска историја
Страдалник
Светска историја

затвори
Почетна ПОЧЕТНА Актуелно БРИСЕЛ ОБНОВИО УДАР НА СРБИЈУ: Осудите Русију или…
АКТУЕЛНО ВЕСТИ ДАНА ПОЛИТИКА СРБИЈА
БРИСЕЛ ОБНОВИО УДАР НА СРБИЈУ: Осудите Русију или…
Никола Јоксимовић 10:37 27.03.2018. 5 коментара
Дели на Вајберу
Има ли Србија обавезу да подржи став ЕУ о случају Сергеја Скрипаља и какве последице српског неизјашњавања могу да буду?

Иако излази из ЕУ, Великој Британији је, судећи по размерама медијске хајке и изјавама њених политичких лидера, јако стало да је у „Случају Скрипаљ“ подрже све чланице ЕУ, па и неке које то још нису.

© REUTERS/
За наводно тровање двоструког британског агента, који је у Русији за шпијунажу осуђен на вишегодишњу робију, па размењен за откривене руске агенте, на „оптуженичкој клупи“ налази се Русија, иако британске власти нису изнеле конкретне доказе о њеној умешаности у цео случај.

Међутим, то не спречава Британију да у Европи лобира за подршку мерама против Русије. Многе европске земље већ су се прикључиле кампањи из Лондона, исто је то урадила и Америка, а сама ЕУ повукла је свог представника из Москве на консултације. Пример Брисела следиће, изгледа, и прибалтичке републике.

Са загребачког Марковог трга, где се налази седиште Владе, најављено је у петак да ће хрватска Влада у понедељак разговарати о случају Сергеја Скрипаља и заузети став. Црна Гора, иако није чланица Уније, подржала је Велику Британију, а чланице Уније почеле су да протерују руске дипломате.

Према речима српског министра спољних послова Ивице Дачића притисак, да заузме антируски став поводом овог мистериозног случаја, врши се и на Србију.

Има ли Србија обавезу да се изјасни у тренутку када доказа, да је руска држава учествовала у Скрипаљевом тровању, нема? Какве би санкције Србија трпела када би одбила да се изјасни и какви притисци на нашу земљу могу да буду?

ЕУ, током године усваја низ декларација и изјава, које могу бити формалне и неформалне природе, каже Милан Игрутиновић из београдског Института за европске студије и тражи од држава-кандидата или од партнерских држава, какве су Норвешка и Швајцарска, де се о њима изјасне.

„Санкције у класичном смислу, за непраћење европске спољне политике не постоје. Питање је да ли постоји нека конкретна мера ЕУ. Чули смо прошле недеље да ће низ европских земаља повући дипломате, па се помињало да ће у европским земљама бити усвојена верзија америчког ’Закона Магницког‘. То су мере за које није потпуно јасно у ком су формату и шта представљају. Ово је сада испитивање терена и спремности појединих земаља да евентуално прате ЕУ и њену дипломатију у новом таласу дипломатског сукоба са Русијом“, сматра Игрутиновић.

Уколико ЕУ формализује свој став, а Србија одбије да му се прикључи, што је, према Игрутиновићевим речима, највероватнији след догађаја, то се уписује у табелу у којој се мери проценат испуњености спољнополитичке усаглашености са спољном политиком ЕУ.

„Уколико остане на неформалном нивоу, то се нотира политички, то нема своју конкретну санкцију, али има неки елемент утицаја на перцепцију Србије у ЕУ и на односе са заинтересованим земљама, у овом случају мислим на Велику Британију. Али, колико знам, прошле недеље из наше Амбасаде у Москви стало се на страну руског тумачења целог случаја, тако да ми се чини да је то био и државни став и не верујем да ће се то пуно мењати“, каже Игрутиновић.

Нити Србија има формалну обавезу да се сврста на страну ЕУ, нити постоји институционални механизам кажњавања Србије уколико то не учини, каже Слободан Јанковић из Института за међународну политику и привреду. Међутим, на политичком плану, све изгледа другачије, додаје он. Тежња за брзим уласком, каже Јанковић, излаже Србију притисцима.

„Институционално, ништа не морамо, нисмо у обавези да се изјашњавамо о некој афери за коју не постоје докази ко је крив. Јасно је да је све то део једног сукоба, чији део Србија не мора и не треба да буде, с обзиром на нашу позицију“, каже Јанковић.

Обавеза да је Србија дужна да се у току процеса придруживања ЕУ прилагоди заједничкој спољној политици ЕУ није нигде дефинисана, каже Јанковић, већ је нужно да се усклађивање изврши до краја процеса.

„Не верујем ни у какве санкције, то може бити некакав политички притисак. Евентуално, подршка неким политичким снагама које су унутар или изван власти усмерене против оних који не желе да подлегну таквом притиску. Али то је спекулација, претпоставка и боље је не улазити у тако нешто“, закључује Јанковић.

Извор: sputniknews.com

Замолио бих вас, да нас узбацити из свим преговорима са чланство у том друшством!

Поповић: Дошао је моменат када морамо да позовемо Русију да се активно укључи у решавање питања Косова
13:00 27.03.2018. коментараШтампај
„СРБИЈА НЕМА БЛИЖЕГ САВЕЗНИКА, ШТО ЈЕ ПОКАЗАО И СИНОЋНИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И ПУТИНА“


Позивам српски народ да се уједини око државног руководства и политике одбране државног суверенитета, јер нам је сада најпотребније јединство, солидарност и храброст
НАЈОШТРИЈЕ осуђујем хапшење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића које су извршили сепаратисти у Приштини, као и насиље које су починили према Србима.

Дошао је моменат када морамо да позовемо Русију да се активно укључи у процес решавања питања Косова.

Само укључивањем Русије у дијалог, можемо да осигурамо безбедност српског народа и заштиту српских интереса на Косову.

До тада и до испуњавања обавезе формирања Заједнице српских општина, Србија треба да прекине дијалог са сепаратистима.

Србија нема искренијег и ближег савезника од Русије, што је показао и синоћни разговор председника Вучића и председника Путина.

Позивам српски народ да се уједини око државног руководства и политике одбране државног суверенитета, јер нам је сада најпотребније јединство, солидарност и храброст.

За све Србе, за председника Вучића и за Владу Републике Србије, Косово је увек било, јесте и биће срце Србије.

(изјава Ненада Поповића, председника СНП и министра у Влади Републике Србије)

СЛАВИША РИСТИЋ: Вучић се понаша као да је Косово његова њива у Бугојну
14:30 27.03.2018.

„Шеф српске дипломатије Ивица Дачић морао је раније добро да размисли пре него што је, као премијер, ставио потпис на Бриселски споразум, чије су последице катастрофалне, јер је њиме угасио све српске институције на Косову и Метохији. Његова изјава да је ‘Вучић толерантан, а да би он повукао потпис’ са овог документа није никаква накнадна памет, него политички трик и маркетинг, јер нико од званичника у Београду није спреман да учини то што Дачић сад предлаже Александру Вучићу“, каже у разговору за Данас народни посланик у Скупштини Србије Славиша Ристић, недавно изабрани председник Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“.

Крајем прошле недеље председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи у Бриселу су разговарали о правно обавезујућем споразуму. Да ли као посланик знате с чијим и каквим овлашћењем Вучић преговара о КиМ?Славиша Ристић: Александар Вучић је апсолутно приватизовао све институције у овој земљи. Законодавна судска и извршна власт – парламент, Влада, судови, полиција, све је у служби лика и дела Александра Вучића, опасног човека који је зарад опстанка на власти спреман на све.

Он се са територијом АП КиМ у наводним преговорима са Тачијем у Бриселу понаша као да је његова њива у Бугојну. За све време његовог антиуставног и антидржавног деловања институције ове државе, укључујући и Уставни суд, запањујуће ћуте.

