Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Anđelković otkriva: Nova kosovska prevara- Evo kakav dogovor Zapad sprema sa Vučićem u tajnosti…
4 sata ago TEMA DANA Nema komentara

Piše: Dragomir Anđelković

Kako čujemo od državnog vrha, vodeći zapadni centri moći iznova su poručili da je za njih Kosovo „nezavisna država“ čiji se teritorijalni integritet mora poštovati. Njegova podela, kao naš potencijalni uslov za dubinsku normalizaciju odnosa sa preovlađujućim delom koji bi pripao Albancima, ne dolazi u obzir. Ako Srbija želi u EU, moraće da stisne zube i, makar bez formalnog priznanja, prihvati tzv. kosovsku nezavisnost u sadašnjim međama. To podrazumeva i ulazak u OUN.


Da li je stvarno tako? Uveren sam da nije. Radi se o manipulativnoj strategiji „strah – olakšanje“. Beogradu se javno predstavlja da neće dobiti ništa u vezi sa Kosovom pa mu se onda zakulisno nagoveštava njegov severni deo. I tako ciklično dok vlast a tim pre građani ne budu dovoljno zbunjeni i omekšani. Onda će se izaći sa „kompromisnim“ predlogom koji se već i sada povremeno pušta u vidu probnog balona. Radi se o „razmeni“ teritorija. Srbija bi od Kosova dobila njegov severni deo a Beograd bi mu ustupio Preševo i deo opštine Bujanovac.

Nama bi to propagandno bilo predstavljeno kao da smo dobro prošli. Kao dobijamo duplo veću teritoriju naseljenu Srbima od one koju dajemo a na njoj žive Albanci koji, uglavnom, ne prihvataju Srbiju kao svoju državu. Tu smo kod srži prevare! Ispalo bi da menjamo svoje a oteto (i to deo koji je samo delimično otet) za ono što em je takođe naše, em to i potpuno kontrolišemo. Uz to bismo dali i sve drugo, od mesta u OUN do formiranja vojske, što Albanci traže. I površno gledano, jasno je da bi se radilo o lošoj pogodbi, a tim pre kada se shvati da su stvari mnogo kompleksnije.


Neću sada govoriti o činjenici da je Kosovo, da se ne lažemo, okupiran deo naše teritorije, a ne entitet koji ima pravo na samoopredeljenje. Realnost je da mi sada ne možemo da učinimo išta na terenu južno od Ibra a demografska kretanja su po nas toliko nepovoljna da nam, čak ako mere koje sada usvajamo daju rezultat, budućnost ne ide u prilog kada se radi o odnosu snaga sa Albancima.

Kada jednog dana oslabi zapadna potpora koju oni imaju (u šta polažemo nadu), pitanje je da li ćemo i dalje biti snažniji od njih. Zato sam za kompromis oko Kosova, ali pravi a ne lažni. I to u kontekstu celovitog rešavanja srpskog pitanja, što uključuje i status Republike Srpske i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori izloženog identitetskom genocidu.

S druge strane sporno je da li je kompromis podela Kosova bez svega toga, a svakako to nije razmena teritorija. Štaviše, ona bi predstavljala smrtnu presudu za legitimne ambicije RS ili integritet ostatka Srbije.


Kosovo je poseban slučaj utoliko što je deo suverene države za koji je ona prihvatila da privremeno postane protektorat OUN. Pošto oni koji su nas nasiljem prisilili na to ne pristaju da se u duhu načelnog dogovora reši status Kosova (uz poštovanje integriteta Srbije), a zbog podrške koju nam pruža Rusija nisu u stanju da jednostrano zaokruže njegovu tzv. nezavisnost, traže da je mi aminujemo.

Mi zauzvrat nešto očekujemo i u vezi sa Kosovom (kao minimum sever, eksteritorijalnost za ključne manastire), i to, bar se nadam, u spomenutom širem kontekstu. Zapad opet lukavo obrće stvar, nameravajući da nam uz pomoć Kosova potpuno obesmisli taj kontekst. Ako se nešto dopušta Kosovu a Albanci su u Jugoslaviji bili manjina, logično je da kao minimum to dobije i RS koja je proizašla iz konstitutivnosti Srba u BiH i SFRJ. Ako pristanemo na ramenu teritorija onda to pada u vodu.

Na po sebe negativan način prihvatili bismo da Kosovo nije specifičan slučaj a definisali bi, pošto su Srbi brutalno proterani iz Krajine i delova BiH van RS gde su bili većina, novi model za rešavanje otvorenih nacionalnih pitanja na prostorima bivše Jugoslavije.


Šta god da su nečija istorijski utemeljena prava, ko želi promenu granica morao bi ubuduće da nešto da kako bi drugo dobio. Time bismo obesmislili pravo RS da u pogodnom trenutku, kao državni entitet punopravnog naroda, odluči o svojoj sudbini. Možda i to bude moguće, ali jedino po principima razmene, tj. Raška oblast (Sandžak) za RS.

Tako stvari stoje sa razmenom teritorija. Što se severa Kosova tiče, njega i sada Srbi kontrolišu. Ako nismo u stanju da bar to formalizujemo onda ne treba da pristajemo na bilo kakve nove dogovore. Postupimo li tako uz demonstriranje samouverenosti, Zapad će nam – u okolnostima kada postepeno gubi globalni primat a važno mu je da zatvori kosovsko pitanje – relativno brzo ponuditi sever Kosova bez ikakve razmene.

Drugo pitanje je da li je to samo po sebi kompenzacija za prihvatanje nezavisnosti ostatka Kosova. Mislim da nije, ali sada se primarno time ne bavim, već evroatlantskom manipulacijom „strah – olakšanje“ kojom smo u poslednje vreme intenzivno izloženi kako bi u očaju da će nam izmaći EU, pristali na razmernu teritorija sa kobnim posledicama koje bi to po nas imalo.

(Vidovdan)
Па да сумирамо:

АВ наредио да се учествује у изборима. Де факто признање.

АВ постао коалициони партнер Тачију и Харадинају преко српске листе. Инциденти са Рамом па грљење. Дил.

Сви знамо да је основна идеја подела Косова. Не миришу је ни једни ни други. Једноставан начин за извести, заједничким снагама: чекамо прави моменат, низ инцидената (од Оливера, преко ЕХФа и рукомета да се види да ће постати неиздрживо, па до Марка). Палац без лисица, специјалци пазе да српске камере све добро сниме, гледају где су и склањају се камерману који СЛОБОДНО СТОЈИ ПОРЕД ШИПТАРСКОГ СПЕЦИЈАЛЦА, СНИМА А ОВАЈ МУ СЕ СКЛАЊА!!! ОМГ) , стварамо атмосферу немогућег дијалога, изазивамо "кризу" изласком из владе Косова, формирамо ЗСО (најавио Тачи истог дана, покрили смо га да не крене бунт у Приштини) и делимо Косово.

Јасан ток, давно најављен, гледате реализацију. Вук сит, овце на броју, народ тамо и овамо замајан, радимо шта треба...

Шта мислите да ли је сад већина "печена" да оберучке и обеношке прихвати поделу? Знамо да ће шиптари урадити како амери нареде...
Ovo je bila predstava za malu decu u režiji Aleksandra Vučića.

Gledano u budućnost u narednom periodu Srbija će priznati Kosovo.

Kosovo u narednih 30-40 godina može samo da se proširi na jug Srbije i gore prema Nišu.

Nas 3-4 miliona na celoj teritoriji Srbije a njih 2-3 miliona na jugu Srbije.

Dugoročno gledano, nas na Kosovu neće biti a neki Marko, Aca, Nikola, iz Beograda više neće smeti da proviri glavu dole na Kosovu....
(УЖИВО) Конфузија у Приштини, Албанци прете хапшењима за ЗСО
Новости Онлине/Агенције | 28. март 2018. 08:59 > 11:30 | Коментара: 0
У Косовској Митровици данас ће бити одржана заједничка седница одборника 10 општина са српском већином на Косову и Метохији
Фото: П. Милошевић
Фото: П. Милошевић
СРОДНЕ ВЕСТИ
КРИЗА НА КОСОВУ: Вучић био спреман да пошаље војску!
КРИЗА НА КОСОВУ: Вучић био спреман да пошаље војску!
Ђурић о нападу: У тим најгорим тренуцима мислио сам на своју децу и наше људе у Косовској Митровици
Ђурић о нападу: У тим најгорим тренуцима мислио сам на своју децу и наше људе у Косовској Митровици
Нуде 1.000 добровољаца за Косово

ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Јуче и данас смо имали тежак дан, али сам уверен да смо из свега изашли још јачи

Могерини: Оно што се догодило јуче не сме се поновити

У Косовској Митровици данас ће бити одржана заједничка седница одборника 10 општина са српском већином на Косову и Метохији.

Српска листа најавила је у понедељак у Београду да напушта косовске институције, а уједно је најављено и да ће српске општине формирати 20. априла Заједницу српских општина, на петогодишњицу од потписивања Бриселског споразума.

Председник Србије Александар Вучић Александар Вуцић изјавио је у уторак увече да је са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини имао отворен разговор, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више не помињу "обе стране" након вечерашњег састанка.

Могерини је истакла да је оно што се десило у понедељак, односно хапшење директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, не сме да се понови.

Прочитајте још:
* КРИЗА НА КОСОВУ: Вучић био спреман да пошаље војску!
* ПРЕДСЕДНИК СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: У понедељак и уторак смо имали тежак дан, али сам уверен да смо из свега изашли још јачи
* Могерини: Оно што се догодило јуче не сме се поновити
11:20 - НУДЕ 1.000 ДОБРОВОЉАЦА ЗА КОСМЕТ

Црногорско-херцеговачки покрет оштро је осудио акцију јединица РОСУ и напад на директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића и нуди добровољце у случају ескалације сукоба. Опширније прочитајте ОВДЕ.
11:01 - ЂУРИЋ О НАПАДУ: У ТИМ НАЈГОРИМ ТРЕНУЦИМА МИСЛИО САМ НА СВОЈУ ДЕЦУ И НАШЕ ЉУДЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је још увек ужаснут због терора којем је српски народ био изложен у понедељак у Косовској Митровици. Опширније прочитајте ОВДЕ.
10:59 - СИМИЋ: ПРИШТИНА НЕМА РАЗЛОГА ДА НАС ХАПСИ, ЗСО ПО ЗАКОНУ

Посланик Српске листе у косовском парламенту Игор Симић рекао је да ће одборници 10 општина са српском већином на Косову и Метохији и представници општина у којима они не чине већину, али имају одборнике, на данашној заједничкој седници у Косовској Митровици анализирати све што се дешавало у претходна два дана, као и извештај са консултација у Београду са председником Александром Вучићем.

