Погледи форум
Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја - Верзија за Штампу

+- Погледи форум (http://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (/Forum-kultura-i-nauka)
+--- Форум: Историја (/Forum-istorija)
+--- Тема: Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја (/Thread-odgovornost-srpskih-kvislinga-za-stradanje-jevreja)

Странице: 1 2 3 4 5


Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја - Милослав Самарџић - 21-01-2015 01:55 PM

Има иста тема на сајту Поуке.орг. За овог што пита не сумњам да је добронамеран, али се из питања тачно виде заблуде из комбинације комунистичких и недићевских/љотићевских извора. Мислим дасуте заблуде доста раширене:

1. Kako vi objasnjavate to sto su najvisi predstavnici skoro svih drzava sveta dosli da se poklone mrtvom Titu? Da li postoji neki slican slucaj iz istorije?

2. Da li se zna koliko je ljudi napustilo Jugoslaviju 1965. godine kada su otvorene granice? A koliko ukupno 1965-1990?

3. Cesto u citanju nailazim na "tad i tad partizani i cetnici su oslobodili taj i taj grad... " da li to znaci da su se povremeno parizani i cetnici borili rame uz rame protiv okupatora? (npr oslobadjanje Gornjeg Milanovca 29. sept 1941.)

4. Posto ste iz tog kraja verujem da znate u detalje sve o Kragujevackom masakru.
Da li je to ujedno i najveci nacisticki zlocin u okupiranoj Srbiji za vreme rata?
Kako su tacno ljoticevci pomagali u streljanju? Da li su oni izvodili decu iz skole? Ja sam citao da je Marisav Petrovic molio za milost nemackog generala. I da su Nedic i Ljotic tek posle saznali za streljanje zato sto su komunikacije bile prekinute. Da li je to istina?
Da li su Nemci bili toliko surovi zato sto su partizani zverski masakrirali njihove vojnije? (odsecanje polnog organa, stavljanje u usta itd...)

5. Da li je Nedic licno naredjivao istrebljenje srpskih Jevreja ili je samo sprovodio naredjenja okupatora? Kako to da su iz ostalih okupiranih delova Evrope Jevreji odvodjeni u nacisticke koncetracione logore (teritorija Treceg Rajha i Poljske) a u Nedicevoj Srbiji su istrebljeni? Npr Madjari nisu imali svoje konc logore za istrebljenje vec su ih slali na voz pa u nemacke konc logore. (90% Jevreja iz Ausvica su madjarski Jevreji )

6. Da li je Nedic uspeo da izmoli od Hitlera licno da ublazi odmazdu 100 za 1 pa je Hitler smanjio na 50 za 1? Citao sam da je "Nedic klecao na kolenima pred Hitlerom..."


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Николај - 21-01-2015 03:16 PM

Цитат:Da li je Nedic licno naredjivao istrebljenje srpskih Jevreja ili je samo sprovodio naredjenja okupatora? Kako to da su iz ostalih okupiranih delova Evrope Jevreji odvodjeni u nacisticke koncetracione logore (teritorija Treceg Rajha i Poljske) a u Nedicevoj Srbiji su istrebljeni? Npr Madjari nisu imali svoje konc logore za istrebljenje vec su ih slali na voz pa u nemacke konc logore. (90% Jevreja iz Ausvica su madjarski Jevreji )

Недић, нити било који други Србин на положају, нема никакву улогу у убиствима Јевреја, то је у целини било немачко дело. Осим тога, највећи део Јевреја из "Недићеве Србије" није ни убијен на њеној територији већ на подручју "НДХ", јер је логор Старо Сајмиште био тада у нацистичкој Хрватској. Додуше, тамо су убијане жене и деца, док су јеврејски мушкарци већином пострељани заједно са Србима, у акцијама одмазде због претрпљених губитака, у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву, итд. То питање је лепо обрадио Валтер Маношек.

Немцима је било лако да брзо очисте "Недићеву Србију" од Јевреја, јер их ту није било много ни пре рата. У "НДХ" их је било много више, јер је и она била територијално већа.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - ватхра - 21-01-2015 03:48 PM

(21-01-2015 03:16 PM)Николај Пише:  Недић, нити било који други Србин на положају, нема никакву улогу у убиствима Јевреја, то је у целини било немачко дело. Осим тога, највећи део Јевреја из "Недићеве Србије" није ни убијен на њеној територији већ на подручју "НДХ", јер је логор Старо Сајмиште био тада у нацистичкој Хрватској. Додуше, тамо су убијане жене и деца, док су јеврејски мушкарци већином пострељани заједно са Србима, у акцијама одмазде због претрпљених губитака, у Шапцу, Крагујевцу, Краљеву, итд. То питање је лепо обрадио Валтер Маношек.

