Погледи форум

Пуна Верзија: Mozilla obećala podršku za korisnike Windows XP posle aprila 2014.
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Mozilla je potvrdila da ne planira da ukine podršku za Firefox na 12 godina starom Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows XP koji u aprilu sledeće godine odlazi u penziju, bar kada je reč o Microsoft-ovoj podršci.

Microsoft već dugo vremena najavljuje da će obustaviti podršku za svoj još uvek popularni operativni sistem u aprilu 2014., apelujući na korisnike da pređu na novije operativne sisteme zbog bezbednosnih rizika sa kojim će biti suočeni kada Microsoft bude prestao da objavljuje zakrpe za ranjivosti sistema.

Pokušavajući na sve načine da natera korisnike da najzad odustanu od XP-a, Microsoft je u utorak objavio izveštaj o rizicima korišćenja nepodržanog softvera prema kome je Windows 8 šest puta bezbedniji od Windows XP. Drugim rečima, korisnici Windows XP imaju šest puta više šanse da postanu žrtve malvera od onih koji koriste Windows 8.

Međutim, Microsoft-ova kampanja za sad ne daje značajne rezultate. Mnogi korisnici Windows XP ne nameravaju da odustanu od njega, neki zbog toga što vole XP, a neki zbog toga što ne vide tazlog za hitan prelazak na noviji OS posebno što su kompanije kao što su Google i Mozilla obećali podršku za svoje programe na Windows XP u doglednoj budućnosti.

Potpredsednik Mozilla-e, Džonatan Najtingejl je potvrdio da će Mozilla nastaviti da pruža podršku milionima korisnika XP-a koji nemaju nameru da se odazovu pozivu iz Microsoft-a.

Saopštenje iz Mozilla-e usledilo je posle odluke kompanije Google da nastavi sa podrškom za svoj browser Chrome na Wndows XP bar još godinu dana pošto Microsoft obustavi podršku za svoj operativni sistem. Takve odluke sigurno ne nailaze na odobravanje u Microsoft-u ali za sada reakcija Microsoft-a ostaje iza zatvorenih vrata.

информација.рс
Референтни URL