Говорећи за Пинк о претњама које стижу из Приштине да ће, уколико се формира ЗСО, почети хапшења представника Српске листе Симић је рекао да ће међународни представници морати да реагују јер је недопустиво да се прети легалним и легитимним представницима Срба.

"ЗСО формирамо у складу са Бриселским споразумом који према косовским институцијама представља међународни правни акт који је усвојила Скупштина Косова и то квалификованом већином, а на основу Устава Косова што значи да тај акт има већу правну снагу чак и од Устава Косова. На основу чега ће хапсити било кога? Зато што поступа у складу са законима?", упитао је Симић.

фото ТанјугНа питање да ли ми можемо самостално да формирамо ЗСО он је рекао да је то апсолутно изнуђен потез српских представника који је апсолутно у сагласности са жељама српског народа на КиМ.

"Ми смо то јуче и пренели председнику Вучићу у коме у последњих пет година имамо саговорника коме можемо да кажемо наш став и да за то добијемо подршку, а то је оно што значи српском народу на КиМ, као и српским представницима који ће учестововати на данашњој седници", рекао је Симић.
10:33 - КОНФУЗИЈА У ПРИШТИНИ, ХАРАДИНАЈ: ВЛАДА НЕЋЕ ПАСТИ

Излазак Српске листе из косовске владе, која тиме губи већину у скупштини, централна је тема данас у Приштини, где Рамуш Харадинај тврди да је обезбедио довољну подршку свом кабинету, али има и процена да се влада неће одржати.

Харадинај је у уторак најавио да не намерава да поднесе оставку, а данас тврди да је за опстанак владе добио подршку владајуце коалиције, коју ће од сада чинити само албанске партије, али и албанске опозиције.

Незадовољан одлуком Српске листе, Харадинај је рекао да постоје и друге парламентарне групе, те да ће његова влада бити мањинска.

"Добио сам честитке од посланика, парламентарних група... Дакле, не постоји потреба за изборима, нити је влада пала", рекао је косовски премијер.

Последњи ванредни парламентарни избори на КиМ одржани су у јуну прошле године, а влада је уз тешке преговоре формирана тек у септембру и то захваљујући подршци Српске листе.

фото ТанјугПосланици владајуће Демократске партије Косова су подељени по питању опстанка или пада владе и док Зенун Пајазити сматра да приштинске институције у овом тренутку треба ојачати, његов колега Џавит Хаљити сматра да је најава изласка Српске листе из владе "уцена", али да ће то, ако та одлука буде и озваничена, то значити пад владе.

С друге стране, опозиционе странке, Демократски савез Косова, Самоопредељење и Група независних посланика још се нису изјаснили да ли ће подржати Харадинаја.

ДСК, странка која је недавно, када је у скупштини ратификована демаркација са Црном Гором, тражила нове изборе, сада сматра да не треба дозволити пад владе и да не треба дозволити да "Српска листа одлучује о судбини Косова".

Део аналитичара, међутим, напомиње да, иако није прошло ни годину дана мандата ове владе, не треба искључити ни могућност расписивања избора.
09:42 - ЉЕКАЈ ПРЕТИ ХАПШЕЊЕМ ЗА ФОРМИРАЊЕ ЗСО

Косовски министар инфраструктре Паљ Љекај прети хапшењем члановима Српске листе уколико буду формирали Заједницу српских општина.

"Могу бити приведени у моменту кад буду против закона и Устава Косова", рекао је Љекај за КТВ и додао да сваки корак влада Рамуша Харадинаја спроводи у сарадњи са државама Квинте.
09:08 - МИРНО У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

У Косовској Митровици ноћ је протекла мирно.

Живот грађана вратио се потпуно у нормално стање после хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића.

фото ТанјугУ граду није видљиво никакво појачано присуств полиције, а грађани су се још у понедељак вратили својим редовним активностима.

09:02 - САСТАНАК 10 ОПШТИНА

У Косовској Митровици данас ће бити одржана заједничка седница одборника 10 општина са српском већином на Косову и Метохији.