Српски парламент је, верујте, распуштен пре него што је и конституисан. Владајућа већина реагује искључиво на електронско звонце, чији је тастер на Андрићевом венцу. С друге стране, слаба и разједињена опозиција није у стању да се договори око најелементарнијих ствари. Из искуства које имам као народни посланик, мој утисак је да је главно и наградно питање заправо ко је заиста опозиција у Скупштини Србије. Ово што ради Вучић требало би да буде предмет расправе у највишем законодавном дому ове државе, што је, истини за вољу, оваква разједињена опозиција захтевала више пута, али је владајућа већина то одбијала. Сигуран сам да ће део опозиције то затражити од Маје Гојковић и сада поводом најновијих дешавања у вези са КиМ. Нажалост, нисам оптимистичан да ће се дозволити таква расправа. Од Скупштине Србије, нажалост, не треба очекивати превише.

Како коментаришете то што су Вучић и Тачи пре бриселског састанка боравили у САД, а у исто време у Скупштини Косова изгласана је ратификација демаркације границе између Косова и Црне Горе?

Славиша Ристић: Све је планирана режија Америке и албанских лобиста у којој Вучић и Тачи играју као у луткарском позоришту, а све по принципу замајавања јавности. Према мојим информацијама, посланик такозване Српске листе, припадник горанске заједнице Адем Хоџа гласао је и дао је одлучујући глас. Јавност треба да зна да је он поред тога што је посланик такозване Српске листе истовремено и службеник Владе Србије, јер се налази на позицији председника привременог органа општине Гора, именован решењем Владе Србије.

Нема никакве сумње да је читава подвала резултат договора Вучића, Тачија и америчких лобиста. Док осталих девет посланика такозване Српске листе није присуствовало седници, јер су отишли „тетки по лек“, у њихово име и по овлашћењу гласао је Адем Хоџа. Они ће наравно рећи да он није Србин него Горанац, па нису могли да утичу на његову одлуку. Углавном све већ виђено – сви се сећамо када је такозвана Српска листа гласала и за проглашавање терориста ОВК за хероје, а онда су кукали како нису разумели албански језик и да су изиграни.

Због чега се не састаје скупштински Одбор за КиМ – прећутао је убиство Оливера Ивановића, а сад ћути о демаркацији државне границе између Србије и Црне Горе у делу на КиМ, најавама да ће Београд пристати на „косовску столицу“ у УН, као и о разним плановима за Косово који стижу са Запада?

Славиша Ристић: Одговор је једноставан. Милован Дрецун се на позицији председника Скупштинског одбора за КиМ понаша као послушник и потрчко власти. Његов задатак управо и јесте да спречи било какву расправу у Скупштини Србије о КиМ. Од укупно пет седница Одбора за КиМ само је прву конститутивну сазвао сам. Остале четири су одржане на захтев једне трећине чланова одбора за КиМ, представника опозиционих странака у Скупштини Србије.

Наравно да се оглушио и о захтев да се одржи хитна седница Одбора након убиства Оливера Ивановића. Уместо да извршава своје обавезе у складу са Законом о Народној скупштини и Пословником, он игнорише захтеве посланика. У исто време свакодневно обилази телевизије са националном фреквенцијом и неовлашћено у име Одбора износи своје личне ставове у вези са Косовом. Морам да кажем да најновији захтев групе опозиционих чланова Одбора за КиМ, којим се тражи хитна седница Одбора поводом притиска на Александра Вучића да потпише правно обавезујући споразум са Приштином, нису хтели да подрже посланици СРС.

Шта мислите о подели КиМ и размени територија коју заговарају, како се спекулише, и Вучић и Тачи?

Славиша Ристић: Подела КиМ и размена територија су забрањени Уставом Србије, према ком је територија Србије јединствена и недељива, а сваки акт или радња који то нарушавају представљају тешко кривично дело. Нажалост, Александар Вучић се према територији Србије односи као према приватној својини, док Тужилаштво и Уставни суд ћуте и не врше своју уставну улогу. Причу о наводној подели КиМ и размени територија покренуо је сам Вучић, иако потпуно свестан да му чак ни север Косова у замену за Прешево и Медвеђу неће препустити. То је била његова смишљена превара коју је преко криминалних структура пренео наивним Србима на северу Косова у време када их је натерао да изађу на сепаратистичке изборе, кад им је погасио институције Србије и интегрисао их у такозване „институције Косова“.У свему овоме што се догађа где је место и улога „Отаџбине“, чији сте председник?

