Погледи форум

Пуна Верзија: Lažne ekstenzije za Chrome i Firefox
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Lažne ekstenzije za Chrome i Firefox preotimaju Facebook, Twitter i Google+ naloge

Stručnjaci kompanije Trend Micro otkrili su novu pretnju čije su mete korisnici Google Chrome-a i Firefox-a. Pretnja koristi lažne maliciozne ekstenzije za infiltraciju u sisteme korisnika računara i preotimanje naloga na društvenim mrežama, pre svega, Facebook, Twitter i Google+ naloga.

Taktika koju koriste napadači nije nova: da bi naterali žrtve da instaliraju lažne ekstenzije, koriste se linkovi kao mamci postavljeni na sajtovima društvenih mreža a pošto žrtva klikne na link sledeći korak je naterati je da instalira lažno ažuriranje za video plejer. Lažno ažuriranje koje treba instalirati da bi se mogao pogledati video snimak samoubistva je maliciozni fajl TROJ_FEBUSER.AA, koji instalira lažnu ekstenziju za Firefox ili Chrome u zavisnosti od toga koji browser žrtva u tom trenutku koristi.

U pokušaju da izgledaju kao legitimne, maliciozne ekstenzije koriste imena Chrome Service Pack 5.0.0 i Mozilla Service Pack 5.0. Google sada blokira ekstenziju sa tim nazivom, ali postoji još jedna ekstenzija koja svoju pravu prirodu sakriva koristeći ime finskog proizvođača antivirusa F-Secure - F-Secure Security Pack 6.1.0 (za Google Chrome) i F-Secure Security Pack 6.1 (za Firefox) iza kojih se krije Trojanac JS_FEBUSER.AB.

Kada se instalira lažna ekstenzija, malver se povezuje sa web sajtom sa koga preuzima konfiguracioni fajl koji mu omogućava da ukrade podatke za prijavljivanje na naloge društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Google+ i zatim da, bez dozvole i znanja korisnika, „lajkuje“ stranice, deli objave, priključuje se grupama, poziva prijatelje u grupe, chat-uje sa prijateljima, objavljuje komentare i ažurira statuse.

Zanimljivo je i to da je lažni video plejer digitalno potpisan. Digitalni potpisi su način na koji programeri i proizvođači softvera dokazuju da je fajl njihov, a u ovom slučaju digitalni potpis služi da prevari potencijalne žrtve i ubedi ih da je fajl legitiman i bezopasan.

Nije jasno samo da li je ovaj potpis izdat na prevaru ili je reč o kompromitovanju digitalnog sertifikata neke organizacije
Референтни URL