Погледи форум

Пуна Верзија: Јасеновац 1941 - ?
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(26-04-2018 03:54 PM)Николај Пише: [ -> ]Што деца не знају још и некако, али што одрасли не знају, е то је тек брука.

Деца не знају о усташама зашто у уџбеницима историје пише Јасеновцу три реченице. Одговорност сноси писци уџбеника и Вучићево министар просвете Шарчевић. Ту су и амбасадори који надгледају "реформе".

Одрасли не знају о Јасеновцу зато што их то не занима. Чак "трују" децу како је било лепо за време Тита, 1000 евра плату када Србију пусте у ЕУ и најважније да не буде рата и санкција и повратак деведесетих.

Старији људи су само чули за Јасеновац али знају све "немачке офанзиве", да су "четници сарађивали са њима", "народни хероји" и деценијско испирања мозга партизанским филмовима и ТВ серијама.

Тужан Тужан
Tomislav Klauški Srijeda, 25.04.2018. u 13:23


Kolinda je šutjela u Jasenovcu. A onda, nažalost, progovorila

Predsjednica je pozvala na Zajedništvo svih strana u Jasenovcu. A onda iznijela ideje koje su opasno na tragu povijesnog revizionizma, koje umanjuju značaj Jasenovca i relativiziraju karakter ustaškog režima


Kad je Kolinda Grabar Kitarović već odlučila treću godinu zaredom u tišini otići u Jasenovac, možda bi joj bilo pametnije da je i nastavila sa šutnjom o Jasenovcu.

Kao što bi joj bilo bolje da je jednako tako šutjela u Argentini gdje je ustaške bjegunce nakon Drugog svjetskog rata proglašavala domoljubima i borcima za hrvatsku državu.


Nažalost, predsjednici je jučer pukao film i iznervirana odvojenim komemoracijama u Jasenovcu - od kojih ona nije pohodila nijednu - odlučila je, na opći užas i zgražanje, promovirati Zajedništvo.


U prvom redu, pozvala je sve u jednu kolonu, ali pod njezinim uvjetima. Ne ide se na komemoraciju u Jasenovcu kako bi se napokon zajednički afirmirao antifašizam i službeno prekinulo to koketiranje s povijesnim revizionizmom, već bi se tamo išlo u tišini.
Da se tamo ne bi reklo ništa. Da se ne bi shvatilo tko je za ustaše, a tko protiv njih.


Evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet", kazala je u intervjuu za Hrvatski radio. "Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom".Dakle, predsjednica nije niti jedne godine mandata otišla u Jasenovac kako bi tamo poslala državničku poruku o simbolici Jasenovca u današnjem hrvatskom društvu. Pa zato sada želi zatvoriti usta i onima koji misle da je to neophodno.

Grabar Kitarović nije, međutim, mogla nastaviti s tom politikom šutnje, već je jučer ponovno plasirala nekoliko ideja na tragu povijesnog revizionizma. Prvo je predložila da se osnuje međunarodno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz Hrvatske, Srbije i međunarodnih krugova koji bi ustanovili pravu istinu o Jasenovcu.

A onda je šokirala idejom da se "modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, utvrdi ne samo broj žrtava, što je uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije".

U Muzejskom centru u Jasenovcu, nakon višegodišnjeg rada hrvatskih povjesničara i stručnjaka, kompletiran je i izložen poimenični popis žrtava tog logora. O tome što se doista događalo napisane su brojni radovi i opis tih događaja također je dio službenog postava muzeja. Oni koji u to ne vjeruju, odnosno relativiziraju te podatke, ujedno su i oni koji relativiziraju politiku i narav ustaškog režima.

A Kolinda je postala njihova glasnogovornica.Jasenovac komunistički logor

Predsjednica, drugim riječima, zanemaruje rad hrvatskih povjesničara i stručnjaka u radu oko Jasenovca, i to u posljednjih 25 godina hrvatske neovisnosti, otvarajući prostor za nove rasprave, kao i za novo tumačenje Jasenovca kao komunističkog logora. "Pitam se bi li Angela Merkel takvo nešto predložila za Auschwitz ili bilo koji drugi konc-logor", komentirao je politolog Dejan Jović.

