Хиљаде грађана на протестима у Македонији

82f7d86c107796a6e68ffcbbaf003976

82f7d86c107796a6e68ffcbbaf003976

Хиљаде грађана Скопља и вечерас су, десети пут, протестовали, тражећи оставку председника Македоније Ђорђа Иванова и изражавајући незадовољство владавином ВМРО-ДПМНЕ.

Као и претходних дана, протест је почео испред Специјалног тужилаштва у знак подршке тој институцији која се бави афером о прислушкиваним разговорима.

“Шарена револиција” грађанског покрета “Протестујем”, коју је подржала опозиција предвођена Социјалдемократским савезом Зорана Заева, вечерас је офарблала фасаду новоиграђене барокне зграде Агенције за медије, која је дио владиног пројекта “Скопље 2104”.

Демонстранти су, са штитова полицајаца који су обезбеђивали ту зграду, обрисали фарбу и залепили им срца од папира.

Фарбањем државних институција и споменика, демонстранти показују незадовољство влашћу и револт према пројекту “Скопље 2014” на који је, како сматрају, власт беспотребно потрошила много новца.

Протестом исред Агенције за медије су изразили и незадовољство јер није спроведена медијска реформа, један од услова из договора из Пржина за одржавање кредибиних избора.

Демонстранти у организацији грађанског покрета “Протестујем” траже оставку Иванова због аболиције политичара који су осумњичени у афери “прислушкивање”, као и да се одложе избори који су заказани за 5. јун, да македонска влада поднесе оставку и да буде формирана експертска влада која ће припремити фер и кредибилне изборе.

Агенције

Затворено за коментаре.