Погледи форум

Пуна Верзија: Помоћ на тему "Четници злочинци предвођени Дражом"
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Поштовани пријатељи

Треба ми помоћ пошто нисам довољно упознат са тематиком а и немам при себи одговарајуће податке па зато пишем овде.

Ушао сам у расправу са једним господином на фејсбуку где тврди да су четници чинили злочине, што ја и нисам оспорио већ сам само написао контекст тих злочина што се иначе не спомиње већ се одмах ставља у контекст усташа и балија, па ме интересује ако ко може да ми помогне да одговори господину са фејсбука на његове коментаре што се тиче слика и неких текстова на које сумњам да су веродостојни па и из тог разлога тражим овде помоћ, где је и највеће знање о Другом Светском рату.

За више информација поставио сам линк до коментара где се водила расправа:

ИСПОД ЈЕ СЛИКА ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ КОМЕНТАРИ (ИМА ПРЕКО 40 ПОДКОМЕНТАРА)
https://ibb.co/Hz1PBrm

ФЕЈСБУК ОБЈАВА ГДЕ СЕ НАЛАЗЕ КОМЕНТАРИ
https://www.facebook.com/nebojsa.glisic....4901233268

С поштовањем

Стефан
На сајту мислим да нема онај део из књиге ''Дража и општа историја...'' који говори о одмаздама. Тамо је цитирана уредба о одмаздама над непријатељским цивилима коју је 1974. потписао тадашњи пуковник Вељко Кадијевић. То је последња таква уредба која ми је позната, јер законодавство свуда у свету иде на то да се не чине одмазде према цивилима и мислим да је то свугде укинуто.
Ова уредба из 1974. прописивала је да ЈНА има право да убија цивиле непријатеља,. ако он убија наше, у намери да се осујети то убијање наших цивила. Колико се сећам, приписана је сразмера најмање 1:1.
Та уредба била је везана на хашке уредбе, од 1905. чини ми се. Према тој уредби су Немци убијали по Србији. Сразмере нису биле прописане, а највећа примењена је 770 за једнога, у Чехословачкој, тза Рајнхарда Хајнриха. И због те уредбе Немцима за оих 700 убијених није суђено у Нирнбергу.
Исто тако, није суђено убицама из Крагујевца, Краљева, итд. А могло је. Да су комунисти у Нирнбергу рекли да су Немце код КГ, КВ, итд, убијали припадници Југословенске војске, као што и јесу. У том случају, нема одмазди према цивилима. Већ кад окупаторске војнике убијају бандитске формације (партизани нпр.)
Цела ова тема је табу у социлалистичкој ЈУ и сада Србији, па и онај човек зато онако пуше на ФБ (просто, нема информација).
Кад ти неко помене четникe као злочинце, питај га следеће:

Што Амери 1943. годинe нису правили филм о партизаниам који се боре против Немаца, него филм о четницима који сe бију против Немаца?

Он ће да те погледа збуњено, а ти му постави овај линк:

https://www.imdb.com/title/tt0035729/

И све амерички глумци.

П.С. А саговорник ти је скоро сигурно бар мало проамерички настројен, чим је против четника.
Референтни URL