Погледи форум

Пуна Верзија: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Ово ми изгледа као фотографија у огледалу. Ручица затварача на пушци је са лијеве, а не са десне стране. Нигдје нисам нашао да се МАС36 (пушка на слици) израђивала са ручицим затварача са лијеве стрране.

Знаш ли случајно гдје и кад је настала ова фотографија?
На жалост немам информације о фотографији,зато сам замолио да се напишу имена,јер ћемо тако одредити одакле су Smile

Четник Расинског корпуса
[Слика: image.jpg]
Fotografija je nastala na Rudniku!Slikao je cuveni fotograf Dragisa Miletic iz Rudnika kod Gornjeg Milanovca.Meni je tu sliku poslao njegov sin Adam Miletic.Ne znam iz koje je godine slika.
ХВАЛА Правда!!!

Није ријеткост да фотографије из 2.СР изгледају као у огледалу.
Шта је узрок томе?
Хвала Правда записано је то код слике Smile
Што се тиче фотографија у огледалу.То је због фотоапарата и објектива истог Smile
Краљ Петар Други као дечак.
[Слика: kralj_petar_drugi_kao_mali.jpg]
Evo za Posmatraca jedna slika za analizu!Koje su ovo mitraljete?
[attachment=399]
Војник лијево држи холандску верзију пушкомитраљеза Луис (Lewis) у калибру 6,5х53ммР. Од британске верзије пушкомитраљеза Луис калибра 7,7х56ммР се разликује по добошу већег капацитета 97 умјесто 47 метака. Добош је видљиво виши, наравно постоје и друге разлике, али ова у висини добоша је најуочљивија на фотографијама. Иначе холандским Луисима нијемци су наоружали СДК, с циљем да заробљене примјерке не могу користити четници, због недостатка одговарајуће муниције.

Војник десно држи француски пушкомитраљез Шоша који је средином двадесетих у Југославији преправљен са 8мм Лебел на 7,9мм.

Иначе, пошто нисам из Србије, занима ме колико оружја су четници заробили од СДК, а колико заробили или добили од недићеваца. Наравно не у комад, него онако оквирно.
Нијемци су наоружавали љотићевце и недићевце оружјем разних калибара, само не 7,9мм. Из разлога да заробљено оружје четници не би могли користити због недостатка муниције. Мада не бих искључио ни могућност да им нису ни вјеровали превише.
Та могуђност не поверења Немаца према љотићевцима,недићевцима али и према четницима Косте Пећанца је врло могућа.На пример четнике Косте Пећанца су Немци наоружали Томас пушкама које је КЈ купила из САД.То су урадили јер ако би се четници Косте Пећанца придружили војсци КЈ и напали Немце,потрошили би муницију после неког времена а онда би настао проблем.
Мане Роквић (убијен 1944. године) је био четнички борац. Рођен је у Колунићу код Босанског Петровца. Пре рата био је запослен у фабрици „Шипад“ из Дрвара. Један од вођа устанка у Босанској Крајини. У почетку је био комуниста, али када је требао да буде ликвидиран због непослушности, он је пребегао четницима. Учествовао у првој борби против усташа 26. јула 1941. године надомак Дрвара, и у ослобођењу овог града 27. јула. Командант пука „Краљ Александар Први“, у јесен 1941, један од шест пукова од којих ће крајем октобра настати Динарска четничка дивизија.
Hvala Posmatrac!Svaka cast za analize oruzja!
Обавештајно одељење Врховне команде, 31. августа 1944. у Прањанима. С лева на десно потпуковник Милан Ненчић (Нешић), непознати, мајор Милан Пилетић (стоји), капетан Узелац Тарас, др Немања Вурдеља, капетан Михаило Губеринић
[Слика: 31._1944.jpg]
(03-10-2017 06:27 PM)Pravda Пише: [ -> ]Hvala Posmatrac!Svaka cast za analize oruzja!
Нема на чему!

Хвала теби на фотографијама.
Da li neko zna ko je na slici?
[attachment=402]
Референтни URL