Погледи форум

Пуна Верзија: Јасеновац 1941 - ?
Тренутно прегледате lite верзију форума. Погледајте пуну верзију са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(09-08-2018 09:39 AM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]https://www.youtube.com/watch?v=Nm5CtZ3GbPo
Читајући између рећи ове вести.
Јели су американци, енглези, француска, ватикан, и друге западне римокатоличке државе били утицајни у ослобађење степинац?

Тачно. Али већ има тема посвећена Степинцу.
(05-10-2018 05:13 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: [ -> ]http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dru...-Kozarcani

Нигде у члнаку Басташић не помиње ко је то "искључио из припреме Закона о Установи спомен-жртве "Сајмиште"."
Зашто ? Не дозвољава ВУЧИЋ ! Бесан
Рат се ближио крају, а његов исход био је сасвим известан – пораз мрачним силама. Првих дана априла 1945. године овде се све ужурбало. Усташка управа јасеновачког логора почела се припремати за бег. Лубурић је одлучио да побије све заточенике, а логор и место Јасеновац претвори у хрпу рушевина и пепела. Овом операцијом уништења управља злогласни Љубо Милош, наређујући: „Пре напуштања Јасеновца треба ликвидирати и последњег заточеника, да не остану живи сведоци. Такође је потребно уништити све објекте да не остану материјални докази о злочинима“.

Зато се формирају екипе заточеника-гробара, које су морале да откопају што више гробова у логору и изван њега, посебно у Градини и Уштици и есхумирати лешеве поубијаних жртава. Истовремено подизане су огромне ломаче, на чије дно је стављен кокс, а одозго набациваних лешеви и костури. Све то полили нафтом и запалили. Двадесетак дана буктале су ватре овог јединственог крематоријума. Истовремено, свакодневно се доводе велике групе логораша из Лепоглаве, Старе Градишке и других места, и убијају на Гранику или Градини. Сава носи мтрве или горе на ломачама. У Логору ИИИ је још око 1.100 мушкараца и 3.000 жена и деце. Убрзо, женски и дечји логор су ликвидирани, 21. априла. Одлазећи на губилиште жене су се од мушкараца опраштале песмом. „Ви остајете, ми одлазимо у смрт“.

У логору је за читаво време његовог постојања – и поред тоталног терора – деловала партијска организација, настојећи да повежу снаге и колико толико ублажи тешке услове живота. Наступили су одсудни тренуци. Група комуниста, међу око 1.100 преосталих логораша, тормирала је Kомитет за припрему устанка кога је водио Анте Бакотић. Све остале заточенике усташе су потрпали у тврдо зидану зграду, са неколико радионица, на вањском рубу настањеног дела логора, око 150 м од источне капије. Прозори и врата заковани су даскама, а около постављена јака стража. Читав дан и читаву ноћ били су сви усташе запослени тиме, да минирају једну творничку зграду за другом, радионицу за радионицом, складиште за складиштем, бараку за бараку, и тако изазивају експлозије и пожаре. Тако се је читав логор претворио у ужарену бакљу, а њиме је одзвањао тутањ експлозија. Заточеници у оној великој згради су знали да им прети сигурна смрт, и претпостављали да би усташе и њихову, зграду могли запалити и све их побити.

Kомитет одлучује: „У 10 часова 22.4.1945. године отпочет ће устанак. Правац напада: Источна капија. Циљ: Шума на источној страни и предели Мокрог поља. Одлуку треба строго чувати од евентуалних конфидената. Тако је и било. Сваки је заточеник је истргао из зида или врата по неки предмет, те су тачно у 10 сати ујутру 22.4.1945. године разбили сва врата и прозоре и појурили из зграде. У задњи час је око 460 заточеника клонуло духом, а многи је био болестан, стар или тако немоћан, да се није усудио упустити голорук у борбу. Оних 600 заточеника, које није оставила храброст, и ако физички слаби и изморени патњама у логору, у чежњи за слободом и животом прикупили су последње снаге и напали усташке стражаре, неколико њих шакама задавили те им одузели пушке. Други су заточеници грабили железне предмете или цигле, и ударајући њима по усташама почели да трче према источним логорским вратима. Тако се на тим вратима одиграо крај борбе, па је заточеник Ристић Миле шакама задавио митраљесца, који је бранио врата, отео му оружје и почео да пуца по усташама (цитати по књизи – Злочини у Логору Јасеновац, Земаљска комисија Хрватске за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, 15.11.1945 Загреб).

Само 54 логораша успело је да се пробије, остали су пали покошени рафалима. Преостале у логору усташе су побили, а тек један логораш је преживео скривен у логорском бунару. Тога дана, само неколико сати касније, исти подвиг направили су заточеници у Логору Kожара – од њих 167 успело је само 7 да измакне усташама. Таква је била судбина 700.000 мушкараца, жена и деце. Ово су тек фрагменти из стравичне јасеновачке приче о човековом страдању, стравичне толико да јој заборава нема.


