Јунак који је ослободио Приштину: Одржан парастос војводи Танкосићу поводом 100 година од погибије

_Z4J9578 NET

Парастос поводом стоте годишњице од херојске погибије славног војводе Војислава Танкосића одржан је у недељу 18. октобра у Храму Св. Марка на Ташмајдану, у организацији удружења „Србска ствар“. Покрет српских четника Равне Горе одржаће парастос војводи Танкосићу у Лондону 1. новембра 2015.

Не памти се када је на једном месту био окупљен толики број припадника српске националне елите: академика, књижевника, високих војних званичника и ветерана последњих ратова.

Окупљенима се после парастоса у емотивном говору обратио српски режисер, књижевник и публициста Драгослав Бокан, који је нагласио да је војвода Танкосић наш највећи јунак још од Косовског боја.

– Ако је неко био везан за Косово, највише после Косовске битке и јунака погинулих у њој, био је то онај коме смо данас одавали помен. Таквог јунака никада пре и никада после српска мајка није родила, он је био већи и од Обилића био је већи и од Павла Орловића, био је већи од Југовића, Синђелића и хајдук Вељка. Био је већи чак и од Војина Поповића Вука најхрабријег уз њега – рекао је Бокан.

Он је подсетио да је Војислав Танкосић на челу своје војске први ушао и у Приштину и ослободио је.

– Постао је први од осветника Косова и најважнији и највећи од осветника Косова. И на помен 100-годишњице његове смрти овде је требало да буде бар милион Срба, јер никада храбријег и никада способнијег војника, никада већег ратника нисмо имали – истакао је Драгослав Бокан.

Овим парастосом удружење „Србска ствар“ показало је важност историјског сећања и памћења као једне од веома битних категорија националног идентитета.

Како кажу у Удружењу, морамо много више познавати властиту историју јер је „опасно мало познајемо и још мање учимо из ње, па смо склонији да измишљамо нове узоре и циљеве, него да следимо историјске путоказе“.

Затворено за коментаре.