Погледи форум

Пуна Верзија: Косово и Метохија
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Sjedinjene Američke Države prekinule su kontakte s ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga Rustemom Berišom i njegovim zamenikom Agimom Čekuom, objavio je prištinski list „Koha ditore”, navodeći da je saradnja prekinuta zbog afere s preuveličavanjem i falsifikovanjem broja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Prištinski list navodi da je saradnja s Berišom i Čekuom prekinuta nakon objavljivanja optužnice u slučaju veterana OVK, prenosi Tanjug.

„Američka administracija, ambasada SAD (u Prištini) i vojna komponenta, prekinula je saradnju i komunikaciju sa ministrom Berišom i zamenikom ministra Čekuom, nakon izdavanja optužnice protiv njih u slučaju 'Veterani'. To je standard koji Amerikanci primenjuju u vezi sa svakim visokim zvaničnikom optuženim za krivično delo korupcije”, naveo je izvor „Kohe” iz vlade u Prištini.

Isti izvor je dodao da se „službena komunikacija sa njima neće odvijati sve dok su pod optužnicom”.

List navodi da potvrdu vesti ima i iz izvora u ambasadi SAD u Prištini, ali i ministarstva nadležnog za Kosovske bezbednosne snage.

Istovremeno, delegacija tog ministarstva, koju predvode zamenik ministra Burim Ramadani i komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Rahman Ram, boravi u poseti američkom Senatu i Stejt departmentu.


Komentari11


|
Зорица Аврамовићпре 19 сати
Тако лепо звучи наслов, но...Америма је до долара, а нимало до правде и небројених жртава...
|
Nikola Nesicпре један дан
Interesantni su ti albanski kadrovi i njihove biografije, i nama još teže pada sukob sa njima. Naši školovan oficiri zapostavljeni zbog rđave selekcije i zapostavljana od užasne Miloševićeve vlasti. Taj Rustem Beriša je bio nesposobni pešadijski staža, rezervni vojni oficir iz Bileće, potporučnik, za koga je pitanje da li je došao do zastavnika u JNA, a u toj OVK je postao komandant i ubica naših vojnka na Košarama. Bolno je uopšte pominjanje ovih nikogovića i prilike koju su dobili kao teroristi, jer im je rđava Miloševićeva vlast to omogućila. Bez toga bi bili ništarije. Ovako se pominju kao minstri i saradnici SAD, užasno i sramotno.
|
Гуламферпре један дан
А ја наивно мислио да су прекинули сарадњу због клања Срба и Српкиња 99., кад оно због погрешног извештаја....
|
Како су руски конзули открили корен српске трагедије на Косову
16. октобра 2018.


Дводневна Међународна научна конференција под називом „180 година пријатељства, поверења, сарадње: јубилеј успостављања руско-српских дипломатских односа“ почела је данас у Москви и окупила је најеминентније академике, историчаре, професоре и политикологе из Русије и Србије.

[u][u]Конференцију су организовали Амбасада Републике Србије у Русији и Институт за руску историју Руске академије наука[/u][/u] поводом овог значајног јубилеја.

„Ово је други по реду скуп који организује овај Институт. Користим прилику да захвалим Архиву спољне политике Руске Империје и Историјско-документарном департменту Министарства спољних послова Русије који су почетком ове године припремили изложбу у атријуму МСП-а, коју је отворио министар спољних послова Сергеј Лавров. То је још један доказ колико једна и друга земља дају велики значај овом јубилеју у нашим односима“, рекао је амбасадор Србије у Русији др Славенко Терзић на отварању конференције.

Терзић је истакао да наши односи сежу много дубље и даље, али да је то, како је оценио, врло значајан датум који говори о континуитету сарадње и поверења између две државе и два народа.

„Пред нама као историчарима стоји велики задатак да на овој конференцији, али и у другим приликама научно, на основу историјских извора, осветлимо наше односе не само политичке, него и друштвене, културне, књижевне, црквене и духовне, који су били врло развијени вековима. Русија је била једина сила која је континуирано помагала борбу српског народа за ослобођење и уједињење, о чему сведочи мноштво историјских извора, пре свега у 18. и 19. веку. Ова конференција је прилика да се још једном сетимо наших предака и са једне и са друге стране, који су дали свој велики допринос“, подвукао је амбасадор.