Ово је уједно и крај приче о систему логора Јасеновац, мада све приче ипак никад неће бити до краја испричане.

Слободан Осмокровић
Израелски професор о страдању Срба у Јасеновцу. Иромија да га за одликовање предлажу они који су систематски прикривали злочине.

https://www.kurir.rs/vesti/3202933/ustas...obelodanio

Израелски професор о страдању Срба у Јасеновцу. Иромија да га за одликовање предлажу они који су систематски прикривали злочине.

https://www.kurir.rs/vesti/3202933/ustas...obelodanio
Логоре за Истребљење
Када погледате процену Српског геноцида. Ви покушавате да погледате све те процесе, све те догађаје, све те инциденте, све те ситуације и околности, све те идеологије које омогућавају програм масовног погубљења, места као што су Јасеновац, Једовно и сва та друга места смрти. Ко, како, зашто их замишља, како су организовани, како су изграђени и како се све то материјализује у масовно убијање Срба.

Колонијална енглеска
Морате се вратити само у 19. вијек и британску колонијалну владавину у Индији, како бисте сведочили масакрима обичних људи како би подјармили народ и наметнули британску владавину.

Да видиш да ли постоји шаблон са британском колонијалном владавином у Индији
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ma...s_in_India

https://en.wikipedia.org/wiki/Jallianwal...h_massacre

Ово поново видите у Африци и Бурским ратовима, ова пракса нас доводи у 20. век.

Као прва појава у некој документираној времена је Рат менународна британска / енглеска и са Боер африканцима… .реклом из холандије.

https://en.wikipedia.org/wiki/British_co...tion_camps

https://allthatsinteresting.com/boer-war

https://www.sahistory.org.za/topic/women...-1900-1902

https://www.independent.co.uk/news/uk/ho...21756.html

Први Светски Рат
Ви стога тражите да видите примере тога у првом светском рату.

Гледаш за нешто слично у друге ратове који је преходио други светски рат
Заробљеничи Кампове у Првом Светском Ратом
https://encyclopedia.1914-1918-online.ne...internment
Како видиш у западној европи немци и енглези имају највеше кампове

Кад гледаш у жртве Први свет Светог рата
https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_casualties

Спански Грип
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu
Биће веома интересантно видети које земље највише пате од шпанске грипе да виде да ли постоји нека врста обрасца. Овај грип који је 500 милиона људи инфицирало и умрло између 50 и 100 милиона.


Али очигледно је да је овде дошло до Српског процеса истребљења, само због броја смртних случајева у односу на становништво, а то је једноставно потврђено у поређењу са свим другим земљама.

Нисам сигуран да ли Руски број умрлих заправо укључује смртне фигуре бољшевичка / комунистичка револуција.
Процењује се да је број погинулих од комунистичке револуције у Царској Русији био 8 милиона. Што потпуно преокреће перцепцију броја смртних случајева из првог свјетског рата.

Како гледамо на број смртних случајева у Првом и Другом рату, одлучили су комунистички историчари у Србији. Постоје двије различите сличности које су потпуно маргинализиране војним биткама или војном кампањом. Број смртних случајева сасвим јасно показује количину силе против нас и количину убиства без дискриминације.

Ја лично верујем да треба извршити озбиљну поновну процену да би се заиста видело, да ли смо заиста имали незванични цивилни рат, преко аустро-угарског/немачког/енглеског/ватиканског пуномоћника!

Гулаг
https://en.wikipedia.org/wiki/Gulag
Гулаг се може посматрати само као продужетак првог свјетског рата.
Постоје јасне сличности између Гулага и комунистичких логора смрти који су услиједили након Другог светског рата у Југославији. Оба су наставила убијати и прогонити хришћанске православце, у далеко већем броју него друге етничке мањине.
Антони Сутон је имао неке интересантне тачке о гулазима, фактор који су постали радни робилашских логори за трговину са Западом, тежи да постане потпуно необјашњено.

Концентрациони логор
https://en.wikipedia.org/wiki/Extermination_camp
https://encyclopedia.ushmm.org/content/e...ps-1933-39
Затим видимо да процес интернирања претходи процесу истребљења.

Ми заиста можемо да видимо где су Хрвати одмах добили своју инспирацију, али оно што се генерално не види овде су наводне случајне сличности између бољшевичке комунистичке револуције у царској Русији и комунистичке револуције у Краљевиној Југославији. Оба су имала непорецив утицај, управо из оних земаља које су скоро концептуализовале геноцид и процес уништавања народа. Овде Срби и Руси!
v=3oARMRPjIQ4

Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Референтни URL