I Kolinda oko svega toga traži zajedništvo.

No istodobno ne se želi očitovati o tome treba li zabraniti pozdrav "Za dom spremni", unatoč pravorijeku Ustavnog suda. "Ne bih o tome spekulirala. Smatram da to treba prepustiti u ruke pravnika i stručnjaka, da se donese odgovarajuće rješenje", rekla je u istom intervjuu.

Nije, međutim, povukla svoju nedavnu izjavu o tome da je ZDS "stari hrvatski pozdrav", kompromitiran u doba NDH.

Dakle, predsjednica ne samo da šuti onda kad treba govoriti, već govori o stvarima o kojima nije kompetentna suditi.

I ono najgore, ljuti se na one koji "politiziraju pitanje Jasenovca", premda je upravo ona dobrim dijelom odgovorna za sve sukobe, prijepore i probleme koji su doveli do bojkota i odvojenih komemoracija.
Ona sramoti Hrvatsku

Njezine izjave u Argentini, njezino konstantno koketiranje s ustaštvom, sada i diskretno osporavanje službene istine o Jasenovcu - ne samo kao poprištu zločina, nego i simbolu zločinačkog NDH režima - kreirale su atmosferu nepovjerenja, napetosti i ideoloških sukoba.

Ona je ljuta na sve koji "politiziraju", premda upravo ona najviše politizira oko te tematike.

I nakon što je tri godine postojano radila na podjelama oko tih i drugih tema, ona sada poziva na zajedništvo.

Grabar Kitarović daje povoda Srbiji da proglašava hrvatsku vlast ustaškom. Daje povoda židovskim organizacijama da optužuju hrvatsku vlast za revizionizam. Ona je ta koja sramoti Hrvatsku u zapadnim uglednim medijima.

Tko bi nakon svega toga stao s njom u istu kolonu i šutio o onome o čemu se ona uporno ne želi izjasniti?
3. маја 2018. at 16:35

„У Јасеновцу убијено око 110.000 деце“

„У препуној сали Дома „Владике Николаја“ у Лондону, Међународна
комисија за Истину о Јасеновцу је свечано отварила изложбу посвећену
жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у
Јасеновцу и Доњој Градини; промоцију књиге аутора Драгане Мијатовић
Томасевић „Иван Ханс Мерц, римокатоличка „црква“ и истините лажи“,
као и промоцију добротворне организације „Jasenovac and Holocaust
Memorial Foundation“, која има за циљ да прикупља средства за изградњу
меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини.


Излозбу названу „Анатомија заборава“ припремила је Народна и
Универзитетска библиотека Републике Српске, поводом 70 година од
заврсетка II Светског Рата, када су се чувари хрватског логора у
Јасеновцу повукли из логора да би недељу дана касније НОБ затекла
логор напуштен и разрушен.
Међународна Комисија за Истину о Јасеновцу (у којој није било
представника са територије бивше Југославије) а којом је председавао
амерички професор Бернард Клеин је на састанку у Њујорку утврдила
да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и
убијало Србе, Јевреје и Роме, а међу жртвама је било преко 700.000 Срба,
23.000 Јевреја и 80.000 Рома.
– Хрватска је била једина земља на свету која је имала логор за
истребљење деце. Утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било
110.000 деце испод 14 година старости – речено је на промоцији
Отварању изложбе у Лондону присуствовали су принцеза Катарина
Карађорђевић, дипломатски кор на челу са амбасадором Републике
Србије Огњеном Прибићевићем итд.“

Извор: Правда

Драган Слaвнић
Иво Голдштајн о Јасеновцу:

"Сада је утврђено нешто више од 83 тисућа жртава, али бих ја бројку подигао за неких 5 до 10 посто, па би она била између 90 и 100 тисућа жртава. Драган Цветковић из Музеја геноцида у Београду говори о већој бројци, око 120 тисућа жртава, али нема пописа. Но, тај музеј има пописаних 81 тисућу убијених. Дакле, долазимо у ситуацију да можемо мирно на знанствен начин дискутирати о броју јасеновачких жртава. Уосталом, можемо дискутирати и о повијести Јасеновца, она за нас није спорна.
У Јасеновцу убијено око 50 хиљада Срба..."

https://www.slobodnaevropa.org/a/ivo-gol...98835.html
Хрватски историчар проф. Твртко Јаковина


"Стално се враћамо теми Јасеновца, а сада је дошао и тај заједнички предлог Колинде Грабар Китаровић и Ивана Звонимира Чичка о међународној комисији?

