Мајор Арчи Џек

Мајор Арчи Џек (1913-1997)

ВЕРНИ САВЕЗНИК

Умро је пријатељ Србије и српског народа, мајор Арчи Џек

Пише: Душан ЈОВАНОВИЋ

 

Још једна свежа хумка потресла је Равну Гору и српски народ: изненадна смрт мајора Арчибалда Фредерик Меклејн Џека, у Кингтону, Енглеска.

Рођен је у Буенос Аиресу, од родитеља са Новог Запада. Своју младост провео је у месту рођења, и на Куби. После основног и вишег образовања ступио је у краљевску Војну академију где је, по завршетку, добио „Мач части“, као најбољи у својој класи. Године 1936. Арчи Џек је представљао Енглеску на Хитлеровој олимпијади у Берлину, као најмлађи члан пенталон-тима. По војној дужности, одлази у акцију у Вазиристан 1937, затим 1938. на Тибет, а потом на разне дужности у Индију. У Бомбају се оженио госпођицом Памелом 1943. године. У Триполију, на Средњем истоку, командовао је Планинском ратном школом. Најзад је слетео падобраном, крајем септембра 1943, близу Чачка, да би се придружио бригадиру Армстронгу, шефу британске мисије код ђенерала Михаиловића.

 

ВЕЛИЧАЊЕ МАЈКЛА ЛИЗА И ЂЕНЕРАЛА ДРАЖЕ

Дужност мајора Арxи Џека била је да са равногорским корпусима разара пруге, мостове и војне немачке и италијанске инсталације. Највећи успех постигао је рушењем моста у Вишеграду и заузимањем града од Немаца, под командом потпуковика Остојића, за шта је од енглеске владе одликован Војним крстом.

Исте вечери, октобра 1943, ВВС је, по извештајима комунистичке ћелије у Каиру, вођене од стране енглеског мајора Базила Дејвидсона (после рата секретара Комунистичке партије у Енглеској) и Џејмса Клугмана, објавила да су ослобађање града извршили Титови партизани!

Мајор Арxи Џек се, од тога дана, до своје смрти, заклео да ће говорити истину поводом ратних збивања у Србији. Читав његов живот, као и живот Мајкла Лиза, био је посвећен побијању лажи у вези комунистичке пропаганде, као и енглеске владе и самог Черчила, који су јој се прикључили.

Остаће ми у сећању помен Мајклу Лизу у Српској православној цркви „Светог Саве“ у Лондону, априла 1992. Тада је један енглески официр рекао да ово није ни место ни време да се говори шта се догодило у Југославији. На његово место стао је Арчи Џек и рекао: „Напротив. Ово је и место и време да се о томе говори!“ Наставио је, величајући Мајкла Лиза, ђенерала Михаиловића и његове јединице.

 

РАСКРИНКАВАЊЕ АНТИСРПСКИХ ЛАЖИ

Његов интервју дат историчару Империјалног ратног музеја у Лондону, јесте оптужба извесних комуниста и њихових симпатизера у британској обавештајној служби. Између осталих, Арчи Џек је оптужио и Фицроја Меклина који је својим „бомбашким рапортом“ Черчилу сервирао лажи, величајући Титову армију као да има 100.000 војника, док је шеф совјетске мисије проценио да Титове снаге броје око 18.000 људи. Он је, такође, ослањајући се на енглеске изворе, писао о Титовом споразуму са Немцима и акцији коју би Тито преузео у случају искрцавања савезничких трупа на Јадранском мору, када би их напао заједно са Немцима.

Англикански свештеник у својој беседи на сахрани мајора Џека, рекао је: „Покојник није могао схватити да је револуционарни дух у Енглеској жив међу интелектуалцима који су били безобзирни у оданости према Стаљиновом режиму. Упркос свему, његову веру, наду и љубав, чинећи само добро, нико није могао променити“.

Арxи Џек сахрањен је са „Мачем части“, одликовањима и падобранском беретком са којом је слетео у Србију, код Чачка 1943. године. Нека је слава и хвала српском хероју и верном савезнику!

(14. мај 1997, број 201)

2 мишљења на „Мајор Арчи Џек

  1. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal site.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *