Погледи форум

Пуна Верзија: Lightbeam za Firefox koji otkriva ko vas prati na internetu
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Lightbeam koji je proistekao iz dodatka Collusion je deo druge faze projekta koji ima za cilj da otkrije korisniku dubinu današnjeg weba, uključujući i njegove delove koji nisu vidljivi prosečnom korisniku. Sa novim imenom i novim funkcijama, Lightbeam će sada pokazivati kako alati third-party sajtova, bez obzira da li je reč o deljenju, reklamiranju, personalizaciji ili nečem drugom, prate i dele podatke korisnika tokom boravka na internetu.

Da biste ga koristili instalirajte dodatak koji možete preuzeti sa Mozilla-inog sajta, nakon čega će on početi sa analizom web sajtova koje posećujete pružajući vam grafički prikaz alata koji se koriste na tim sajtovima. Rezultate analize možete, ali i ne morate, deliti sa bazom podataka Lightbeam-a, a to može biti vaš doprinos stvaranju šire slike o praćenju korisnika na internetu kao i o tome kako su sajtovi koji posećujete i third-party sajtovi povezani.

Lightbeam možete deaktivirati ili deinstalirati u svakom trenutku. Svoje podatke možete sačuvati ili obrisati veoma lako.

„Nije svako praćenje loše. Mnogi servisi se oslanjaju na podatke korisnika da bi pružili relevantan sadržaj i poboljšali vaše online iskustvo. Ali praćenje se može desiti i bez znanja korisnika. Za neke korisnike to nije u redu. Trebalo bi da vi odlučujete kada, kako i da li želite da podaci o vašem surfovanju budu deljeni. Mi prepoznajemo značaj transparentnosti i naša misija je da osnažimo korisnike i alatima i informacijama“, kažu iz kompanije Mozilla.
Референтни URL