Мајор Кнежевић

Мајор Кнежевић

ОДЛИКОВАН СА ДРАЖОМ

Мање је познато да је Труманово одликовање, истог дана када посмртно и Михаиловић, примио мајор Живан Л. Кнежевић. „Борба“ је 16. априла 1948. године, на другој страни, донела чланак под насловом „Ратни ореден САД на грудима ратног злочинца“

Пише: Др Владислав КНЕЖЕВИЋ

 

Много се пише о разним признањима, па и о одликовању ђенерала Михаиловића за ратне заслуге и допринос који је дао за победу савезника у Другом светском рату. Најчешће су дате убедљиве чињенице о том доприносу, али се још понекад изражава сумња у веродостојност тог податка, па се чак и у српском парламенту изражава одређена сумња (својевремено је, овим поводом, било постављено једно посланичко питање).

 

ОДБИЈЕНО ИЗДАВАЊЕ КОПИЈЕ ОРДЕНА

Влада САД-а је, на челу са председником Труманом, у марту месецу 1948. године посмртно одликовала ђенерала Михаиловића, и мајора Живана Кнежевића, тада пуковника у америчкој армији.

Оног дана када је ово одликовање предато мајору Кнежевићу, на истом столу је стајало и одликовање додељено Михаиловићу. Ова одликовања потписао је председник Труман, што се види из приложеног документа, али када је, касније, Кнежевић, од министарства, затражио да му се изда копија, одговорено му је да то сада није могуће, с обзиром на нормалне односе с постојећом влашћу у Југославији (то је било 1980. године).

Кнежевић је копију тражио да би је објавио као документ у својој књизи „Слобода или смрт“, из 1981. године. Боље рећи, добио је тражена документа о одликовању Михаиловића, али без Трумановог потписа.

Запад је увек имао добро мишљење о Михаиловићу, иако га је оставио на цедилу. Рецимо, године 1966. на двадесетогодишњицу Михаиловићевог погубљења, штампана су мишљења истакнутих људи Запада о Чичи. Ту су мишљења Никсона, председника САД-а, Тровер-Ропера, британског историчара, Амстронга, шефа савезничке мисије код Драже и других. Мишљења су штампана на енглеском и српском језику – двојезично.

 

ПУЧИСТА

Што се тиче ордена додељеног Михаиловићу и Кнежевићу, значајно је истаћи да овакав орден САД странцима додељује изузетно, само за ратне заслуге. Познато је да је пре Михаиловића и Кнежевића, додељен војводи Мишићу. САД су ово одликовање доделиле војводи 9. јула 1918. године, а после његове смрти, предато је Мишићевој супрузи. Данас се налази у збирци Народног музеја у Београду.

Иначе, Живан Л. Кнежевић је један од организатора војног пуча 27. марта 1941. године.

Заповедник снага Атлантског пакта у Хајделбергу, представљајући свој штаб у којем је радио пуковник Кнежевић, 1978. године је представнику Пентагона, дошавши до Кнежевића, рекао:

„Ево господина који је дао формулу за решење Другог светског рата!“

Зачудили су се и Кнежевић и високи представник Пентагона, а генерал је објаснио да је Кнежевић извршилац пуча 1941. године у Југославији:

„Пуч је имао знатан утицај на исход рата, јер је Хитлер морао да одложи напад на Русију и дочека зиму пред Москвом“.

О додели ордена мајору Живану Кнежевићу, „Борба“ је 16. априла 1948. године, на другој страни, донела чланак, под насловом који не заслужује озбиљан коментар: „Ратни орден САД на грудима ратног злочинца“.

 

(Број 205, 23. јул 1997.)

��,� `�� ��вао улогу Драже Михаиловића и четника у протеклом рату.

 

На дан победе над фашизмом, 15. августа сваке године, када је капитулирао Јапан, одржавају се, такође комеморације. У Сиднеју, крај споменика Аустралијског ратника, међу савезничким заставама и венцима, заступљена је и српска застава, а полаже се и српски венац.

 

(Број 205, 23. јул 1997.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *