Милијарде свјетлосних година

Ђорђе Ћапин 

„МИЛИЈАРДЕ СВЈЕТЛОСНИХ ГОДИНА“

ПРЕПИСКА ПРВА

1.

From: „Bozo Lasic“ <bozo.lasic1@du.hinet.hr>
To: „Dorde Capin“ <capin@cg.yu>
Sent: Wednesday, November 14, 2001 21:30
Subject: Konavle

Стоко, нисмо ми Срби!!!!

2.
From: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi <galerijahn@cg.yu>
To: „Bozo Lasic“ <bozo.lasic1@du.hinet.hr>
Sent: 15. november 2001 9:03
Subject: Re: Konavle

Поштовани господине са бираним речником,

Нисам навикао на тај ниво комуникације, али узимајући у обзир могућност да је ту преовлађујуће Ваше незнање, а не Ваша некултура, ипак ћу Вам одговорити и поставити једно питање:

Јесте ли чули за друштво „Хрватски и Српски Народни Дом“ из Цавтата и знате ли како је изгледала његова застава? Све то лијепо пише у брошури „Народна застава уједињених Хрвата и Срба“, штампаној 1905. у Дубров-нику у Српској Дубровачкој Штампарији А. Пасарића, која ће се, Боже здравља, појавити и у електронском издању.* Ево заставе и остајте здраво.

Ђ. Ћ.

3.
From: „Bozo Lasic“ <bozo.lasic1@du.hinet.hr>
To: „Dorde Capin“ <capin@cg.yu>
Sent: Thursday, November 15, 2001 23:41
Subject: Konavle

„Штовани“, начитани, господине*

Видим, позивате се на моју, како кажете некултуру у опхођењу с Вама, на што само могу казати да су, што се тиче културе и изражавања Конављани и Остали Хрвати увијек били и бити ће милијарде свјетлосних година испред Вас и Вама сличних. Наиме ја сам увијек врло културан и пристојан у опхођењу с људима који то и заслужују, али у случају Вас и Ваших истомишљеника није ријеч о људима, већ о лажљивцима, паликућама и убојицама или сте можда већ заборавили што нам је све наш, како Ви тврдите, братски српски и црногорски народ приредио у протеклих дванаестак година, (а такођер и у више наврата у осамнаестом стољећу). Унапријед Вам се испричавам ако то произлази из мог, како рекосте, незнања јер је можда код Вас такав обичај да се тако односите према, како сте то дирљиво рекли браћи и пријатељима. На то само могу додати сачувај нас онда Боже непријатеља. Дали сте си много труда да пронађете „доказе“ о српским културним споменицима на подручју Конавала, па ми никако није јасно како је могуће да нисте наишли ни на један чланак хрватских повјесничара који би поткријепио, односно потврдио те Ваше тезе. Како то да не спомињете стварне чињенице о томе да је Бока которска била у саставу Дубровачке Републике, па се и Бококоторски заљев назива Заљевом хрватских светаца. Надаље у свом тексту позивате се на постојање некаквог Конавоско-српског братског друштва у Цавтату, на што само могу са жаљењем констатирати да је увијек било, а и бити ће издајица и србофила. Но, што о свему томе мисле прави Конављани и прави Хрвати зорно смо Вам показали за вријеме окупације Конавала у протеклом десетљећу, када сте смислили идеју о оснивању неке нове „слободне“ Дубровачке Републике која би остала у саставу бивше СФРЈ. Конављани и Дубровчани су, као што је то свима добро познато одлучно и децидирано одбили ту Вашу „великодушну“ понуду, или да се не заваравамо и назовемо је правим именом – уцјену па и под цијену својих живота.

Конављани ће ипак све то опростити, али НЕ и заборавити, „драги“ господине, јер – као што то лијепо каже Мате-Мишо Ковач у својој пјесми „…гробови у житу вјековима клет’ ће заборавит никад неће их Хрвати!“

Уз савјет да се оставите Конавала и Конављана, „срдачан“ поздрав.

4.

From: „Bozo Lasic“ <bozo.lasic1@du.hinet.hr>
To: „Dorde Capin“ <capin@cg.yu>
Sent: Thursday, November 15, 2001 23:42
Subject: Konavle

„Штовани“, начитани, господине,

Видим, позивате се на моју некултуру у опхођењу, е, па да Вам кажем да су Дубровчани и Конављани, (па тако и ја), по култури милијарде свјетлосних година испред Вас и Вама сличних. Наиме ја се итекако културно у комуникацији с људима који то и заслужују, а дочим, је у разговору с Вама и Вашим истомишљеницима, што ће рећи – лажовима, убојицама и паликућама такав ниво културе непотребан, односно сувишан.

Надаље се позивате на некакво тамо братство између Конављана и Срба, али само не знам гдје су Вам били такви осјећаји и таква размишљања у протеклих дванаестак година, или сте можда убијали, палили, и пљачкали по Конавлима, јер је обичај код Вас да се тако односите спрам пријатеља, (што је видљиво из сличних похода Црногораца на Конавле и у осамнаестом стољећу). Ако је то случај е, онда ослободи нас Боже непријатеља.

Видим лијепо сте се ангажирали у проналажењу неких тамо, назови, доказа о постојању којекаквих културних споменика Срба на подручју Конавала, које, узгред, својатате још од петнаестог стољећа, па Вас питам како то да у тој Вашој осебујној потрази нисте нигдје наишли на такове текстове писане од стране хрватских повјесничара, а да не говоримо о томе како Вам је промакла чињеница о томе да је Бока которска била у саставу Дубровачке Републике, па се и сам Бококоторски заљев назива Заљевом хрватских светаца. Позивате се и на постојање заставе као доказа српско-хрватског конавоског братства, на што само могу са жаљењем констатирати, да је увијек било, а и бити ће издајица и србофила. Међутим, што Конављани и прави Хрвати мисле о Вашем народу и таковом братству зорно су показали за вријеме саме окупације Конавала када је покушано оснивање некакве нове Дубровачке републике, а која би остала у саставу СФРЈ. Мој народ је тада јасно показао да никакве шпекулације и уцјене не долазе у обзир, па чак и под цијену људских живота који нама, за разлику од Вас значе много! Као прави кршћани Конављани ће опростити, али не и заборавити све оне страхоте што су нам наша „браћа“ Срби и Црногорци сервирали у протеклом раздобљу, јер као што лијепо каже Мате-Мишо Ковач у својој пјесми „…гробови у житу вјековима клет’ ће, заборавит никад неће их Хрвати!“

Уз савјет да се оставите Конавала и Конављана „срдачно“ Вас поздрављам.

5.

From: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi <galerijahn@cg.yu>
To: „Bozo Lasic“ <bozo.lasic1@du.hinet.hr>
Sent: 16. november 2001 10:06
Subject: Re: Konavle

Поштовани господине,

Усуђујем се да примијетим да се Ваш ниво комуникације осјетно поправио од јуче, на моје велико задовољство. Још увијек не у тој мјери да га могу назвати цивилизованим, али изгледа да иде ка томе.
Не позивам се ни на какво братство „Конављана и Срба“, него тврдим да су Конављани етнички Срби, насељени највећим дијелом из Црне Горе и Херцеговине, који су до продаје Конавала Дубровачкој републици били право-славни Срби, а затим све до половине 19. вијека Срби римокатолици. Тек од половине 19. вијека полако „постају“ Хрвати. Тај процес је окончан тек 1941-1945. год. Да почетком прошлог вијека у Конавлима, Жупи и Дубровнику није био знатан број римокатолика који су се национално осјећали Србима, не би се поменуто друштво из Цавтата звало „Хрватски и Српски Народни Дом“, нити би застава изгледала онако како је изгледала. Конавли су 100% римокатолички и у списку од стотинак добротвора, утемељитеља и чланова нисам могао запазити ни једног јединог православног. Ко ли је дао назив штампарији „Српска Дубровачка Штампарија А. Пасарића“, ако тамо није било Срба? У тексту „Свечано засађење народне заставе уједињених Хрвата и Срба на „Маркову Камену“, на брду између Цавтата и Конавала“ стоји, између осталог, и ово: „Ту је било кршне младости, а било је и стараца преко 80 година, како гласовити Перо Ласић пок. Ивана од старинске породице конавоске из времена Богомилских, како и Нико Летунић „Стричко“ пок. Ђура, кога позна цијела Херцеговина, како Нико Младошевић пок. Мата, назван „Никић“ из Витаљине, познат у Боци Которској, а били су сви у одијелима извезеним златом и сребром, од којих многи вриједе по више од 1000 круна.“ Јесу ли то „издајице“ и „србофили“ – сви, укључујући и Пера Ласића?

Што се тиче текстова „хрватских повјесничара“, њих има мало који се баве Конавлима (ја знам и зашто), а Вама ћу бити веома захвалан ако ми пошаљете линкове за таква дјела, ако их има на WWW-у.

Није тачно да је Бока Которска икада била у саставу Дубровачке републике. Данашња граница Републике Хрватске и СРЈ иде тачно онуда куда је ишла стара граница Републике.

Ја лично нисам „убијао, пљачкао и палио“ по Конавлима, али знам једног Хрвата из Херцег-Новог који је то радио, а затим емигрирао и по новинама на Западу давао изјаве да је из Херцег-Новог „једва побјегао испод четничког ножа“. Када помињете Црногорце и њихове паљевине Конавала за вријеме Наполеона – то је потпуно тачно. Међутим, нису они палили само по Конавлима, него и по Боки и Херцеговини. Није ни Конављанима тај занат био стран. (Црногорска крв?). Постоје документи из 18. вијека о упадима Конављана (помиње се конкретно Дуба) и пљачкама у околини Новога и по Зупцима.

Што се тиче паљевине Конавала 1991., које сигурно никоме не служи на част, мислим да је у оној великој и крвавој игри у којој су договорно учествовали сви тадашњи главари (и српски и хрватски) имало једну једину сврху: дефинитивно везивање територије Дубро-вачке Републике за Хрватску и спречавање формирања те „нове“ Дубровачке Републике коју помињете. Не тврдим да сам у праву, али не видим никакав други мотив за то. Ако изађете мало из оквира пропаганде која све при-казује црно-бијело и заиста погледате истини у очи, изненадићете се шта ћете све открити о Конавлима и Дубровнику.

Поздрав

Ђ. Ћ.*

image013

 

ПРЕПИСКА ДРУГА
1.

From: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
To: „Dorde Capin“ <capin@cg.yu>
Sent: Friday, December 14, 2001 9:55
Subject:

Ма не сери будало. Немаш везе са повјешћу кретену један црногорски. Како те није срам?

2.

From: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi <galerijahn@cg.yu>
To: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
Sent: 16. december 2001 10:56
Subject: Re:

Поштована господо,

Жао ми је што аутор овог дубокоумног текста не смије да се потпише, да бих знао с ким имам „част“ да комуни-цирам на културном и цивилизацијском нивоу каракте-ристичном за све Србе конвертите који ни сами себе не могу убиједити да су Хрвати.

Шаљем Вам један линк да се мало забављате и желим Вам сваку срећу и успјех:

http://www.rastko.org.rs/rastko-bo/mvuksanovic-puovic katolici_l.html.*

Задржавам право да ово писмо у догледно вријеме објавим у некој пригодној форми у контексту културног, моралног и цивилизацијског нивоа савремене Хрватске.

С поштовањем

Ђ. Ћ.

3.

