Погледи форум

Пуна Верзија: Једна црква у Италији
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
У јужној Италији у Галатини крај Лећеа постоји једна црква посвећена Светој мученици Екатерини, која је по мени занимљива.
Она је саграђена од 1369. до 1391. године над рушевинама једне византијске цркве из 9ог или 10ог века.
Саграђена је по налогу локалног властелина Раимондо Орсини дел Балцо и по његовој смрти почевши од 1405. обогаћена је фрескама по налогу његове удове Марија из Енглијена.
Кажу да је тај властелин по повратку од једног крстарећег рата однео из Синаја у Галатину један прст из мошти Свете Катарине.
Свакако, у цркви се налази пуно фресака високог нивоа, које су одсликане у време италијанске Ренесансе, тако да је црква по уметничком аспекту за дивљење, иако –то је некако чудно- она и није баш чувен споменик. У тим фрескама се помешају палме и егзотичне биљке са мотивима који су типични у сликању северне Европе.
Црква је ипак занимљива и због историјских разлога.
После византијске доминације у то доба у том углу Италије и даље се говорио грчки језик и у црквама и даље се служила грчка литургија. Не умем ја рећи да ли је то било православље. Заиста у то доба није било толико општења са далеким земљама и не знам каквим хришћанима себе сматрали становници тог краја, колику су свест имали о том питању, да ли признавали власт Римског папе.
Ипак, због присуства грчке литургије Римо-католичка црква је одлучила да оснује поред те цркве манастир за фрањевце одлуком папе од 1391. године и да користи ту цркву за ширење латинску литургију коначно у тај крај.
И не само то, него тај манастир нису добили локални фрањевци из Апулије, него фрањевци „Osservanti Bosnesi”, то јест да је та црква постала седиште оних фрањеваца који су били задужени за покатоличење људи на Балкану.
Дакле, ако су многи Срби из Босне и Херцеговине почевши од тог доба постали новокомпоновани римо-католици и Хрвати, ту леже корени.

https://it.wikipedia.org/wiki/Basilica_d...lessandria
http://www.basilicaorsiniana.it/
Занимљиво. Хвала Лука!
Иначе крсташки рат, не крстарећи. Крстари лађа, или ко год и шта год иде - крстарити је отприлике кретати се, али не у одређеном правцу - има и орао крсташ, и брод крстарица, а крсташи су од речи крст.
Да Вам кажем тачно, то сам знао, рецимо „крстарећи брод“, „крстарећа ракета“, али најчешће пишем на брзину.
Иначе, одгледао сам документарац о тој цркви, можда пре две или три године, хтео сам написати нешто о њој и зато што је Бенито у теми квиза једном написао да је у Италији било православаца све до средњег века, али због тога што се нема времена, одуговлачио с тиме.
Свакако, хоћу да користим тај аргумент да напишем једно размишљање о Хрватима.
Пада ми на памет једно лице из цртаних филмова, Џесика, жена Роџера Ребита. Онако бомбастична, она док пева, заводи мушкарце, међутим као да се оправда, каже: „Нисам крива за то, оваквом су ме нацртали“.
Онакви какве их сада познајемо, може се рећи да су Хрвати измишљен народ, а онаквим су их направили они који су имали интерес да се шири латинска вера и западни утицај на Балкану.
Хоћу рећи, не сме бити чудно дакле, да их Запад подржава у ратовима против Срба, они су измишљени управо за ту сврху!
Хајде, биће занимљив чланак.
Референтни URL