На састанку у просторијама "Митровачког двора", у који је у понедељак упала јединица косовске полиције РОСУ, обратиће се најпре помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На захтев председника Српске листе Горана Ракић састанак ће симболично почети у 12.44 сати, у складу са Резолуцијом УН 12 44, и имаће само једну тачку дневног реда - политичко-безбедносну ситуацију на северу Косова и Метохије.
Samo stavi link teksta, nemoj ceo tekst, ubija temu koliko je dugacak
(28-03-2018 12:10 PM)Mekenzi Пише: [ -> ]Samo stavi link teksta, nemoj ceo tekst, ubija temu koliko je dugacak

Онда ће да испадне да ништа не пише на форуму Креза
Ma, čovek ubija sa copy/paste tekstovima sa raznih portala. Zar nije lakše napisati o tome i tome možete pročitati ovde.. Ko hoće ode i pročita. Ne da moramo da skrolujemo tri minuta njegov copy/paste post.
(28-03-2018 02:45 PM)Mekenzi Пише: [ -> ]Ma, čovek ubija sa copy/paste tekstovima sa raznih portala. Zar nije lakše napisati o tome i tome možete pročitati ovde.. Ko hoće ode i pročita. Ne da moramo da skrolujemo tri minuta njegov copy/paste post.

Имаш врло лепу и корисну опцију у Корисничкој КП, зове се Игнор. Па кад ми се читају километарски текстови на Енглеском, ја отворим Smile
(28-03-2018 02:50 PM)Громовник Пише: [ -> ]
(28-03-2018 02:45 PM)Mekenzi Пише: [ -> ]Ma, čovek ubija sa copy/paste tekstovima sa raznih portala. Zar nije lakše napisati o tome i tome možete pročitati ovde.. Ko hoće ode i pročita. Ne da moramo da skrolujemo tri minuta njegov copy/paste post.

Имаш врло лепу и корисну опцију у Корисничкој КП, зове се Игнор. Па кад ми се читају километарски текстови на Енглеском, ја отворим Smile

Hvala, nisam znao za tu opciju, vrlo rado cu je koristiti.
Is Albania a Partner of the US In Supporting International Terrorism?

By Olsi Jazexhi
Global Research, March 27, 2018


On March 22, 2018 the former Mayor of New York and adviser to President Trump, Rudy Giuliani was in Tirana. He was invited to Albania’s capital by Maryam Rajavi, the head of the Mojahedin-e Khalq (MEK) organization, to celebrate the Iranian festival of Nowruz with the Iranian jihadist organization which Albania has hosted since 2013. In this meeting, which was secretly organized by the Mojahedin, Giuliani showed his support for some 3.000 Iranian radicals that Albania hosts. In his speech Giuliani encouraged the Mojahedin to continue their fight against the government of Iran and called for regime change in Tehran.

The gathering of the Mojahedin was also attended by three Albanian politicians. They were Pandeli Majko, Minister for the Diaspora in the present Albanian government. Majko served as Minister of the Interior during the era of secret CIA renditions in Eastern Europe when Albania was used by the CIA to rendition and torture people. Majko who has never denied his cooperation with the CIA or the existence of secret prisons in Albania, has defended the illegal renditions and torture and has criticized those who spoke against the torture chambers of the CIA.

The second politician was Fatmir Mediu, a former disgraced Minister of Defense, who is blamed in Albania for weapon trafficking to Afghanistan and the Gerdec explosion and killings. The Gerdec explosion which killed 26 Albanians, injured hundreds, and damaged or destroyed over two thousand homes was part of an operation by Fatmir Mediu and American contractors to fake old Albanian ammunition and sell them as new to Afghanistan.

The third politician was Elona Gjebrea, who served as deputy Minister of the Interior for Albania’s infamous Minister of Interior Saimir Tahiri (2013-2017) and is now under investigation for possible links with a notorious Albanian mafia gang known as the Habilaj brothers.

Giuliani told to the Mojahedin that the US and the Albanian government see them as the only future for Iran, and the necessary thing to do at this moment is regime change. Pandeli Majko, the Minister of Diaspora in the Edi Rama’s government supported Giuliani’s claim and told the Mojahedin that his dream is to return to Tehran with the Mojahedin. Elona Gjebrea and Fatmir Mediu did the same. They supported the Mojahedin in their violent mission for regime change in Iran. Rudi Giuliani emboldened the Mojahedin by telling them that changes are coming to Washington. John Bolton, their fierce supporter is going to become President Trump’s National Security Advisor and he wants a regime change in Iran.

The threats of Giuliani against Iran have been instrumentalized in recent months with mass surveillance and attacks on Iranian and Shiia Muslim institutions in Albania and Kosovo. The Israelis are very vigilant against the Iranian influence in the Balkans too. They instruct their Albanian partners to target Iran and its institutions, even though Iran has never had any problem with any Balkan country. With the arrival of the Mojahedin in Albania, the anti-Iran and anti-Shiia hysteria is becoming more and more public. The Mojahedin, who act as a proxy army for the US and Israel, claim that Iran is very influential in Albania and is working with its agents to discredit their fight for regime change. In recent months they have launched a number of smear attacks against Iranian institutions and the embassy in Tirana. On March 15 they attacked a group of Albanian intellectuals headed by the ex-president of Albania, Rexhep Mejdani who participated in a scientific conference in Tehran, claiming that they were part of a plot by Tehran to discredit them. The Mojahedin, who are having many of their members abandon the organization in Albania, attack the defectors by insulting them as Iranian agents and threaten to assassinate them. The UNHCR which is supposed to help all war refugees has sided with the Mojahedin and refuses to support the defectors financially and asks them to go back to their Mojahedin camp if they want to get financial support. When local Albanian TV stations dare to present the claims of the defectors who show how they are abused, enslaved and radicalized by MEK, the Mojahedin attack the Albanian media claiming that they have been bought by Iran.