Немцима је било лако да брзо очисте "Недићеву Србију" од Јевреја, јер их ту није било много ни пре рата. У "НДХ" их је било много више, јер је и она била територијално већа.
Прилично нетачно.

Иако у Срему, Старо сајмиште је било под немачком контролом, а Недићева Србија је слала храну за логор. Није имало везе са НДХ. Заточеници логора су убијани или у душегупкама на путу до Јајинаца, или стрељани на самим Јајинцима.
Привођење Јевреја су спроводили органи Недићеве Србије. За ефикасност тог посла је био заслужан Драги Јовановић.

У Недићевој Србији је било око 16 хиљада Јевреја, око 90% је убијено током рата. Поред тога и је око 17 хиљада убијено у Војводини.
У НДХ је убијено око 32 хиљаде Јевреја.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Николај - 21-01-2015 05:19 PM

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Иако у Срему, Старо сајмиште је било под немачком контролом, а Недићева Србија је слала храну за логор. Није имало везе са НДХ. Заточеници логора су убијани или у душегупкама на путу до Јајинаца, или стрељани на самим Јајинцима.


Па слала је храну заточеницима да једу, не знам шта је ту лоше. Логор јесте био под немачком управом, нисам ни рекао да није, али ипак је то територија Хрватске.

Око 7.500 жена и деце је угушено у камиону, у путу између Сајмишта и Авале, тако да јесте мало натегнуто одредити баш на чијој територији су умирали. Осим тога, део људи је стрељан код Панчева, а Банат је био под немачком управом.

Цитат:Привођење Јевреја су спроводили органи Недићеве Србије. За ефикасност тог посла је био заслужан Драги Јовановић.
Кад и где то?


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Luctor - 21-01-2015 06:08 PM

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Иако у Срему, Старо сајмиште је било под немачком контролом, а Недићева Србија је слала храну за логор. Није имало везе са НДХ.

Тачно да је Старо сајмиште, тј. "Логор Земун" како се такође звао, био под немачком контролом, али је био на територији НДХ. Цео Земун је био под практичном немачком управом, хоћеш рећи и да он није имао везе са НДХ?

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Заточеници логора су убијани или у душегупкама на путу до Јајинаца, или стрељани на самим Јајинцима.

Душегупка је довезена из Немачке. Њом су управљали искључиво Немци, тј. СС. Радила је до 1942.

Шта је са Јајинцима?

Иначе, већина заробљеника у Сајмишту и стрељаних на Јајинцима су били Срби, гледано процентуално. Иако је Сајмиште оригинално направљено као логор за Јевреје, ипак је већина логораша била српског порекла.

Око трећина заробљених Срба тамо је била поубијана. На сајмишту су такође поред Срба били и Грци, тј. припадници разних организација грчког покрета отпора.


(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Привођење Јевреја су спроводили органи Недићеве Србије. За ефикасност тог посла је био заслужан Драги Јовановић.

Могуће, али за управу над логорима и убијање је био задужен Гестапо и СС. Наређења и одлуке о хапшењу Јевреја је доносио Гестапо и немачка окупација у Србији.

Недићева Србија није била третирана као независна држава и савезник Немачке, попут НДХ или Словачке, већ као званично окупирана територија, над којом је врховну управу имао немачки заповедник.

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  У Недићевој Србији је било око 16 хиљада Јевреја, око 90% је убијено током рата.

Ово је мање-више тачно. Српски Јевреји су углавном били урбано становништво, сконцентрисано у пар већих радова, углавном трговци и углавном Сефарди (шпанског порекла), са јако специфичним и несловенским презименима (Барух, Давичо, Албахари, Конфино...), која су јако одударала од локалног становништва, тако да је било јако лако лоцирати их (довољно је било само прочешљати административне папире), јер су ионако били сконцентрисани по одређеним градским локацијама, нпр. на Дорћолу, на Београду, где их је већина живела.

Зато их је било тако лако пронаћи и похватати.

Са друге стране, Ашкенази у Немачкој су имали презимена слична немачким и били генерално раштркани широм земље. Рецимо, најпознатији идеолог нацизма се презивао Розенберг, што је такође презиме често код Јевреја.

Јевреји Ашкенази у Пољској и Русији су често имали презимена која су звучала пољски и руски, тј. словенски: Тарски, Јељчин, Полански, Липски, Лисицки...итд.

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Поред тога и је око 17 хиљада убијено у Војводини.

