Погледи форум

Пуна Верзија: Цитати српских великана
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5
"Ниједан закон на свету не вели: чини зло и буди неправедан; но напротив, сви што и(х) је гођ од стране божије не лажу и заповедају: ником никаква зла не творити, добро творити и љубити правду. Бог је сама вечна доброта и правда; што год није добро и праведно, није од Бога. А зашто, дакле, у сваком закону има зли(х) и неправедни(х) људи? Није тому закон узрок, него неразумије, слепота ума, покварено, пакостно и зло срце и преко мере љубов к самом себи. Ово су извори из који(х) извиру све страсти које узнемиравају род человечески и које чине да човек на човека мрзи, један другога хули, гони, удручава, озлобљава, проклиње, у вечну муку шиље и врагу предаје; а што је најгоре, под именом вере и закона, преваћајући и толмачећи закон свој по злоби и по (с)трасти срца свога. Кад ће нестати мржење и вражба на земљи! Кад ће срце наше доћи у своју природну доброту, да у лице сваког себи подобног чловека позна, брата свога! Нит’ мислећи нити питајући које је вере и закона? Оне, у којеј га је Бог изволио да се роди као и ти у твојој. Које је вере? Оне које би и ти био да си се у истој родио, ако би поштен човек био. С чијом вољом и допуштењем људи се плоде и рађају, расту, живу и сладости овога света уживају у сваком роду и племену, у свакој вери и закону?"
- из Писма Харалампију
"Народ је добио циљ, појединци-средства." Милован Витезовић

"Добри и наивни и слаби људи нити имају храбрости да кажу истину,ни снаге да не кажу ништа,ни вештине да слажу." Иво Андрић
Добра тема. Апелујем да пишемо ћирилицом када смо већ на четничком форуму.

"Власт је велико искушење и мало је оних који том искушењу могу одолети" ( Свети владика Николај Жички )

"Власт прва српска сласт" (?)
Цуне Гојковић 1932-2017

Sećam se i plakata u junu ‘41. kada je ceo Beograd bio oblepljen dvema slikama: Josip Broz Tito i Draža Mihailović. I jedan i drugi traže se živi ili mrtvi, a ko ih uhvati, dobiće 100.000 rajhs maraka. Jao, svi mi, deca, želeli smo da uhvatimo Broza! Pa da dobijemo pare i kupimo bombone! Čiča Dražu ni slučajno ne bismo prijavili jer on je bio naš dragi komšija iz Bregalničke ulice sa najukusnijim trešnjama u dvorištu koje smo mi, klinci, redovno krali. A on je drvo namerno posadio uz ugradu da bi komšijska deca sa ulice mogla da beru trešnje. Sedeo bi u dvorištu, čitao svoje omiljene novine „Pravdu“, posmatrao nas i smejao se.
Цитат: „Шешељ је у ствари хрватски изрод.”

Јован Рашковић (психијатар, академик, оснивач Српске демократске странке)


Цитат:Никад не вјеруј сјају у очима жене! То је вјеројатно свјетло што продире кроз њену шупљу главу.

Никола Тесла.
Ратко Младић:

О Посавини:
"Они би сад да нам узму оне територије где су нас поклали у Првом, Другом и у овом рату. Узмимо, на пример,Посавину. Ми имамо документе да су Срби 450 година ту плаћали порез. Е, сад они би ту да нам дају некакав коридор. Ма, какав коридор! Коридор је ако бисмо ми ишли сада у Загреб, преко Ивањић Града, то би био коридор, а Посавина је српска земља и ту нема никаквог коридора."

О дељењу

Хрвати и Муслимани су нас изјурили из Зенице, Загреба, Шибеника, Сплита и траже да нешто делимо. Шта можемо да делимо? Делићемо оно што смо им оставили тамо. Шта имају они са мном да деле? Можда мој Калиновик! Нема поделе ни у Калиновику, ни у Купресу, ни у Посавини, ни на Озрену. То је српско. Битни су резултати рата. Они сад кажу: нећемо признавати резултате рата. Па, што су онда ратовали? Српско се зна: не даје се на сабљи узето.


О Јајцу

Пита ме хрватски генерал: Шта ћемо за Јајце? Ја му кажем: Где иде да ви Хрвати имате три
Јајца, а ми Срби само два. И заузмемо Јајце.


О Србима

Ми Срби смо се опаметили. Нећемо више дозволити да нас раздвајају ни симболи, ни обележја, а
ни циљеви, па ни било чији цртежи - мапе. Морамо учинити све да више никада у историји Србин не
окрене оружје на Србина, ма шта једни о другима мислили.

О уједињењу

Наш циљ јесте и остаје уједињење свих српских земаља, од Книна преко Бањалуке и Сарајева
до Београда. Оно што је допуштено немачком народу - да живи у једној држави - не може бити
ускраћено српском народу. Недопустиво је да ми Срби једним уговором будемо разбијени на
три дела.
- Дрина никад није била граница, нити ће бити. Дрина је наша кичма. Она протиче кроз центар
српских територија. О њој треба да певамо бар онолико колико певамо о Морави. Знате ли како је
настала Дрина? Од суза српских мајки.
"Човек изнад свега а Бог изнад човека" ( Св. Никоалј Жички и Охридски )

XX је "век атомске технике и прашумске етике" ( Св. Јустин Ћелијски )
"..Што је год слобода за појединог човека, то је независност за државу и колико год је та независност више угрожена, утолико може уподобити ограничењу слободе индивидуалне..."

( из говора Јована Ристића представника Србије на Берлинском конгресу 1878.)

извор: лист "Српско наслеђе" ; број 8; август 1998.
„Српски народ као колективна целина има некакав чудан недостатак. Као појединац – Србин савлада тако рећи све што је пред њим. А ретко који дружбени или народни посао српски иде напред тако како би било достојно српске бистрине, српске даровитости и дурашности.“
Стојан Новаковић
"Тито је име болести од кога је оболео српски народ" ( Матија Бећковић).
" Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде. ” ( Јован Дучић ).
.
"Српски војник и српски во треба да добију заједнички споменик на Теразијама! После рата, иста им је судбина отприлике!"


Живојин Мишић
Игуман Стефан владици Данилу:

"...Св`јет је овај тиран тиранину,
акамоли души благордној !
"

Митрополит Петар II Петровић "Његош" "Горски вијенац"
.
Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере.
Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него и своју сопствену корист од очигледне штете.


Иво Андрић
Страница: 1 2 3 4 5
Референтни URL