Терзић, иначе дописни члан Српске академије наука и уметности (САНУ), говорио је на тему: „Руска дипломатија и српско питање у Старој Србији у другој половини 19. века“, а посебну пажњу је посветио косовском проблему.

„Када се данас говори о збивањима на Косову и Метохији не само у западном свету, него и у Русији, па чак и у Србији, често се из вида губе далеко дубљи корени тог конфликта, који сежу до 18. века, а добијају своје врло оштре форме у 19. веку. Ми морамо данас, када говоримо о томе, разликовати, положај Албаније као државе и албанског народа, и проблем албанских мањина у суседним државама. Када говоримо о КиМ, реч је о положају албанске мањине у Србији као међународно признатој и сувереној држави“, подвукао је амбасадор.

Говорећи о корену тих сукоба, о континуираном проблему насиља, злочина, убистава над Србима у другој половини 19. века и почетком 20. века на КиМ, Терзић се није ослањао само на српске изворе, него и на изворе из Архива спољне политике Руске Империје.

Он је навео извештаје руских конзула из Скадра и Призрена, који откривају како континуирано постоји проблем насиља на КиМ с циљем да се, нарочито после Берлинског конгреса, етнички очисти тај простор који је био битан пре свега за велике силе које су показивале аспирације на овај простор.

„У првом реду, то су Аустро-угарска, чији начелник Генералштаба генерал Бег, крајем 19. века, каже да су је КиМ изузетно значајан у геополитичком и војно-стратегијском смислу, јер ’онај ко доминира Косовом влада заправо целим Балканом‘. Да је тај простор од великог значаја показује и активност других дипломатија, пре свега дипломатије Велике Британије, нарочито испољене око формирања Албанске лиге у Призрену, после Берлинског конгреса“, рекао је Терзић.

Амбасадор је навео један опширан документ руског конзула у Призрену Ивана Степановича Јастребова — односно писмо од 20 страна упућено заменику министра спољних послова Русије Николају Гирсу, који је заправо због болести министра Александра Горчакова вршио дужност министра спољних послова — у коме се детаљно износе околности настанка Албанске лиге у Призрену и њене функције.

„Јастребов наводи податке да је локални валија новцем сакупио бегове и хоџе који су се скупили у Призрену, а да су програм Лиге, као и обраћање Берлинском конгресу, чији је председник био Бизмарк, били писани у аустријском конзулату уз присуство призренског валије и британског конзула у Призрену. Према томе, говорити о некаквој самосталној политичкој улози Албанца у време после Берлинског конгреса, на основу историјских извора, неприхватљиво је. Очигледно је реч о томе да су Албанци у том периоду били инструмент у великој балканској политици великих сила пре свега Аустро-угарске, Велике Британије, а и саме Турске.“

Амбасадор је такође навео и примере рушења српских цркава око Призрена, 1857. и 1858. године, и то много пре Албанске лиге.

„То су све све извори обраћања братстава Дечана и Пећке патријаршије руском конзулу Сученкову у Скадру. На пример, 1857. јављају да је убијен архимандрит Пајсије, настојатељ манастира Девич. Игуман манастира Девича је, интересантно, убијен и 1941. године. Такође, у јуну 1858. братство Пећке патријаршије се обраћа руском конзулу у Скадру да је 150 Арнаута упало у Пећку патријаршију и наводи да су јели све што су нашли, опљачкали све што им је дошло до руку, а затим су, кажу, пуцали у дворишту из соба, тукли су монахе и силом их нагонили да својим рукама руше зидове манастирске ограде. У писму се наводи: ’Ми смо је рушили са сузама, а Арнаути су се смејали засипајући нас ружним речима‘. На крају пишу руском конзулу: ’Како да живимо у варварској земљи, немајући мира ни дању ни ноћу, очекујући сваког трена нашу смрт?! Уздамо се једино у Бога и у вас!‘“, навео је амбасадор.

Тај документ је настао у јуну 1858, а већ у јулу исте године братство Дечана пише: „Ми као овце над којима виси нож надамо се само на Бога и Русију“.

Према речима амбасадора, постоји „безброј докумената“ ове врсте.

„Ово су подаци из 1857. и 1858, што говори о томе да је та политика грубог насиља над цивилима, политика етничког чишћења далеко старија него што су подаци које ми знамо у 20. веку и која се, нажалост, одвија пред нашим очима“, закључио је амбасадор.

Руски историчари су истакли да амбасадорово излагање осликава и актуелну ситуацију на Косову и Метохији.