In face of the threats that MEK makes against Albanian intellectuals, media and its defectors, the Albanian government keeps silent, even though a recent police report claims that the Mojahedin might assassinate some of the defectors who have abandoned the organization. While the Albanian government and its courts are very vigilant to jail any Albanian Salafi as a terrorist if they make calls for regime change in Syria or praise ISIS, so far no actions have been taken against the Iranian Mojahedin, Albanian or US politicians who support the MEK jihad and make calls for regime change in Iran, even though the Albanian the criminal code punishes such calls with imprisonment from four up to ten years. The Albanian government and its courts have not taken any action even against those Mojahedin who have threatened to assassinate their defectors in Albania.

The Albanian government who is ordered by people like John Bolton, John McCain and Rudy Giuliani to do all they can to support the Mojahedin, have finally started to attack even Shiia and Sufi religious institutions in Albania. On March 22, 2018 the anti-terror police disrupted the ceremony of Novruz that the World Headquarters of Bektashism organized in Tirana. The ceremony of the liberal Muslim Sufi sect was disrupted when anti-terrorism police detained two retired Iranian journalists and an Iraqi-German citizen who were celebrating the Novruz in the Grand Sufi Teqe. The invitees were officially invited to the ceremony by Baba Mondi, the Grand Dervish of the Bektashis. However the Albanian anti-terror units who take note of complains by MEK about Iranian influence and conspiracy against them, detained and interrogated as terrorists for 7 hours the two retired Iranian journalists who were covering the Bektashi festival. Even though the journalists were later released, this event shocked the Bektashi community and the Iranian cultural NGO-s who operate in Albania.

The attacks that the Mojahedin are launching against local Muslim communities, academics and intellectuals, journalists and media are shocking the Albanian public. Until now they have seen the Mojahedin as some foreign terrorist leftovers that the USA wanted to dump in Albania after they were expelled from Iraq. However, the recent media and police attacks are showing to the Albanian public that the Mojahedin are a threat not only to Iran, but to Albania too. On the other hand, the calls from US senators like Rudy Giuliani, John Bolton and John McCain on the Mojahedin who are based in Albania to go and wage jihad in Iran, make many Albanians worried and upset. Many ask: if the USA wants to use the Mojahedin to fight Iran, why don’t they host them in the USA instead of Albania? The Albanian public has not and has never had any problem with Iran. Why is the American government blackmailing Albania and using it as a launchpad for its next terrorist war against another Middle Eastern country? Was it not enough for the US administration to allow the Saudis to radicalize the Muslim youths in the Balkans and send them to Syria for jihad, but now they are creating another jihad and the Muslims of the Balkans are again to pay the price?

Mr. Rudy Giuliani! Mr. John Bolton! Can you please take your Mojahedin to the USA and from there do anything you want! We do not want to fight another Middle Eastern war for you. Leave us alone, please!

Истраживање: 45 одсто сматра да Косово за Србију није изгубљено, 43 одсто - да јесте
14:36 28.03.2018. коментараШтампај
ПОЛОВИНА АНКЕТИРАНИХ СЕ ПРОТИВИ ПОДЕЛИ КИМ, А ТРЕЋИНА ЈЕ - ЗА


Анкетирање обавили Институт за европске послове и Нинамедиа, а тврде: „Потпуна је подељеност грађана Србије и према ставу да ли је оствариво да Србија опет у будућности има пуну контролу и суверенитет на Косову. Њих 45 одсто сматра да није могуће да Србија икада има пуни суверенитет на Косову, а 42 одсто испитаника сматра да је то могуће“
НЕШТО мање од половине грађана Србије сматра да је Косово изгубљено, нарочито млађа популација, али чак 81 одсто испитаних не би прихватило независност јужне покрајине чак ни када би то био услов за чланство у Европској унији (ЕУ), показало је данас објављено истраживање Института за европске послове спроведено у сарадњи са Нинамедиа истраживачком кућом.

Према подацима тог истраживања, грађани Србије су по питању односа Београда и Приштине готово подељени на два пола, док би између ЕУ и Косова, огромна већина изабрала Косово.

Евентуалну поделу подржава трећина грађана док се половина противи тој идеји, али већина не би прихватила независност иако би то убрзало процес интеграција.

Од укупног броја испитаних, 45 одсто сматра да Косово за Србију није изгубљено док 43 одсто сматра да ипак јесте. Млађи грађани, њих око 50 одсто, сматрају да је Косово изгубљено док то исто мисли око 30 одсто старијих од 60 година.

Са порастом степена образовања расте и број грађана који мисле да је Косово изгубљено.

Четвртина испитаних верује да ће ова или следећа Влада Србије признати независност Косова.

