Погледи форум
П Е Ч У Р К Е - Верзија за Штампу

+- Погледи форум (http://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Друштво (/Forum-drustvo)
+--- Форум: Крчма (/Forum-krcma)
+--- Тема: П Е Ч У Р К Е (/Thread-p-e-c-u-r-k-e)

Странице: 1 2


П Е Ч У Р К Е - Шумадинац - 17-03-2018 05:57 PM

.
Печурке су често била храна Четника. А и наш народ има велику традицију у сакупљању, преради, конзервирању, спремању за јело, итд. разних врста печурака.

Ове године прва. Прва стиже. Набрах око 3-4 кила у храстовој шуми. Зову се МАРТОВКЕ, веома су укусне.


[Слика: IMG_7080.jpg]

[Слика: IMG_7081.jpg]

[Слика: IMG_7082.jpg]

[Слика: IMG_7083.jpg]

[Слика: IMG_7084.jpg]

[Слика: IMG_7085.jpg]


RE: П Е Ч У Р К Е - Николај - 17-03-2018 06:22 PM

Мени у дворишту и шљивару, на селу, расту неке али не знам да ли се једу, не би се зајебавао са тим.

Иначе, волим да их једем, шампињоне углавном, или оне буковаче. Пропржим са луком и додам мало сенф. А и на жар кад се баце су екстра.


RE: П Е Ч У Р К Е - Павле - 17-03-2018 09:15 PM





Кез


RE: П Е Ч У Р К Е - Жаре - 18-03-2018 03:38 PM

Одлична тема! Међутим, ако се Просветар и Усралевичар не укључе, пиши пропало


RE: П Е Ч У Р К Е - ЛукаЛоко - 19-03-2018 12:23 AM

Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.Smile
Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?


RE: П Е Ч У Р К Е - Шумадинац - 19-03-2018 02:19 PM

(19-03-2018 12:23 AM)ЛукаЛоко Пише:  Шумадинац,
честитања на берби! И ја сам гљивар.Smile
Иначе, да ти кажем истину, први пут видим мартовке које расту уз храсте, а не уз јеле.
Да ли није то можда мешовита шума?

Не. Мартовке се најчешће и срећу у храстовим шумама. Има их и у буковим шумама.

Подели са нама знање и искуство! Smile


RE: П Е Ч У Р К Е - luka.luke - 20-03-2018 10:50 AM

Ове мартовке ми не једемо, односно ми површни познаваоци гљива се не усуђујемо да их једемо. Прва гљива коју једемо је смрчак или како га неки код нас зову шмрљак, али га је тешко наћи Расте одмах након копњења снијега. Сљедећа која се код нас (САО Романија) појављује је "редуша" и много је добра, мени, а и многима најбоља.

Николај, препорука:
пробај неке племените врсте које се не дају узагајати, много су боље од шампињона и буковача


RE: П Е Ч У Р К Е - Николај - 20-03-2018 04:50 PM

Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.


RE: П Е Ч У Р К Е - смедерево - 20-03-2018 05:09 PM

Јел' има вргања?


RE: П Е Ч У Р К Е - luka.luke - 20-03-2018 05:27 PM

Рано је за вргањ , креће тек од половине љета


RE: П Е Ч У Р К Е - смедерево - 20-03-2018 05:42 PM

Јео сам га у Жагубици, август месец. Сушени и печени(кувани). Нисам љубитељ печурака, али ми се ово баш допало.


RE: П Е Ч У Р К Е - Перун - 20-03-2018 06:06 PM

А гулаш од вргања?


RE: П Е Ч У Р К Е - Шумадинац - 20-03-2018 06:08 PM

(20-03-2018 04:50 PM)Николај Пише:  Пробао бих ја радо, али треба ми неко стручан за то.

Када будеш имао времена сликај их, па можда можемо да их идентификујемо. Smile


RE: П Е Ч У Р К Е - смедерево - 20-03-2018 06:12 PM

(20-03-2018 06:06 PM)Перун Пише:  А гулаш од вргања?
Гулаш је био са месом од дивље свиње, додати су и вргањи при крају кувања. Јок