- Нема комисијског одређивања прошлости. Рекао бих да је предлог Грабар Китаровић и Ивана Звонимира Чичка онолико озбиљан колико су биле позитивне реакције на њега. На тај начин се не усаглашава историја.

* А шта треба урадити да се дође до истине о Јасеновцу?

- Треба се научним методама прићи најближе, а мислим да смо отприлике и дошли до тога. Више не говоримо о 700.000 жртава, јер је тај податак исти као онај о 130 жртава. Што се тиче људи који су то истраживали озбиљно немате такву накарадну ситуацију, већ уравнотежену, али стравичну бројку. Тако се то ради, не комисијама.

* Како би уопште толико година после рата могла да се оформи комисија, шта би она радила?

- То није реално. О чему би требало расправљати - да неки говоре о 700.000 жртава, неки о 84.000, па да се онда "нађемо" на 200.000!? То није пут, већ бесмислен, а за научнике увредљив предлог.

* Да ли је Поверенство за суочавање са прошлости, које предлаже да се "За дом спремни" забрани, али дозволи на ХОС-овој застави, корак напред?

- Поверенство је потврдило постојеће стање и то није никакав пут. Купљено је заправо време председнику хрватске владе Андреју Пленковићу, који није донео политичку одлуку. Тако то није одлука поздраву "За дом спремни", већ одлука о Хрватској 2018. године. Дакле, питање да ли Хрватска 2018. године жели да буде везана уз усташтво..."


http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...a-komisija


Ko god ponižava Srbiju i Srbe dobija nagrade širom sveta БесанСирома'

Vodeć i svetski stručnjak za NDH ! Aleksander Korb smatra da je srpska strana preuveličala broj Srba stradalih u Jasenovcu, odnosno da ih nije stradalo 700.000.


A. Korb u razgovoru za hrvatski „Jutarnji list“ ističe i da se ne može govoriti o genocidu koji je NDH počinila, ali ipak dodaje da zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima jeste bilo.

Korb je inače predavač na Katedri za modernu evropsku istoriju na Univerzitetu u Lesteru i zamenik direktora Stenli Barton centra za Holokaust i studije o genocidu. Spada među vodeće svetske stručnjake za NDH i autor je knjige “U senci svetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj 1941 – 1945“, koja je dobila mnoge nagrade i u proteklih pet godina objavljena na nemačkom, engleskom i italijanskom jeziku, a za nekoliko meseci sledi i hrvatsko izdanje.
Korb kaže da NDH nije izvršila genocid jer nijedan dokument ne dokazuje da se radilo o unapred smišljenom planu, recimo kakav je postojao u Nemačkoj prema Jevrejima.
“Važno je definisati šta znači genocid. Nije uopšte sporno da su ustaše pokušale da unište Srbe koji su živeli na području NDH, ali, isto tako, nema dokaza kako je postojao master-plan koji je predviđao sistemsku likvidaciju srpskog stanovništva u toj državi. Genocid u sebi sadrži koncept uništenja neke grupe, a ustaše su često, i u vrhu vlasti NDH i na lokalnim nivoima, pokolje sprovodili bez nekog plana”, kaže Korb.Na pitanje da li su počinjeni zločini nad Jevrejima, Srbima i Romima, Korb kratko odgovara sa “da“.