Чак 81 одсто грађана не би подржало независност Косова ни као услов за чланство у ЕУ, док би 11 одсто прихватило ту понуду. Мушкарци више од жена сматрају да не би требало прихватити независност као услов за ЕУ.

„Потпуна је подељеност грађана Србије и према ставу да ли је оствариво да Србија опет у будућности има пуну контролу и суверенитет на Косову. Њих 45 одсто сматра да није могуће да Србија икада има пуни суверенитет на Косову, а 42 одсто испитаника сматра да је то могуће“, наводи се у резултатима истраживања.

Истраживање је спроведено од 16. до 20. марта на репрезентативном узорку од 1.203 испитаника.

Бета

Ђурић: Срби КиМ неће одустати од формирања ЗСО јер им право на то даје и потпис Ештонове
13:49 28.03.2018. коментараШтампај
„ОТОЦИ И ХЕМАТОМИ ВЕЋ СПАДАЈУ - ПОЧЕО САМ ДА НОРМАЛНО РАДИМ“


Министар инфраструктуре Косова Паљ Љекај упозорио је раније да би чланови Српске листе могли бити ухапшени ако једнострано буду основали ЗСО. Ђурић на то рекао да наши људи не треба да се плаше, јер је држава Србија спремна да заштити наш народ и никоме нећемо дозволити терор и насиље над њима
Нагласио да понашање Албанаца не би било могуће без отворене подршке одређених кругова у САД и у ЕУ и да косовски органи све своје потезе вуку у координацији са земљама Квинте
ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Срби на Косову неће одустати од формирања Заједнице српских општина (ЗСО), и поред претњи које стижу од појединих министара у Приштини, јер на то имају право.

„Срби на Косову и Метохији неће одустати од ЗСО јер је то наше право и нешто што је и међународно право. Јер ЗСО је, потписом високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, постала и део спољне и безбедносне политике ЕУ, а не само обавеза Приштине“, изјавио је Ђурић за телевизију Пинк.

Министар инфраструктуре Косова Паљ Љекај упозорио је раније да би чланови Српске листе могли бити ухапшени ако једнострано буду основали ЗСО.

Лидер Српске листе Горан Ракић најавио је јуче да ће српски представници самостално формирати ЗСО 20. априла, у дану када се навршава пет година од потписивања Бриселског споразума, чији се главни део управо односи на ту заједницу.

Коментаришући Љекајеву тврдњу да косовски органи све своје потезе вуку у координацији са земљама Квинте, Ђурић је рекао да је уверен да њихово понашање не би било могуће без отворене подршке одређених кругова у САД и у ЕУ.

„Наши људи не треба да се плаше, јер држава Србија је спремна да заштити наш народ и никоме нећемо дозволити терор и насиље над њима“, рекао је Ђурић и додао да зато веома важна порука коју је председник Александар Вучић послао након догађаја у Косовској Митровици и да она значи да неће бити могуће „ни нове Олује ни нови Бљескови“ (хрватске акције етничког чишћења Срба).

Говорећи о свом привођењу у Косовској Митровици у понедељак и интервенцији косовске полиције, Ђурић је рекао да је то био садистички и терористички чин са циљем да се изазове страх код људи.

Он је додао да те маскиране људе (косовске полицајце) сматра терористима јер је код њих видео спремност да побију све оне који им се супротставе.

„Уосталом, неки од њих су се и хвалили ожиљцима из рата и да су били припадници ОВК“, рекао је Ђурић.

Према његовој оцени, акција косовске полиције била је акт терора са циљем да се локални Срби насилно подвргну прихватању туђе власти, односно „власти лажне државе Косово“.

Он је рекао да Српска листа није одлучила да напусти Владу Косова „само због терора пресвучене ОВК“, већ због тога што није испуњен ниједан од услова и јер та Влада не жели да ради на формирању ЗСО.

„Послата је и порука шта Приштина мисли о преговорима, јер су онога ко је послат да преговара водили као животињу кроз улице Приштине“, рекао је Ђурић.

Говорећи о повредама које је претрпео, Ђурић је рекао да је сада добро, да отоци и хематоми које је задобио спадају и да је већ наставио да нормално ради.

Бета
Збила под којом иницијативу су се јужне централне Српске крајеве били присвојених под АУТОНОМСКЕ ПРОКРАЈНЕ СФРЈ?

СРБИЈА НЕ ДА ЈУЖНУ ПОКРАЈИНУ: Ево колико грађана је против признања Косова у замену за чланство у ЕУ
03/28/2018 13:20 Фокус 5 Србија Друштво

Грађани Србије не пристају на компромис да бирају између Европе и Космета.


Космет (Илустрација: Правда)

Већина, 81 одсто грађана не би подржало признавање косовске независности, чак ни као услов за чланство у ЕУ, њих 45 одсто сматра да Косово није изгубљено, а за само два процента је мањи број оних који мисле да јесте, док 55 одсто грађана верује да независност Косова неће признати ова или нека будућа влада.

Овакве ставове грађана Србије показало је истраживење које је спровео Институт за европске послове у сарадњи са истраживачком кућом Нинамедиа, које је спроведено у периоду од 16. до 20. марта на репрезентативном узорку од 1.203 испитаника.

Испитаницу су одговарали а на теме: да ли је Косово изгубљено, унутрашни дијалог, подела Косова, признавање независности и повратак српских институција на Косово.

Косово је дефинитивно изгубљено за само 30 одсто старијих грађана из групе 60+ година, док млађи, њих око 50 одсто сматрају да је северна покрајина изгубљена за Србију.

Истраживање показује и да 56 одсто грађана не би подржало поделу Косова, а да би то учинило 30 одсто.

Да се Косово подели између Срба и Албанаца слажу се више старији грађани, док са порастом степена образовања такође расте број оних који сматрају да Косово треба поделити.

Свега 3,4 одсто грађана каже да је учествовало у унутрашњем дијалогу о Косову, док 94 одсто није.

Резултати Истраживања показају и да са растом степена образовање расте број оних који би учествовали у дијалогу.

Четврина испитаника очекује да ће ова или нека друга влада признати независност Косова, са порастом броја година опада број, а са порастом степена образовања расте број оних који мисле да ће се то догодити.

Мушкарци за девет одсто више од жена сматрају да не би требало признати независност као услов за ЕУ.

Значајне су разлике по том питању су и у старносној доби.

Млађи грађани до 44 године су склонији овој одлуци, у просеку 10 одсто, више од оних старијих од 45 година.

Признање независности Косова ако је то услов за ЕУ и позитиван став о томе лагано расте са порастом степена образовања.

Коначно, потпуна подељеност грађана Србије је и према ставу да ли је оствариво да Србија опет у будућности има пуну контролу и суверенитет на Косову.

Наиме, 45 одсто испитаних грађана сматра да није могуће да Србија икада има пуну суверенитет на Косову, а 42 одсто сматра да је то могуће, показало је истраживање Института за европске послове и Нинамедије.

Срби окачили таблу ЗСО и поручили: Приштина има рок од три недеље © Tanjug/ ZORAN ZESTIC
ПОЛИТИКА
12:45 28.03.2018
У Митровачком двору одржана је заједничка седница одборника десет општина са српском већином на Косову и Метохији. Са седнице је поручено да ако Приштина не буде спремна да у наредне три недеље ради на формирању ЗСО, српске општине ће саме почети са формирањем Заједнице.

Прва показна вежба: У каквој су вези „случај Скрипаљ“ и терор у Косовској Митровици
Учесници седнице су затражили и да министар и директор полиције Косова поднесу оставке.

Прва тачка дневног реда је политичко-безбедносна ситуација на Косову и Метохији, а први се обратио Иван Тодосијевић, министар за локалну самоуправу у „влади Косова“.

„Браћо и сестре, помаже бог! Будите уверени да ће држава Србија и бог да нам помогну! Имамо легитимно право да сами одлучујемо о нашим животима, а овде су угрожени и животи наше деце. Нека нас хапсе, ако могу све! Али ми смо одлучни, и поред притисака из ЕУ и Приштине, а место за ЕУ је овде празно. Ми смо опредељени за мир, наш став је дијалог. Расположени смо за заједничко решење“, рекао је Тодосијевић.

Игор Симић из Српске листе је рекао да су од председника Вучића добили подршку, али и да доносе поруку председника да Србија неће немо гледати ако се понови оно од пре два дана. „Бићемо снажна опозиција свим предлозима владе, јер она не ради у интересима Срба“, рекао је Симић.


Посланик Драгиша Миловић рекао је да подржава формирање Заједнице српских општина, и да је то почетак.

„Борићемо се демократским, хришћанским и гандијевским методама. Али, морамо да знамо и шта је интерес и како да опстанемо. Не желимо да будемо неми посматрачи и икебане. Подржавам и излазак из Владе Косова. Ово су министри у оставци, колико сам разумео“, рекао је Миловић.

Грб Заједнице српских општина
© TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Лого Заједнице српских општина
„Видели смо пре два дана ко нам је непријатељ и одакле нам долази претња“, рекао је Миловић.

Према његовим речима, овакви састанци би требало редовно да се одржавају.

Ксенија Божовић је у име грађанске иницијативе Србија, демократија и правда Оливера Ивановића рекла да они подржавају формирање ЗСО.

Јефтић: Рећи ћу Албанцима све у лице

„Данас смо с вама заједно, требало је да се окупимо и када је убијен Оливер Ивановић, али добро. Из затвора је поручивао и апеловао да се формира ЗСО. Нажалост, требало би да споменемо и то. Ми смо на нашој скупштини молили и апеловали да разматрамо безбедносну ситуацију, као да смо предосетили. Подржавамо идеју о којој је говорио и наш лидер. Он није с нама, али спровешћемо његове идеје. Оно је страшно што нам се десило оног дана. Сви су уплашени, изађите међу мајке и родитеље да чујете шта кажу. Осуђујемо хапшење директора Канцеларије за КиМ. Нећемо дозволити да нас понизе, бићемо уз нашу државу, чекамо поруке од председника Вучића“, рекла је Божовићева.

