Погледи форум

Пуна Верзија: CHROME će automatski blokirati preuzimanje malvera
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.

Владимир Петровић

Kriminalci sve više koriste maliciozne programe koji krišom menjaju podešavanja browser-a. Korisnici misleći da instaliraju nešto što su želeli, kao što je na primer besplatni screensaver, video plugin ili navodno ažuriranje za neki program, zapravo instaliraju maliciozne programe koji se dobro sakrivaju tako da korisnici nisu svesni njihovog prisustva. Ovakvi programi menjaju početnu stranicu browser-a ili ubacuju reklame na sajtove koje korisnik posećuje. Da stvari budu gore, ovi programi često onemogućavaju promenu podešavanja browser-a i teško ih je ukloniti.

Chrome je česta meta kriminalaca jer je reč o jednom od najpopularnijih browser-a.

Nova funkcionalnost u Canary verziji Chrome-a automatski blokira malvere koje browser detektuje. Kada je ova opcija uključena, korisnici Chrome-a će videti obaveštenje u donjem delu prozora browser-a svaki put kada se detektuje pokušaj preuzimanja malvera koji će automatski biti blokiran.

Pored automatskog blokiranja preuzimanja malvera, najnovije ažuriranje za Chrome donosi i dugme za resetovanje podešavanja browser-a, koje omogućava korisnicima Chrome-a brzo i lako vraćanje browser-a u početno, originalno stanje. To može biti od pomoći prilikom oporavka računara od infekcije malverom koji menja podešavanja browser-a i početnu stranicu ili onemogućava korisnike da uklone dodatke za browser. Dugme za resetovanje možete naći u odeljku „Advanced Settings“ u podešavanjima Chrome-a.

Владимир Петровић

Chrome će ubuduće upozoravati na promenjena podešavanja browser-a

Najčešća primedba korisnika Google-ovog browser-a Chrome se tiče promene podešavanja bez njihovog znanja i saglasnosti. Kompanija je zbog toga prošle godine uvela dugme “Reset browser settings”, ali to izgleda nije bilo dovoljno.

Verovatno vam se bar jednom desilo da ste preuzimajući igru, screensaver ili neki drugi program, kasnije otkrili da ste program koji ste želeli preuzeli u paketu sa programom koji niste želeli a koji je, bez vašeg znanja i dozvole, promenio podešavanja browser-a. Niste jedini kome se to dogodilo, kažu iz Google-a.

Međutim, i posle uvođenja dugmeta za vraćanje podešavanja browser-a na početno stanje, menjanje podešavanja protiv volje korisnika je i dalje ono na šta se oni najčešće žale.

Zbog toga je Google rešio da primeni još agresivniju meru protiv ovakvih pokušaja. Tako će Chrome ubuduće u pop-up prozoru pitati sve korisnike Windows-a da li žele da resetuju podešavanja u slučaju kada su ona promenjena. Ukoliko su podešavanja promenjena bez vaše saglasnosti, klik na dugme “Reset” biće dovoljan da vrati podešavanja na podrazumevana.

Podrazumeva se da će to značiti deaktiviranje svih ekstenzija, aplikacija i tema koje ste instalirali, ali one time neće biti uklonjene. Ukoliko želite da ih ponovo aktivirate, to možete uraditi tako što ćete ih potražiti u “More tools > Extensions”. Aplikacije će biti automatski aktivirane sledeći put kada ih budete koristili.

Neki maliciozni programi koji menjaju podešavanja browser-a deluju podmuklo, tako da se može dogoditi da posle nekog vremena ponovo izmene podešavanja browser-a. Iz Google-a kažu da u tom slučaju pomoć možete potražiti na forumu za pomoć korisnicima Chrome-a.

Ako vam i promakne pitanje da li želite da vratite podešavanja Chrome-a na početno stanje, uvek možete potražiti dugme za reset u podešavanjima browser-a.

Надам се да ће ово некоме користити, ја користим фајерфокс.
Чланак је преузет са портала Информација.рс.

Владимир Петровић

Google dodao Chrome aplikacije i ekstenzije programu za nagrađivanje bagova

Google je najavio još jedno proširenje programa nagrađivanja za otkrivene ranjivosti koji će sada uključiti i Chrome aplikacije i ekstenzije koje nose obeležje “by Google”, uključujući i ekstenzije za popularne servise kompanije, Gmail i Hangouts.

Наставак чланка на нет адреси:
http://www.informacija.rs/Vesti/Google-d...agova.html
Референтни URL