“Politički cilj bilo je uništenje manjina koje su živele u NDH i stvaranje etnički homogene hrvatske države. Naime, treba uzeti u obzir da je u trenutku nastanka NDH hrvatsko-katoličko stanovništvo činilo samo 60 odsto populacije, ali kod termina genocid treba biti pažljiv“, dodaje Korb.Na pitanje koje je njegovo mišljenje o sporu Srbije i Hrvatske o tome koliko je žrtava bilo u Jasenovcu, s obzirom na to da Srbija smatra da ih je bilo 700.000, Korb kaže da smatra da je to simboličan broj.“Taj broj se verovatno ne bi koristio da nije bilo rata za hrvatsku nezavisnost tokom devedesetih i ostalih ratova pri raspadu Jugoslavije. Srpski nacionalisti ga brane, iako većina istoričara zna da su ti brojevi bili uvećani jer postoje brojne studije koje su to pokazale. Za srpske nacionaliste taj je broj postao simbol, tim više što su hrvatski nacionalisti počeli umanjivati broj žrtava”, kaže Korb.Kao primer navodi da je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman tvrdio da se radi o broju od 30.000. “To je zapravo odvratna igra brojeva među nacionalistima, ali kada se radi o stručnjacima, među koje ubrajam i svoje kolege u Beogradu, oni znaju da se ne radi o 700.000 ljudi u Jasenovcu. Broj žrtava je nešto veći od 100.000 ljudi u Jasenovcu, mišljenja se razlikuju u tome radi li se o broju od 130.000 ili više, ali to je konsenzus stručnjaka. Broj od 700.000 žrtava koriste ultranacionalisti i neki političari, ali ne stručnjaci koji se bave proučavanjem Jasenovca ili Drugoga svjetskog rata”, zaključuje Korb. Бесан
ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЈАСЕНОВЦУ У БАЊА ЛУЦИ.

ЗАШТО СЕ НЕ ОТКОПАВАЈУ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ САВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ? НЕМА ВИШЕ ХРВАТСКИХ КОМУНИСТА .

Гост емисије на РТРС-у Предсједник међународне комисије за истраживање у Јасеновцу проф. Србољуб Живановић

http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=77456


Председница Колинда Грабар Китаровић с израелским колегом Реувеном Ривлином посетила је спомен-подручје Јасеновац, где је шеф израелске државе поручио да је морална обвеза званичног Загреба да се суочи с прошлошћу и не игнорише је.

Сви имају обавезу да се не забораве убијени, а не да се доносе закони који нарушавају оно што су нацисти и колаборационисти учинили“, поручио је Ривлин, пренела је регионална телевизија Н1.

Додао је да је потребно чути сведочења оних који су преживели, како је рекао, јасеновачко место ужаса.

Председница Колинда Грабар Китаровић је поручила да Хрватска дугује сећање сваком појединцу страдалом у Холокаусту и истакла да верује да је то најбоље чинити у тишини, искреним људским поклоном жртви.

„На овом месту, подно јасеновачког цвета, желим исказати дубоку тугу за све жртве холокауста у Хрватској и жртве колаборационистичког усташког режима током Другог светског рата који је донео страшна страдања јеврејској заједници, али и Србима, Ромима и Хрватима и свима онима коју су сматрани непријатељима режима онога времена. Већ сам то учинила и на овом месту страдања, као и у Јад Вашему, Аушвицу и Музеју Холокауста у Вашингтону и сада поновно изражавам најдубље саосећање са страдањем жртава Холокауста пореклом из Хрватске, члановима породица и потомцима оних којих више нема“, рекла је Китаровићева.

Нагласила је да су се том режиму супротставили многи Хрвати, погинувши за слободу и људскост, сврставши Хрватску на праву страну историје.

Супротставили су му се, додала је, и многи хрватски праведници међу народима, који су били симбол светла и храбрости у тами рата и злочина.

На њиховој храбрости веома смо им захвални, рекла је Китаровићева и још једном осудила сваки тоталитарни режим — нацизам, фашизам, комунизам.

Навела је и да је образовање најснажније оружје против сваког облика радикалне идеологије, подела, мржње и расизма.