Јелена Кудрјавцева, доктор историјских наука са Института за руску историју Руске академије наука, испричала је да је пре неколико година са колегама била на једној конференцији у Косовској Митровици и да су под обезбеђењем прошли КиМ и видели Дечане, Пећку патријаршију и разрушене српске светиње.

„Стиче се утисак да је излагање амбасадора потпуно савремено, а не као нешто што се догађало пре век и по. Утисак — веома савремен извештај“, нагласила је Кудрјавцева.Sputnik
https://rs.sputniknews.com/politika/2018...vo-vojska/

http://webtribune.rs/server-na-lep-nacin...se-buniti/

Povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu bi verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN.

Njeno donošenje bi zavisilo od Rusije, kaže za Radio Slobodna Evropa Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

Na društvenim mrežama je objavljeno pismo američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli kojim je zatražila od generalnog sekretara UN da se okonča mandat UNMIK-a.

Zvanični Beograd je najavio da će se suprotstaviti ovoj inicijativi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

Upitan da li UNMIK može biti povučen dok je na snazi Rezolucija UN 1244 o Kosovu, Server kaže da veruje da je ova inicijativa Vašingtona “deo opšte strategije SAD da umanje angažovanje mirovnih misija Ujedinjenih nacija”.

“Misija na Kosovu (UNMIK) je neobična jer je to misija bez vojne sile, ona je u nadležnosti KFOR-a (misija NATO saveza na Kosovu, dod. aut). Ja zapravo ne znam ni koliko je ljudi u misiji UN na Kosovu, ali ne verujem da je to neki preterani broj. Ipak, SAD, u principu, pokušavaju da ove misije umanje gde god mogu. Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu – pretpostavljam da jeste, ali bi to verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne. Mislim da će Amerikanci najverovatnije pokušati da umanje broj osoblja i budžet UN, ali ja ne znam koliko tamo sada ljudi ima i koliki im je budžet, tako da ne mogu da vam kažem kakve bi implikacije toga bile”, kaže Server.

Dodao je i da su oštre reakcije Beograda na navode da SAD žele da pokrenu izlaznu strategiju za mandat UN na Kosmetu ispravne.

“To bi bila najava odlaska UN sa Kosova i nisam iznenađen što se tome protivi Beograd jer je prisustvo UN na neki način za Srbiju dokaz njenog suvereniteta na Kosovu, što je besmisleno jer u realnosti nema suvereniteta osim na severu i neke kontrole nad drugim srpskim zajednicama, a i Beograd je 2013. godine prihvatio Briselski sporazum po kome će se Ustav Kosova primenjivati na čitavoj teritoriji Kosova. Dakle, nisam iznenađen da se Beograd protivi povlačenju kancelarije UN sa Kosova, a to zaista i jeste kancelarija, nije više mirovna misija – na neki način nije to ni bila, ali je ipak u ranijim vremenima imala veoma veliki autoritet, pre nego što je Kosovo formiralo svoje demokratske institucije. Vidite, Srbija neće dati ni centimetar ukoliko ne dobije nešto zauzvrat i ne čudi me što se protivi inicijativi za povlačenje UNMIK-a. Ali, mislim da u praksi to znači da će Amerikanci verovatno samo pokušati da umanje budžet i broj osoblja”, ističe Server.

Prema njegovim rečima, misija UNMIK je simbol Rezolucije 1244 i tvrdnji Beograda da to garantuje suverenitet Srbije.

“Mislim da je to zabluda, ali to je njihov stav. Što se tiče vojske, budimo jasni – armija Kosova ne bi predstavljala nikakvu pretnju po Srbiju. Protivljenjem formiranju vojske Kosova, Srbija pokušava da sačuva poslednje tragove svog suvereniteta, ali to je potez koji ne može imati uspeha. Kosovo će morati da nastavi sa formiranjem armije – jer mu je ona potrebna i jer želi da je ima – a njegovu nezavisnost je priznala većina zemalja na svetu. Dakle, ne mislim da Beograd to može da zaustavi. Ono što to formiranje koči u poslednje vreme, jeste to što Amerikanci i Evropljani pokušavaju da navedu Kosovo da uradi sve što je moguće da ubede Srbiju da se saglasi sa tom armijom. Ali, to ne ide jer je Beograd odlučan u protivljenju, ali u nekom trenutku očekujem da će Priština nastaviti napred”, zaključuje Server.

(RSE)
Референтни URL