Погледи форум

Пуна Верзија: Српске службе користе софтвер FinSpy
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Српске службе користе софтвер FinSpy (FinFisher) за шпијунирање својих грађана

Овај софтвер, који у виду вируса користе службе, може да снима екран, разговоре на Скајпу, укључује микрофон и камеру на рачунару, преузима фајлове…

Србија је једна од 25 земаља у свету чије власти користе софтвер FinSpy (FinFisher) за шпијунирање својих грађана, а на листи земаља које су клијенти британске компаније “Gamma Group” која производи овај софтвер су, поред Србије, и Аустралија, Велика Британија…

Када је реч о Србији, овај програм је највероватније у власништву неких од обавештајних служби, с обзиром на то да произвођач тврди да се софтвер продаје искључиво државним владиним агенцијама за потребе криминалних истрага. То је наводно и основна намена програма “FinSpy“, праћење криминалаца, и то најчешће педофила, терориста, припадника организованих криминалних група, отмичара и трговаца људима.

Иако “Гамма Гроуп” никад не објављује податке о својим клијентима, списак држава којима компанија продаје свој софтвер показује да постоји могућност његове злоупотребе и коришћења у сврхе који излазе из оквира криминалних истрага.

У неким од државама које се налазе на списку клијената компаније не постоје закони којима се јасно дефинишу правила употребе оваквих програма, тако да није немогуће да се уместо за праћење отмичара или дилера дроге софтвер користи у политичке сврхе.

“ФинСпy” је први пут примењен у Бахреину. Софтвер је сличан тројанским програмима, а у рачунар доспева путем зараженог мејла. Он снима екран, разговоре на Скајпу, укључује микрофон и камеру на рачунару, бележи активности на тастатури, краде фотографије и документе са рачунара и смарт телефона и све то наравно без знања власника о томе.

Стручњак за безбедност Марко Ницовић каже за “Наше новине” да је овај програм у Србији могао да доспе само у руке неке од обавештајних служби.

“Такве софтвере свим тајним службама продају велике државе попут Америке, Енглеске и Немачке”, каже Ницовић додајући да иако БИА тврди да се у Србији прислушкује само 1300 људи, он сматра да их има бар 10000.

Поменути софтвер користе и Бахреин, Бангладеш, Брунеји, Канада, Чешка Република, Естонија, Етиопија, Немачка, Индија, Индонезија, Јапан, Летонија, Малезија, Мексико, Монголија, Холандија, Катар, Сингапур, Туркменистан, Уједињени Арапски Емирати, САД и Вијетнам.

(Informacija.rs)
Баш ме интересује да ли може то да прикупи и са Линукса Јок

Владимир Петровић

Громовниче, може итекако да се примени и на линукс, наравно не на модификоване, лично прерађене верзије линукса, али велика већина корисника у Србији не користи такве верзије линукса. То има, рецимо, ВБА и ВОА, како се прича...
Мишљења су подељена...

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2144503

Владимир Петровић

НСА одавно прати кориснике Линукса, ево дискусије да ли НСА пробија Линукс:
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=300034
Цитат:If you are running a default Ubuntu install, the root account is disabled, so no worries there. The user is the biggest security problem, make sure you set a strong password, and practice safe computing.

Цитат:In general, Windows malware doesn't work on Linux, not even on Wine. These things invariably exploits a very specific hole in a Windows system, which doesn't exist in Linux.

That being said, it is possible to exploit a badly configured Linux system. If you use a kewl 4 letter password and installed VNC, FTP, Apache and other servers, then your system can possibly be hacked.

If you use a default Ubuntu installation and you set a 12 character password, then not.

So it is completely up to you, how hackable your system is.

Владимир Петровић

Richard Stallman GNU Founder Ubuntu part of NSA PRISM (SELinux)


Референтни URL