Војводина тада није постојала као правни ентитет, а Банат се формално водио као део Недићеве Србије, иако је био под де факто потпуном управом Немачке, као и локалних Фолксдојчера.

П.С

Него мени је занимљиво, како ти покушаваш да вадиш из целе приче о Сајмишту НДХ, али се лепо трудиш да већину приче одржаваш на недићевцима, иако како сам кажеш, логор су држали Немци и они су убијали људе. Кез

Ако Сајмиште нема везе са НДХ, јер су њиме управљали Немци, онда нема везе ни са недићевцима, јер су га држали Немци.

По твојој логици, онда и Аушвиц и Треблинка имају везе са Вишијевском Француском и Петеном, јер су локалне колаборантске француске власти предавале Немцима њихове Јевреје који су их спроводили у те логоре.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - мунгос - 21-01-2015 11:49 PM

(21-01-2015 03:48 PM)ватхра Пише:  Привођење Јевреја су спроводили органи Недићеве Србије. За ефикасност тог посла је био заслужан Драги Јовановић.

Волио би да дадеш иједан доказ да су Њемци икад од Срба (Недића) уопште и тражили помоћ у ликвидирању Јевреја. Као и да им је та помоћ требала.

Иначе по уласку у Београд у руке Гестапоу је пала Картотека града Београда, Пописи становништва, Пописи вјерника у синагогама итд.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - мунгос - 22-01-2015 10:51 PM

Друже ватра не одговори ти на моје питање.
Волио би и ја сазнати нешто више о томе, па ево понављам: Кад су Њемци тражили од Срба (Недића) да им помогну око ликвидирања Јевреја? Ако имаш какав доказ о томе, прикажи га.

Било је Срба појединаца који су радили са Њемцима и подржавали Њемце у свему, па и у томе, али то је нешто друго.

(18-01-2015 03:45 AM)Chicot Пише:  Горње је Бајт фино образложио. Треба имати у виду да је у питању август 1944 када су комунисти преплавили Србију. Владало је безнађе, природно је да су падала и ирационална међусобна оптуживања.
Што се тиче замерки око командовања испод Јелове горе, тврдња је дискутабилна јер се позива на Робертса коме то поље није најјача страна и на мемоаре непријатељског војника.

Ово имаш током цијелог рата. Имаш то и код Жујовића.Имаш то око Драже (Мољевић, Васић) а посебно у српским крајевима ван Србије.

Дражин потпуни промашај. Десетине четнички и српски национални писаца у емиграцији се слажу по једноме: Повратак на старо није хтио нико - старо је требало рушити!


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Николај - 23-01-2015 04:23 PM

(23-01-2015 11:03 AM)ватхра Пише:  На сајту starosajmiste.info су дали два документа.
Један је немачка објава да се сви Јевреји пријаве Градској полицији:
http://www.starosajmiste.info/sr/logor-na-sajmistu/istorijski-dokumenti/prva-naredba-gestapoa-16-aprila-1941

Други је допуна наредбе у којој се види да је немачки Војни заповедник Србије издавао наредбе српској полицији о Јеврејима и Ромима.
http://www.starosajmiste.info/sr/logor-na-sajmistu/istorijski-dokumenti/naknadno-uputstvo-naredbe-30-5-41

Овде имаш и слику пописивања Јевреја на Калемегдану које спроводи српска полиција.
[Слика: 11502018884f214254a3b77156302853_orig.jpg]

Па ово не доказује, оно што ми питамо. Попис Јевреја и места њиховог пребивалишта је можда урадила српска полиција (по немачком наређењу), али то није доказ да их је она и лишавала слободе, а поготово нисам видео доказ да их је хапсила у намери да буду истребљени по логорима.

По свим местима Јевреје је хапсио Вермахт или Гестапо, с циљем узимања талаца за будуће одмазде (као и Србе). Чак и да је негде у то време, српска полиција хапсила Јевреје (за шта нисам видео доказ), то је било са истим циљем, а не ради планског уништења јеврејског становништва. И касније упућивање похапшених (који нису стрељани за одмазду), у логоре, обавили су Немци.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - ватхра - 23-01-2015 05:29 PM

(23-01-2015 02:38 PM)Vlad Alekš Пише:  Па ово не доказује, оно што ми питамо. Попис Јевреја и места њиховог пребивалишта је можда урадила српска полиција (по немачком наређењу), али то није доказ да их је она и лишавала слободе, а поготово нисам видео доказ да их је хапсила у намери да буду истребљени по логорима.

За почетак, из ”Немачке обавештајне службе том 4”
Цитат:U hapšenju i sprovođenju Jevreja u logore sa organima Sipo i SD--a sarađivala je i kvislinška policija.

Изволи и овај текст Филипа Давида:
https://radiogornjigrad.wordpress.com/2014/04/21/filip-david-o-nedicevom-kvislinskom-rezimu/
Цитат:Činjenice, međutim, govore o mnogo neposrednijoj odgovornosti. Tačno je da su logore Topopvske šupe i Staro sajmište osnovale nemačke okupacione vlasti, da je Gestapo obavljao egzekucije, ali takvo detaljno čišćenje Srbije od Jevreja (stradalo je blizu 90% jevrej-skog stanovništva) nije bilo moguće izvesti bez pune logističke pomoći Nedićeve vlade, njegove žandarmerije i Specijalne policije. Jedan od malobrojnih preživelih svedoka napisao je: „kvislinška vlast nas je dovodila maltene do ulaza u logore i tamo isporučivala nacistima“.

Цитат:Učešće srpske policije i oružanih odreda Nedićeve “Vlade narodnog spasa” u racijama i hapšenjima Jevreja imalo je važnu ulogu. U tu svrhu bio je obra-zovan i poseban, 7. odsek Specijalne srpske policije, zadužen za Jevreje i Rome. Nekoliko stotina srpskih agenata radilo je na registraciji beogradskih Jevreja i Roma a zatim pružalo pomoć nemačkim vlastima u njihovom eliminisanju. Spiskovi talaca za streljanje predstavnici nemačkih okupacionih vlasti sastavljali su u saradnji sa Dragim Jovanovićem.

А сад ти изволи покажи доказе да су само Немци хапсили Јевреје по Србији, а да Недићева полиција није ништа радила. Посебно ми објасни зашто је онда основан 7. одсек специјалне српске полиције.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Бранке - 23-01-2015 05:59 PM

(23-01-2015 05:29 PM)ватхра Пише:  Изволи и овај текст Филипа Давида:
https://radiogornjigrad.wordpress.com/2014/04/21/filip-david-o-nedicevom-kvislinskom-rezimu/
Цитат:Činjenice, međutim, govore o mnogo neposrednijoj odgovornosti. Tačno je da su logore Topopvske šupe i Staro sajmište osnovale nemačke okupacione vlasti, da je Gestapo obavljao egzekucije, ali takvo detaljno čišćenje Srbije od Jevreja (stradalo je blizu 90% jevrej-skog stanovništva) nije bilo moguće izvesti bez pune logističke pomoći Nedićeve vlade, njegove žandarmerije i Specijalne policije. Jedan od malobrojnih preživelih svedoka napisao je: „kvislinška vlast nas je dovodila maltene do ulaza u logore i tamo isporučivala nacistima“.

[quote]Učešće srpske policije i oružanih odreda Nedićeve “Vlade narodnog spasa” u racijama i hapšenjima Jevreja imalo je važnu ulogu. U tu svrhu bio je obra-zovan i poseban, 7. odsek Specijalne srpske policije, zadužen za Jevreje i Rome. Nekoliko stotina srpskih agenata radilo je na registraciji beogradskih Jevreja i Roma a zatim pružalo pomoć nemačkim vlastima u njihovom eliminisanju. Spiskovi talaca za streljanje predstavnici nemačkih okupacionih vlasti sastavljali su u saradnji sa Dragim Jovanovićem.

А Филип Давид је беше историчар?Колко беше имао годиница кад је почео рат?Јок

Наравно да му ни објективности не мањка,као ни Соњи Бисерко,Наташи Кандић . . . Smile


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - ватхра - 23-01-2015 06:11 PM

А што не питате Самарџића зашто је на другом форуму написао да је Недић извршавао немачка наређења за истребљивање Јевреја и шта је под тим мислио.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Милослав Самарџић - 23-01-2015 06:21 PM

(23-01-2015 06:11 PM)ватхра Пише:  А што не питате Самарџића зашто је на другом форуму написао да је Недић извршавао немачка наређења за истребљивање Јевреја и шта је под тим мислио.
Недић је извршава и наређења за истребљење Срба, а камолили Јевреја, који су се у том окружењу котирали још ниже од ''енглеских плаћеника'', њихових сарадника присталица, породица...
То није спорно.
Али ако тврдите да је Недић самоиницијативно предузимао нешто против Јевреја - доказе за то нисам видео.
Док против Срба јесте. Дакле против оних Срба који се нису уклапали у Нови поредак.