From: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
To: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi“ <galerijahn@cg.yu>
Sent: Friday, December 17, 2001 9:31
Subject: Re:

Поштована господо,
Вјероватно знате да у Дубровнику постоји нешто што се зове архив. Један од најстаријих у свијету. Онај исти што сте ви и ваши културно образовани грађани покушали сравнити са земљом. Е па нисте успјели и доста тога говори о повијести стољећима унатраг. Е па ту све лијепо пише. Између осталог пише да сте ви и ваш барбарски народ у пар наврата пљачкали и убијали по Конавлима. Немате се чиме поносити. Припадате народу који је темељито опљачкао Конавле, припадате народу који је гађао и бомбардирао стари град, припадате народу којег је Хрватска војска побиједила, припадате народу који је срамотно и очајнички бјежао са овог подручја чим се није ратовало са цивилима него са војском, и припадате народу којег је цијели свијет бомбардирао и осудио. Може вас једино бити срамота колико мало културе, знања, храбрости имате. Једино што вам се може признати је да сте темељити пљачкаши. А само да знате, народ Конавала је гласао отприлике у омјеру од 98% да су Хрвати који желе своју државу, што даље од барбара као што сте ви. Ако имате храбрости, објавите ово. А између осталог, ако имате имало знања о реалној повијести, а не вашој изопаченој, онда ћете знати да не само да су Конавле срце Хрватске, него је и Бока Которска хрватски териториј.

Можеш то објавити кад год хоћеш и гдје год хоћеш. У међувремену у својој конфузности јесте ли Црногорци или Срби, и колико имате Турске крви у себи, у свој својој дегенерираности, желим вам да се напокон опредјелите што сте и тко сте.

Хрват из Конавала

4.

From: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi <galerijahn@cg.yu>
To: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
Sent: 17. december 2001 12:19
Subject: Re:

Поштована господо „Хрвати“,

Ово је већ друга преписка са господом из Конавала, која почиње са конавоске стране изразима какве ми не користимо у нормалној комуникацији, да би се тај ниво касније поправио, што говори о очигледном цивили-зацијском утицају на наше поштоване комшије и сународнике.

Цијеним да ће потписник који мисли да је „Хрват из Конавала“ временом смоћи храбрости да се потпише својим правим именом и презименом, осим ако се из неких разлога не стиди.

Из оба писма могу само закључити да „Хрвата“ из Конавала нешто много боли, али није из неких разлога успио да објасни шта. Замолио бих Вас да покушате навести у неком логичком слиједу у чему је Ваш проблем. Редовно гледам Хрватску телевизију, па ми је позната шема и ниво те пропаганде. Зато нема потребе да трошите вријеме понављајући исте фразе.

Усредсредите се на оно што мислим да је Ваш проблем: Покушајте прво себе да убиједите да сте Хрвати, а онда идите даље. Да се не бих понављао, шаљем Вам у прилогу моју преписку са уваженим Божом Ласићем, кога ћете пуно поздравити у моје име, а нешто материјала о Конавлима ћете наћи на сајту „Растко-Бока“ (www.rastko.org.rs/rastko-bo). Ту се понегдје третирају и извјесне крађе и пљачке које су Конављани чинили по Боки. Ваљда зато што је Бока, како кажете „хрватски териториј“, а Конављани су поријеклом Црногорци, па им то дође као нека навика.

Захваљујем на дозволи за објављивање. Недостаје само Ваше цијењено име.

С поштовањем

Ђ. Ћ. 5.