Министар у косовској влади и заменик премијера Далибор Јефтић рекао је да ће отићи у Приштину и у лице им рећи све што има.

„Време је да, као никад пре, сви Срби без обзира на политичке разлике крену јединствено у демократску борбу за циљ да Срба на КиМ буде више. Наше јединство је најбољи одговор на бруталност која се десила овде пре два дана. Рећи ћу им у очи и лице на седници владе све што и овде говорим. Јуриш на голорук народи и срамотно привођење Марка Ђурића највише говори о њима“, рекао је Јефтић.

Горан Ракић из Српске листе је рекао да је јединствена одлука представника Листе ако Приштина не покрене процес формирања ЗСО, да се 20. априла форимира ЗСО с организацијом и надлежношжу из Бриселског споразума.

Три закључка седнице:

1. Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО-а, српске општине и институције ће саме почети формирање Заједнице, њених тела и институција. Ми смо спремни да на стварању Статута ЗСО радимо у сарадњи са Београдом и Приштином онако како је предвиђено споразумом. Почетком рада на стварању ЗСО-а, у том смислу сматрамо искључиво јасну и јавно показану спремност да се на томе ради не декларативно, не узиМајући у обзир одлуке Уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо такође започели њено формирање на начин предвиђен споразумом.

2. Захтевамо да се наредбодавци и извршиоци терора над грађанима, представницима српског народа и представницима медија 26. марта ове године у Северној Митровици најхитније процесуириау и казне, а министар и директор полиције поднесу оставке због противправног напада косовске специјалне полиције.

3. Позивамо међународне представнике присутне на овим просторима, пре свега КФОР и ЕУЛЕX да појачају будност и превентивно делују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата. За свако ремећење мира и угрожавање живота наших грађана сматраћемо их одговорним.
POTEZ KOJI ĆE NAPRAVITI POTRES NA BALKANU: PUTIN ŠALJE VOJSKU NA KOSOVO
1 minut ago TEMA DANA Nema komentara

Podsećam da je pred novu godinu ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov najavio intezivniju borbu u Evropi kroz obaveštajno terenski rad sa ciljem da se spreči stvaranje terorističkih ćelija u Evropi koji će se sasvim sigurno okrenuti i protiv Rusije. Moskva će zasigurno poslati vojne jedinice na Kosovo do kraja ove godine najkasnije.


Rusija već izvesno vreme planira da po primeru Sirije, otpočne i evropske vojne operacije u cilju suzbijanja islamista kojih ima najviše na Balkanu. Rusija samo čeka perfektno vreme za to, ovo je idealan povod jer su ROSU pripadnici izvršili teroristički napad i otmicu državnog funkcionera Srbije.

Rusija će poslati svoje specijalne jedinice za suzbijanje terorizma na Kosovo ali i BIH koji bi tražili teroriste i mislim da je razgovor Putina i Vučića išao u tom pravcu. Verujem da je predsednik Vučić dobio podršku kao i signal da je Rusija spremna i da je upravo iz toga proizišla smirenost predsednika Vučića kao i upozorenje kroz pozivanje na mir!

Ono što je poznato je da je Rusija još prošle godine poslala svoje obaveštajne timove koji će pripremiti teren ali i proceniti bezbednost i rizik po članove budućih ekspedicija.

(Saša Borojević, nacionalist.rs)
Нажалост, нажалост....Професор Слободан Самарџић дели наше црне слутње да се ради о режираној представи између балавог Вучића, жваљавих шифтара и Трулежног Запада, да се убрза цео процес признавања "Косове" на начин да као жваљави у'апсе Ђурића а Драмосер прети и као разговара са Путином, па патролира авионима са могућношћу и упада на север и....ето поделе Космета али ПРИВРЕМЕНЕ до новог упада жваљавих!

Међутим!

По Професору Самарџићу ствари стоје још горе, наиме Вучић је изгледа спреман да трампи ДЕ ЈУРЕ признавање "Косове" од стране саме Србије у замену за Заједницу Србских Општина, што није ништа друго до нешто као пецачко друштво, како се изразио Доктор Драган Петровић!

На тај начин свако добија оно што већ држи па Драмосер може да се буса у прса кући а шипци добијају државу и столицу или хоклицу у УН!

Међутим!

Ми верујемо да се Цар Путин неће дати надиграти, шахматна игра је његова игра А ДУГОРОЧНИ ИНТЕРЕСИ РУСИЈЕ НАЛАЖУ СТАБИЛАН ИЗЛАЗАК НА СРЕДОЗЕМЉЕ, што база у Сирији сигурно није!

Ово све је опасно јер ретко се планови и договори ваистину одигравају по плану!(28-03-2018 10:12 AM)Mekenzi Пише: [ -> ]Dugoročno gledano, nas na Kosovu neće biti a neki Marko, Aca, Nikola, iz Beograda više neće smeti da proviri glavu dole na Kosovu....

Чуј неће смети на Косово. Па Вучић без Ердогана не сме да привири у Нови Пазар. О чеми ми причамо?

[Слика: HhEHquTrU?etag=AC297FD2D26DDB4D5E9B81403...6dc84d70f2]
Референтни URL