Погледи форум

Пуна Верзија: П Е Ч У Р К Е
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2
.
Печурке су често била храна Четника. А и наш народ има велику традицију у сакупљању, преради, конзервирању, спремању за јело, итд. разних врста печурака.

Ове године прва. Прва стиже. Набрах око 3-4 кила у храстовој шуми. Зову се МАРТОВКЕ, веома су укусне.


[Слика: IMG_7080.jpg]

[Слика: IMG_7081.jpg]

[Слика: IMG_7082.jpg]

[Слика: IMG_7083.jpg]

[Слика: IMG_7084.jpg]

[Слика: IMG_7085.jpg]
Мени у дворишту и шљивару, на селу, расту неке али не знам да ли се једу, не би се зајебавао са тим.

Иначе, волим да их једем, шампињоне углавном, или оне буковаче. Пропржим са луком и додам мало сенф. А и на жар кад се баце су екстра.




Кез
Одлична тема! Међутим, ако се Просветар и Усралевичар не укључе, пиши пропало
Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.Smile
Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?
(19-03-2018 12:23 AM)ЛукаЛоко Пише: [ -> ]Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.Smile
Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?

Не. Мартовке се најчешће и срећу у храстовим шумама. Има их и у буковим шумама.

Подели са нама знање и искуство! Smile
Ове мартовке ми не једемо, односно ми површни познаваоци гљива се не усуђујемо да их једемо. Прва гљива коју једемо је смрчак или како га неки код нас зову шмрљак, али га је тешко наћи Расте одмах након копњења снијега. Сљедећа која се код нас (САО Романија) појављује је "редуша" и много је добра, мени, а и многима најбоља.

Николај, препорука:
пробај неке племените врсте које се не дају узагајати, много су боље од шампињона и буковача
Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.
Јел' има вргања?
Рано је за вргањ , креће тек од половине љета
Јео сам га у Жагубици, август месец. Сушени и печени(кувани). Нисам љубитељ печурака, али ми се ово баш допало.
А гулаш од вргања?
(20-03-2018 04:50 PM)Николај Пише: [ -> ]Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.

Када будеш имао времена сликај их, па можда можемо да их идентификујемо. Smile
(20-03-2018 06:06 PM)Перун Пише: [ -> ]А гулаш од вргања?
Гулаш је био са месом од дивље свиње, додати су и вргањи при крају кувања. Јок
Страница: 1 2
Референтни URL