From: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
To: „Galerija „Josip-Bepo Benkovic“ Herceg-Novi“ <galerijahn@cg.yu>
Sent: 17. december, 2001 14:05
Subject: Re:

Ма јебали су вас турци 400 година. И матере ваше а бит ће и ваше очеве. Турчин си у срцу и души, хтио не хтио, али ти је то тешко признат. Није ли вам довољан доказ колика сте стока, кад вас и НАТО бомбардира. Има ли горе увреде него рећи некоме да је црногорац или србин. Па нема горе увреде. А и ти си сам свјестан колика је то увреда кад инзистираш да људе називаш тим погрдним именом. Знаш ли уопће што си. Јеси ли црногорац или србин. Па вама ни самима није јасно што сте. Толико сте дегенерирани да вас је пола увјерено да сте срби а пола да сте црногорци. Свако нормално људско биће би се срамило, говориш о култури а дошли сте овдје стари град бомбардирати. Стоко једна. А бјежали сте ко зечеви кад се требало борит. Знате на што се то своди: разбојници, барбари и кукавице. То ће ваша дјеца знат о теби и твојој генерацији. Немаш што говорит о култури. Култури ни трага у понашању и дјелима. Ја немам што теби објашњават што сам и ко сам. Само да знаш да нас Хрвате није брига што ти мислиш, можемо живјет без вас пуно боље него с вама, хвала богу да смо вас се рјешили. Ако ти мислиш да је било тко из Хрватске тко се осјећа Хрват, било што друго, најгоре што му можеш рећ је да је црногорац или србин. И то је иронично, што инзистираш уврједљивим текстом, а најоштрије оружје је да блатиш људе да су твог порјекла.

6.

From: „Zavicajni muzej Herceg-Novi“ <muzej@cg.yu>
To: „Atlas Hotel Odisej“ <hotel.odisej@atlas.tel.hr>
Sent: 17. december 2001 16:08
Subject: Re
Уважени безимени господине,

Са жаљењем морам констатовати да Ваш ниво кому-никације опада, што ћемо свакако поправити временом. У сваком случају, још увијек је на вишем нивоу од оног из првог писма. Мислим да ће наша будућа размјена мисли осјетно утицати на подизање Вашег културног нивоа и савладавање правописа и српске граматике.

Прво писмо је без потписа, у другом сте се потписали као „Хрват из Конавала“, а треће је опет без потписа, што говори да изгледа нисте баш сигурни у своје хрватство, а то је још један значајан корак ка потпуној самоспознаји. Знам да Вам није лако и искрено с Вама саосјећам.

Потпуно је бесмислено да неко ко не смије да се потпише (или се стиди свог имена и презимена) некога назива кукавицом. Нарочито ако је прави Конављанин, дакле дијелом племенитог дубровачког поријекла. (Ово у вези матера и очева са почетка Вашег последњег писма. Претпостављам да знате историју Вашег родног краја, па знате на шта мислим).

Ако Вас није брига шта ја мислим, зашто ми уопште пишете и зашто се толико нервирате?

Што се тиче Срба и Црногораца – Срби су народ који живи у више области, па се регионално означавају као Црногорци, Херцеговци, Конављани, Личани, Шума-динци и тако даље. Ту нема ништа нејасно. Једини проблем са својим идентитетом имају конвертити – Срби који хоће да постану у националном смислу нешто друго. Видите, помало се приближавамо суштини Вашег личног проблема.

У чему је разлика између НАТО бомбардовања и бомбардовања Дубровника? Оба помињете, али у два различита контекста. Будите љубазни па ми објасните разлику.

Када ријешите тешку дилему о Вашем етничком пори-јеклу, надам се да ћете ријешити и ону приватну, па ћете се једном и потписати својим именом. То ће бити најбољи доказ Ваше храбрости, а била би велика штета да се Ваше цијењено име не појави када ово објавимо.

С поштовањем

Ђ. Ћапин*

image014

 

8 мишљења на „Милијарде свјетлосних година

  1. There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There may be some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as well

  2. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

  3. There are some interesting points in time in this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as nicely

  4. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to seek out any individual with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the web, somebody with a little originality. helpful job for bringing something new to the web!

  5. Can I just say what a reduction to find someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know learn how to carry a difficulty to light and make it important. Extra people must learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre not more common since you undoubtedly have the gift.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *