Погледи форум

Пуна Верзија: НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Хвала обојици на информацијама.
ПС Овај момак иза Чиче, није Петровић из Ивањице, нити је Дражин рођак. Грешка се поткрала или "поткрала" заједно са неким фотографијама које је Самарџић добио својевремено и објавио их у једном од својих албума. Те фотографије неко је извукао из локалног субнора, у периоду 2000-2003.године. Субнор је те фотографије, вероватно 60-их-70-их година прошлог века, добио од удбе. На њима се налази ово лице, где је неко написао да је то "Петровић, Дражин рођак". Доста удбаша је тада тамо било са стране, па је могуће и да је неко при испитивањима лагао да би заштитио породицу овог човека.
Мени је прву слику где се он види - оригиналну - дао Блажа Божић негде 1997-1998. године и он ми је рекао да је то Петровић из Ивањице, Дражин рођак. То је тако објављено у Албуму 1 1998. године и вероватно се ода тада шири. Али сигурно ми је рекао Блажа Божић.
А према твоијм информацијама, ко је то?
(14-09-2014 09:47 AM)Вукашин Петковић Пише: [ -> ]У опису фотографије стоји:
"Босна, крај 1944. Вођа герилске формације ЈВуО Драгољуб "Дража" Михаиловић са групом америчких ваздухопловаца који, након обарања над Југославијом и спасавања од стране ЈВуО, чекају евакуацију транспортним авионима у Италију.
Михаиловић на леђима носи америчку полуаутоматску пушку М1.
Овај мање познат снимак власништво је Меланије Томић из САД."

Један од коментара:
"Нишићка висораван код куће Пејића Владе а пратњу Чичи обезбеђује у том крају Сретко Ерић са Јовом Планинчићем"
Занимљив коментар, до сад нисам нашао да се спомињу Нишићи у објављиваном материјалу о мисији Халјард. Што се тиче американаца, знам о којој се посади ради, можда би могла да се нађу и имена ликова на слици.
Откуд Дража са Америма у тим крајевима? Нису 100% Нишићи. Нишићи су подно Романије, и не може ту авион да полети. Мени ово личи на Златибор.
Ишао је Дража до Романије касне јесени 1944, са северне стране. Код ког већег места су Нишићи?
А летели су из Бољанића.
Код Илијаша. Западно од Сокоца и Хан Пијеска а сјеверно од Сарајева.
(14-09-2014 01:55 PM)Романија1 Пише: [ -> ]Откуд Дража са Америма у тим крајевима? Нису 100% Нишићи. Нишићи су подно Романије, и не може ту авион да полети. Мени ово личи на Златибор.
Да ли су на слици Нишићи не знам, али 100% јесу били тамо, и утврдили да авион не може да полети одатле.
Дража и ВК били су на терену 1. сарајевске бригаде Сава Дерикоње. Једино место за које сам чуо да су били, у том крају, јесте Обудовац. Ово је кућа у којој је била ВК на Романији:
http://www.pogledi.rs/wp-content/uploads...gol-31.jpg

Дражин ратни пут у слици и речи:
http://www.pogledi.rs/drazin-ratni-put-1...ci-i-reci/
Нисам чуо за то село никада. Када је ишао од Дерикоње за Кладањ, могао је ићи преко Нишићког краја. Ватра каже да су били тамо сигурно, па можда је ишао од Дерикоње-преко Нишића-Кладањ-а остатак Амера тим путем па у Бољанић. Само не знам шта значи "крај 1944", јер ово је стварно сами крај децембра. Ако су их тада евакуисали, свака им част.
Ватра, можете ли навести имена мисије који би се могли налазити на овој фотографији?
(14-09-2014 06:22 PM)Бенито Пише: [ -> ]Ватра, можете ли навести имена мисије који би се могли налазити на овој фотографији?

Ако мислиш на имена авијатичара, у штабу Драже Михаиловића на Романији половином децембра је било седморица авијатичара из три авиона, који су евакуисани из Бољанића 27. децембра.
После краће претраге нисам нашао ко би могао да личи на особе са слике. Неки од њих јесу причали са Дражом.

На овој страни
http://www.babamim.com/wwii_part_3
наводе да је скроз лево Марјановић, амерички грађанин нашег порекла који је такође евакуисан 27. децембра.
Има још добрих слика на страни.
Ватра, хвала.
[Слика: 57-2.jpg]
Мајор Данило Салатић
Мајор Живорад Жика Младеновић, командант 1. далматинског корпуса ДЧД.
[Слика: maj_zika_mladenovic_kom_dalmatinskog_korpusa_d.png]
Референтни URL