Погледи форум
" Бламови" великих историчара - Верзија за Штампу

+- Погледи форум (http://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (/Forum-kultura-i-nauka)
+--- Форум: Историја (/Forum-istorija)
+--- Тема: " Бламови" великих историчара (/Thread-blamovi-velikih-istoricara)" Бламови" великих историчара - Бенито - 20-01-2017 01:35 PM

Ево једне теме где можете стављати велике грешке историчара који су писали нашу и светску историју. Нека од тих дела су била опште призната у науци , а нека су и данас призната, иако су у самој науци одбачена као фалсификати. Неки историчари су створили велика имена управо на тим грешкама.
Ево да наведем један пример.
Фотографија коју видите на Википедији када отворите име Аврам Петронијевић, није његова фотографија. Права фотографија Петронијевића налази се на књизи о Авраму Петронијевићу коју је написао Радомир Поповић. Погрешна фотографија на Википедији је, заправо, слика Андриног рођеног брата и потиче из књиге Радоша Љушића. Тако је ова погрешка познатог професора још увек неисправљена.


RE: " Бламови" великих историчара - Милослав Самарџић - 20-01-2017 03:43 PM

Цела службена историографија 2. светског рата је блам.


RE: " Бламови" великих историчара - ЈВуО-КГ - 20-01-2017 04:32 PM

Никола Миловановић , обрукао се сваки пут кад се ухватио за оловку или за машину. У његовим књигама сам први пут видео шта значи монтирана фотографија.


RE: " Бламови" великих историчара - Перун - 20-01-2017 04:48 PM

Прадеда ми је стрељан у Ваљеву са групом партизана коју је Шкава предао Немцима. На 30-огодишњицу стрељања баба је добила књигу ,, Трагом издаје" ,која ми ,и дан данас, стоји на полици. Покушао сам више пута да је прочитам али никако да пређем више од 4-5 страна. Заиста срамота од историје. Милетић, Дедијер... Срећом сам млађи па нисам ,,захватио много" њихове историје. Вук и Шешељ су им мало само побегли. Самарџић је 100% у праву. Бојан и Коста доктори наука.


RE: " Бламови" великих историчара - Бенито - 20-01-2017 05:35 PM

Нисте ме разумели. Нисам хтео да овде буду тема разни фалсификатори и комунистички или било који други историчари или " историчари" који су свесно лагали и паковали историју.
Овде су тема признати и познати научници који су ненамерно правили грешке.
ПС Ево и ја сам због ових паметних телефона и журбе пустио погрешно име. Мислио сам, наравно, на АВРАМА , а не Андра . Аврам Петронијевић је био један од тројице Уставобранитеља. Чак знам како је Љушић погрешио, али да не дужим. Журба је била узрок.
Ето такви неки примери грешака су смисао ове теме.


RE: " Бламови" великих историчара - Милослав Самарџић - 20-01-2017 06:09 PM

Онда се тема не односи на комунисте, они нису журили, већ лагано 70 година, па ево и даље...


RE: " Бламови" великих историчара - Ултрадесничар - 31-12-2017 10:13 PM

Покојни академик и историчар је М. Екмечић је написао да је "историјски циљ српског народа било стварање Југославије".

извор: М. Екмечић "Ратни циљеви Србије 1914" ( Београд).


RE: " Бламови" великих историчара - Небојша - 01-01-2018 06:18 PM

(20-01-2017 05:35 PM)Бенито Пише:  Нисте ме разумели. Нисам хтео да овде буду тема разни фалсификатори и комунистички или било који други историчари или " историчари" који су свесно лагали и паковали историју.

Ја бих волео да се отвори и оваква тема, која ће да поброји неспорне комунистичке фалсификате.


RE: " Бламови" великих историчара - Ултрадесничар - 01-07-2018 12:13 PM

Небојша Дамњновић никада није био велики историчар већ комунистички пропагандиста. Који је то његов блам ?

Лепа новинрка Наташа Фемиш у интервјуу пита Дамњановића " у новијој историји на овим просторима помиње се култ личности Јосипа Броза, Он није био Србин, али је био владар и Србима. Штаје њега издвјало од других владар тог времена и због чега је он и даље неко ко интригира јавност?

-Питање је заиста добро погођено. Јосип Броз Тито је без сумње интерерсантна личност и о њему ће се тек говорити. Он је пре свега био вођа покреза отпора у Дргом светском рату, у време једне сурове окупације
Није он као лидер од почетка ту истакнут. Без осврта на период рата немогуће је разумети Брозову дугу владавину. За велики део српског народа, али и Југословена, он је био обновитељ Југославије. Срби су народ који је највише учествовао и страдао у тој , популарно речено, партизанској војсци...И за њих је он остао маршал, ратни лидер.

извор: београдски лист "Српска ствар" 15.4.2014.; број 4; стр. 29


RE: " Бламови" великих историчара - Ултрадесничар - 11-08-2018 03:15 PM

Иако српски глумци у иностранству добијају улоге српских или руских ( ратних) злочинаца ( најпознатији су Сергеј Трифуновић и Раде Шербеџија ) што у једом делу јавности изазива гађење, НИН тражи и пронађе историчарку проф. Радину Вучетић која не само да их брани него криви српске колеге за улоге горепоменутих поменутих глумаца. Па каже:

" Глумцима је у избору улога из скорије прошлости није лако, а за то смо можда највише криви ми - историчари. Наша струка, овде првенствено сада говорим о српској исрориографији, није дала одговоре ни на једно од кључних питања из наше скорије прошлости. И увек се помиње историјска дистанца и доступност извора. Из мопг угла, то је алиби од суочавања са прошлошћу. Нисам сигурна да нам је потребан "папир" из архива са погрешним полит. одлукама , хладњачама пуних лешева и хумкама широм Југославије Али све док се ми као струка не изјаснимо о томе, немамо права да писцима, глумцима, редитељима везаним за тумачење прошлости у њиховим уметничким делима. Врло свесно сами остајемо у зачараном кругу бежања од прошлости , избегавња непријатних тема, чекајучи ваљда 22. век да се неко други позабави тиме" ( стр.51)

П.С. "иторичарка" Радина Вучетић је професорка на Катедри за општу савремену историју Филозофског факултета у Београду

извор: НИН ; 15.3.2018.


RE: " Бламови" великих историчара - Ултрадесничар - 15-08-2018 01:22 AM

Који бре Готи професорко историје ? Како те нађе Марић ?