„Управо зато најоштрије осуђујем манипулације бројем жртава Холокауста у концентрационом логору Јасеновац, које нису утемељене на историјским чињеницама и користе се за дневно-политичке сврхе или пак за наметање колективне кривице Хрватској и хрватском народу“, поручила је, између осталог, Китаровићева.

Танјуг
Курви кита, толико
(25-07-2018 08:53 PM)Ултрадесничар Пише: [ -> ]Председница Колинда Грабар Китаровић с израелским колегом Реувеном Ривлином посетила је спомен-подручје Јасеновац, где је шеф израелске државе поручио да је морална обвеза званичног Загреба да се суочи с прошлошћу и не игнорише је.

Сви имају обавезу да се не забораве убијени, а не да се доносе закони који нарушавају оно што су нацисти и колаборационисти учинили“, поручио је Ривлин, пренела је регионална телевизија Н1.

Додао је да је потребно чути сведочења оних који су преживели, како је рекао, јасеновачко место ужаса.

Председница Колинда Грабар Китаровић је поручила да Хрватска дугује сећање сваком појединцу страдалом у Холокаусту и истакла да верује да је то најбоље чинити у тишини, искреним људским поклоном жртви.

„На овом месту, подно јасеновачког цвета, желим исказати дубоку тугу за све жртве холокауста у Хрватској и жртве колаборационистичког усташког режима током Другог светског рата који је донео страшна страдања јеврејској заједници, али и Србима, Ромима и Хрватима и свима онима коју су сматрани непријатељима режима онога времена. Већ сам то учинила и на овом месту страдања, као и у Јад Вашему, Аушвицу и Музеју Холокауста у Вашингтону и сада поновно изражавам најдубље саосећање са страдањем жртава Холокауста пореклом из Хрватске, члановима породица и потомцима оних којих више нема“, рекла је Китаровићева.

Нагласила је да су се том режиму супротставили многи Хрвати, погинувши за слободу и људскост, сврставши Хрватску на праву страну историје.

Супротставили су му се, додала је, и многи хрватски праведници међу народима, који су били симбол светла и храбрости у тами рата и злочина.

На њиховој храбрости веома смо им захвални, рекла је Китаровићева и још једном осудила сваки тоталитарни режим — нацизам, фашизам, комунизам.

Навела је и да је образовање најснажније оружје против сваког облика радикалне идеологије, подела, мржње и расизма.

„Управо зато најоштрије осуђујем манипулације бројем жртава Холокауста у концентрационом логору Јасеновац, које нису утемељене на историјским чињеницама и користе се за дневно-политичке сврхе или пак за наметање колективне кривице Хрватској и хрватском народу“, поручила је, између осталог, Китаровићева.

ТанјугВећина хрватских Јевреја убијена је у Јасеновцу, у Аушвицу Балкана, рекао је данас предсједник Израела Рувен Ривлин у обраћању код каменог цвијета у Јасеновцу.

„Стотинама година Хрватска је била дом Јеврејима, а у Другом свјетском рату тај дом, за већину њих, претворио се у масовну гробницу. Јеврејска заједница је збрисана са лица земље. Већина их је убијена у Јасеновцу. Уз њих су брутално убијани Срби, Роми и антифашисти. Усташки режим је био нацистички партнер у злочину и овдје је растао“, истакао је предсједник Израела.

Он је нагласио да би неки радо да се тај дио историје не помиње или минимизира, али, каже он, морају да знају да се стравичан злочин десио и да их то не аболира од моралне, личне и национлане одговорности.

Предсједник Израела подсјетио је да су се ранији лидери Хрватске извињавали у Парламенту Израела и препознали моралну и националну одговорност.

„Хрватска има моралну обавезу да се суочи са прошлошћу а не да је игнорише. Само поштеним и храбрим односом према свему што се догодило, уз едукацију младих нараштаја, са овог мјеста можемо рећи – никада више“, истакао је Ривлин, преноси АТВ.
Срна
https://www.youtube.com/watch?v=Nm5CtZ3GbPo
Читајући између рећи ове вести.
Јели су американци, енглези, француска, ватикан, и друге западне римокатоличке државе били утицајни у ослобађење степинац?
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Референтни URL