RE: Милослав Самарџић одговара на ваша питања - Николај - 23-01-2015 06:37 PM

(23-01-2015 05:29 PM)ватхра Пише:  Изволи и овај текст Филипа Давида:
https://radiogornjigrad.wordpress.com/2014/04/21/filip-david-o-nedicevom-kvislinskom-rezimu/
Цитат:Činjenice, međutim, govore o mnogo neposrednijoj odgovornosti. Tačno je da su logore Topopvske šupe i Staro sajmište osnovale nemačke okupacione vlasti, da je Gestapo obavljao egzekucije, ali takvo detaljno čišćenje Srbije od Jevreja (stradalo je blizu 90% jevrej-skog stanovništva) nije bilo moguće izvesti bez pune logističke pomoći Nedićeve vlade, njegove žandarmerije i Specijalne policije. Jedan od malobrojnih preživelih svedoka napisao je: „kvislinška vlast nas je dovodila maltene do ulaza u logore i tamo isporučivala nacistima“.

Цитат:Učešće srpske policije i oružanih odreda Nedićeve “Vlade narodnog spasa” u racijama i hapšenjima Jevreja imalo je važnu ulogu. U tu svrhu bio je obra-zovan i poseban, 7. odsek Specijalne srpske policije, zadužen za Jevreje i Rome. Nekoliko stotina srpskih agenata radilo je na registraciji beogradskih Jevreja i Roma a zatim pružalo pomoć nemačkim vlastima u njihovom eliminisanju. Spiskovi talaca za streljanje predstavnici nemačkih okupacionih vlasti sastavljali su u saradnji sa Dragim Jovanovićem.

Хм, како прокоментарисати новинарски текст без навођења извора?! Можда овако Rolleyes


А што прескочи почетак и оваквог текста:

"U razmaku od samo nekoliko dana u beogradskoj „Politici“ objavljena su dva teksta koja se bave „istinom o pogromu srpskih Jevreja u Drugom svetskom ratu“. Jedan je iz pera Jaše Almulija, drugi je potpisao Pavle Salom, sekretar Društva sprsko-jevrejskog prijateljstva. Suština ovih tekstova svodi se na zaključak da ne postoji direktna krivica Milana Nedića i njegovih saradnika za stradanje srpskih Jevreja. Navodno, jedino mu se može zameriti kako „nije ništa činio da se umanji stradanje Jevreja“. Doista, neobična formulacija. Odgovornosti prave, dakle, nema."

Ово су дакле, писала два Јеврејина.


Цитат:Посебно ми објасни зашто је онда основан 7. одсек специјалне српске полиције.

Ево зашто:

"Према наредби шефа Београдске специјалне полиције од маја 1941, његов делокруг овако је дефинисан:
"Николић Јован, полицијски комесар Управе Града Београда, вршиће општу контролу над Јеврејима: уписивати их у регистре, водити картотеку Јевреја и сређивати картоне, како Јевреја, тако и јеврејских радњи. У погледу одређивања Јевреја на заједничке радове, дозвољавања да могу обављати специјалне послове, односно ослобађања Јевреја од рада због старости или болести, водиће рачуна да се стриктно извршавају постојећа наређења. Нарочито ће контролисати Јевреје да ли се придржавају прописа о ношењу јеврејског знака, о дозволи или забрани вођења радње, о истицању табли на јеврејским радњама и о стављању ознаке да је радња заплењена, ако је заплењена итд. Стараће се да предузме све што треба да се наредбе о Јеврејима најтачније извршавају, па ће у вези с тиме свршавати и разне административне послове који се тичу опште контроле над Јеврејима. Исто тако обављаће наређења о контроли Цигана."" Бранислав Божовић, Специјална полиција и страдање Јевреја у окупираном Београду 1941-1944, Зборник Јеврејског историјског музеја Београд 8/2003, с. 112-113

Цитат:За почетак, из ”Немачке обавештајне службе том 4”
Дај пун извор, број стране, назив документа.


RE: Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја - ватхра - 23-01-2015 08:33 PM

(23-01-2015 06:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  Недић је извршава и наређења за истребљење Срба, а камолили Јевреја, који су се у том окружењу котирали још ниже од ''енглеских плаћеника'', њихових сарадника присталица, породица...
То није спорно.
Али ако тврдите да је Недић самоиницијативно предузимао нешто против Јевреја - доказе за то нисам видео.
Док против Срба јесте. Дакле против оних Срба који се нису уклапали у Нови поредак.

Ја тврдим и мање него ви, зато ме и чуди шта је спорно овде.

----

Николај,

дао сам ти већ довољно извора.
Изволи дај твоје тврдње да Недић није имао никакве везе са истребљењем Јевреја.