![]() |
Бели Руси - Верзија за Штампу +- Погледи форум (http://www.pogledi.rs/forum) +-- Форум: Култура и наука (/Forum-kultura-i-nauka) +--- Форум: Историја (/Forum-istorija) +--- Тема: Бели Руси (/Thread-beli-rusi) |
Бели Руси - Vlad Alekš - 24-12-2014 08:54 PM Црни барон Беле армије у Сремским Карловцима Црни барон Беле армије у Сремским Карловцима RE: Бели Руси - Vlad Alekš - 24-12-2014 10:48 PM Вр2 Врангел Бели Руси у Бачкој Паланци Руски некропољ у Београду RE: Бели Руси - Чеда - 25-12-2014 06:12 PM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Бели Руси - Павле - 25-12-2014 09:24 PM Мало људи зна да се Руска црква налази одмах до цркве Св. Марка у Београду. Ту се налазе мошти овог руског дива. RE: Бели Руси - Борко Радовић - 26-12-2014 12:07 AM Мало људи зна да их краљ Александар Карађорђевић нејлепше примио у целој Европи ( где су морали да чисте клозете да би преживели ). RE: Бели Руси - мунгос - 26-12-2014 01:34 AM (26-12-2014 12:07 AM)Борко Радовић Пише: Мало људи зна да их краљ Александар Карађорђевић нејлепше примио у целој Европи ( где су морали да чисте клозете да би преживели ). Однос према Русима у Александровој "југославији" није био ништа бољи, ако не и гори. Прочитати више у књизи Маевский Владимир. Русские в Югославии. Взаимоотношения России и Сербии. В 2-х т. Нью-Йорк, 1966. Ђенерал Врангел је отишао дубоко разочаран Србима. "Победницима" Србима "поражени Руси" више нијесу требали. Како Мајевски вели, једва су чекали да нас се ријеше. ![]() RE: Бели Руси - Чеда - 26-12-2014 03:23 AM наш плакат из 1921. ![]() Група руских емиграната. Други слева – генерал Врангел, трећи слева – Митрополит Антоније Храповицки ![]() RE: Бели Руси - Vlad Alekš - 26-12-2014 08:32 AM (26-12-2014 12:07 AM)Борко Радовић Пише: Мало људи зна да их краљ Александар Карађорђевић нејлепше примио у целој Европи ( где су морали да чисте клозете да би преживели ). Na primer, Džorž Orvel u svojoj autobiografskoj knjizi "Niko i ništa u Parizu i Londonu" (Down and Out in Paris and London) opisuje jednog Belog Rusa, sa kojim je u Parizu prao sudove u nekom hotelu. Bili su cimeri u nekoj sobici i živeli su na granici preživljavanja. Danima ne bi okusili ni mrvicu hrane, a kao strastveni pušači pušili bi pikavce koje bi pronašli na zemlji. (26-12-2014 01:34 AM)мунгос Пише:(26-12-2014 12:07 AM)Борко Радовић Пише: Мало људи зна да их краљ Александар Карађорђевић нејлепше примио у целој Европи ( где су морали да чисте клозете да би преживели ). Malo mi je teže da pronađem tu knjigu u biblioteci. ![]() Zašto se Vrangelovi posmrtni ostaci nalaze baš u Beogradu? Po čijoj želji? Baš u onoj crkvi koju spomenu diskutant Pavle. RE: Бели Руси - мунгос - 26-12-2014 09:05 AM Каже пуно. Слично као и са Арчибалдом Рајсом као и са Србима ветеранима. До књиге је тешко доћи и у Америци, можда ако уватим времена могла би бити доступна. ![]() RE: Бели Руси - Милослав Самарџић - 26-12-2014 07:09 PM Тражиш само књиге које бар на неки начин потврђују твоје ставове. RE: Бели Руси - мунгос - 27-12-2014 12:12 AM Па до те књиге сам дошао истражујући нешто о Октобарској револуцији, ђенералу Врангелу и Русима код нас. Ни на крај памети ми није било да имам неки став о томе (без икакви података). Однос према Русима невољницима и не чуди, као ни према Рајсу, кад знадемо какав је однос био према Србима ветеранима. На жалост то је (срамотан) дио наше историје - од Лазе Лазаревића па до дан данас. RE: Бели Руси - Вукашин Петковић - 27-12-2014 01:37 AM Захвалница Средишњег одбора Удружења руских ратних инвалида Краљу Александру ![]() Писмо Удружења руских избеглица у Бору Краљу Александру поводом десетогодишњице владавине 1931. ![]() ![]() Руски емигранти из Бања Луке захваљују Краљу Александру због непризнавања совјетске власти као законите ![]() RE: Бели Руси - Милослав Самарџић - 27-12-2014 02:28 AM (27-12-2014 12:12 AM)мунгос Пише: Па до те књиге сам дошао истражујући нешто о Октобарској револуцији, ђенералу Врангелу и Русима код нас. Ни на крај памети ми није било да имам неки став о томе (без икакви података).Мунгосе, однос према Русима у КЈ био је добар, тј. врло добар, да не кажем одличан. Ко зна ко је тај и зашто је то писао. RE: Бели Руси - Громовник - 27-12-2014 10:32 AM Па су се сви одреда придружили Хитлеру ![]() |