Погледи форум

Пуна Верзија: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Хвала Николај. Причао сам о овоме са Милославом и рећи ћу само да је брука за нашу науку да се многе ствари о овом злочину још увек не знају. Нарочито, што се Вранић налази близу Београда. Дакле, ово што је написао Милослав је недовољно, али, свакако, он није крив што више података нема.
Пре неки дан је било 70 година од овог догађаја, па је б92 искористио прилику да посети Вранић и, наравно, причу о овом злочину повеже са рехабилитацијом Михаиловића. Успели су да нађу читаву двојицу сељана, који су им на директно и наметнуто питање одговорили да Дражу не треба рехабилитовати.
Мислим, а и искуство ме то учи, да се дуго после рата причала ова званична верзија, и да се читав живот у селу управљао према томе. Нове генерације су то тако и запамтиле. И сад нико ништа тачно неће да прича. Много ту лицемерја има.
[Слика: milos_radojlovic_zakoplac_unif_nov2.png]

Село Заклопача, августа 1944. Пуковник Милош Радојловић (десно) и Стева Чабраја, предратни мотоциклистички шампион
[Слика: Plotting.jpg]
Прањани септембар 1944.Седе Ђенерал Михаиловић,Пуковник Мекдаувел и Пуковник Балетић.

[Слика: Reviewing_the_troops.jpg]
Прањани 6 септембар 1944!Смотра јединица поводом Краљевог рођендана.
(07-12-2013 01:28 AM)Јаворац Пише: [ -> ]Да се упишем првим постом на новом форуму Smile
Волео бих да неко постави једну слику која по мени дефинитвно заслужује да се нађе на теми са овим називом : у питању је слика испред неког манастира, стоји 10-ак четника, у ставу вољно, и ту је у центру слике свештеник. Колико ме сећање служи или је у питању манастир Жича или припадници жичке бригаде...

Пошто сам нашао ову слику коју сам тражио, поставићу је овде јер је баш лепа слика...

http://s3.postimg.org/wwh32fhsj/a_V1mg_C...7a45c9.jpg

Милославе, кад је први пут окачена слика, написали сте ''Вероватно Каленић, лета 44, четници Шумадијске група корпуса. Мада, Блажа Божић ми је причао да је у Лапову. Не би требало, више личи на Каленић; сем тога четници су тада заиста били у Каленићу, а не у Лапову.''

Па ето описа слике, ако у међувремену нешто ново нисте открили.
Да, лепа слика... На жалост ништа ново, ни у вези места, ни у вези ликова...
Мислим да је ово сликано испред конака манастира Каленић.
[Слика: a_V1mg_Cd9_5fe73cb433029813a5119af1be7a45c9.jpg]
Данашњи изглед
[Слика: 61135817.jpg]
Почетком 1945. године, партизани су мучили и убили јеромонахе из манастира Каленић, Мелентија Пешића родом из Рековца и Сергија Михаиловића родом из Срема, можда је на фотографији и неко од њих двојице.
[Слика: 57r.jpg]
Две Равногорке
Ђенерал Дража
[Слика: 240928177460925117771510.jpg]
Зна ли неко место и време настанка фотографије?
Постоји ли неки извор за ову фотографију?
Мислим да је објављена на фејсбук страници "Ја сам из четничке фамилије", преузео сам је раније, па ми је стајала у архиви на рачунару.

Можда је Горње Липово у зиму '42 на '43 годину?
Ту групу фотографија је прибавио брат Веља Цвјетићанин, син мајора Милана, колико се сећам то је из архиве Џорџа Мусулина. Све слике је предао свом куму и до тада су биле невиђене. Слике је послао мени, а један део је објавио на фб. Сјајне фотографије. Не мислим да је то Липово, него касније, јер Чича носи пушку коју је добио од Мекдауела, прем томе ради се о времену после.
Да није ово негде на Медведнику или Маљену, децембар 43/јануар 44.год.? По боравцима Мусулина у Србији је најлакше утврдити.
Мекдауел је стигао лета '44, онда је слика настала у зиму '44 на '45 негде у Босни.
Tako je.
Референтни URL