Славиша Ристић: Веровао сам да Срби на КиМ неће у овој мери насести на превару и очигледну Вучићеву издају. Иако дубоко свестан медијских манипулација, бруталних претњи и напада, чак и убистава оних који су се супротстављали издајничкој политици ове власти, рачунао сам да ће народ који је последњих неколико година голорук одолевао притисцима и нападима албанске већине и такозване мировне мисије, одолети и притисцима Александра Вучића. Нажалост, велики број људи је подлегао притисцима. Улогу „Отаџбине“ видим пре свега у томе да помогне у ослобађању од страха да се говори истина. Само истина нас може ослободити мрака у коме се налазимо и вратити наду да ћемо остати део Србије, јер Србима на КиМ нема живота у такозваном „независном Косову“ и „великој Албанији“.

Како доживљавате руску политику према КиМ – да ли је могуће истовремено бити против косовске независности и подржавати политику Александра Вучића, укључујући и Бриселске споразуме, као што то ради званична Русија?

Славиша Ристић: Став званичне Москве по питању једнострано проглашене независности Косова је познат и гласи: Руска Федерација никада у СБ УН неће прихватити чин сецесије Косова, осим ако га се Србија сама не одрекне. Познат је и став Русије да Руси не могу бити већи Срби од самих Срба и да ће они увек подржати она решења за која се определе званичне власти Србије. Као последица таквог става дошло је до тога да Москва подржава учешће Срба са КиМ на сепаратистичким косовским изборима и гашење институција државе Србије на КиМ на основу Бриселског споразума из априла 2013. године. Признајем да ми никада није био јасан такав став званичне Русије јер је, према мом уверењу, у сукобу са основним ставом непризнавања једностране сецесије КиМ.

Често сам, у време док сам био председник општине Зубин Поток, у сусрету са руским амбасадорима и другим званичницима, постављао директна питања на ову тему. Одговор већине њих био је да је избор власти ствар српског народа и да ће они поштовати сваку власт коју одабере српски народ. Без намере да било шта спочитавам руским властима, мислим да морају имати проактивну политику када су у питању власти у Србији. Бојим се да ће са Вучићем доживети горко искуство. Што се нас Срба тиче, ми ту „горку кашу“ поодавно кусамо, али то је већ наш српски проблем.

Извор: nspm.rs
ВУЧИЋ ТАЧИЈУ: Довешћу војску на границу са Косовом ТАЧИ ПОЛИЦИЈИ: Понизите Ђурића
14:40 27.03.2018.

Тачи је претходно у свој кабинет позвао првог заменика премијера Беџета Пацолија, министра унутрашњих послова Фљамура Сефу и директора Полиције Косова Шпенда Мадјунија и ту им дао инструкције како да поступе на северу Косова где су послате елитне јединице полиције.

Председник Косова Хашим Тачи наредио је да се после хапшења у Митровици директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић доведе у Приштину и да га вуку улицама Приштине како би га понизили, пише данас портал газетаеxпресс.цом, позивајући се на домаће и међународне изворе.Како се наводи, Тачи је претходно у свој кабинет позвао првог заменика премијера Беџета Пацолија, министра унутрашњих послова Фљамура Сефу и директора Полиције Косова Шпенда Мађунија и ту им дао инструкције како да поступе на северу Косова где су послате елитне јединице полиције.

Извор који је био на састанку рекао је за портал рекао да је председник Србије Александар Вучић телефоном позвао Тачија и запретио да ће „довести војску до границе са Косовом“.

После тог разговора, Тачи је наредио полицији да доведе Ђурића до Приштине и да га понизе тако што ће га водити као криминалца, са лисицама на рукама и сагнуте главе.

Међународни званичници су за портал казали да постоји страх да је јучерашњи догадјај сценарио поделе Косова.

– Стварање нових околности, почетак немира на северу би довео до стварање нове ситуације, после које би Србија ишла напред са идејом поделе Косова – казао је један западни дипломата.


Премијер Косова Рамуш Харадинај је према порталу остао ван јучерашњих догађаја.

Ваша трпљивости за будале је тотално неогранићена!
Војска Југославије ( ВЈ ) заједно са Јединицом за специјалне операције ( ЈСО, Црвене беретке ) је очистила Космет од шиптарских терориста у периоду од 1998-1999.
Уместо Војске Србије данас нам треба једна таква јединица као што је била ЈСО за брза дејства.
ЈСО је била веома актива на Космету и на Југу Србије и терапија је била добро прописана за шиптаре и врло усешна.
Сада је свима јасно зашто је Војска Србије уништена а ЈСО расформирана.
Адем Јашари пашче шиптарско добило терапију од Црвених беретки.
Легија је био тата ња све њих мишеве мале.
И да не заборавим АРКАНА он био ово средио очас посла! Војска не може избушена!
(27-03-2018 10:11 AM)Громовник Пише: [ -> ]
(27-03-2018 03:31 AM)ПРОСВЕТАР Пише: [ -> ]Ово је опасно, Русија би требало да запрети бомбардовањем Приштине (тамо нема више ни једног Србина), пројектилима из Црног Мора уместо да се даље прегања!

Само ти сањај... Кидање

(27-03-2018 10:38 AM)Mekenzi Пише: [ -> ]
Цитат:Pусија би требало да запрети бомбардовањем Приштине (тамо нема више ни једног Србина), пројектилима из Црног Мора уместо да се даље прегања!

Slatki snovi...

Хе, хе...или у сну ил’ на јааааави,
у Банату ил’ у Бачкој,
ил’ у Срему, старој слави?(27-03-2018 05:16 PM)ПРОСВЕТАР Пише: [ -> ]Хе, хе...или у сну ил’ на јааааави,
у Банату ил’ у Бачкој,
ил’ у Срему, старој слави?
Једно 2000км одатле... Rolleyes
РЕЖИРАНА ПРЕДСТАВА!!!

(27-03-2018 05:30 PM)Громовник Пише: [ -> ]
(27-03-2018 05:16 PM)ПРОСВЕТАР Пише: [ -> ]Хе, хе...или у сну ил’ на јааааави,
у Банату ил’ у Бачкој,
ил’ у Срему, старој слави?
Једно 2000км одатле... Rolleyes

Шта булазнила?

Каквих 2000 км., шта причаш бре, јес'попио кафу одјутрос?

МИ НИЈЕСМО РЕКЛИ ДА ЋЕ АМЕРИКАНЦИ ДА ГАЂАЈУ ПРИШТИНУ! ОНИ ИМАЈУ РАЗНА ОГРАНИЧЕЊА НА СВОЈИМ ЗАСТАРЕЛИМ И ПРЕСКУПИМ ИГРАЧКАМА ИЗ ПРОШЛОГ ВЕКА!

РАКЕТЕ ЦАРА ПУТИНА НЕМАЈУ ПОКАЗАТЕЉ ЗА КИЛОМЕТРАЖУ, ТО ОБЛЕЋЕ ЗЕМЉИНУ КУГЛУ КАКО 'ОЋЕ И КОЛ'КО 'ОЋЕ!


Иначе Руси су гађали (и погађали) циљеве у Сирији из Касписког па из Црног мора, па из Средоземног....где ти видиш проблем да гађају жваљаве шифтаре било из Црног или Средоземног мора?

Ил'ти то само онако...тек да контрираш па да Кизо не буде усамљен са бесмисленим коментарима.
Mi ođe u Vojvodini pogotovo u j(t)uznom banatu smo zaštićeni od Ruskih raketa, zato što su braća Rumuni po celoj svojoj teritoriji rasporedili američke štitove, tako da ako se car usudi da pošalje raketu, mora preci iznad Rumunija đe će je ovi odmah oboriti....
(27-03-2018 06:53 PM)Mekenzi Пише: [ -> ]Mi ođe u Vojvodini pogotovo u j(t)uznom banatu smo zaštićeni od Ruskih raketa, zato što su braća Rumuni po celoj svojoj teritoriji rasporedili američke štitove, tako da ako se car usudi da pošalje raketu, mora preci iznad Rumunija đe će je ovi odmah oboriti....

Кидање Кидање Кидање

Шојгу је за тај ЗАСТАРЕЛИ И ПРЕСКУПИ амерички штит изјавио да је то "к'о кишобран са великим рупама"!

И уопште, што би Цар Путин гађ'о наш Србски Банат и остале Србске Земље, кад је за то тамо потребна само једна Тројка да заскочи Крмнада Чварка (из партизанске породице), кад се не нада и....мирна Бачка!

Зато немо'теби око тога глава да бучи него вежбај казачок на време и гл'ај си посла!

'Ајмо, РАС, ДВА, ТРИ.....
(27-03-2018 05:36 PM)ПРОСВЕТАР Пише: [ -> ]Иначе Руси су гађали (и погађали) циљеве у Сирији из Касписког па из Црног мора, па из Средоземног....где ти видиш проблем да гађају жваљаве шифтаре било из Црног или Средоземног мора?

Ил'ти то само онако...тек да контрираш па да Кизо не буде усамљен са бесмисленим коментарима.

Не причам ја одакле ће да гађају, него шта су вољни и спремни да гађају, а шта им не пада на памет... Rolleyes
Багери чувају крст — Срби не одступају с барикада на Косову, стигле јединице Кфора
у Актуелно, Вести 27. марта 2018.

Окупиране територије-Срби са севера Косова и даље блокирају саобраћај на магистралном путу Звечан — Косовска Митровица у месту Рударе, а барикаду су данас пре подне обишли и припадници Кфора.
Након јучерашње акције специјалних јединица косовске полиције РОСУ, хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и пребијања учесника састанка у оквиру унутрашњег дијалога у Косовској Митровици грађани су теретним возилима препречили пут у месту Рударе.
Барикада се налази на месту где је саобраћај био блокиран и пре шест година када је РОСУ покушао да упадне на север Косова.
Грађане на барикади обишао је данас Кфор, а са њима је разговарао један припадник швајцарске војске у саставу тих међународних снага.
Кфор покушава да убеди грађане да барикаду треба уклонити јер, како кажу, она нема смисла и њоме се ништа неће постићи.
Међутим, мештани не одустају од намере да и даље блокирају саобраћај на овом магистралном путу.
Читаву ноћ грађани су провели на барикади и најављују да ту намеравају да остану до даљњег.
У прекиду је саобраћај на магистралном правцу Приштина-Рашка. Из правца Приштине могуће је да се прође, али кроз јужни и северни део Митровице.

На административном прелазу Јариње путнички саобраћај одвија се без проблема. Око девет часова припадници КПС-а су дозволили улазак и теретним возилима. Број камиона који чекају улазак на територију јужне покрајине попео се на 70.
Репортер РТС-а јавља да је прошао и воз који саобраћа на релацији Краљево–Косовска Митровица.


Подсећамо, Ђурић је ухапшен јуче око 17 часова у Косовској Митровици где је присуствовао унутрашњем дијалогу о КиМ.
Полиција Косова под пуном опремом упала је у просторије Митровачког двора где се одржавао округли сто. Бацили су сузавац, ломили стакла и уз претњу оружјем гурнули на земљу све присутне. Чули су се пуцњи, експлозија и узвици на албанском језику. Том прилико више од 30 људи је повређено.
Ђурића је више десетина полицајаца наоружаних дугим цевима са фантомкама на лицу спровело до полицијске станице у Приштини, где је саслушан и потом протеран у централну Србију преко Мердара. Ту га је преузела српска полиција, у Куршумлији му је указана лекарска помоћ после чега се упутио за Београд.
Председник Србије је због тога хитно сазвао седницу Савета за националну безбедност која је првобитно била заказана за данас, 27. март.
У Косовској Митровици било је изузетно напето после хапшења Ђурића, у граду су се чуле сирене, а грађани су били узнемирени због бруталних сцена хапшења.

Б 92/Танјуг/РТС
https://www.youtube.com/watch?v=BGJYPhVeTK8

Чепурин: Три става о јучерашњим дешавањима на КиМ
у ВЕСТИ ДАНА, Политика 27. марта 2018. 2 Коментара

Београд-Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин је истакао своја три става о јучерашњим дешавањима на Косову које је назвао „најездом у Косовској Митровици“.


„Три утиска о јучерашњој најезди у Косовској Митровици: 1. ужасна црна униформа, бахатост, претња оружјем, 2. јасно је да је Приштина деловала уз потпуну сагласност својих покровитеља, 3. Брисел је показао неспособност као посредник и гарант“, написао је Чепурин на свом Твитеру.
Он је на овој друштвеној мрежи написао и да је присуствовао „интересантном брифингу“ код српског министра спољних послова Ивице Дачића за стране амбасадоре, на коме су прегледани јучерашњи снимци из Приштине и Косовске Митровице, уз коментар да „тај дивљачки чин и бахатост наоружаних бандита буквално поражавају“.
Руски амбасадор оценио је да међународна представништва (ЕУ и НАТО) апсолутно нису испунила своје обавезе.
„Приштина и ове структуре су дозволиле да наоружани косовски Албанци, кршећи сва правила, направе такав страшан безобразлук – да наоружани упадну у део КиМ који је насељен Србима. Требало би да се они за почетак барем дубоко извине господину Марку Ђурићу, српском народу и Србији“, написао је Чепурин.

РТС/Танјуг
Овај циркус је само прављење драме да би Вучко био у центру пажње.
Прво је био шинобус а сада ово.

Видим ја да ће се ово завршити као у Хрватској 1995-те. Иста прича, исти сценарио а глупи народ гласа за СНС, СПС, јулкане и све њихове прирепке.

Мене само копка кад ће Вучко да досади Америма и кад ће они поново да крену али овај пут до краја са трупама НАТО.

Овај магарац ако мисли да ће се Русија умешати у ово, зајебао се. Русија ће бранити савезнике као што су Белорусија, Сирија, Иран али Србија није њен савезник а и не постоји никаква могућност све и да хоће да нам помогне. Ако неко мисли да ће Русија употребити нуклеарно оружје због Србије зајебао се. Ово није 1914-та и ово није царска Русија под Николајем другим Романовим већ је у питању постсовјетска Русија чији председник жали за СССР-ом и жели да граду као што је Волгоград да име Стаљинград уместо Царицин.

Просто је невероватно да нико не схвата колико је била моћна руска царска војска 1812-те а колико је била слаба совјетска Црвена Армија. Да није било америчке војне помоћи у опреми, муницији и сировинама на почетку рата ко зна шта би било. Врло је могуће да би Вермахт стигао на Урал и ту би био крај рата за СССР.

Руска царска војска је сама без ичије помоћи победила Наполеона и ушла у Париз а Црвена Армија је само стигла до Берлина. И Стаљин је био свестан колико је био мали у односу на руске цареве а Путин га глорификује и уместо да руској војсци ра царске, он јој даје комунистичке заставе које је носила Црвена Армија.

https://www.erepublik.com/en/article/tri...67801/1/20
(27-03-2018 06:53 PM)Mekenzi Пише: [ -> ]Mi ođe u Vojvodini pogotovo u j(t)uznom banatu smo zaštićeni od Ruskih raketa, zato što su braća Rumuni po celoj svojoj teritoriji rasporedili američke štitove, tako da ako se car usudi da pošalje raketu, mora preci iznad Rumunija đe će je ovi odmah oboriti....

Тако сте мислили и у ДРС, па вам доћоше баћушке пјешке.
Зато пази шта причаш!
Немој послије да плачете како су вам "свашта" радили?

дођоше
[Слика: IMG_7327.jpg]
[Слика: IMG_7329.jpg]
Референтни URL